АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансовий бізнес

Читайте также:
  1. бізнес плюс освіта в морській галузі»
  2. Бізнес-лексика та її особливості
  3. В туристичному бізнесі
  4. Визначення можливостей вашого бізнесу
  5. Виробничий бізнес
  6. Дисципліна: «Фінансовий облік»
  7. іміджева реклама чи вигідний бізнес?
  8. ІННОВАЦІЙНА АКТИВНІСТЬ МАЛОГО БІЗНЕСУ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ
  9. Інші фінансові технології в малому бізнесі
  10. КИЇВСЬКИЙ ІНСТИТУТ БІЗНЕСУ ТА ТЕХНОЛОГІЙ
  11. КИЇВСЬКИЙ ІНСТИТУТ БІЗНЕСУ ТА ТЕХНОЛОГІЙ
  12. Київський інститут бізнесу та технологій

Фінансовий бізнес в Україні (на відміну від країн з розвиненою ринковою економікою) має деякі особливості:

- він менш розповсюджений і зв'язаний з високими рівнями ризику;

- законодавча база, що регламентує створення і комерційну діяльність підприємств фінансового бізнесу, далека від досконалості;

- "непосильні "для більшості потенційних клієнтів відсотки за фінансові послуги, що надаються;

- невідповідність реальній діяльності суб'єктів фінансового підприємництва їх цілям і призначенню.

Темами курсових проектів цього напряму можуть бути, наприклад:

"Проект фінансування ВАТ "Автотехобслуговування" по створенню цеху високоякісного забарвлення автомобілів: аналіз варіантів банківського кредиту і фінансового лізингу"; "Кредит комерційного банку: технологічна процедура кредитування і зниження ризику";

"Створення комерційного банку і розробка його бізнес-плану". "Бізнес-план страхової компанії "Українська" і його аналіз". "Бізнес-план аудиторської фірми "Точність": формування прибутку і його використання";

"Оцінка фінансового стану фірми "РомЛТД";

"Бізнес-план інвестиційного фонду "Перспектива": прибуток від вкладення капіталу і її розподіл";

"Бізнес-план перепрофілювання ВАТ "Світанок" за допомогою фінансового лізингу";

"Фондова біржа "Львівська": особливості формування і розподілу прибутку".

"Інвестиційна компанія і результати її діяльності на ринку цінних паперів в 200... року";

"Фінансова оцінка інвестиційного проекту "Міські пасажирські автоперевезення"і ін.

У проектах цього напряму повинні бути показані особливості комерційної діяльності по формуванню прибутку і його розподілу на прикладі аналізу бізнес-плану реальної або гіпотетичної фінансової структури, фірми, підприємства. Необхідно показати, за рахунок чого виходить основна частка прибутку, яка технологія вкладення капіталу в проект, як вибирається оптимальний варіант вкладення засобів, як страхуються ризики можливого неповернення кредитів або інвестицій, привести графік повернення позикових засобів і відсотків на вкладений капітал і так далі.

У проектах повинні бути показані процедури перевірки або оцінки кредитоспроможності і платоспроможності одержувачів капіталовкладень, методи страхування ризику, приведені зразки документального оформлення операцій.

При розробці бізнес-плану страхової компанії необхідно відзначити (у теоретичній частині) значення страхового бізнесу в економіці України, основні функції і форми страхування; у розрахунковій частині - дати поняття страхових сум ризику, премій, тарифів, особливостей укладення договорів страхування, перестрахування, соцстрахування, оподаткування страхової діяльності.

На прикладі декількох договорів страхування різних видів, укладених страховою компанією, необхідно показати отримання прибутку і подальший його розподіл. Основою розрахункової частини курсового проекту по страховому бізнесу є розділ економіки страхування. Одне з питань цієї частини курсового проекту - виплата страхових сум і особливості обґрунтування відмов у їх виплатах. На закінчення необхідно перерахувати з коментарями і прикладами основні чинники збільшення ефективності реалізації страхового "продукту", показати, яким чином забезпечується ліміт відповідальності страховика.

При розробці бізнес-плану аудиторської фірми загальні підходи планування зберігаються такими ж: прибутковість, витратна частина, прибуток і його розподіл. Особливості основної діяльності аудиторської фірми можуть бути представлені в трьох напрямах:

1. Доходи від виконання разових аудиторських перевірок і видача висновків по договорах з підприємствами;

2. Постійне поточне обслуговування в тривалому періоді, що дозволяє уникати поміток в бухгалтерському обліку через швидко змінне податкове законодавство, форм фінансової звітності і ///., а отже, уникати штрафів;

3. Інформаційне обслуговування разових замовників по "дрібних" питаннях різного характеру.

У бізнес-плані, окрім фінансового розділу, необхідно приділити увагу маркетинговій роботі, що забезпечує як найбільше число замовників по названих напрямах (особливо по першому і другому) діяльності аудиторської фірми.

У бізнес-плані інвестиційної компанії особлива увага повинна бути приділена оцінці ризику неповернення капіталовкладень в той або інший проект, що фінансується. При сумісній участі в проекті підприємства і інвестиційної компанії необхідно показати частки капіталовкладень учасників і частки очікуваної в результаті реалізації проекту прибутку, порівняти ці величини з доходами для випадку вкладення суми, що інвестується, на банківський депозит.

У курсовому проекті цього напряму повинно бути дане обґрунтування економічної ефективності пропонованого проекту і оцінка платоспроможності і ліквідності підприємства - ініціатора проекту на випадок невдалої реалізації і виникнення вимог погашення інвестиційних витрат. У проекті повинні бути розроблені конкретні заходи, що знижують до мінімуму ризики втрат інвестицій, ці заходи повинні знайти віддзеркалення в договорі між учасниками інвестиційного проекту.

У разі нефінансового інвестування необхідно натуральні вкладення в проект перевести в грошовий вираз і оформити це спеціальним актом, підписаним учасниками проекту.

Особливим видом фінансового підприємництва є фінансовий лізинг, коли інвестиції надаються у вигляді машин, устаткування і ін. для випуску продукції, а розрахунок за це проводиться у міру реалізації продукції з урахуванням відсотків за договором лізингу. Для цього випадку в курсовій роботі повинні бути розраховані потоки реальних і дисконтованих грошових сум і складений графік погашення боргу інвесторові.

Законодавчою базою в такому проекті необхідно прийняти Закон України "Про фінансовий лізинг".

Можливий також варіант інвестування через покупку акцій підприємства-емітента, в цьому випадку в проекті необхідно показати фінансову зацікавленість інвестора, яким чином буде забезпечений прибуток і як виплачуватимуться дивіденди.

В обговоренні, як і в інших проектах, наводяться показники економічної ефективності і формулюються висновки по роботі в цілому.

До фінансового підприємництва відносяться також операції з цінними паперами (акціями, облігаціями) на фондовому ринку. Необхідно відзначити, що в Україні ця форма підприємництва поки не отримала належного розвитку.

Тому курсові проекти, тематично пов'язані з фондовим ринком рекомендується на даному етапі виконувати, використовуючи для аналізу звітні матеріали про операції з цінними паперами на біржах зарубіжних країн з розвиненою ринковою економікою. Пошук інформації, певно, слід вести через систему "Інтернет". Адреса сайту в Інтернеті: http: //www. trader, relc. com/koi/mforni/birja/indexl.html

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)