АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до вивчення теми. Розпочинаючи вивчення цієї теми, слід з’ясувати сутність національного ринку, котрий є сукупністю соціально-економічних відносин у сфері обміну

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV. Вивчення нового матеріалу
  5. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  6. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  7. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  8. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  11. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

 

Розпочинаючи вивчення цієї теми, слід з’ясувати сутність національного ринку, котрий є сукупністю соціально-економічних відносин у сфері обміну, за посередництвом яких здійснюється реалізація товарів та послуг, обіг капіталу, купівля-продаж робочої сили. Студенти мають усвідомити, що існує чимало підходів до висвітлення структури національного ринку. Однак, виходячи з логіки побудови курсу, в процесі вивчення вказаної теми розглядатиметься така структура національного ринку:

а) ринок товарів та платних послуг;

б) ринок грошей та цінних паперів;

в) ринок робочої сили.

Ринок товарів та послуг виступає одним з головних складових елементів національного ринку. Студентам необхідно знати: через складну систему економічних відносин на ринку товарів і послуг задовольняється споживчий попит домогосподарств та інвестиційний попит підприємців. Питанням, що заслуговує на особливу увагу, є рівновага на ринку товарів і послуг. Слід також детально з’ясувати умови досягнення рівноваги на зазначеному ринку.

Рівновага на ринку товарів та платних послуг у закритій економіці досягається в тому випадку, коли пропозиція заощаджень дорівнює інвестиційному попиту. Потрібно звернути увагу на те, що пропозиція заощаджень є зростаючою функцією від доходу та процентної ставки, а інвестиційний попит є спадною функцією від процентної ставки.

У відкритій економіці рівновага на ринку товарів та платних послуг встановлюється тоді, коли пропозиція заощаджень, зменшена на величину зовнішньоторговельного сальдо та обсяг державних витрат, дорівнює інвестиційному попиту.

При побудові графіка Хікса-Хансена для ринку товарів та послуг потрібно чітко окреслити перелік всіх умов побудови.

Під час вивчення питань, що характеризують ринок грошей та цінних паперів, треба засвоїти: зазначений ринок утворюється в результаті взаємодії центрального банку країни з комерційними, а також взаємодії комерційних банків між собою. Студенти мають визначити суттєві відмінності між двома мотивами попиту на гроші - операційним та спекулятивним.

Основою операційного попиту на гроші є операції купівлі-продажу. Він залежить від інтервалу часу між моментами отримання та використання грошових коштів. Спекулятивний попит на гроші визначається процентною ставкою. Рівновага на ринку грошей та цінних паперів встановлюється у випадку, коли пропозиція грошей дорівнює сумі операційного і спекулятивного попиту на гроші.

Слід звернути також увагу на графік Хікса-Хансена для ринку грошей та цінних паперів. При цьому потрібно з’ясувати передумови виникнення та механізм дії ліквідної пастки.

Наступним етапом вивчення теми має бути розгляд питань соціально-економічної природи ринку робочої сили, а також механізму взаємодії його суб’єктів. Потрібно з’ясувати такі категорії, як попит на робочу силу, пропозиція робочої сили, її ціна. Значну увагу слід приділити механізму встановлення рівноваги на ринку робочої сили, яка встановлюється у випадку, коли попит на робочу силу дорівнює пропозиції робочої сили. Необхідно також звернути увагу щодо впливу виробничої функції на механізм досягнення рівноваги на ринку робочої сили.

Завершальним етапом вивчення теми має стати розгляд загальної рівноваги, яка встановлюється у випадку, коли досягається рівновага на всіх трьох складових національного ринку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)