АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПУНКЦІЯ ВЕРХНЬОЩЕЛЕПНОЇ ПАЗУХИ

Читайте также:
  1. I. Нос и придаточные пазухи
  2. VІІ. Пункція кісткового мозку. Пунктат кісткового мозку можна отримати з тіла грудини, великогомілкової або здухвинної кістки.
  3. Вопрос 3: Околоносовые пазухи.
  4. ІІІ. НІС І ПРИНОСОВІ ПАЗУХИ
  5. Какое лечение производится при остеоме лобной пазухи, если опухоль оказывает давление на мозговую стенку?
  6. Клінічна анатомія решітчастої пазухи.
  7. Нос и его придаточные пазухи
  8. НОС И ОКОЛОНОСОВЫЕ ПАЗУХИ
  9. НОС И ОКОЛОНОСОВЫЕ ПАЗУХИ
  10. Нос и придаточные пазухи носа
  11. Острое воспаление верхнечелюстной пазухи.
  12. Острое воспаление лобной пазухи.

Необхідні засоби:

1. Пряма довга голка довжиною 8-10 сміз зігнутим кінцем (голка Куликовського).

2. Тонкий зонд з нарізкою на робочому кінці.

3. Носорозширювач.

4. Стерильна вата.

5. Розчин анестетика (1-2% розчин дикаїну або лідокаїну з адреналіном у співвідношенні 1:10).

6. Шприц об'ємом 10-20 мл.

7. 100 мл теплого дезінфікуючого розчину (фурациліну 1:5000).

Перед проведенням пункції слід знеболити слизову оболонку нижнього носового ходу змащуванням його стінок анестетиком на зонді.

Не пошкодь!

При знеболюванні слід щільно намотувати вату на зонд з нарізкою, оскільки при виведенні зонда з носа вата може залишитись в носовому ході, де її буває дуже важко знайти.

Голку Куликовського вводять у нижній носовий хід та орієнтують її напрямок на зовнішній кут однойменного ока (рисі 21). Просувають голку трохи глибше, проникаючи через кісткову стінку пазухи у її просвіт. При цьому виникає характерний хрускіт. Приєднують до голки наповнений шприц та промивають дезінфікуючим розчином до отримання чистих промивних вод. Потім вводять у пазуху лікарський середник. При проведенні контрастної рентгенографії в просвіт пазухи вводять контрастну речовину.

Пункція дає можливість визначити:

1.Прохідність вічка, що сполучає верхньощелепну пазуху з порожниною носа.

2.Характер патологічного вмісту (гній або слиз), якщо він є.

3.Об'єм пазухи.

4.При необхідності цитологічні та мікробіологічні властивості ексудату з використанням додаткових досліджень. Окрім того пункція служить одним із методів лікування гострих та хронічних синуситів.

Іншим сучасним методом дослідження носа та навколоносових пазух є ендоназальне дослідження з використанням волоконної оптики. Для цього застосовують тонкі (4 ммв діаметрі) ригідні (тверді) ендоскопи та набір спеціальних інструментів (рис. 1.22). Використання ендоскопів, що мають різний кут зору - 0° (прямий), 30°, 70° та 90°, дозволяє обстежити різноманітні структури, які неможливо оглянути при звичайній риноскопії, а також провести хірургічне втручання. Освітлення необхідної ділянки носа за допомогою ендоскопа забезпечується холодним світлом через гнучкий світловід від спеціального джерела. Перед оглядом безумовно, слід провести належну анестезію носа.

 

ПІДГОТОВКА ОПЕРАЦІЙНОЇ СЕСТРИ ДО ПЛАНОВИХ ОПЕРАЦІЙ НА ЛОР-ОРГАНАХ

Дії операційної сестри при проведенні операцій на ЛОР-органах мало чим відрізняються від дій операційних сестер загальних хірургічних відділень.

Напередодні операційного дня сестра дізнається, які операції плануються, та готує всі необхідні інструменти, апарати, перев'язувальний та шовний матеріал. Якщо планується декілька операцій, спочатку виконують негнійні втручання (на стремінці, перегородці носа тощо), а потім всі решта. Доцільно операцію у хворого, який переніс у минулому вірусний гепатит або іншу інфекцію, що передається парентеральним шляхом, виконувати в окремій операційній або в останню чергу в загальній операційній, аби запобігти можливому розповсюдженню інфекційного захворювання.

