АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конспект лекцій

Читайте также:
  1. для конспектирования
  2. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ (СЕМІНАРСЬКИХ) ЗАНЯТЬ
  3. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ з соціології
  4. Задание 1. Прочитайте лекцию и составьте краткий конспект на русском языке.
  5. Зміст за темою практичного заняття викладений в лекційному матеріалі, навчальному посібнику кафедри, Протоколах МОЗ України, підручниках.
  6. Зміст за темою практичного заняття викладений в лекційному матеріалі, навчальному посібнику кафедри, Протоколах МОЗ України, підручниках.
  7. Изучение литературы, подбор и конспектирование материала
  8. І семестр. Література Середньовіччя та Ренесансу, 32 год. (14 лекцій, 2 модулі, залік)
  9. ІІ семестр. Література Ренесансу та 17 століття. 32 год. (14 лекцій, 2 модулі, іспит)
  10. Конспект занятия в подготовительной группе
  11. Конспект по учебному пособию Н.С.Ларькова «Документоведение»

Т.І. Чорна

МАКРОЕКОНОМІКА

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Для студентів економічних спеціальностей 6050201, 601010430

 
 
 


Харків 2012


 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ


УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ

ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ТА ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Т.І. Чорна

МАКРОЕКОНОМІКА

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Для студентів економічних спеціальностей 6050201, 601010430

Рекомендовано Науково методичною Радою Української інженерно-педагогічної академії Протокол № 4 від "21" лютого 2012г.

 
 
Харків 2012


УДК 330.011.1(075.8)

Макроекономіка: Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей 6050201, 601010430.

/Т.І. Чорна – Харків: УІПА, 2012. – 72 с.

 

 

Мета даного навчального посібника допомогти студентам оволодіти макроекономічними знаннями. Для цього в навчальному посібнику міститься конспект лекцій з курсу «Макроекономіка», детально описано вирішення типових економічних завдань, запропоновані задачі і завдання для практичних занять, тести для самоперевірки, питання для підготовки до іспиту і рекомендована література. В кінці посібника студенти знайдуть словник основних термінів.

 

 

Відповідальний за випуск І.Г. Курочкіна

 

 

Рецензент: Л.Ф. Чумак, кандидат економічних наук, доцент

 

 
 
© Т.І. Чорна, 2012

©УІПА, 2012


Зміст

Вступ  
Тема 1  
Тема 2  
Матеріали до практичних занять  
Приклад розв'язання типових завдань  
Завдання  
Тести  
Тема 3  
Матеріали до практичних занять  
Приклад розв’язання типових завдань  
Завдання  
Тести  
Тема 4  
Тема 5  
Матеріали до практичних занять  
Приклад розв’язання типових завдань  
Завдання  
Тести  
Тема 6  
Матеріали до практичних занять  
Приклад розв’язання типових завдань  
Завдання  
Тести  
Тема 7  
Матеріали до практичних занять  
Приклад розв’язання типових завдань  
Завдання  
Тести  
Тема 8  
Матеріали до практичних занять  
Приклад розв’язання типових завдань  
Завдання  
Тести  
Контрольні питання для підготовки до екзамену по дисципліні „Макроекономіка”  
Список рекомендованої літератури  
Основні терміни  

Вступ

Становлення ринкових відносин в Україні вимагає підвищення рівня підготовки фахівців економічного напряму, які мають ринкове мислення, глибокі знання в різних галузях економіки і уміння застосувати їх як в професійному, так і в суспільному житті та відіграють важливу роль в соціально-економічних перетвореннях країни.

Політична і соціальна ситуація в країні значною мірою залежить від економічного розвитку і немає життєво важливішої сфери для успіху держави, чим її макроекономічний розвиток.

Макроекономіка – складова частина сучасної економічної теорії. Вона вивчає характер і результати функціонування національної економіки як єдиного цілого, напрями регулювання економіки з метою досягнення економічного зростання, оптимальної економічної рівноваги між рівнями безробіття та інфляції. Знання макроекономічної теорії дозволять студентам по-новому оцінити та глибше осмислити реальні процеси, тому що курс націлений на формування поведінки платників податків, уміння розраховувати зміни своїх реальних доходів і забезпечувати заходи щодо їх захисту.

Курс «Макроекономіка» допоможе студентам засвоїти необхідний обсяг знань, який дасть можливість досягти високого рівня економічної та професійної компетентності майбутніх фахівців. Під час вивчення курсу студенти знайомляться з принципами та методами макроекономічного аналізу і використовують їх для дослідження реальних економічних ситуацій.

