АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Головні напрями реформування політичної системи

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  4. Антропологія менеджменту та антропологія конфлікту як перспективні напрями досліджень
  5. База даних як складова інформаційної системи
  6. Бальнеологія як розділ курортології. Головні бальнеологічні групи мінеральних вод.
  7. Банківської системи в Україні.
  8. в умовах рейтингової системи
  9. Види влади. Специфіка політичної влади
  10. Види політичної еліти.
  11. Види політичної участі та політичної поведінки
  12. Визначення властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест)

Коли ми говоримо про модель державно-політично­го устрою в сучасній Україні, то йдеться, зрештою, про лад, де парламент приймає закони, президент є главою держави, прем'єр-міністр і його Кабінет здійснюють виконавчу владу. Владні структури, насамперед законодавчі органи, форму­ються з участю політичних партій. У такій державі чітко роз­поділено функції та повноваження законодавчої, виконавчої та судової влади. Головним у ній є верховенство закону в усіх сферах громадського життя. Йдеться про правову демо­кратичну державу та громадянське суспільство. Проте це в ідеалі. Наявна модель політичної системи України діє не­ефективно.

Сучасний етап перехідного періоду характеризується пер­манентною кризовою ситуацією, яка охоплює політичну, економічну, соціальну та духовну сфери.

j політичній сфері зростає недовіра людей до діяльності владних структур: надії на оптимізацію і стабілізацію суспільно-політичного та економічного життя після прези­дентських (J999 р.) виборів, Всеукраїнського референдуму (2000 p.), останніх парламентських (2002 р.) виборів не ви­правдалися. Найвищі органи законодавчої і виконавчої вла­ди замість того, щоб зосередити увагу на розв'язанні назрі­лих політичних, економічних і соціальних проблем, втягли-ся в нове протистояння. Законодавча влада діє в умовах нес-формованого правового простору, виконавча — все ще не має чіткої програми економічних і соціальних реформ, судо­ва влада не позбулася залежності від владних структур, «чет­верта влада» — ЗМІ, як правило, виконує державні замов­лення. Верховна Рада України, Президент України, Кабінет міністрів України виявляють неспроможність у вирішенні стратегічних завдань, що постали перед державою.

Негативні процеси спостерігалися до останнього часу й у розвитку економіки України: по суті зруйноване державне управління економічними процесами. За роки незалежності Україна втратила майже дві третини свого промислового й сільськогосподарського потенціалу, систематично зменшу­ються виробництво товарів, національний прибуток, зроста­ють зовнішні борги. Існуюча фінансово-кредитна система не сприяє стимулюванню розвитку виробництва. Вкрай ви­сокий рівень енерго- й ресурсовитратності української про­мисловості (на закупівлю газу щорічно витрачається 5 млрд. доларів) підриває можливості українського бюджету з мо­дернізації економіки й проведення необхідних структурних перетворень.

Варто, проте, відзначити, що позитивні зміни в розвит­ку економіки намітилися в 2000—2003 pp. Протягом 2000— 2003 років середньорічні темпи зростання ВНП становили майже 7,4 відсотка, а в промисловості 12,5 відсотка. Еко­номічне зростання забезпечувалося за рахунок переважно інтенсивних чинників. Сьогодні є підстави, хоча поки що обережно, стверджувати, що Україна успішно подолала після-кризовий відновлювальний період і вітчизняна економіка поступово входить в етап інвестиційного зростання. Ця тен­денція зберігається і в 2004 році.

Труднощі нинішньої економічної ситуації переважно по­яснюються необхідністю переробляти не тільки те, що діста­лося нам у спадщину від адміністративної системи, а й усу-иати наслідки серйозних управлінських помилок, яких при­пустилися за останні роки. Через безладну імітаційну, неуз-годжену діяльність законодавчих і виконавчих владних структур, тривалу відсутність стратегії ринкових реформ, бе­зоглядний розрив економічних зв'язків із республіками ко­лишнього Радянського Союзу, насамперед із Росією, держа­вами Центральної та Східної Європи (ці зв'язки почали відновлюватися лише останнім часом) багатої на природні ресурси, з високотехнологічною промисловістю, потужним сільським господарством і кваліфікованими кадрами дер­жаві дедалі більше загрожує небезпека збанкрутіти, опини­тися на шляху залежного розвитку.

