АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 5: Політична культура, як фактор політичного життя суспільства

Читайте также:
  1. GTG фактор (дигуанозинтетрафосфат).
  2. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. III. ВЛИЯНИЕ ФАКТОРОВ РАБОЧЕЙ СРЕДЫ НА СОСТОЯНИЕ ЗДОРОВЬЯ РАБОТАЮЩИХ.
  4. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  5. V. ФАКТОРЫ РАБОЧЕЙ СРЕДЫ.
  6. V2: Экологические факторы.
  7. VI. Мілітаризація суспільства. Гонка озброєнь та її наслідки.
  8. VI. Факторы, вовлекающие механизмы, связанные с активацией комплемента.
  9. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  10. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  11. Абиотические факторы водной среды
  12. Административное регулирование цен на факторы производства и на многие товары

Тема 3: Історія української політичної думки.

1) Політична думка на українських землях зародилась в: А – X ст. В – XІ ст. С – XIII ст. D – XVII ст.
2) Першим на українських землях політичним трактатом що спирався не тільки на релігійну етику а ще і на світську логіку та інтереси монарха був: А – “Правда Ярослава” В – “Моління Даниїла Заточника” С – “Повчення Мономаха” D – “Слово про закон і благодать”
3) Що стало основою “Конституцій Пилипа Орлика”: А – Конституція США В – етика православ’я С – право військової демократії Запорозької Січі D - природне право
4) В Україні ідеї абсолютної монархії і з’єднання України з Росією обґрунтував: А – Г. Сковорода В – Ф. Прокопович С – Я. Козелецький D – Д. Заточник
5)Ідеологом Українського фашизму є: А – С. Бандера. В – М. Драгоманов. С – Д. Донців. D – В. Липинський

 

Тема 4:Сутність світу політичного і роль ідеологічних парадигм в ньому.

1) Діяльність і відношення соціальних об’єктів з приводу влади над різними об’єктами суспільства і над самим суспільством як цілісним соціальним організмом це: А – політична боротьба. В – політика. С – політологія. D - полісі.
2)Ресурси влади це: А – примус В – заохочення С – страх D - гроші
3) Суб’єкт політики це: А – той хто здійснює політичну владу і контроль. В – той хто сприймає накази влади. С – той хто не є ні джерелом влади ні виконавцем її волі.
4) Державна ідеологія є: А – зловживанням влади над населенням. В – невід’ємним елементом держави. С – побічним продуктом інформаційної політики держави. D – елементом політичної думки населення який підтримує влада.
5) Що з названого не є ідеологічною парадигмою: А – екзистенціалізм В – біхевіоризм С – лібералізм D - християнство

 

 

Тема 5: Політична культура, як фактор політичного життя суспільства.

1) Політична соціалізація проходить в А – лише в дитинстві. В – лише в юності. С – з моменту цілковитої самостійності людини. D – все життя людини.
2) Частина духовної культури суспільства, система політичних поглядів і стереотипів що історично склалася у громадян і керує їхньою поведінкою в суспільстві і державі це: А – культура володарювання. В – політична мораль. С – політичні цілі. D – політична культура.
3) Статичні образи що спираються на вірування, які допомагають привести до ладу і інтерпретувати незвичні факти та події це: А – ідеологічні канони. В – політичні стереотипи. С – політичні закони. D – політичні міфи.
4) Що з названого не є функцією політичної культури в політичному житті: А – володарювання. В – адаптації. С – комунікації. D – орієнтації.
5) Згідно з типологією Г. Aлмонда скільки існує типів політичної культури: А – 4 В – 6 С – 7 D - 8

 

Тема 6:Теорія держави.

1) Органічна теорія виникнення держави говорить що... А – держава це родина яка колись давно надзвичайно виросла. В – держава виникла як наслідок підписання договору між вільними людьми. С – держава – це сума психологічних взаємодії особистостей і їх різноманітних об’єднань. D – держава є аналог тіла людини.
2) Чи сумісні вільна особистість і держава? А – так, але це обмежить владу держави. В – так, але влада такої держави буде дуже слабкою. С –так, бо вільна особистість це нереальність і держава все одно нав’яже громадянам свої інтереси. D – ні, ні в якому разі.
3) Що з названого не є ознакою держави: А – населення. В – герб. С – судова система. D – апарат управління.
4) Система органів що мають державно-владні повноваження, права і обов’язки по виконанню задач і функції держави: А – апарат Президента. В – Кабінет Міністрів. С – Верховна Рада. D – державний апарат.
5) Громадянське суспільство виникло А – вI ст. до н. е. В – в I ст. С – на початку XIX ст. D – було завжди з моменту виникнення держави.
6) Що з названого не є ознакою правової держави А – домінування права. В – демократична держава. С – федералізм. D – багатопартійність.
7) Як пов’язані правова держава і громадянське суспільство А – правова держава є передумовою існування громадянського суспільства. В – громадянське суспільство є передумовою існування правової держави. С – на практиці одне без іншого неможливі. D – ніяк не пов’язані.

