АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні екологічні закони

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. XI Про Закони
  3. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  4. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  5. Банки — основні учасники ринку капіталів
  6. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  7. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  8. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  9. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  10. Виділяють чотири основні стадії конфлікту.
  11. Визнання, класифікація, оцінка та основні завдання обліку зобов'язань
  12. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Закон «Внутрішньої динамічної рівноваги» - речовина, енергія, інформація і динамічні якості окремих природних систем та їх ієрархії взаємопов’язані настільки, що будь-яка зміна одного з цих показників спричиняє функціонально-структурні кількісні і якісні зміни, що зберігають загальну суму речовинно-енергетичних, інформаційних і динамічних властивостей системи, де ці зміни відбуваються, або змінює їх ієрархію.

Закон «Мінімуму» (Ю. Лібіха) - витривалість організму визначається слабкою ланкою в ланцюгу його екологічних потреб, тобто життєві можливості лімітуються екологічними факторами, кількість і якість яких близькі до необхідного для організму чи екосистеми мінімуму; подальше їх зниження приводить до загибелі організму чи деструкції екосистеми.

Закон «Незалежності факторів» (В. Вільямса) – умови життя рівнозначні, але жоден з факторів життя не може бути замінений іншим.

Закон «Збіднення різнорідної живої речовини в острівних її згущеннях» (Г. Фільмі) – індивідуальна система, яка працює в середовищі з рівнем організації, більш низьким, ніж рівень самої системи, приречена: постійно втрачаючи свою структуру, система через деякий час розчиниться в навколишньому середовищі.

Закон «Розвитку природної системи за рахунок навколишнього середовища» – будь-яка природна система може розвивається за рахунок матеріально-енергетичних і інформаційних можливостей середовища, що її оточує.

Закон «Фізико-хімічної єдності живої речовини» (В. Вернадського) – уся жива речовина Землі є фізико-хімічним єдиним. З цього закону випливає наслідок: шкідливе для однієї частини живої речовини не може бути нешкідливим для іншої її часини, або: шкідливе для одних істот є шкідливим і для інших.

Закон «Незамінності біосфери» – біосферу не можна замінити штучним середовищем, як не можна створити нові види життя.

Закон «Шагренєвої шкіри» – глобальний вихідний природно-ресурсний потенціал в ході історичного розвитку безперервно виснажується. Це випливає з того, що ніяких принципово нових ресурсів, які могли б з’явитися в наш час, немає. Людина користується всім тим, що вже є в природі.

Закон «Оптимальності» – будь-яка система з найбільшою ефективністю функціонує лише в деяких характерних для неї просторово-часових межах.

Закон «Екологічної піраміди» – повне використання чи перетворення речовини, енергії або інформації в системі без втрат неможливо.

Закон «Відносної незалежності адаптації» – висока адаптивність до одного з екологічних факторів не дає такого ж ступеня пристосованості до інших умов життя (навпаки, вона може обмежувати ці можливості внаслідок фізико-морфологічних особливостей організмів).

Правило 10% – середньо максимальний перехід з одного трофічного рівня екологічної піраміди на інший складає 10% (від 7 до 17 %) енергії (або речовини в енергетичному вираженні) і, як правило, не приводить до несприятливих для екосистеми (і трофічного рівня, що втрачає енергію) наслідків.

Закон «Ефективності використання» – в конкуренції перемагає та система, яка найбільше накопичує та найефективніше використовує матерію, енергію та інформацію.

Закон «Різноманітності та конкуренції» – згідно вчень Ч. Дарвіна основними факторами еволюції є спадкова мінливість боротьба за існування і природний добір.

Закон «Емерджентності» – властивості цілого (системи) неможливо звести до суми властивостей його частин. У більш великих одиниць (систем) виникають нові (емерджентні) властивості, яких не було на попередньому рівні в підсистемі. Ціле характеризується сукупними й емерджентними властивостями.

Екологічні закони Б. Комонера: «Усе пов’язане з усім», «Усе повинне кудись дітися», «Ніщо не дається задарма», «Природа знає краще».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)