Знецінено фактори, які гарантують соціальну стабіль­ність. Так, рівень освіти, професійна компетентність, що в цивілізованому суспільстві забезпечують їхнім власникам необхідний життєвий рівень, нині не є такими. Значна час­тина інтелігенції, насамперед науково-технічної, найквалі-фікованіші робітники залишають виробництво, переходять до сфери торгово-підприємницької діяльності. Спос­терігається ріст майнової нерівності, зубожіння переважної частини населення. Для соціально незахищених верств на­селення дедалі гострішою стає проблема фізичного вижи­вання. Середньодушовий ВНП (внутрішній національний продукт) України становить нині 750-800 доларів проти 2340 доларів у 1991 році.

Довідково: Найбагатшими країнами в світі є крихітний Люксембург — 44,6 тисячі доларів на душу населення, Швей­царія — майже 40 тисяч доларів. За ними йдуть Норвегія, Японія, Данія, США — у них понад 30 тисяч доларів, 20— 30 тисяч доларів виробляють на людину Швеція, Німеччина, Нідерланди, Австралія, Канада, Велика Британія. В 2—3 ра­зи зріс середньодушовий ВНП у Словаччині — 9 890 доларів, Чехії — 5 160 доларів, Угорщині — 4 659 доларів, Хорватії — 4 589 доларів, Польщі — 3 960 доларів. Серед колишніх ра­дянських республік лідирують країни Балтії. Естонія має З 480 доларів на людину, Литва — 2 620, Латвія — 2 470. Росія має другий в СНД результат — 2 270 доларів, на першому

місці Білорусь — 2 630. Жодна з колишніх радянських рес­публік не досягла рівня 1991 року.

Зростаюча бідність (до категорії бідних в Україні нале­жить 27,8 відсотка), зниження реальних можливостей охоро­ни здоров'я, поширення так званих соціальних хвороб (тубер­кульозу, СНІДу тощо) і критичний стан екології не можуть не чинити негативного впливу на суспільство загалом і на його демографічні показники зокрема. Держава, покликана суспільством виконувати функції захисту й управління, з ними впоратися не може. Підтвердженням цього є катаст­рофічний, який можна порівняти лише з голодомором 30-х років або сталінськими репресіями, демографічний провал. За останні чотирнадцять років Україна втратила понад 4 млн. чоловік. Скорочення чисельності населення відбу­вається за умов істотного зменшення тривалості життя і підвищення рівня смертності через нещасні випадки і само­губства. Якщо в найближчій перспективі не буде розв'язано демографічний вузол, то через три-чотири десятиріччя виявиться, що нинішнє покоління розбудовує країну для іноземців.

Найглибшою і найнебезпечнішою для суспільства є кри­за в духовній сфері. Саме тут спостерігаємо невпевненість переважної більшості населення, особливо молоді, в завт­рашньому дні, втрата політичних і соціальних орієнтирів, ідеалів. Негативно впливають на почуття людей і такі чин­ники, як тотальне перекреслення радянського періоду в історії України, протиставлення старшого покоління, яке начебто нічого корисного не зробило, молодшому; міжкон­фесійні конфлікти; поширення правового нігілізму, безвідповідальності; зростання злочинності, корупції. Спос­терігається криза світогляду, суті і смислу повсякденного буття, формується ідеологія, отруєна несприйняттям дійсності. До цього слід додати деструктивний вплив на ду­ховну сферу, який справляє наростання ідеологічного авто­ритаризму, монополізація владними структурами преси, радіо, телебачення, поява заборонених зон для критики, а також обмеженість, збідненість інформаційної сфери.

В умовах соціальної нестабільності суспільства масова свідомість шукає винуватців такого стану. Серед них, насам-

перед, називають ділків тіньової економіки, на другому місці — працівників колишньої та нинішньої владної но­менклатури, яких небезпідставно підозрюють у корупції.

Країна переживає своєрідний синдром політичної пере­втоми. Ще не дійшло до соціального вибуху, але немає і співробітництва, довіри. Народ навчився виживати, але ще й досі не навчився захищати свої права. Опозиційні настрої щодо влади не згасають.

У чому причина такого становища?

