АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПАРТОКРАТИЧНУ ТЕОРІЮ

Читайте также:
  1. F 4. Імперіалізм — умираючий капіталізм, переддень соціалістичної революції
  2. А) Передумови квантової теорії
  3. Австрійська школа граничної корисності
  4. Австрійська школа.
  5. Аксіологічний аспект правознавства
  6. Алгоритм симплекс-методу.
  7. Атомістична філософія Демокріта.
  8. Атомна та ядерна фізика
  9. Б) Принцип відповідності
  10. Базові категорії політично антропології
  11. Бібліографічні посилання та примітки
  12. Біхевіоризм.

Обійти партократичну теорію неможливо, оскільки наслідки її реалізації завдали значної шкоди демократичному процесу і загальмували по­ступальний розвиток у тоталітарних політичних системах. Характерними для цієї теорії є такі вихідні положення:

- глобальне месіанське призначення еліти в її претензії стати певною інтернаціональною силою, всеохопний характер керівництва, здійснюваного елітою;

- походження із соціальних низів (цей визначальний формальний критерій усуває «середній клас» з конкурентного відбору до еліти, що практично зводить нанівець взаємодію політичної і неполітичної сфер суспільства: еліта незаможних може владарювати, спираючись лише на адміністративні важелі, і не в змозі знайти інших способів управління;

- ідеологічність, тобто фанатична прихильність до однієї ідеології - релігії, яка надає еліті беззаперечне монопольне право на керівництво;

- надзвичайно жорстка внутрішня ієрархізація, висока групова інтеграція та «мілітаризація» внутрішніх відносин.

Партократична еліта споконвічно ізольована від маси і не вписується в структури правової держави: «генерали» і «офіцери» від політики здатні перетворити політику лише на силовий чинник соціальних відносин за рахунок інших

 

ТИПОЛОГІЯ ЛІДЕРСТВА

Психопатологічна типологія Р. Лассуелла. Згідно даної типології, залежно від функції, яку виконує або прагне виконувати політичний лідер, розрізняються типи «агітатора», «адміністратора» і «теоретика», а також їх різні комбінаціїю

«Агітатор». Основна функція «агітаторів» — розповсюдження своїх поглядів і спілкування з громадянами. Їм важливо викликати емоційний відгук аудиторії.

«Адміністратор». На відміну від «агітаторів», «адміністратори» проектують свої афекти на менш віддалені і не такі абстрактні об'єкти, як «все суспільство». Вони прагнуть до маніпуляції певною групою, демонструючи неупереджений і позбавлений індивідуальності інтерес до завдань організації.

«Теоретик». «Теоретиків» (експертів і ідеологів) зазвичай привертають віддалені і такі, що високо раціоналізували меті. На відміну від «агітатора», що обирає для атаки близькі цілі, «теоретики» прагнуть до абстракції і грандіозності. На відміну від «адміністраторів», теоретики дуже страждають за відсутності афектів, оскільки пережили багато фрустраций в процесі свого розвитку.

лідер-ідеолог, який маніпулює ідеями, концепціями суспільної перебудови

лідер-агітатор, який маніпулює емоціями, настроями послідовників, який уміє захопити маси • лідер-організатор, який маніпулює ситуаціями. Більшість сучасних політиків виступають в ролі адміністраторів і менеджерів.

лідер-плановик, орієнтований на методи і засоби, які б дозволили досягти намічених завдань;

лідер-експерт, який персоніфікує собою професійну компетенцію.

Найбільш визнаною являється типологія лідерства, запропонована знаменитим німецьким соціологом М. Вебером. Розуміючи під лідерством здатність «віддавати накази і добиватися покори», він розрізняв три його головні різновиди. Традиційне лідерство засноване на вірі в святість традицій (наприклад, старший син монарха після його смерті «законно» стає королем). Р а ц і про н а л ьно-легальне, або бюрократичне, лідерство базується на вірі в законність існуючого порядку і його «розумність». В ньому лідер-чиновник виступає не як індивідуальність, від якої виходить влада, а як агент певної державної функції, раціональній і доцільній з погляду підтримки цілісності соціальної системи. Відповідно до тенденції до бюрократизації сучасного суспільства лідер-бюрократ став переважаючою фігурою, деколи саме індивідуальне лідерство розглядається як романтичний пережиток минулого, витісняється лідерством бюрократичних організацій. Харизматичне лідерство, по Веберу, виникає в критичних ситуаціях, перш за все в періоди революцій. Із стабілізацією соціальної системи воно трансформується в традиційне або, частіше, в бюрократичне, відбувається «рутинізация харизми».

Авторитарне лідерство зазвичай характеризується наступним чином: всі вказівки даються по-діловому, стисло, абсолютно прямо і відкрито. Лаконічна і чітка (командний) мова, непривітний тон, похвала і осуд повністю суб'єктивний. На лідерові замкнута вся групова інформація. Авторитарний лідер вимагає монопольної влади, звязки між членами групи зведені до мінімуму і проходять через нього і під його контролем.

Демократичний стиль лідерства, на думку переважної більшості соціологів, є переважним. Демократичне лідерство не принижує підлеглих, а, навпаки, будить в них відчуття особистої честі, активність, дозволяє досягти найвищої продуктивності праці. Подібні лідери з повагою відносяться до членів групи, об'єктивні в спілкуванні з ними, ініціюють участь кожного в діяльності групи, делегують відповідальність, розподіляючи її серед всіх членів групи і створюючи атмосферу співпраці. Інформація не монополізується лідером, вона максимально відкрита, доступна членам колективу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)