АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

За самовіддану працю в тилу 31 жовтня 1946 А.Б. Ганькевич отримує свою першу нагороду - медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр..»

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. Великая Отечественная война. Власть и общество в годы Великой Отечественной войны (1941-1945).
  3. Великой Отечественной войны 1941-1945 г.г.
  4. Винагорода за працю. Заробітна плата: суть, форми і системи
  5. Г) необхідні матеріальні ресурси підприємство отримує із баз та складів організацій.
  6. Для зручності вивчення всі фактори імунної системи поділяють на клітинні (приймають участь клітини) і гуморальні (працюють біологічно активні речовини).
  7. Жовтня 2012 року Справа № 5002-16/590-2011
  8. за 2014-2015 навчальний рік.(з жовтня по квітень)
  9. Завдання 10. Вкладені цикли. Опрацювання двовимірних масивів
  10. Завдання 9. Опрацювання одновимірних масивів
  11. ЗБІР ЗА ПЕРШУ РЕЄСТРАЦІЮ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

Січня 2012 виповнюється 100 років з дня народження Анатолія Борисовича Ганькевича - видатного організатора суднобудівного виробництва ХХ століття. Він залишив найпомітніший слід за більш ніж двохсотлітню історію суднобудування Миколаївщини. Його ім'я золотими літерами вписано в історію розвитку суднобудівної галузі СРСР та УРСР, історію заводів імені 61 комунара і Чорноморського суднобудівного, так як саме йому долею було уготовано керувати цими підприємствами. Трудовий подвиг А.Б. Ганькевича, його колег, багатьох тисяч суднобудівників приніс місту Миколаєву всесвітню славу - на багато десятиліть він став столицею кораблебудування СРСР і України.

А.Б. Ганькевич народився в місті Миколаєві (тоді - Херсонської губернії) 2 січня 1912 (за старим стилем). Його батько Борис Васильович Ганькевич - потомствений дворянин, православного віросповідання. Мати - Клара Генріхівна, міщанка, лютеранського віросповідання. У метричній книзі Симеон-Агріппінской церкви м. Миколаєва є запис про хрещення 15 січня 1912 (за старим стилем) хлопчика Анатолія Ганькевича. Священик Олександр Курлов скоїв таїнство хрещення у присутності його батьків і хрещених батьків - хресних батьків - почесного громадянина м. Миколаєва Олексія Васильовича Григор'єва і дружини присяжного повіреного Миколи Яворського - Раїси Василівни Яворської.

Храм, в якому хрестили А. Ганькевича, був побудований в 1869 році (архітектор В.Є. Андрієвський) і освячений в ім'я Симеона і Агрипини для 55-го піхотного полку. На пожертвування городян в 1897 році він був капітально відремонтований і перебудований у двухпрестольную церква. У радянський час виконкомом Миколаївської міськради (№ 535 від 23 травня 1960 р.) і Миколаївським облвиконкомом (№ 816 від 3 вересня 1960 р.) було прийнято рішення про знесення будови. 17 вересня 1960, вночі, храм був підірваний. Він знаходився на перетині проспекту Леніна і вулиці Пушкінської.


Батько з 1910 року працював монтером, згодом - механіком Миколаївської телеграфної контори, мати була домогосподаркою. У родині Анатолій був єдиною дитиною. Як вижив наш герой і його батьки після 1917 року під час репресій та чисток, сьогодні знає тільки Господь Бог. В офіційних документах А.Б. Ганькевич записував свою дату народження - 15 січня 1912 року.

Він ріс, як і всі діти в Слобідському робочому районі. Влітку цілі дні - на річці, взимку - в школі. Анатолій рано пізнав горе і нужду. У 1922 році померла мати, а в 1929-му не стало батька. Довелося юнакові залишити школу і вступити на роботу, туди, де до останніх днів життя працював батько, - на міську телефонну станцію, учнем майстра, а пізніше майстром. Робота кипіла і була йому не в тягар. Але Анатолій мріяв будувати кораблі. Бажання стати корабелів взяло гору, і він домігся наміченої мети. У лютому 1930 року він вступає на суднобудівний завод ім. 61 комунара учнем розмітника корпусного цеху.

