АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні функції рекреації

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Основні правила та обов’язки працівників
  4. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  7. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  8. Аварійний комісар: поняття, функції.
  9. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  10. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  11. Адміністративна служба, її завдання, функції.
  12. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА

СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ РЕКРЕАЦІЯ

Рекреація – одне із основних понять рекреалогії, яке має безліч трактувань.

Рекреація – це відновлення, оздоровлення і простір, де здійснюються ці види діяльності. Як було зазначено, в перекладі з латинської мови, Рекреація – означає відновлення, відпочинок. Саме така точка зору була основною у радянській літературі. У сучасній літературі, виданій останніми роками, спостерігається перехід до новогого бачення рекреації.

Квартальнов В.О. в одній із своїх останніх робіт (Енциклопедія туризму, 2000), наводить наступні визначення даному поняттю.

Рекреація – це:

- Розширене відтворення фізичних, інтелектуальних та емоційних сил людини;

- Будь-яка гра, розваги, що використовуються для відновлення фізичних і розумових сил;

- Найбільш швидко розвиваючийся сегмент індустрії дозвілля, пов»язаний з участю населення в активному відпочинку на відкритому повітрі, що припадає переважно на уік-енди;

- Перебудова організму і людських популяцій, що забезпечує можливість активної діяльності при різних умовах, характері та змінах навколишнього середовища;

- Цивілізований відпочинок, що забезпечується різними видами профілактики захворювань в стаціонаринх умовах, екскурсійно-туристськими заходами, а також в процесі занять фізичними вправами.

 

У відповідності з наведеною точкою зору розрізняють 3 послідовних фази рекреації.

Потреба – відображає характер і структуру рекраеційних потреб і формуючою ними вибірковіть часу, місця і форм відпочинку;

Ситуація – характеризує систему рекреаційних занять;

Наслідок – визначає ефективністьрекреації, включаючи емоційні аспекти – спогади.

 

Основні функції рекреації

Рекреація відноситься до вибіркового виду діяльності, який стає необхідною умовою нормального людського життя, засобом компенсації напруження, відновлення працездатності.

Основна її задача – відновлення і розвиток фізичних і психічних сил кожного члена суспільства, всебічний розвиток його духовного світу, при цьому його найвищою потребою є розвиток творчих особливостей.

Хоча в науці до цього часу не існує загальноприйнятої класифікації функцій рекреації, їх можна розділити на 3 групи:

- медико-біологічна функція полягає у санаторно-курортному лікуванні та оздоровленні. Оздоровлення через туризм – один із шляхів вирішення проблеми зняття виробничої та поза виробничої психологічної втоми людини.

- Соціально-культурна функція – провідна функція рекреації. Культурні чи духовні потреби – це потреби у пізнанні навколишнього світу. Туризм відкриває великі можливості для спілкування людини з природними, культурно-історичними та соціальними цінностями не тільки своєї країни, але й усього світу.

- Економічна функція – просте та розширене відтворення робочої сили. Завдяки рекреації підвищується здатність працюючих до праці, збільшується тривалість періоду збереження повноцінної працездатності, що веде до збільшення фонду робочого часу внаслідок скорочення захворюваностей, підвищення життєвого тонусу.

Рекреація виконує такі функції: прискорений розвиток господарської структури визначеної частини території країни; розширення сфери прикладання праці, тобто збільшення зайнятості населення за рахунок рекреаційного обслуговування і в галузях, що пов”язані до рекреації дотично; суттєвий вплив на структуру балансу грошових надходжень і витрат населення по території країни на користь рекреаційних районів; підвищення ефективності іноземного туризму як джерела надходжень іноземної валюти.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)