По-перше. Не спрацьовує визначений Конституцією Ук­раїни механізм стримувань і противаг функціонування влад­них структур, які діють неефективно й втратили довіру біль­шості громадян. Не вдається запровадити верховенство закону в усі сфери громадського життя.

Поділ функцій влади можна вважати індикатором демократизму держави, умовою режиму законності в ній. Законодавча влада покликана ухвалювати закони, які фіксу­ють міру свободи, що зумовлена рівнем розвитку суспіль­ства. Виконавча влада має забезпечувати дотримання меж та гарантій свободи діяльності громадян та організацій. Роз­поділ функцій влади на законодавчу та виконавчу — не­обхідна, але недостатня умова демократизму в суспільстві без незалежної судової влади. Соціальна роль судової влади полягає в забезпеченні права, закріпленого в Конституції, інших законах, міжнародних договорах.

З головних функцій трьох гілок влади випливає така їх специфічність, як діахронізм, тобто особливе спрямування у часі. Законодавча влада має справу з визначенням того, яки­ми мають бути суспільні відносини в майбутньому. Вико­навчій владі належать питання теперішнього часу. Судова влада розглядає тільки факти й події, що відбулися в мину­лому, ті, які вже здійснилися.

Принцип поділу функцій влади невіддільний від визнан­ня єдності державної влади, джерелом якої є народ. Єдність влади визначається необхідністю взаємодії всіх відносно не­залежних влад. Має ефективно діяти механізм стримувань і противаг, згідно з яким кожна з трьох влад є відносно рівною: «поділ влад + принцип обмежень і противаг = сво­бода». Тільки узгодження дій усіх трьох гілок влади, а також авторитет політиків, що обіймають вищі державні посади,

спроможне забезпечити функціонування та розвиток країни. Неузгодження дій гілок влади призводить до політичної кризи в державі, що й спостерігається нині в Україні.

По-друге. Політична еліта України, яка виросла в умовах союзної держави, не сформувалась як справжня еліта, а то­му виявилася неспроможною вирішувати загальнодержавні завдання. В сучасній Україні політичну еліту представляють колишні партійні, профспілкові й комсомольські функціо­нери, а також представники національно-демократично на­лаштованих верств. Перші, прийшовши до влади за відсут­ності досконалих законів, здебільшого почали задовольняти власні інтереси. Другі, не маючи професійних умінь і нави­чок управління, виявляють безпорадність при розв'язанні складних соціальних і економічних проблем, що не заважає їм самим збагачуватися також.

У результаті до влади прийшла на всіх рівнях переважно олігархізована, корумпована управлінська еліта. На сучасно­му етапі правляча еліта об'єдналася в олігархічні клани, нерідко їх називають клієнтели (лат. clientela — в Давньому Римі група осіб, залежних від патрона). Залежно від того, хто саме в клієнтелі контролює фінанси і хто господар, во­на є або «державно-адміністративною», або «державно-чи­новницькою», або клієнтелою «вільного підприємництва». Всі їх види представлені в економіко-політичній реальності України. Інтереси клієнтел не збігаються ні з національно-державними інтересами, ні з цінностями громадянського суспільства. Головною їхньою метою є особисте збагачення. Ці реальні й активні актори сучасного соціально-економіч­ного життя глибоко законспіровані. За винятком випадків, коли вони потрапили в американську, німецьку або україн­ську в'язницю, представники кланів зберігають інкогніто. Спостерігаємо феномен приватизації влади, суть якого по­лягає у прагненні владних еліт збільшити владу заради самої влади, з тим, щоб використати її для розподілу державних ресурсів, а не для реалізації програм, спрямованих на підне­сення рівня життя громадян, що зрештою й призводить до тотальної корумпованості влади.

Досвід пострадянських держав (Україна не виняток) переконливо доводить, що політика в них уражена числен­ними «дитячими хворобами», серед яких, насамперед, проб-

лема неадекватності наявної еліти та и політики до зрослих нимог часу та потреб суспільства.

По-третє, поза політичним процесом опинився середній клас, який міг би виступити противагою олігархізації суспільства. За деякими дослідженнями, в Україні лише 12 відсотків населення відповідає критеріям середнього кла­су, ще 40—50 відсотків може стати ним (у розвинутих країнах Заходу середній клас становить 60—70 відсотків).

