АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОНЯТТЯ І ПРИЗНАЧЕННЯ РЕФЕРАТА

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  3. Адміністративні стягнення: поняття і види
  4. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  5. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  11. Видатки державного бюджету та їх призначення
  12. Визначення поняття “медсестринська справа”.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Одеський національний політехнічний університет

Гуманітарний факультет

Кафедра політології

 

Методичний посібник для написання реферату з курсу «Політологія» для студентів ОНПУ всіх спеціальностей денної форми навчання

 

Затверджено на засіданні

кафедри політології

протокол № 6 від 26.12.12

 

 

Укладач: к. і. н., доцент Грицюта О. О.

 

Одеса 2012

 

 

Введення модульної системи організації навчального процесу в ОНПУ призвело до скорочення аудиторного навантаження студентів і збільшення обсягу годин на самостійну роботу, що збільшує значущість поточного контролю знань, у тому числі з використанням письмових робіт, есе, рефератів, тестів, домашніх робіт. У зв'язку з цим одна з основних задач навчального процесу в університеті - навчити студентів працювати самостійно.

Одним з кроків до вирішення цих завдань є формування у студентів уміння працювати з первинними текстами і створювати тексти вторинні. Вторинні тексти служать для зберігання, накопичення, переробки і удосконалення первинної інформації.

Реферат являє собою одну з форм самостійної роботи студента при вивченні політології на різних факультетах і спеціальностях ОНПУ. Дані методичні рекомендації призначені для всіх тих, кому потрібно підготувати і захистити реферат.

Мета реферативної роботи полягає в систематизації та короткому викладі норм, вимог та правил підготовки, написання та оформлення навчальних рефератів. Ці правила є достатньо універсальними незалежно від профілю навчального закладу або спеціалізації. Робота також містить практичні рекомендації про порядок і правила усній захисту письмового реферату, його ефективної презентації.

 

ПОНЯТТЯ І ПРИЗНАЧЕННЯ РЕФЕРАТА

 

Слово «реферат» походить від латинського слова доповідати, повідомляти.

В цілому, реферат - це скорочене, пов'язане і точний виклад основного змісту оригіналу, що супроводжується згодом доповіддю на певну тему, що включає огляд відповідних літературних та інших джерел або короткий виклад книги, статті, дослідження.

Необхідність реферування пов'язана із зростанням потоку наукової інформації. Студенти, які за родом своєї майбутньої діяльності, зобов'язані своєчасно знати про всі новітні досягнення науки з широкого кола питань, що піднімаються в лекційному курсі, розбиратися в історії політичних вчень, знати теоретичну частину курсу політології.

При всіх відмінностях форм і видів рефератів вони оцінюються за таким основним критеріям:

1. актуальність змісту, високий теоретичний рівень, глибина повнота аналізу факторів, явищ, процесів, що відносяться до теми;

2. інформаційна насиченість, новизна, оригінальність викладу матеріалу;

3. простота і дохідливість викладу;

4. структурна організованість, логічність, граматична правильність та стилістична виразність

5. аналіз і оцінка різних точок зору з даної проблеми, наявність власного ставлення;

6. переконливість, аргументованість і практична значимість пропозицій і висновків, зроблених в рефераті;

7. облік профілю вузу і спеціальності;

8. правильне оформлення тексту роботи і бібліографічного списку.

ВИБІР ТЕМИ РЕФЕРАТА І СКЛАДАННЯ РОБОЧОГО ПЛАНУ

 

Вибір теми реферату, як правило, здійснюється із запропонованого кафедрою списку під керівництвом викладача. Студент може також запропонувати тему, аргументувавши свій вибір. При виборі теми потрібно враховувати і перспективу використання матеріалів реферату для подальшого розвитку і поглиблення теми у науково-дослідній роботі. Нарешті, тема повинна бути актуальною, мати теоретичне або практичне значення, містити проблему. Крім того, викладач сам може запропонувати студенту спеціальну тему, необхідну йому при проведенні того чи іншого навчального заняття.

Після вибору теми складається робочий план, в якому визначається основна мета дослідження, позначається коло питань, що входять в дану тему, намічаються напрямки, порядок роботи над рефератом і встановлюються терміни його виконання. Це відбувається в ході консультацій з провідним викладачем.

Якщо узагальнити вимоги, пропоновані до плану реферату, вони зводяться до наступних моментів:

a) план повинен містити питання, необхідні для повного розкриття теми;

b) план повинен містити послідовне, взаємопов'язане, логічне розкриття обраної теми;

c) в плані не повинно бути питань, відповіді на які частково містяться в попередніх або наступних розділах роботи.

План реферату, розроблений студентом, рекомендується обговорити з провідним викладачем для того, щоб переконатися в правильності подальшої роботи.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)