АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до вивчення теми. Розпочинаючи вивчення цієї теми, студенти мають з’ясувати, що макроекономіка досліджує сутність, результати та наслідки спільної економічної діяльності всіх

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV. Вивчення нового матеріалу
  5. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  6. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  7. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  8. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  11. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

Розпочинаючи вивчення цієї теми, студенти мають з’ясувати, що макроекономіка досліджує сутність, результати та наслідки спільної економічної діяльності всіх учасників народного господарства, тобто виявляє властивості економіки як єдиного цілого. Вона вивчає агрегатні, тобто сукупні економічні величини, котрі є розрахунковими змінними, що характеризують окремі вагомі риси економічного життя.

Слід звернути увагу на те, що макроекономіка відповідає на такі питання:

- чим визначається величина виробленого національного доходу та рівень зайнятості;

- від чого залежить діловий цикл та кон’юнктурні коливання;

- якою є природа інфляції;

- як відбувається економічне зростання;

- яким є механізм вирішення проблем взаємного впливу національних економік?

Наступним етапом має стати опанування функціями, які виконує макроекономіка як наука. Тут слід звернути увагу на теоретико-пізнавальну функцію макроекономіки, котра полягає в дослідженні економічних процесів на макрорівні та побудові моделей зазначених процесів. Практична функція макроекономіки реалізується у виробленні рекомендацій щодо вдосконалення економічного механізму з метою підвищення ефективності використання ресурсів для досягнення більш високого рівня задоволення суспільних потреб. Виховна функція макроекономіки покликана формувати новий тип економічного мислення та впливати на світогляд людини.

Після цього студенти мають перейти до вивчення макроеко­номічних суб’єктів та взаємозв’язків між ними. Треба детально проаналізувати види економічної активності, що проявляються в домашніх господарствах, підприємницькому секторі, державному секторі та секторі закордону.

Потрібно також звернути увагу на методи макроекономічних досліджень. Студенти мають засвоїти: макроекономіка поряд з діалектико-матеріалістичними використовує також специфічні методи, а саме економіко-математичне моделювання. Особливу увагу слід звернути на характеристику екзогенних та ендогенних величин, а також на поведінкові, технічні, інституціональні й дефініційні функції, що виражають взаємозв’язки між цими величинами. Необ­хідно засвоїти: макроекономічні моделі поділяються на динамічні та статичні. Динамічні моделі відображають економічні процеси з урахуванням фактора часу, а статичні – фіксують економічний процес тільки на початку та в кінці періоду й не показують переходу від одного стану до іншого.

На наступному етапі вивчення цієї теми студентам треба визначити сутність економічної системи як об’єкта макроекономіки та її структурні елементи. Потрібно також звернути увагу на характеристику типів економічних систем, визначити їх основні ознаки. Після цього слід перейти до вивчення особливостей еконо­мічної системи України.

Завершальним етапом вивчення теми має стати вивчення історії формування макроекономіки та аналіз основних теорій сучасної світової економічної думки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)