 
 

З цього часу його життя назавжди пов'язана з суднобудуванням. Без відриву від роботи він надходить на фабрично-заводські технічні курси - згодом вони були реорганізовані в Миколаївський суднобудівний технікум. Протягом трьох років жив за строгим графіком: вдень - на заводі, з лекалом, керном розмічав листи корабельної сталі, а вечорами слухав лекції. Вдома вночі самостійно працював над підручниками і технічною літературою.

У 1933 році А. Ганькевич отримав диплом техніка-судокорпусніка і почав працювати за фахом - техніком, помічником будівельника судів. Але вирішив продовжити освіту. У той же рік поступив на вечірню зміну в Миколаївський суднобудівний інститут, який і закінчив без відриву від виробництва в 1938 році. Анатолій Борисович стає інженером-механіком і приступає до роботи на посаді будівельника судів, потім гарантійним механіком, будівельником, старшим будівельником гарантійних судів, технологом механічного цеху. У 1938 році Анатолій Борисович одружився на працівниці заводу Олені Сердюк, і у них в цьому ж році народився син Борис. З лютого 1939 Ганькевич - член ВКП (б). У зв'язку з початком Великої Вітчизняної війни, в серпні 1941 року разом з колективом заводчан евакуювався спочатку в м. Сталінград, звідки був направлений на роботу на завод № 262 (за законами воєнного часу оборонні підприємства значилися під номерними знаками. Тут і далі - прим. авт.) в селище Красноармійськ Сталінградської області. Потім послідував переклад Наркоматом в Горьківську область на завод № 342 (сьогодні - суднобудівний завод «Ока») на станцію Новашіно, де з 1941 по 1943 роки працював заступником начальника механічного цеху заводу, а з 1943 по 1945 роки - начальником цього цеху. Був у його житті і такий епізод. Працюючи на цьому підприємстві, А.Б. Ганькевич притягувався до судової відповідальності. В особовій справі ним власноручно написано: «7.III.1945 р. нарсуді Мордовщіков. р-ну Горький. обл. був засуджений на 1 рік до виплати 25% зарплати за наруш. правил техніки безпеки. 6 липня 1945 по амністії Указ Президії Верх. Ради в ознаменований. перемоги над Німеччиною судимість знята».

За самовіддану працю в тилу 31 жовтня 1946 А.Б. Ганькевич отримує свою першу нагороду - медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр..»

 
 

Коли Червона Армія визволила м. Миколаїв 28 березня 1944, перед очима миколаївців постали руїни суднобудівних заводів. На заводі ім. 61 комунара (№ 445) замість стрункої ажурної конструкції елінгу на сотні метрів простягалася купа понівеченого металу. Повністю знищені корпусний, монтажний, механічний, добудовчої, трубомедніцкій і всі інші цехи. Все обладнання, включаючи унікальне кранове господарство, вивезено в Німеччину або підірвано. Практично не існувало заводської електростанції - серця заводу. Пізніше комісія визначить, що загальні збитки від руйнування заводу ім. 61 комунара склали 294,7 млн. руб.


Вже на другий день була організована охорона території заводу і почався набір фахівців на роботу. 1 квітня 1944 над Миколаєвом пролунав перший заводський гудок. У першій декаді квітня на завод присланий директор - І.С. Прібильскій. До 10 квітня 1944 робочий колектив заводу вже налічував близько 1800 чоловік.

У місті Миколаєві йшла напружена робота над відновленням зруйнованих окупантами промислових, соціально значимих об'єктів, особливо житла. У важких умовах воєнного часу колектив заводу, поряд з відновленням свого підприємства, брав активну участь у відновленні міського комунального господарства, хлібозаводу, шкіл, дитячих садків та ін За рік після звільнення м. Миколаєва заводом виконано на 1 млн. 800 тис. руб. різних робіт, на 800 тис. руб. виготовлено продукції масового попиту. За 24 дні був відновлений залізничний міст і кілька кілометрів залізничного полотна, поєднали завод з вокзалом. Люди не досипали, не доїдали, щоб скоріше відродити рідне місто, його заводи, щоб знову будувати і ремонтувати кораблі. 28 серпня 1944 на воду було спущено перша баржа вантажопідйомністю 150 тонн.

