АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виробничий бізнес

Читайте также:
  1. бізнес плюс освіта в морській галузі»
  2. Бізнес-лексика та її особливості
  3. В туристичному бізнесі
  4. Визначення можливостей вашого бізнесу
  5. Виробничий цикл
  6. Виробничі ресурси і виробничий потенціал суспільства
  7. іміджева реклама чи вигідний бізнес?
  8. ІННОВАЦІЙНА АКТИВНІСТЬ МАЛОГО БІЗНЕСУ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ
  9. Інші фінансові технології в малому бізнесі
  10. КИЇВСЬКИЙ ІНСТИТУТ БІЗНЕСУ ТА ТЕХНОЛОГІЙ
  11. КИЇВСЬКИЙ ІНСТИТУТ БІЗНЕСУ ТА ТЕХНОЛОГІЙ

Темами курсових проектів цього напряму можуть бути (наприклад):

"Бізнес-план міні - СТО автомобілів (з місячною програмою обслуговування n = 100 автомобілів)".

"Бізнес-план цеху столярних виробів (з місячним обсягом робіт 50 тис. грн)".

"Бізнес-план ТОВ "Фундаменти" (з місячним обсягом робіт 100 тис. грн.)".

"Бізнес-план салону краси "Орхідея" (з місячним обсягом послуг 20 тис. грн.)" та інші теми, пов'язані з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

«Бізнес-план хлібопекарного виробництва»

До виробничого бізнесу відносяться також теми впровадження у виробництво науково-технічних розробок (НДДКР), новітніх прогресивних технологій, винаходів, відкриттів (інноваційний бізнес), розробок технологій і засобів передачі інформації.

 

1.1. Структура і зміст бізнес-плану

Титульний аркуш і зміст зазвичай мають наступний зміст:

- найменування (тема) плану;

- дата розробки;

- хто підготував план, найменування і адресу фірми; ім 'я підприємця, його адреса, телефон;

- для кого підготовлений план;

- заяви про те, що відомості, що містяться в документі, не підлягають розголошуванню (якщо необхідний захист прав підприємця на його ідею).

Зміст - це найбільш читана частина бізнес-плану. Вона повинна дати чітке уявлення про повний зміст бізнес-плану. У змісті доцільно виділити найбільш значущі розділи і вказати сторінки.

Резюме - пишеться після того, як бізнес-план в цілому складений і повинно включати основні положення і ідеї, висновки, до яких прийшов підприємець.

Резюме - це ключова частина документа, що надає його інвесторові, і вона повинна бути складена так, щоб у читача виникло бажання докладно вивчати бізнес-план в цілому. Структура резюме повинна складатися з трьох частин:

- вступ: включає цілі плану, коротко виражену суть проекту;

- основний зміст концентрований опис ключових елементів, прогноз попиту, вартість проекту, джерела фінансування, економічну ефективність;

- висновок: підсумовує результати успішного впровадження проекту.

Обсяг резюме - не більш за одну сторінку.

Аналіз галузевого ринку товарів, робіт, послуг виконується з метою оцінки ємкості ринку, динаміки продажів, прогнозів на перспективу.

У цьому ж розділі приводиться інформація про конкурентів, аналіз їх сильних і слабких сторін, наголошується положення підприємства і його ринкова частка,можливості розвитку.

По суті проекту по здійсненню бізнес-ідеї дається інформація про товари, роботи, послуги, переваги, що відрізняють їх від аналогів конкурентів, вказуються відомості про використовувані патенти, торгові знаки, можливі умови експорту. Тут же приводиться інформація про розміщення виробництва, необхідне транспортування, капіталовкладення, потребу в персоналі і ін.

В кінці дається обґрунтування гарантії успіху реалізації бізнес-ідеї.

План виробництва - основний для даного виду підприємництва і повинен бути розроблений достатньо глибоко і обґрунтовано по всьому технологічному ланцюжку від постачань сировини, устаткування, енергоресурсів до забезпечення екологічної і технологічної безпеки. Важливим аспектом цього розділу є визначення собівартості продуктів (робіт, послуг),що виготовляються.

У цьому розділі повинні бути надані відповіді на наступні питання:

Які основні методи виробництва і технології?

Ø Яка загальна структура виробничого процесу, його технологічні операції? Необхідно привести схему виробничих потоків.

Ø Яка сировина і матеріали необхідні? Назвати постачальників, їх адреси.

Ø Чи виявлені "вузькі місця" і як вирішуються проблеми по їх "розширенню"?

Ø Які потужності необхідні для організації виробництва? Яка структура виробничих витрат? Аналіз внутрішньовиробничих резервів по зниженню витрат.

Ø Як здійснюється контроль якості продукції (робіт)?

Ø Опис устаткування, його характеристики, завантаження, витрати на придбання, монтаж, наладку, експлуатацію.

Ø Застосування ресурсо- і енергозберігаючої політики.

Ø Забезпеченість робочою силою, технічним і управлінським персоналом і ін.

Ø Які заходи пропонуються по екологічному захисту навколишнього середовища і технологічної безпеки?

Підприємець повинен пам'ятати, що темпи зростання продуктивності праці повинні випереджати темпи зростання заробітної плати, фондовіддача повинна безперервно зростати, а собівартість - знижуватися.

