АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІМПЕДАНСНА АУДІОМЕТРІЯ

Читайте также:
  1. Змістовий модуль I. Клінічна анатомія, фізіологія, методи дослідження ЛОР-органів.
  2. І. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ
  3. І. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ
  4. Катаральна ангіна.
  5. КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ
  6. Лікування гострих середніх отитів.
  7. Методи дослідження слуху
  8. Оперативні втручання при хронічному гнійному отиті.
  9. ПРОБА ТОЙНБІ (проба посиленого ковтка)
  10. ТА ЗВУКОСПРИЙМАЛЬНОГО АПАРАТІВ
  11. ТА ЛІКУВАННЯ ВУШНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Необхідні засоби:

1. Імпедансометр.

2. Бланки імпедансограм.

Імпедансна аудіометрія — об'єктивний спосіб визначення слухових порушень, а також зміни тиску в барабанній порожнині та наявності в ній рідини чи зрощень. Імпедансометрія грунтується на реєстрації звукових подразнень (стимулів), посланих до барабанної перетинки і відбитих від неї. Виявлено, що здатність барабанної перетинки поглинати чи відбивати звукову енергію залежить від її імпедансу (опору), який, у свою чергу, пов'язаний з багатьма факторами (різниця тиску повітря в зовнішньому слуховому проході й у барабанній порожнині, зміни барабанної перетинки і в барабанній порожнині тощо). Дослідження проводять таким чином: у зовнішній слуховий прохід герметично вводять обтуратор, який має три канали і тому одночасно: 1) змінює у слуховому проході тиск від -400 до +400 мм водн. ст.; 2) генерує звукові коливання заданої частоти 125-10000 Гц; 3) реєструє відбиті від барабанної перетинки звукові коливання. У момент, коли тиск у зовнішньому слуховому проході буде дорівнювати тиску в барабанній порожнині, барабанна перетинка найкраще коливатиметься і ці коливання реєструватиме імпедансометр. Це дає можливість визначити стан (імпеданс) барабанної перетинки та зміни у барабанній порожнині - наявність ексудату, розрив ланцюга слухових кісточок тощо.

Імпедансометрія дозволяє також визначити рефлекторне скорочення внутрішньовушних м'язів (акустичний рефлекс), оскільки при інтенсивних звуках (понад 80 дБ) ці м'язи скорочуються, щоб запобігти ушкодженню внутрішнього вуха надмірними звуковими подразненнями. Такі скорочення м'язів можна зареєструвати під час дослідження і в певних межах визначити стан слуху обстежуваного. Отже, імпедансометрія дає змогу отримати об'єктивну інформацію про функціональний стан різних ланок звукового аналізатора.

 

ДОСЛІДЖЕННЯ ВЕСТИБУЛЯРНОЇ ФУНКЦІЇ

Дослідження вестибулярної функції починають з опитування та огляду хворого, а також застосовують спеціальні (вестибулярні) проби. Звичайно хворі із захворюванням вестибулярного апарату скаржаться на запаморочення, нестійкість, хитку ходу, іноді - нудоту та блювання. У таких пацієнтів можуть спостерігатись ністагм, розлади координації, рівноваги тощо.

Спонтанний ністагм (ритмічні посмикування очей) виявляють при погляді на палець дослідника, який розміщують на відстані 50-70 см від очей хворого прямо перед ним. Однією рукою дослідник тримає підборіддя пацієнта, щоб той не рухав головою Палець іншої руки спочатку розміщують по центру зору хворого, фіксуючи його погляд на пальці дослідника, та повільно переміщають: горизонтально - в один бік, а потім в інший; вертикально - спочатку вгору, потім вниз. Хворого просять дивитись на палець, що рухається, відводячи очні яблука по черзі у різні боки за пальцем дослідника. При цьому оцінюють стан очей у положеннях крайнього відведення та по центру. В нормі буває тільки установочний ністагм - поодинокі посмикування очних яблук, після яких око займає нерухоме фіксоване положення. При порушенні функції вестибулярного аналізатора виникають самовільні посмикування очей у горизонтальному чи дугоподібному напрямках (горизонтальний чи горизонтально-ротаторний ністагм).

Для дослідження функції півколових каналів виконують обертову, калоричну та пресорну проби.

ОБЕРТОВА ПРОБА

Необхідний засіб: Крісло Барані, що може обертатись в горизонтальній площині навколо своєї вертикальної осі.

Пробу виконують таким чином: хворому пропонують сісти в крісло Барані, нахилити голову вперед на 30° та заплющити очі. Після цього крісло обертають навколо вертикальної осі із швидкістю 10 обертів за 20 с. Коли крісло зупиняють, секундоміром фіксують час і пропонують хворому відкрити очі та слідкувати за пальцем дослідника, який повільно відводять спочатку вправо, а потім - вліво. При цьому спостерігають за посмикуваннями очних яблук, які в нормі виконують дрібні горизонтальні рухи (горизонтальний ністагм). Записують, коли ністагм зникне. У більшості людей з нормальною збудливістю вестибулярного аналізатора тривалість післяобертового ністагму при подразненні горизонтального півколового каналу складає в середньому 25-35 с.

Обертова проба грунтується на тому, що в результаті обертання тіла навколо осі виникає переміщення ендолімфи в півколових каналах. Це переміщення викликає подразнення рецепторів імпулярного апарату, що супроводжується появою вестибулярних явищ (ністагм, нудота, запаморочення тощо).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)