Відсутність у державі відповідної економічної та со­ціальної політики стосовно формування середнього класу спричинює прогресуючу маргіналізацію суспільства — «витіснення» потенційних представників середнього класу до категорії злиденного й бідного населення й у результаті до «протестного» електорату. Причому до цього електорату апелюють як ліві сили, що природно, так і представники олігархічних структур, які доклали й далі докладають чи­мало зусиль, щоб зробити цей електорат «протестним». Зламати цю тенденцію, створити умови для утвердження середнього класу — одне з невідкладних і надзвичайно акту­альних завдань, що постало перед українським суспіль­ством. Середній клас (технічна, наукова, художня інтелі­генція, представники малого і середнього бізнесу, менед­жери, висококваліфіковані робітники) — це частина суспільства, зорієнтована на стабільність і найбільше заці­кавлена в сильній державній владі, спроможній захистити їхні інтереси.

Варто зазначити, що в політичній системі України най­більш чітко вибудувано вертикаль виконавчої влади рес­публіки. Конституція України надала значну перевагу вико­навчій владі, точніше Президентові та його Адміністрації. Президентові підпорядкована й діяльність Уряду, що свідчить про те, що на нинішньому етапі (всупереч декла­раціям про відданість демократії) перевага надається автори­тарним методам управління.

Така тенденція виявляється тією чи іншою мірою в усіх державах на пострадянському просторі (виняток складають держави Балтії). На це є певні об'єктивні обставини. В умо­вах, коли перед владними структурами з усією гостротою постає проблема модернізації економіки, нарощування темпів розвитку країни, виникає спокуса спертися на авто-

ритарні методи управління. Абсолютизація авторитарних методів, як показує досвід, — прямий шлях до диктатури. Проте за відповідних умов авторитарний режим може вивес­ти суспільство з економічної кризи, створити умови для роз­витку демократії, формування правової держави та інсти­тутів громадянського суспільства. Зрештою, владні структу­ри повинні діяти професійно, цілеспрямовано й ефективно.

Перехід від авторитаризму до демократії дає змогу виок­ремити загальні закономірності та орієнтовні етапи цього процесу, пов'язані з проблемами, які треба вирішувати полі­тичному керівництву за таких умов та у відповідній послі­довності, щоб перехід пройшов плавно й завершився вста­новленням ефективного, справді демократичного політич­ного режиму.

Україна почала формувати свою політичну систему, як уже говорилося, після проголошення незалежності у серпні 1991 року. За цей час утворено такі нові органи державної влади, як інститут Президента України, Конституційний Суд, Уповноважений Верховної Ради України з прав люди­ни, Вища рада юстиції, державні адміністрації. Традиційні органи державної влади, зокрема Верховна Рада України та уряд України зазнали істотних змін. Наявні досягнення у формуванні всіх гілок владних структур виконавчої та зако­нодавчої влади. Сформувалася парламентська система, яка з кожними виборами до Верховної Ради набуває все демокра-тичніших рис, хоча до зразкового парламентаризму ще дуже далеко. У цьому контексті важливо зважено підійти до всьо­го комплексу питань, що стосуються трансформації політич­ної системи України.

У відповідності до Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року реформа політичної системи має стати важливим засобом зміцнення конституційного, ладу, піднесення ефективності діяльності всіх владних структур, прискорення економічних і соціаль­них перетворень.

Пріоритетними завданнями тут виступають національна безпека держави і забезпечення добробуту її громадян.

Першочерговою передумовою ефективної діяльності владних органів є визначення стратегії демократичного об­лаштування. Суть проблеми полягає в практичному втіленні

її життя відомого демократичного принципу, відповідно до якого, за визначенням Авраама Лінкольна, йдеться про вла­ду народу, владу, здійснювану народом, і владу в інтересах народу. Владні органи мають бути під реальним, а не уяв­ним контролем народу й спиратись у своїй діяльності на його довіру та підтримку. Владні структури слід обирати не для того, щоб їм підкорялися (підкорятися необхідно праву й закону), а для того, щоб вони служили громадянам.

