АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Контроль і ревізія розрахунків за податками і платежами

Читайте также:
  1. II. Контроль за санитарным состоянием холодильников
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  4. VIІІ. Комплект контрольних завдань / Екзаменаційні білети.
  5. Аналітичний контроль виробництва
  6. Аналітичний контроль виробництва
  7. Аудит розрахунків з бюджетом з ПДВ
  8. Аудит розрахунків з бюджетом. Формування аудиторських доказів та оформлення робочих документів аудитора.
  9. Аудит розрахунків з дебіторами та кредиторами
  10. Аудит розрахунків з підзвітними особами
  11. В 1. Контроль качества сварных соединений: классификация сварочных дефектов и методов их контроля, физические методы неразрушающего контроля.
  12. Валютная система и валютный контроль в нац. экономике Беларуси

Основним завданням ревізії є перевірка правильності проведення відповідних розрахунків платежів у бюджет і державні цільові фонди та своєчасності їх перерахування відповідно до чинного законодавства.

Насамперед ревізор перевіряє якість постановки й ведення бухгалтерського обліку розрахунків за податками й платежами. Для цього ревізор повинен з’ясувати:

· чи забезпечує постановка бухгалтерського обліку на підприємстві перевірку достовірності звітних даних про доходи підприємства;

· правильність відображення в бухгалтерському обліку результатів попередньої перевірки;

· відповідність показників балансу даним Головної книги, регістрів синтетичного і аналітичного обліку, а також даним, відображеним у деклараціях і розрахунках, поданих у державну податкову адміністрацію;

· правильність визначення валового доходу, валових видатків, прибутку від реалізації продукції, прибутку від іншої реалізації;

· правильність проведення інвентаризації розрахунків за податками і платежами і відображення їх результатів в обліку і звітності;

· реальність даних обліку про затрати на виробництво, які відносяться на валові витрати;

· правильність реалізації готової продукції;

· об’єктивність визначення валових затрат з метою оподаткування;

· правильність складання декларацій, розрахунків за податками і платежами на підставі перевіреної фактичної інформації й реально відображеної в обліку і звітності;

· своєчасність і повноту стягнення пені за несвоєчасність внесення в бюджет податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Слід також уточнити правильність виведення оборотів і сальдо за кожним видом платежів на кінець звітного періоду, для чого дані аналітичного обліку зіставляють із записами в журналах-ордерах і Головній книзі за рахунками синтетичного обліку.

Одним із важливих завдань ревізора є перевірка правильності нарахування й повноти сплати податку на прибуток (25%). Складається Декларація про прибуток підприємств. Дані Декларації мають бути підтверджені первинними документами, даними бухгалтерського обліку й відповідати податковому обліку (звітності). Під час перевірки слід встановити своєчасність нарахування авансів.

Ревізор перевіряє правильність обліку валового прибутку, а відтак тієї його частини, яка безпосередньо оподатковується. Тому зіставляють на ідентичність балансові дані про прибуток з його обліком у Головній книзі, журналах-ордерах, книгах за рахунком 79 «Фінансові результати», за Звітом про фінансові результати. Перевіряючи фактичний прибуток, необхідно впевнитися в обґрунтуванні бухгалтерських записів з дебету і кредиту рахунків 70 «Доходи від реалізації», 71 «Інший операційний дохід», а також у законності витрат, що включаються в собівартість.

Ревізор звертає увагу на точність коригування валового прибутку в бік збільшення або зменшення.

Розпочинаючи ревізію розрахунків за соціальним страхуванням насамперед слід з’ясувати, чи зареєстрована юридична особа як платник страхових внесків за місцем знаходження Пенсійного фонду, фонду соціального страхування.

Відсотки:

· до Пенсійного фонду – 32,3%

· до Фонду на соціальне страхування на випадок безробіття – 1,6%

· до Фонду на обов’язкове соціальне страхування (тимчасова втрата працездатності) – 2,9%

Ревізору слід врахувати, що за рахунками 651, 652, 653 збір сплачується одночасно з отриманням коштів в установах банків на оплату праці.

Під час перевірки розрахунків зі страховими організаціями щодо індивідуального страхування персоналу підприємства (рахунок 654) слід звернути увагу на те, що такі розрахунки здійснюються за їхніми письмовими дорученнями у разі добровільного страхування з нарахованої їм заробітної плати шляхом страхових внесків за договорами та за обов’язковим страхуванням згідно із законодавством.

Крім того, перевірці підлягають витрати за рахунок відрахувань на соціальне страхування: допомога при вагітності і пологах, одноразова допомога при народженні дитини, на санаторно-курортне лікування та відпочинок працівників і членів їх сімей, на поховання, на виплату допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Під час перевірки правильності нарахування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю слід встановити реальність визначення середньої заробітної плати й безперервного стажу роботи. Відтак зіставляють кількість оплачених днів і суму виплаченої допомоги за лікарняними листками з днями і сумами, показаними в бухгалтерському обліку.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)