У день втручання всі хірургічні інструменти, щітки, трубки та інші засоби стерилізуються. Перед операціями сестра розкладає все, що може знадобитися: мішки із стерильною операційною білизною, бікси із стерильним перев'язувальним матеріалом, пляшки та ампули із стерильними розчинами та медикаментами, пакети із стерильними рукавичками та шовним матеріалом тощо. І лише після того як медсестра переконалась, що все готове до хірургічних втручань, вона може мити руки.

Вимивши руки, операційна сестра одягає на себе стерильний халат та гумові рукавички. Потім вона накриває свій (великий) операційний стіл, на якому розміщує інструменти, розчини, необхідну кількість білизни та перев'язувального матеріалу. Всі предмети на цьому столі повинні бути розкладені за визначеним порядком, що сприяє їх швидкому пошуку. Інструменти слід розкласти в декілька рядів, за призначенням (скальпелі, затискачі, шприци, зонди, долота тощо). Відведені місця надають шовному матеріалу, кулькам, серветкам, ваті тощо; легкодосяжними повинні бути спирт та дезінфікуючі розчини.

Після підготовки свого стерильного стола операційна сестра накриває столик для хірурга та кладе на нього хірургічні інструменти, баночки з розчинами, перев'язувальний та шовний матеріал. Кількість інструментів на столику повинна бути достатньою, але не надмірною, оскільки серед багатьох інструментів важко знайти той, який є необхідним саме у цю мить.

Хворого запрошують в операційну за наказом хірурга лише після повної підготовки всіх учасників операції до втручання.

 

ПІДГОТОВКА ХВОРОГО ДО ОПЕРАЦІЇ НА ЛОР-ОРГАНАХ ТА ЇЇ ПРОВЕДЕННЯ

Напередодні операції хворий приймає душ та миє голову (якщо немає протипоказань до цього).

Операції на всіх ЛОР-органах проводяться натще. Якщо є необхідність виконати термінове втручання під наркозом, а хворий приймав їжу за 2-3 год перед цим, йому промивають шлунок, щоб попередити блювання та можливу аспірацію блювотних мас. При необхідності голять волосисту частину голови або вуса (брови не голять); в осіб з довгим волоссям його заколюють або на голову одягають шапочку чи хустинку. За 30-45 хвперед операцією за вказівкою лікаря роблять премедикацію, переодягають хворого у чисту білизну, піжаму чи халат.

Велика кількість операцій в ЛОР - практиці виконується під місцевим знеболюванням в сидячому положенні хворого (поліпотомія, тонзилектомія, аденотомія тощо). На нього одягають поліетиленовий або клейончастий фартух та садять у спеціальне операційне оториноларингологічне крісло з підголівником. Дають хворому в руки ниркоподібний лоток та прив'язують руки до підлокітників (у великих дітей прив'язують і ноги до крісла). Якщо операція виконується у лежачому положенні (на вусі, навколоносових пазухах, гортані тощо), його кладуть на операційний стіл у положенні, зручному для виконання втручання (з повернутою вбік або закинутою назад головою тощо). Іноді для зручності під різні частини тіла (груди, голову) кладуть спеціальні валики чи подушки. Руки та ноги також фіксують м'якими поясами.

Операційне поле стерилізують дворазовим змащуванням шкіри спиртом (або застосовують інший метод обробки), а голову і верхню частину тіла вкривають стерильним простирадлом, слідкуючи за тим, щоб рот і ніс були відкриті для дихання. Доцільно у простирадлі зробити розріз довжиною 15-20 см. Цей розріз розміщують в ділянці операційного поля.

Стерильний операційний столик ставлять у зручному для хірурга місці: переважно збоку або над хворим (якщо він лежить), чи поруч з операційним кріслом. На цей столик кладуть лише ті засоби, які будуть необхідні при даному втручанні.

У випадках, коли операційна сестра вимушена обслуговувати 2-3 операції одночасно, інструменти кладуть на різні столики біля кожного операційного місця, і хірург сам бере необхідний інструмент та кладе його на місце. Операційна сестра слідкує за ходом кожної операції та при необхідності кладе на кожний столик додаткові інструменти, перев'язувальний та шовний матеріал тощо.

Під час великих операцій операційна сестра подає інструменти в руку хірурга. Вона повинна знати хід втручання та передбачати, які інструменти можуть знадобитися наступної миті. У відповідальні хвилини сестра зобов'язана чітко виконувати вказівки хірурга, а при необхідності - допомогти оперуючому в проведенні визначених ним етапів операції.

По завершенні операції хворому накладають асептичну пов’язку (якщо в цьому виникає потреба) та супроводжують до палати, а при неможливості пацієнта самостійно пересуватись використовують каталку, на якій хворого доставляють до ліжка.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)