Отже, йдеться про побудову справді демократичної, пра-вової, соціальної держави з авторитетним Президентом, парламентом, що ефективно діє, професійним висококвалі­фікованим урядом, незалежними судовими органами, Украї­на стає парламентсько-президентською республікою. Для цього слід:

розширити повноваження і піднести відповідальність Верховної Ради України за формування професійного діє-ідатного Уряду і здійснення ним Програми діяльності. Кан­дидатуру для призначення на посаду прем'єр-міністра України вносить Президент України за пропозиції коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України. Міністр оборони України, міністр закордонних справ України, Голо-иа СБ України призначаються Верховною Радою України за поданням Президента України, інші члени Кабінету Міністрів призначаються Верховною Радою за поданням прем'єр-міністра України;

зосередити зусилля Президента України на визначенні та здійсненні стратегічних завдань розвитку держави, зміц­ненні її економічної та національної безпеки. Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо: 1) протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутат­ських фракцій; 2) протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів не сформовано персональний склад уря­ду; 3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатись;

наділити Уряд відповідними повноваженнями та піднес­ти його відповідальність за стан справ в економічній, со­ціальній, гуманітарній і зовнішньополітичній сферах. Кабі­нет Міністрів України відповідальний перед Президентом

України і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією.

У запропонованій конституційній реформі, ряд поло­жень якої починає здійснюватися з 1 вересня 2005 року, ос­новна увага зосереджена навколо інституційних питань: як досягти у парламентсько-президентській республіці опти­мального розподілу повноважень парламенту, Президента, уряду, якою має бути виборча система формування органів законодавчої влади, реформа правозахисних органів, адміні­стративна реформа та реформа органів місцевого самовряду­вання. Немає сумніву, що ці питання є важливими і їх тре­ба вирішувати, насамперед на конституційному рівні.

Проте залишаються проблеми, від розв'язання яких зале­жить стабільність у суспільстві та, зрештою, результатив­ність політичної реформи.

Перша стосується політичної еліти. Ефективність діяль­ності владних органів вирішальною мірою залежить від рівня компетентності тих, хто управляє. У владні структури після їх реформування мають прийти дібрані за конкурсом професіонали, які бажають і здатні самовдосконалюватися. Слід провести атестацію всього корпусу державних служ­бовців на відповідність посадам, які вони обіймають. Управ­лінці покликані володіти політичною культурою, тобто про­фесійно знати закони суспільно-політичного державного устрою, професійно вміти застосовувати ці знання в своїй сфері, професійно налагоджувати відносини з колегами, нести правову та моральну відповідальність за стан справ у галузі, якою вони керують. Одна з проблем тут — викорі­нення тотальних проявів корупції в державному апараті. Треба здійснити на загальнодержавному рівні перевірку від­повідності декларованих посадовими особами доходів їхнім реальним прибуткам. У ряді європейських країн, зокрема в Польщі, Фінляндії, Франції, діє спеціальний судовий орган — Державний трибунал, повноваженням якого є притягнення до відповідальності вищих посадових осіб за порушення Конституції чи законів у сфері виконання своїх службових обов'язків. Концептуальною засадою нормативно-правових актів щодо боротьби з корупцією має бути не документуван-

ця наслідків цього негативного явища, а створення умов, які б виключали можливість корупційних проявів.

Якщо цю тенденцію не подолати — корупція нині про­никла не тільки в політичну, а й практично в усі сфери суспільного життя, — то наслідком може стати становлення такого суспільного ладу, в якому навіть при чітко визначе­них повноваженнях різних гілок влади чесність, порядність, обов'язковість, професіоналізм перестануть сприйматися як моральні орієнтири соціальної поведінки, а Україна буде ви­ведена з числа цивілізованих країн.

Належить активно залучити до процесу державного уп­равління молоду генерацію політиків і управлінців.

Друга — це становлення правової держави і громадянсько­го суспільства. Саме в цьому контексті стратегічним напря­мом реформування політичної системи має стати формуван­ня громадянського суспільства, яке є основою правової держави, його становлення відбувається одночасно з її утвердженням. Нагадаємо, що правова держава — це тип держави, головними ознаками якої є верховенство права й закону, розмежування функцій різних гілок влади, правовий захист особи, юридична рівність громадянина й держави. Мета правової держави — служіння відповідному закону й зумовленому ним соціальному та політичному ладу. Крите­рій для віднесення держави до правових — стабільність суспільства, оперативність державного управління, задово­лення громадян діяльністю владних органів. Головне зав­дання правової держави полягає в юридичному забезпеченні інтересів, життєвого простору кожної людини. Йдеться про таке суспільство, якому держава підкоряється і якому служить, виконуючи його волю, — про громадянське суспільство.

