АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні фізіологічні показники

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. Біоелектричні показники серця (ЕКГ)
  4. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  5. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  6. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  7. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  8. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  9. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  10. Гроші як капітал. Основні форми капіталу.
  11. Держава і церква: основні моделі взаємодії
  12. Держави - основні суб'єкти міжнародного права.

Туризм – важливий засіб зміцнення здоров'я

Оздоровче значення пішохідного та гірського туризму

Оздоровче значення водного туризму

Оздоровчий вплив лижного туризму

5. Оздоровлюючі чинники походів вихідного дня.

 

1. Туризм – важливий засіб зміцнення здоров'я

Досягнення медицини, охорони праці й пропаганда санітарно-гігієнічних знань призвели до збільшення загальної тривалості життя в розвинутих країнах. Однак за розвиток цивілізації людству доводиться платити дорогою ціною. Технічний прогрес створив передумови для поширення ряду “хвороб цивілізації”, що виникають під впливом недостатньої фізичної активності, нервового напруження, забруднення міського повітря, надмірного шуму. Навіть такі міри, як покращення матеріальних умов життя, розробка нових лікарських препаратів і методів хірургічного втручання, самі по собі не можуть вирішити проблему здоров’я населення.

Туристські подорожі доступні для різних верств населення і є складовою частиною фізичного виховання. Під час подорожей учасники загартовують свій організм, розвивають силу, спритність, витривалість, набувають навичок похідного життя, необхідних у практичній діяльності і побуті.

Регулярні заняття різними видами фізкультури, спорту, туризму позитивно впливають на основні фізіологічні показники, про що свідчать дані таблиці 1.

Показники таблиці переконливо свідчать, що зниження фізичних навантажень, фізична інертність, малорухомий спосіб життя створюють передумови для порушення обміну речовин, розвитку повноти, атеросклерозу та інших хвороб. Це в свою чергу прискорює природний процес виснаження організму, призводить до передчасного старіння і розвитку незворотніх процесів.

Таблиця 1

Основні фізіологічні показники

 

  Фізіологічні показники Частота пульсу, пошт./хв Легенева вентиляція, л/хв Систолічний об'єм крові, мл/год Хвилинний об'єм крові, мл/хв Максимальна потреба кисню, л/хв
Нетреновані туристи 70-80 60-80 110-130   2,5-3
Треновані туристи 50-60 100-150 150-200 35-40 5-6

 

Кровопостачання серця під впливом тренування поліпшується за рахунок утворення допоміжних розгалужень кровоносних судин, більш густої сітки капілярів. Частота пульсу являє собою важливий показник стану серцево-судинної системи. У тренованих туристів ЧСС у спокої становить 50-60 поштовхів на хв замість 70-80 у нетренованих.

Важливим показником функції дихальної системи є легенева вентиляція. У нетренованих дорослих вона становить 60-80, у тренованих100-150 літрів на хвилину.

Наведене переконує, що постійні тренування та турпоходи оздоровлюють організм, підвищують його функціональні можливості і працездатність, забезпечують оптимальний розвиток і формування організму, уповільнюють старіння.

На туристському маршруті в роботу втягуються всі основні групи м'язів кінцівок і тулубу. Винятково благодійно впливає туризм на серцево-судинну, дихальну і нервову системи. Тривале перебування в умовах походу сприяє загартуванню організму, підвищує його опірність зовнішнім впливам, різноманітним захворюванням.

При русі по пересіченій місцевості працюють м'язи рук, ніг, тулуба, високі вимоги ставляться до діяльності органів кровообігу і дихання. Лише правильно організоване передпохідне тренування зробить подорож святом.

Оздоровчий аспект туризму полягає в позитивному впливі на організм людини факторів природи в поєднанні з загальнозміцнюючою м'язовою діяльністю. Інтенсивність м'язової діяльності визначається станом здоров'я й фізичної підготовки учасника походу, що зумовлює вибір засобу пересування, темп, тривалість подорожі тощо. Для оздоровлення застосовують найбільш поширені прикладні види активного туризму – пішохідні, на лижах, водні, велосипедні походи й мандрівки, прогулянки й екскурсії, причому на учасників, як правило, припадає загальне фізичне навантаження. Це зміцнює й тренує організм людини. Досягається значний оздоровчий ефект: розвивається та зміцнюється серцево-судинна й дихальна система, поліпшується травний процес, підвищується обмін речовин, зміцнюється опорно-руховий апарат. Регламентоване пересування пішки, на лижах, на веслових і парусних суднах, на велосипедах у різних погодних умовах, рельєфі місцевості, подолання перешкод, перенесення вантажу – розвивають силу, витривалість, спритність, швидкість реакції.

Результати досліджень, проведених лікувально-фізкультурним диспанцером в Русе (Болгарія), показали, що тривалість простудних захворювань серед туристів удвічі менша, ніж серед інших осіб, що не є туристами.

Активні подорожі під час відпустки і в вихідні дні є доброю профілактикою захворювань серцево-судинної системи, особливо в осіб розумової праці. Довготривалі фізичні навантаження, пов’язані з заняттями туризмом, сприяють компенсації рухових обмежень, які виникають при захворюваннях кісток і суглобів. Вони продовжують активне життя людини після 40-50 років.

Оздоровчо-спортивний туризм є ефективним засобом фізичного оздоровлення людини, виховання цивілізованого ставлення до природного середовища та культурно-історичної спадщини. Поєднуючи в собі найбільш ефективні оздоровчі види рекреаційної діяльності, це найдешевший та найдоступніший вид туризму для всіх категорій населення.

 

Таблиця 2

Профілактична цінність різних видів активного відпочинку (за трьох бальною шкалою)

Види активного відпочинку Профілактична цінність в цілому Зміцнення функціональних систем
нервова серцево-судинна м'язова ендокринна дихальна терморегуляторна
Водний туризм (на веслах)              
Гірський туризм              
Лижний туризм              
Велотуризм              
Плавання (басейн)              
Лижна прогулянка              
Оздоровчий біг              
Спортивні ігри: футбол. баскетбол, хокей              
Аеробіка              

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)