АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання, джерела ревізії власного капіталу

Читайте также:
  1. B. Проведення ревізії ротової порожнини за допомогою ручного відсмоктувача
  2. Архаїчні джерела української культури
  3. Баланс підприємства як найважливіша форма звітності, його структура та джерела даних для складання.
  4. Блок 8-3. КАРТИ — ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ.
  5. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.
  6. Бюджетний дефіцит, його причини, види та джерела покриття.
  7. Види власного капіталу
  8. Види майна суб'єктів господарювання та джерела його формування
  9. Визначення власного капіталу і його складових.
  10. Визначення власного капіталу, його класифікація.
  11. Визначення координат джерела забруднення
  12. Визначення потреби в оборотному капіталі та джерела фінансування.

 

В бухгалтерському обліку для узагальнення інформації про стан і рух коштів різновидностей власного капіталу призначені рахунки 4-го класу Плану рахунків.

Основними завданнями ревізії власного капіталу є:

· перевірка правильності формування і використання власного капіталу;

· перевірка дотримання встановленого установчими документами розміру статутного капіталу;

· перевірка правильності ведення обліку внесків до статутного капіталу і розрахунків за дивідендами.

 

Джерелами ревізії є:

· первинні документи – акції, прибуткові касові ордери, акти приймання-передачі до статутного капіталу установчих внесків і т.д.;

· регістри синтетичного і аналітичного обліку з рахунків 40,41,42,43,44,45,46,47,48,49;

· Головна книга;

· Звітність.

 

10.2. Ревізія власного капіталу.

 

Основною складовою власного капіталу є статутний капітал, тому ревізію слід починати з перевірки правильності формування й вилучення статутного капіталу. Облік його ведеться на рахунку 40, за Кредитом якого відображають збільшення статутного капіталу, а за Дебетом – зменшення. Власний капітал поділяється на реєстрований і нереєстрований. До першого відносять статутний і пайовий капітал, а до другого – додатковий, резервний,страховий капітал та нерозподілений прибуток чи непокритий збиток.

Ревізор повинен перевірити, чи дотримується підприємство статутних положень, чи правильно формується майно за рахунок інвестування його діяльності, як здійснюється розподіл майна, виробленої продукції, прибутку,

чи раціонально використовуються додаткові грошові внески учасників на розвиток підприємства.

Ревізор звіряє, чи відповідає сума статутного капіталу розміру, зафіксованого у реєстрі.

Слід зазначити, що у разі анулювання акцій - на їх суму зменшується статутний капітал, а у разі їх перепродажу зменшується вилучений капітал.

П(С)БО 5 встановлено зміст і форму звіту про власний капітал, який відображає зміни у складі цього капіталу протягом звітного періоду. У звіті про власний капітал вказують внаслідок чого капітал збільшився чи зменшився, чи проведена переоцінка засобів.

Ревізор перевіряє, чи правильно складений звіт про власний капітал, причому для цього необхідно до річного звіту додавати звіт про власний капітал за попередній рік.

Власний капітал – це частина в активах. що залишається після вирахування зобов’язань. Підсумок активів балансу має дорівнювати сумі зобов’язань та власного капіталу.

Ревізор встановлює відповідність даних облікових регістрів з показниками фінансової звітності. Окремі статті балансу порівнюють з показниками звітів про фінансові результати, про рух грошових коштів, про власний капітал, а також звіряють між собою дані цих звітів.

Особливій перевірці підлягають ті статті балансу, які характеризують негативні сторони господарської діяльності, і на яких можливе завуалювання нестач, крадіжок, сум дебіторської заборгованості.

Перевірка власного капіталу завершується складанням проміжного акта (довідки) або записом одного із розділів у основний Акт ревізії.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)