Курс “Макроекономіка” спирається на положення вивченої студентами учбової дисципліни “Основи економічної теорії”. Знання з макроекономіки необхідні для розуміння як мікроекономічних явищ і процесів, так і таких дисциплін як „Державне регулювання економіки”, „Фінанси”, „Статистика” та інше.


Конспект лекцій

Модуль №1

ТЕМА 1. Предмет, методи й функції макроекономіки

 

Макроекономіка — це частина економічної теорії, що вивчає економіку в цілому. Питання, що відносяться до економіки в цілому, в тій або іншій мірі стосуються інтересів кожного з нас. Це і аналіз коливань економічної кон'юнктури і рівня реального національного доходу, і вивчення проблем зайнятості, безробіття і інфляції, змін валютного курсу і платіжного балансу і, звичайно, — аналіз і концептуальне обґрунтування державної економічної політики. Причому в курсі макроекономіки всі макроекономічні проблеми розглядаються в тісному взаємозв'язку.

Об'єкт макроекономіки як науки – це національна економіка, тобто сукупність домогосподарств, фірм, держави і його установ.

Предмет макроекономіки – закономірності ефективного функціонування економічної системи в цілому. Макроекономічна теорія може бути позитивна і нормативна. Позитивна направлена на обґрунтування висновків, які пояснюють сучасний стан економічного розвитку країни; нормативна - на вироблення рекомендацій щодо того, як поліпшити існуюче положення в економіці та досягти її розвитку.

Для вивчення закономірностей функціонування національного господарства економісти використовують різні методи і прийоми, які в сукупності називають методологією макроекономіки.

В першу чергу особливістю макроекономічного аналізу є використання агрегованих величин. Агрегування – це об'єднання окремих одиниць в одну, сукупну, що характеризує рух економіки як єдиного цілого.

Агрегуванню піддаються економічні суб'єкти. Макроекономічний погляд на народне господарство розрізняє в ньому чотирьох економічних суб'єктів: сектор домашніх господарств, підприємницький сектор, державний і закордонний сектори. Сектор домогосподарств складається з окремих осіб або сімей, які володіють ресурсами, забезпечують ними економіку і отримують за них доходи, які використовують для покупки споживчих благ заради задоволення споживчих потреб. Підприємницьким сектором є сукупність всіх фірм, які використовують придбані у домогосподарств ресурси для виробництва благ, які продають з метою отримання прибутку. Держава – сукупність державних інститутів і установ, які виконують важливі економічні функції, що забезпечують реалізацію економічної активності держави з метою стабілізації національної економіки. Закордонний сектор містить в собі економічних суб'єктів, що мають постійне місцезнаходження поза межами даної країни, а також іноземні державні інститути, які вступають у різні економічні відносини з національними суб'єктами.

Макроекономічне агрегування розповсюджується і на ринки. Вся безліч ринків окремих благ, які є предметом мікроекономічного аналізу, в макроекономіці агрегуються в єдиний ринок благ. Предметом вивчення стає загальний рівень цін. З ринків чинників виробництва в макроекономіці, як правило, представлені ринок праці, на якому всі види праці агрегуються в один вигляд, і ринок капіталу. Ринок цінних паперів представляє ринок державних облігацій з одним видом короткострокових облігацій. Як макроекономічний інструмент аналізу використовується ще один ринок, який відсутній в мікроекономіці, - грошовий ринок. На цьому ринку взаємодіють попит і пропозиція національної валюти. Завдяки агрегуванню полегшується виявлення суті складних народногосподарських процесів.

У макроекономічних дослідженнях широко використовується метод наукової абстракції. Суть цього методу полягає в тому, що досліджуючи певне явище або процес, відділяються його випадкові, поверхневі або другорядні прояви, залишаючи стійкі і типові. Саме такий підхід дозволяє відкривати закони та категорії макроекономіки.

Спрощення економічної дійсності до доступного для огляду числа найбільш істотних взаємозв'язків лежить в основі макроекономічного моделювання. Макроекономічні моделі – формалізовані описи (логічні, графічні або математичні) різних економічних явищ і процесів з метою виявлення функціональних взаємозв'язків між ними. Типовим прикладом макроекономічних моделей є модель кругообігу грошових коштів, представлена у табличному вигляді.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)