Для подальшого розвитку інститутів громадянського суспільства потрібно:

прийняти закон про громадські об'єднання;

законодавчо забезпечити ефективне функціонування ор­ганів місцевого самоврядування, створити необхідну фінан­сову та матеріально-технічну базу для їх діяльності;

за допомогою освіти, засобів масової інформації сприя­ти засвоєнню кожним громадянином положень Конституції України, інших законодавчих актів, підвищити рівень і розширити сферу викладання політичної науки у вищих і се редніх закладах освіти;

забезпечити законодавче залучення представників опо зиції, засобів масової інформації до участі в діяльності влад них інститутів, а також до розроблення, прийняття і відпо відальності за реалізацію важливих державних законів, ухвалити закони про опозицію, про державну підтримку діяльності засобів масової інформації, створити громадське телебачення в Україні. Влада має оволодіти цивілізованими правилами взаємовідносин з опозицією, діяти цивілізовано, тільки тоді вона може розраховувати на адекватні дії опози­ційних сил;

запровадити постійні зустрічі (Національна асамблея, Громадянський форум, круглий стіл) вищих посадових осіб держави, лідерів політичних партій, опозиційних рухів з ме­тою обговорення і розв'язання конфліктних питань суспіль­ного розвитку, визначення стратегії розвитку країни в політичній, економічній і міжнародній сфері. Цю стратегію повинні поділяти всі гілки влади, підтримувати все суспільство.

3. Магістральні вектори внутрішньої і зовнішньої політики України на сучасному етапі

Якою має бути політико-ідеологічна доктрина дер­жавотворення? Це питання якнайактуальніше, питання, на­вколо якого, власне, не вщухає й досі широка дискусія. Існують два підходи при визначенні політико-ідеологічної доктрини державотворення.

Прихильники одного з них вважають, що оптимальною формою організації буття нації на сучасному етапі може бути тільки національна держава, на користь чого наводять­ся різні аргументи. Перший. Сама молода українська дер­жавність є не просто наслідком розпаду радянської імперії, а закономірним історичним підсумком багатовікової бороть-би українського народу за збереження власної етнокультур­ної тотожності та побудову власної національної незалежної

держави. Другий. Саме утвердження української національ­ної держави є найдієвішим чинником згуртування саме цієї нації. Безперечно, національну ідею — національно-етніч-ний погляд на минуле, сучасне і майбутнє України — має бути повною мірою враховане в політико-ідеологічній докт­рині державотворення. І все ж абсолютизація її навряд чи приведе в багатонаціональній державі, якою є Україна, до соціально-політичної стабільності. Таке суспільство, як підказує досвід, стрясатимуть національні конфлікти, у ньому загострюватимуться такі вибухонебезпечні проблеми, як міжетнічні стосунки етнонаціональних меншин. Грома­дянська війна в Югославії, наслідком якої став поділ цієї держави, ставлення до людей нетитульної нації в державах Балтії переконливо про це свідчать.

Пріоритет у державотворенні має належати громадянсь­ко-правовій ідеї — вважають прихильники іншого підходу. В Україні суб'єктом права на самовизначення проголошується не нація, яка дала назву країні, а її народ загалом, тобто не етнічна спільнота, а поліетнічне громадянське суспільство. За таких умов суб'єктом державотворення виступає політич­на нація, яка в Україні складається з українців, росіян, біло­русів, румунів, угорців, євреїв, кримських татар, інших ет­нічних груп. Українці як титульна нація дають назву країні. Українська мова визнається державною. І тільки політичній нації до снаги вивести з кризи національну економіку, нау­ку, освіту, культуру, піднести на належний рівень державну українську мову, сприяти розвиткові мов інших етнічних груп, об'єктивно висвітлити історію українського народу, позбутися відчуття меншовартості, яке все ще продовжує нас переслідувати. Така нація повинна й може формуватися на загальноцивілізаційних засадах соціально-правової дер­жави й громадянського суспільства.

