АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕЖІ СТИСКАННЯ ГАЗУ В СТУПЕНІ ПОРШНЕВОГО КОМПРЕСОРА. БАГАТОСТУПЕНЕВІ КОМПРЕСОРИ

Читайте также:
  1. БУДОВА ТА ПРИНЦИП ДІЇ ПОРШНЕВОГО КОМПРЕСОРА
  2. ВІДЦЕНТРОВІ КОМПРЕСОРИ ТА ГАЗОДУВКИ
  3. ВОДОКІЛЬЦЕВІ КОМПРЕСОРИ ТА ВАКУУМ-НАСОСИ
  4. ГВИНТОВІ КОМПРЕСОРИ
  5. Ентальпійний метод визначення реальної роботи і потужності реального компресора.
  6. Конструкція поршневого компресора.
  7. Навчально-виховного комплексу І-ІІІ ступенів
  8. Регулювання компресора.
  9. Розглянемо ці ступені (три ступені).
  10. РОТАЦІЙНІ КОМПРЕСОРИ
  11. Ступені вентиляційних порушень.

 

Ступінь підвищення тиску в циліндріпоршневого компресора обмежується через наявність у ньому шкідливого простору та величиною допустимої температури стиснутого газу.

При аналізі впливу шкідливого простору на подачу компресора встановлено, що при збільшенні с.п.т. подача компресора зменшується. Отже існує такий с.п.т., при якому об’ємний коефіцієнт компресора і його подача стають рівними нулю. Значення цього граничного с.п.т. знаходиться із рівняння (25). При

 

 

.

 

Наприклад, для повітря при 0,1 і 1,4 (адіабатний процес) 29; при 1

(ізотермічний процес) 11.

Рис. 7. Межа ступені підвищення тиску в одноступінчатому компресорі за величиною шкідливого простору

У разі, коли с.п.т. компресора досягне граничного значення, увесь усмоктаний у циліндр газ у кінці фази стискання вміститься в мертвому просторі (рис. 7) і фази виштовхування не буде, тобто подача компресора дорівнюватиме нулю. Цикл роботи компресора при цьому складатиметься лише із фаз стискання та розширення газу, а індикаторна діаграма вироджується у лінію 1–2¢¢–1.

Розглянута межа стискання є теоретичною. Реально ступінь підвищення тиску в компресорі обмежується допустимою температурою стиснутого газу, яка визначається температурою займання мастила, що використовується для змащування циліндра. Щоб не допустити спалахування мастила та його пари в циліндрі, яке може привести до вибуху компресора, правила експлуатації компресорних установок вимагають, щоб найбільша температура газу в циліндрі компресора була на менше, ніж на 75°С нижчою від температури займання мастила, що використовується. Компресорні мастила для загальнопромислових компресорів мають температуру займання на рівні 235–240°С, отже допустима температура стиснутого повітря становить =160°С. Якщо рахувати, що повітря стискається в компресорі адіабатно і його початкова температура дорівнює =25°С, то з рівняння (11) отримуємо граничний ступінь підвищення тиску

 

.

 

Із цього витікає, що надлишковий тиск стиснутого повітря, який може бути одержаним у одноступінчатому поршневому компресорі, становить 0,25…0,3 МПа. Таке його значення недостатнє для живлення більшості промислових споживачів пневмоенергії.

За рахунок інтенсивного охолодження стискуваного повітря граничний с.п.т. може бути збільшеним, але досягти цього складно технічно, через що таке збільшення досить часто економічно недоцільне. Тому при необхідності отримування стиснутого повітря з абсолютним тиском більшим ніж 0,4…0,5 МПа, використовують багатоступеневі поршневі компресори. У цих машинах стискання газу відбувається в кількох послідовно з’єднаних ступенях, між якими газ охолоджується в спеціальних проміжних охолоджувачах.

Найбільш поширеним різновидом повітряних поршневих компресорів є двоступінчаті. На рис. 8 показана схема такого компресора. Він складається з циліндра низького тиску 1 (перший ступінь), де повітря стискається від початкового тиску до певного тиску . При цьому температура повітря зростає від початкової до температури . Із тиском повітря надходить до проміжного повітроохолоджувача 2, де ізобарно охолоджується до температури . Далі охолоджене повітря потрапляє до циліндра високого тиску 3 (другий ступінь), у якому стискається до кінцевого тиску .

 

Рис. 8. Схема будови двоступінчатого компресора

 

При малих подачах обидва ступеня можуть розміщуватись у одному циліндрі (рис. 9). У цьому разі ступінь низького тиску 1 знаходиться між кришкою циліндра та днищем поршня, а ступінь високого тиску 2 – у кільцевому просторі між частиною поршня меншого діаметра, задньою кришкою та боковою поверхнею циліндра. Агрегати такої конструкції називаються компресорами з диференційним поршнем.

Рис.9. Схема двоступінчатого поршневого компресора з диференційним поршнем  

Завдяки проміжному охолодженню знижується кінцева температура стиснутого газу. Якщо забезпечити повне проміжне охолодження, коли газ на вході до циліндра високого тиску (ЦВТ) матиме температуру, рівну з початковою температурою перед циліндром низького тиску (ЦНТ), то кінцева температура буде визначатися лише ступенем підвищення тиску в ЦВТ, а не компресора в цілому.

Рис.10. Індикаторна діаграма двоступінчатого поршневого компресора

Цикл двоступінчатого компресора може розглядатися як сполучення двох циклів одноступінчатого стискання. Робота за цикл цієї машини дорівнює сумі робіт окремих ступенів. На рис. 10 показана теоретична індикаторна діаграма двоступінчатого компресора, на якій лініями 1–2 та 5–6 зображені фази стискання в ЦНТ і ЦВТ відповідно, а лінія 2–5 відображає ізобарне охолодження газу між ступенями. У результаті охолодження зменшується об’єм газу, що надходить до ЦВТ (лінія 3–5) у порівнянні з об’ємом, що виштовхується із ЦНТ (лінія 3–2). За рахунок цього зменшується і робота в другому ступені. Отже, додатковим позитивним наслідком міжступеневого охолодження газу є зменшення роботи, що витрачається на його стискання. Якщо б стискання до тиску відбувалося без проміжного охолодження, то роботі компресора за цикл відповідала б площа 1–8–7–4–1, у разі ж застосування такого охолодження зазначена робота відображається площею 1–2–5–6–7–4–1. Виграш у індикаторній роботі еквівалентний заштрихованій площі 2–5–6–8–2. Крім того, завдяки зменшенню с.п.т. у кожному ступеню при двоступінчатому стисканні, знижується вплив шкідливого простору на об’єм газу, що засмоктується в ЦНТ, тобто зростає подача компресора. Це добре видно на рис. 10, де фаза розширення газу із шкідливого простру в одноступінчатому компресорі зображена пунктирною лінією. Подача такого компресора еквівалентна відрізку 4¢–1, у той час як подача двоступінчатого компресора визначається відрізком 4–1.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)