 

Тема 7:Політична система.

1) Згідно з найпоширенішим на цей час уявленням в світовій політичній думці пор сутність політичної системи вона являє собою: А – сукупність політичної поведінки, політичний процес в рамках якоїсь організації, об’єднань, людських спільнот, навіть таких що не є політичними інститутами. В – сукупність державних інститутів, політичних партії та суспільних рухів. С – сукупність політичних норм, політичних ідеї, політичних принципів працюючих в даному суспільстві. D – сукупність відношень державних установ, політичних партії та суспільства з приводу політичних повноважень і влади в цілому.
2) З якими з названих ознак не пов’язано поступове формування політичної системи суспільства: А – загальність цінностей, сукупних політичних символів, упевнень, прийнятих членами політичної системи. В – спільне реагування всіх елементів на зовнішні чинники. С – єдність фінансової, податкової та митної системи. D – пов’язане зі всіма названими ознаками.
3) Що з названого не є підсистемою політичної системи: А – політичні організації і об’єднання. В – політичні відношення. С – політична культура і політична свідомість. D – є всі.
4) Типологія політичних систем заснована на політичному режимі має наступні типи політ. системи: А –фашистські політ. системи. В – авторитарні політ. системи. С – демократичні політ. системи. D - тоталітарні політ. системи.
5) Яка ознака, на ваш погляд, є най головною умовою існування демократичної політичної системи: А – наявність багатопартійності. В – виборність органів місцевого самоврядування. С – вільні вибори, які забезпечують рівні можливості обирати і бути обраним. В – гарантії прав і свобод особистості.

 

Тема 8:Політична еліта і політичне лідерство.

1) Що називають політичною елітою: А – заможних громадян, що мають відношення до політики і прийняття політичних рішень. В – найвпливовіших політиків, бізнесменів і чиновників від яких залежить прийняття політичних рішень. С – людей що мають високий рівень освіти, прибутку і високе соціальне положення, а також мають доступ до прийняття політичних рішень. D – сукупність діячів які мають високе соціальне і матеріальне положення, проводять публічну політичну діяльність.
2) Людей що мають не всі ознаки притаманні політичній еліті, але мають бажання втручатись в політичну діяльність називають: А – публічні політики. В – антіеліта. С – “олігархи”. D – маргінальна еліта.
3) що з названого не є основними функціями політичного лідера: А – аналіз політичних процесів і політичної ситуації. В – мобілізація виконавців. С – розробка програм і планів, прийняття політичних рішень. D – оновлення політичної системи.
4) Державу в якій на базі регулярних, реально вільних, таємних, загальних виборів за владу конкурують політичні еліти називають: А – олігархією. В – аристократією. С – поліархією. D – деспотією.
5) Виходячи з реального положення з ротацією політичних еліт, їх кількістю, типовими моделями поведінки правлячої еліти, її цілями та цінностями можна визначити: А – форму правління. В – форму політичного режиму. С – форму державного устрою. D – нічого з названого.

 

Тема 9:Політичний вимір сучасних етнонаціональних процесів.

1) Опишіть співвідношення понять “етнічне” - ”соціальне”. А – вони не пов’язані. В – їх об’єднує економіка, в першу чергу таке явище як “національна економіка”. С – вони штучно об’єднані в державі політичною системою. D – вони в сукупності природно створюють таке поняття, як “національне”.
2) Складання народностей в Європі проходило в: А – дописемний період історії. В – XX - VI С – III ст. до н.е. – IX ст. н.е. D – XV – XIX ст.
3) Згідно з марксистською теорією виникнення націй головні ознаки нації є: А – єдність мови і території. В – національний характер, особливості психіки. С – етнічні зв’язки. D – будова тіла, спільна мова, традиції, територія, культура.
4) Яка тенденція останнім часом домінує в системі “нація - політика”? А – політика стає більш національною. В – проходить політизація національних відносин. С – національні питання штучно підпорядковуються політичним інтересам державними і економічними інститутами. D – система “нація - політика” є константою політичного світу і ніколи не змінюється.
5) Структура національних відносин складається з наступних відношень: А – внутрішні. В – міжнаціональні. С – зовнішні. D – інтернаціональні.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)