Результативність соціально-політичних перетворень в Україні вирішальною мірою залежить від стану політичної освіти й культури її громадян, утвердження в їхній свідо­мості ідеалів демократичної правової держави, цінностей і норм, притаманних громадянському суспільству. З цією ме­тою, як уже зазначалося, слід налагодити механізм постійної політичної освіти, яка на підставі найновіших ідей суспіль­ної науки й педагогіки, вивчення Конституції України фор-

муватиме підвалини демократичної ментальності та зрілої політичної культури.

Підвищення рівня викладання політології й, відповідно, поглиблене опанування учнями й студентами політо­логічних знань зумовлюють необхідність існування держав­ної програми розвитку політичної науки й освіти.

В Україні є всі можливості для створення власної моделі розвитку економіки. Практично ні в кого вже не виникає сумніву, що в Україні має відбутися зміна економічних відносин. Також очевидно, що нова економічна система не може бути «чистим» капіталізмом, який переважав у сере­дині минулого сторіччя за часів Маркса. Сучасні промисло­во розвинуті країни є змішаними суспільствами. В них взаємодіють обидва фактори — ринок як засіб підвищення ефективності економіки й система коригування ринку як засіб досягнення оптимально справедливого розподілу доходів через структуру соціального законодавства.

В економічній сфері більшість фахівців і вчених схильні обрати модель формування ринкової економіки, в засаді якої науково-технологічна доктрина, яка Грунтується на інтелектуальному чиннику, на розвитку науки й застосуван­ні новітніх технологій і відповідає світовим модернізаційним процесам, що торують шлях у XXI сторіччя і спроможні за­безпечити гідний рівень життя громадян.

Відповідно до заданої стратегії в наступному десятиріччі буде здійснено докорінну структурну перебудову економіки та її інтенсивну капіталізацію. Це забезпечить модернізацію виробництва й надасть можливість подолати технологічне старіння на основі активізації процесів інноваційного харак­теру, що в свою чергу дасть змогу протягом цього періоду завершити індустріальний етап розвитку та перейти до фор­мування в Україні постіндустріального суспільства.

Слід наголосити, що ключовим фактором у створенні економічної сфери, сприятливої для підприємницької діяль­ності, є держава. Але її роль має бути відмінною від тієї, яку владні структури виконували в умовах командно-адміністра­тивної системи. Держава, не втручаючись безпосередньо в діяльність приватних підприємств (щодо державних під­приємств застосовується чітка й жорстка система управ­ління), мусить управляти ринком і підтримувати його чи

стримувати негативні тенденції через відповідні юридичні важелі — програми оподаткування, монетарну політику. Держава покликана виконувати функції поєднання приват­них і суспільних інтересів окремих осіб та соціальних груп.

Здійснюючи стратегію виходу з економічної кризи, важ­ливо враховувати ряд чинників.

Перш за все, треба мати на увазі, що перехід від то­талітарного до демократичного устрою в суспільстві не відбувається за кілька років. Період цей буде тривалішим. Економіка України потребує суттєвих структурних змін, адаптації у своєму розвитку. І слід зауважити, що без фор­мування механізму відтворення цілісної національної еко­номіки (за роки незалежності владні структури так і не спромоглися його сформувати) про вихід із економічної кризи не може бути й мови. Ось чому потрібна всебічно обґрунтована концепція економічних реформ, відповідні уп­равлінські структури, професійно підготовлені кадри, які б досконало володіли механізмами перетворення сучасної ук­раїнської економіки.

Далі. Слід рішуче позбутися ілюзій, що в індустріально розвинутих країн бракує турбот, окрім безкорисливого витя­гання України із загальної кризи, в якій вона опинилася. Допомога цих держав і міжнародних фінансових організацій не порятує. Кредити доведеться повертати, тим більше, що надання їх супроводжується відповідними вимогами й не лише економічного характеру. Україна має багаті надра, найродючіші землі в Європі, могутній науковий, кадровий потенціал і нині мусить (у цьому дедалі більше переконуєть­ся суспільство) нарощувати свій власний виробничий і на­уково-технічний потенціал для ефективного використання цих багатств.

Невіддільною складовою частиною успіху кардинальних суспільних перетворень в усіх країнах світу є випереджаль­ний розвиток інтелектуального потенціалу. Світовий досвід підказує: життєвий рівень усіх верств суспільства й соціаль­но-економічна ситуація в країні визначається рівнем освіче­ності суспільства та його ставленням до інтелектуальних цінностей. Україна — не виняток із загального правила: ви­переджальний розвиток інтелектуального капіталу є запору­кою гідного майбутнього нашої країни.

