АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація організаційних форм і видів господарського контролю

Читайте также:
  1. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  2. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  3. В. Задачі для самоконтролю
  4. Валютна політика України в сучасних умовах. Органи валютного контролю в Україні.
  5. Вдосконалення господарського законодавства
  6. Взаємодія органів фінансового контролю та її форми
  7. Вибір способів формування ООД у тих, кого навчають з теми «Класифікація способів захисту інформації», та способи реалізації
  8. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація
  9. Види (класифікація) спеціальних суб’єктів злочину
  10. Види банкетів,їх класифікація та характеристика.
  11. Види управлінського контролю
  12. Види управлінського контролю.

За організаційними формами економічний контроль в Україні поділяють на:

1) державний;

2) муніципальний;

3) незалежний;

4) контроль власника.

До державних органів, які здійснюють функції економічного контролю, належать Рахункова палата Верховної Ради України, Державна податкова адміністрація України, Державна контрольно-ревізійна служба України, Державне казначейство України, Фонд державного майна України, Міністерство економіки України, Міністерство економіки України, Міністерство фінансів України, Міністерство праці та соціальної політики України, Державний комітет статистики, Національний банк України.

Спеціалізовані органи контролю – Державний комітет стандартизації,сертифікації і метрології України, Державний комітет у справах захисту споживачів, Державна пожежна інспекція та інші.

Рахункова палата Верховної Ради України створена відповідно до Конституції і є постійно діючим органом державного фінансового контролю. Основне завдання – організація і здійснення контролю за своєчасним виконанням дохідної та видаткової частини державного бюджету, витрачанням бюджетних коштів.

Державна податкова адміністрація України та її органи контролюють дотримання законодавства про податки, збори. інші платежі та своєчасність їх сплати до бюджету. Вжиття заходів щодо запобігання ухиленню від сплати податків та платежів.

Державна контрольно-ревізійна служба України та її органи контролюють використання бюджетних коштів усіх рівнів, що входять до бюджетної системи України.

Державне казначейство України контролює витрачання коштів державного бюджету установами і організаціями відповідно до їх кошторисів в момент їх витрачання. Так, бюджетні установи не можуть використовувати кошти зі своїх рахунків без попереднього контролю Державного казначейства.

Фонд державного майна України здійснює державну політику щодо приватизації державного майна, виступає орендодавцем майна державної власності.

Міністерства, перелічені вище контролюють складання і виконання планів економічного і соціального розвитку держави, розробляють і затверджують нормативні документи.

Державний комітет статистики України контролює достовірність звітності щодо насичення ринку товарами народного вжитку. Виконання програм економічного розвитку держави.

Національний банк України контролює наявність грошей держави в обігу, використання кредитів за цільовим призначенням, дотримання касової дисципліни. Правил розрахунків між партнерами, та ін..

Муніципальний економічний контроль здійснюється відповідно до законодавства про місцеві Ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування.

Незалежний контроль здійснюють аудиторські фірми на госпрозрахункових засадах за договорами з державними і акціонерними товариствами.

Контроль власника складається з внутрішньосистемного і внутрішньогосподарського контролю. Внутрішньосистемний контроль здійснюють міністерства, відомства, комітети, концерни, асоціації відповідно до законодавчих актів. Внутрішньогосподарський контроль здійснюється власником підприємства:бухгалтерською або фінансово-економічною службою підприємства.

Ревізія – це метод заключного контролю, який дає можливість зробити всебічну оцінку виробничої, фінансово-господарської діяльності підприємства та інших об’єктів господарської діяльності щодо виконання виробничих і фінансових планів, витрачання матеріальних і трудових

ресурсів, виявлення резервів підвищення ефективності виробництва.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)