АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Одержання вектора біометричних параметрів при аналізі клавіатурного почерку

Читайте также:
  1. Анкета – заява на одержання кредиту
  2. В чому полягають особливості кореляційного опису результатів біометричних досліджень?
  3. Вибір методики одержання функціонального відбитка залежно від стану слизової протезного ложа
  4. Визначення витратних параметрів
  5. Визначення геометричних параметрів
  6. Визначити зміст і значення процедур автоматизованої класифікації в біометричних дослідженях.
  7. ВИМОГИ ДО ПАРАМЕТРІВ КІНОЕКРАНА ТА ЗАЛУ ДЛЯ ГЛЯДАЧІВ ПРИ ОБЛАДНАННІ КІНОУСТАНОВКОЮ
  8. Внутрішньо – позаротові методи визначення параметрів для налаштування артикулятора.
  9. Выражение координат произвольного вектора через компоненты радиус-векторов.
  10. Друкування текстових документів на принтері, налаштування параметрів друкування
  11. За додержанням дисципліни цін та відповідальність за її порушення
  12. За додержанням дисципліни цін та відповідальність за її порушення

В БСІ по клавіатурному почерку претендентом на допуск із клавіатури комп'ютера вводиться певна парольна фраза. Контрольованими параметрами уведення є час t 1, t 2, t 3 ,..., tn натискання кожної клавіші з послідовності клавіш, що відповідає парольній фразі, а також інтервали часу між натисканням сусідніх клавіш τ 1 2 3 ,...,τn -1, (рис. __.2) [8].

 
 

Рисунок __.2 – Часова діаграма набору парольної фрази

Можливе перекриття часу при натисканні користувачем сусідніх клавіш. У цьому випадку параметр τk стає негативним. Контрольовані параметри tk й τk істотно залежать від того, скільки пальців використовується при наборі, а також від характерних для користувача сполучень рухів руки пальців рук при наборі певних символів на стандартній клавіатурі.

Один з методів одержання вектора біометричних параметрів користувача при аналізі його клавіатурного почерку полягає в наступному. При введенні парольної фрази в якості інформативних параметрів, що відбивають індивідуальні особливості клавіатурного почерку користувача, використовуються тільки час натискань клавіш t 1, t 2, t 3 ,..., tn й інтервали часу між натисканням сусідніх клавіш τ 1 2 3 ,...,τn -1, тобто винятково параметри часу. Послідовність натискання клавіш при введенні фіксованої парольної фрази для даного користувача однакова, тому цю послідовність можна виключити з розгляду (рис. __.2). З урахуванням цих обставин штучно конструюється спеціальна часова функція, що відбиває весь процес набору парольної фрази в часі за період уведення фрази й несе в собі всю необхідну інформацію про особливості клавіатурного почерку користувача. Як така функція обрана кусочно-постійна періодична функція f (t), що формується за наступними правилами:

Період Т функції f (t) відповідає часу набору на клавіатурі парольної фрази. Функція f (t) формується в процесі набору парольної фрази як апостеріорне сполучення трьох характерних ділянок. Перша ділянка має постійну амплітуду А и довжину, що відповідає часу натискання чергової клавіші. Друга ділянка має нульову амплітуду (А =0) і довжину, що відповідає часу паузи між натисканнями чергових клавіш. Третя ділянка має постійну амплітуду k·А та довжину, що відповідає часу перекриття при одночасному натисканні двох послідовних клавіш.

Коефіцієнт k ураховує ступінь впливу перекриттів у загальній сукупності інформативних параметрів й у лабораторних експериментах прийнятий k = 2.

 
 

З урахуванням уведених правил, часову діаграму початку парольної фрази (рис. __.2) можна представити функцією f (t), що буде мати вигляд, показаний на рис. __.3.

 

Рисунок __.3 – Принцип конструювання функції f (t) з часової діаграми набору парольної фрази

Безпосереднє використання функції f (t) для одержання вектора інформативних біометричних параметрів конкретного користувача незручно, оскільки вона залежить від часу. Як і при аналізі рукописного почерку перехід від функції часу f (t) до вектора V реалізується за допомогою розкладання f (t) у який-небудь ряд, члени якого будуть компонентами вектора V.

Враховуючи особливості виду функції f (t), одним з найбільш ефективних методів її розкладання є розкладання по ортогональному базису несинусоїдальних функцій Хаара.

Функції Хаара утворюють періодичну, ортонормовану, повну систему непарних функцій. Кожна функція Хаара { har (r, m, t)}, за винятком першої, являє собою прямокутний двополярний імпульс різної амплітуди, що займає строго певне положення на напіввідчиненому інтервалі [0, 1). Перша функція Хаара har (0, 0, t), на відміну від всіх інших, являє собою прямокутний імпульс позитивної полярності й одиничної амплітуди на всьому інтервалі [0, 1).

Функції Хаара har (r, m, t) можна отримати з рекуррентного співвідношення: ;

 

(__.1)

де .

Дискретизація системи функцій Хаара приводить до матриці Хаара H * (n), де n= log2 N. Так, для N = 8, матриця Хаара H *(3) буде мати вигляд:

 

(__.2)

 

Кожен рядок матриці є дискретною функцією Хаара Har (r,m, t).

Для перетворення вихідної біометричної функції f (t) у вектор біометричних параметрів V на основі розкладання Хаара, функцію f (t) необхідно попередньо дискретизувати за часом відповідно до параметрів дискретизації функцій Хаара. Дискретний вигляд F (tk) функції f (t) буде мати вигляд:

 

F (tk) = { f (t 0), f (t 1), …, f (tN -1)}, k = 0, 1, …, N −1... (__.3)

 

Тоді шуканий вектор біометричних параметрів V можна представити у вигляді коефіцієнтів перетворення Хаара:

 

(__.4)

 

де n = log2 N.

За правилом перемножування матриць компоненти вектора
V f (n) = { vf 0(n), vf 1(n) ,…, vf (N- 1)(n)}визначаються в такий спосіб:

 

(__.5)

де функції hkr обчислюються згідно (3.1).

На практиці, для збереження інформативної високочастотної складової функції f (t), уводиться додаткова дискретизація функції F (tk) з більш дрібним кроком, при цьому крок дискретизації базисних функцій Хаара залишається колишнім. Щоб уникнути пропорційного збільшення часу обчислень, вони виконуються не безпосередньо по формулах (3.5), а за спеціальний алгоритмом. Цей алгоритм аналізує логічні умови взаємного сполучення відліків функцій f (tk) і hk, а обчислення здійснює за допомогою формули прямокутників.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)