Тут про це сказано в порядку нагадування, оскільки основним чинником успіху в бізнесі є ціна, залежна, як відомо, від витрат на виробництво. Нагадаємо також, що, наприклад, в матеріаломістких галузях (легка, харчова промисловість) питома вага витрат на сировину і матеріали може складати до 90 % від собівартості, а в трудомістких (добувна промисловість) найбільша питома вага (до 50 %) припадає на заробітну плату.

Ці моменти підприємцеві необхідно враховувати при визначенні бізнес-ідеї і при складанні кошторису витрат. Калькуляцію собівартості продукції зручно представляти у вигляді таблиці (див. додаток 2). При визначенні статей витрат, що включаються в собівартість, можна користуватися рисунком 3 (додаток 1, 2).

У бізнес-плані окрім логічних висновків повинні бути приведені необхідні розрахунки. Для виробничого виду підприємництва необхідно розрахувати:

- потрібні для виробництва потужності і їх резерви;

- потреба в транспортних засобах;

- гнучкість виробничої системи;

- фондовіддачу основних фондів і iн.

Працюючи над бізнес-ідеєю і бізнес-планом виробничого виду бізнесу, підприємець повинен враховувати, що лідерами сучасного виробництва, що добилися постійного зниження трудомісткості при високій якості продукції, робіт, послуг є підприємства, що використовують інформацію як головний виробничий ресурс. У світовій техніці і економіці лідером стає той, хто розробляє і використовує нові технології.

Розрахунок основних техніко-економічних показників у розділі бізнес-плану "План виробництва" виконується за формулами, приведеними в курсі "Економіка підприємств" з урахуванням вимог національних стандартів бухгалтерського обліку (П (с) БО).

У розділі маркетингу приводиться обґрунтування правильного визначення бізнес-ідеї і затребуваності ринком продукції, робіт, послуг, вироблюваних і пропонованих підприємством споживачеві.

У цьому розділі дається інформація про конкретних споживачів продукції, обсяги попиту, переважні властивості порівняно з продукцією конкурентів.

Особлива увага приділяється стратегії протидії конкурентам. Приводиться обґрунтування ціни товару (робіт, послуг), організації збуту, оцінюються витрати на рекламу, методи стимулювання продажів, прогнозується перспективне збільшення обсягів виробництва.

У розділі організаційного плану розкриваються правові питання функціонування підприємства: форма власності і власники, акціонери і частки, що належать їм, кількість випущених акцій і їх розподіл між фізичними і юридичними особами, структура і склад виконавського, контролюючого і ревізійного органів, розподіл обов'язків між членами вищого адміністративного персоналу, правові норми захисту інтересів власників, учасників і інших зацікавлених осіб і інші питання.

При роботі над цим розділом необхідно керуватися Законами України "Про власність", "Про господарські товариства", Господарським кодексом України.

Дуже важливим для всіх видів підприємницької діяльності є розділ бізнес-плану, в якому виконана оцінка підприємницьких ризиків.

Загальний ризик бізнес-проекту розглядається як складений з безлічі простих: ризику технічних, управлінських, фінансових, екологічних, політичних, міжнародних. Як правило, загальний ризик оцінюється в балах по спеціально розробленій для цих цілей методиці, що є для підприємства комерційною таємницею.

Проте для оцінки ризику важливий не стільки точний розрахунок, скільки заходи, що робляться для зниження або виключення ризику (чіткість умов договорів по постачаннях і взаєморозрахунках, страхування, застава, облік зміни вартості грошей в часі, штрафні санкції і ін.).

Ключовим і узагальнюючим розділом бізнес-плану, безумовно вважається фінансовий план, в якому повинні бути представлені витрати підприємства і джерела їх покриття, платіжний баланс, обґрунтовані прибутковість, платоспро можність і термін окупності бізнес-проекту. Основою фінансового плану в міжнародній практиці бізнес-планування є:

1. Звіт про прибутки і збитки;

2. Баланс (прогнозний);

3. План грошових потоків.

Форми складання цих документів приведені в додатках.

Підсумковим розрахунком фінансового плану є розрахунок точки самоокупності, яка показує, що починаючи з деякого рівня (обсягу) виробництва підприємство отримуватиме чистий прибуток. При визначенні чистого прибутку зручно користуватися економічною моделлю розподілу доходу від реалізації продукції.

Розрахунок точки беззбиткової може бути проведений за формулою (див. додаток 9).

Підприємцеві також важливо знати, коли, в який термін він повністю окупить вкладений в справу капітал. Для цього можна використовувати графік терміну окупності бізнес-проекту.

Таким чином, у фінансовому плані повинні бути представлені:

Прогноз обсягів реалізації товарів, робіт, послуг.

Ø Баланс грошових витрат і надходжень.

Ø Таблиця доходів і витрат.

Ø Зведений баланс активів і пасивів.

Ø Графік досягнення беззбиткової

Ø План грошових потоків (cash-flow).

Ø Дисконтований фінансовий результат.

Ø Окупність проекту в часі.

Ø Індекс прибутковості (коефіцієнт) і внутрішня норма прибутковості проекту, (%).

Формули для визначення названих показників ефективності проекту приводяться в літературі. Для повноти і переконливості бізнес-плану в цілому в "фінансовому плані"може бути приведений аналіз основних фінансових показників (див. додаток).

В кінці бізнес-плану, коли виконані всі його розділи і визначені можливі результати при реалізації бізнес-проекту, чітко і лаконічно формулюється резюме, яке, як було вище зазначено, починається на початку бізнес-плану.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)