... До кінця року на заводі вже працювало 3980 чоловік. Назріли великі проблеми з поповненням кадрами відроджується заводу. Для виконання плану 1945 потрібно було набрати додатково 2478 робочих.

Незабаром бажання А.Б. Ганькевича скоріше повернутися в улюблене місто, на рідний завод, здійснилося. У 1945 році Анатолій Борисович повертається до Миколаєва і приступає до роботи начальником механічного цеху заводу ім. 61 комунара. Він працював, як усі, - віддавав улюбленій справі весь свій досвід і професійні знання. Самовіддана праця була відзначена державою. У зв'язку з 30-ю річницею встановлення Радянської влади на Україні були нагороджені орденами «Знак Пошани» 2893 працівника Української РСР, в т.ч. 57 осіб по Миколаївській області. І серед них Анатолій Ганькевич - начальник механічного цеху заводу ім. 61 комунара.

Цим же Указом від 25.01.1948 р. нагороджений орденом «Знак Пошани» і директор заводу І.С. Прібильскій. Це був талановитий керівник. Він всіляко присікав на заводі поділ на «твоє» і «моє». Знав, що сила директора - в колективі. Тому він багато працював з людьми, висував молодь і формував молодий колектив керівників. Заводчани вірили йому і йшли за ним. І після відходу Івана Степановича з посади на заводі ще довгі роки згадували його добрим словом.

12 січня 1948 А.Б. Ганькевича призначають начальником добудовчої цеху. Цех, на який припадала левова частка добудовних робіт і робіт з модернізації, знаходився в той момент в скрутному становищі. План не виконувався, графіки виконання робіт постійно зривалися. А.Б. Ганькевич впорався з дорученою ділянкою роботи. Приступивши до керівництва цехом, Ганькевич зумів організувати роботу так, що трудовий колектив з місяця в місяць став перевиконувати план. У жовтні 1950 року А.Б. Ганькевич був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.

Коли І.С. Прибильська переводили на роботу до Москви, він рекомендував на посаду директора заводу ім. 61 комунара А.Б. Ганькевича. Призначення нового директора виявилося справою непростою. У м. Миколаєві з давніх пір традиційно на посади керівників суднобудівельних заводів призначали фахівців з інших промислових центрів. (У наші дні, на жаль, ця схема в місті знову ожила.). І.С. Прибильська вдалося переконати першого секретаря Миколаївського обкому КПУ А.П. Кириленко домогтися призначення директором заводу А.Б. Ганькевича. Як «поламали» існуючу традицію, добре написав в своїй книзі відомий організатор кораблебудування А.А. Малярчук (працював головним інженером заводу ім. 61 комунара, директором суднобудівного заводу «Океан»). 8 квітня 1950 був підписаний наказ про призначення А.Б. Ганькевича директором заводу.


Сівши в директорське крісло, А.Б. Ганькевич продовжував підтримувати все краще в справі організації виробництва і його управління, що було створено І.С. Прибильська. Не відкидаючи напрацювань попередника, до гідності А.Б. Ганькевича, він знаходив і нові шляхи. І це ще більше підняло авторитет молодого директора.

Треба сказати, що міністр не помилився, призначаючи директором заводу Анатолія Ганькевича. А побудовано в ті роки було чимало. Ось короткий перелік: есмінця «Кмітливий», сторожові кораблі типу «Горностай» проекту 50 (32 одиниці), есмінець «Бідовий» проекту 56 (10 одиниць), китобійні судна типу «Мирний» (27 одиниць), есмінці «Полум'яний» і «прозорливий»проекту 56, рятувальні судна«СС-26».

За весь період директорської діяльності А.Б. Ганькевича на заводі ім. 61 комунара не було жодного випадку зриву виконання державного плану. Всі важливі виробничі питання знаходилися під жорстким контролем директора. Це захищало від зривів здачі замовлень. Як результат, багато з будувалися на заводі судів здавалися замовнику достроково. Непоодинокими були випадки здачі надпланових судів. І це в той нелегкий час.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)