Кожна держава та її народ прагне сформувати ідею, близьку її громадянам й підтримувану ними, проект спіль­ного життя громадян даної держави. Слід погодитися з тим, що національна ідея — це не етнічна категорія, а державно-політична. Формування національної ідеї — справа непрос­та. На це, можливо, підуть роки. Але вже сьогодні необхідно вирішувати життєві реальні проблеми, які б сприяли поліп­шенню життя співвітчизників. Такою могла б стати пробле­ма подолання бідності. В майбутньому, коли подолаємо бідність, сприйнятною для суспільства могла б бути ідея соціального партнерства, яке поступово забезпечило б рівно­вагу між демократичними інститутами й соціальною владою, взаємодію тих, хто дає роботу, і тих, хто отримує її, проф­спілок і владних структур. Продуктивність ідеї соціального партнерства засвідчують здобутки західноєвропейських країн, де цей інститут функціонує багато років.

У зовнішньополітичній сфері Україна послідовно здійснює пошук свого місця в новому геополітичному просторі й відповідей на доленосні, нерідко суперечливі запитання: що для неї корисніше — бути позаблоковою чи нейтральною державою, вести багатовекторну чи двовекторну політику, чи розраховувати на стратегічних партнерів. На нинішньому етапі Україна усвідомила себе як справді незалежна держа­ва, з чим не можуть не рахуватися ні на Сході, ні на Заході. Перспективи становлення України як активного дієздатно­го суб'єкта міжнародних відносин стали пов'язуватися з її об'єктивною зацікавленістю й геополітичним обов'язком брати участь у трансформації європейського геополітичного простору, в гармонізації взаємозв'язків між Заходом і Схо­дом континенту.

На початок XXI ст. у зовнішній політиці України як на східному (точніше північно-східному), так і західному на­прямах настав новий етап. Виявилися ознаки переорієнтації української зовнішньої політики на Схід у вигляді нор­малізації українсько-російських відносин відповідно до економічних потреб і реальних можливостей обох країн. Навпаки, у відносинах із Заходом позначився певний рег­рес, особливо внаслідок «касетно-кольчужного скандалу».

Перед Україною постало завдання знайти ефективніший шлях реалізації своїх інтересів у взаємовідносинах із Росією,

Європейським Союзом і Сполученими Штатами Америки: надати для цього нового дихання українсько-російському стратегічному партнерству, зробити більш прагматичною, орієнтованою на економічний результат європейську політику, активізувати свої відносини з Північноатлантич­ним альянсом і, нарешті, налагодити активний і конструк­тивний діалог зі Сполученими Штатами Америки. В Росії, як і на Заході, зросло розуміння того, що Україна справді стає незалежною державою, що зупинити цей процес не­можливо.

Нова геополітична ситуація, яка виникла після терорис­тичних актів у вересні 2001 року в США й створення міжна­родної антитерористичної коаліції, до якої увійшла й Ук­раїна, вносить суттєві корективи в концепцію протистояння Захід—Схід. Росія пішла на блискавичне зближення зі Спо­лученими Штатами Америки, створено «двадцятку» Росія — НАТО. При цьому Росія буде скоріше за все розглядати Ук­раїну як учасника цього процесу. Усвідомлюючи втрату впливу на держави Балтії, маючи американських солдатів у Грузії й загострення стосунків з нею, розширення амери­канської присутності в Центральній Азії, Москва прагнути­ме не випустити з-під свого впливу Україну. А Захід усе менше розцінюватиме Україну як буфер між Європою та Росією й виходитиме з того, що стабільне становище Євро­пи без стабільної в політичному й економічному плані Ук­раїни неможливе. У довгостроковому плані Україна, зберіга­ючи з Росією рівень стратегічних відносин, насамперед економічних, прагнутиме інтегруватись у європейські та євроатлантичні структури. Інтеграція в Європейський Союз, визначена вищим керівництвом держави як магістральний вектор зовнішньої політики України, загалом підтримується державно-політичною елітою. Серед населення постійно зростає кількість прихильників вступу України до Євро­пейського Союзу. Перед українською державою й українсь­ким суспільством на весь зріст постало завдання набуття цивілізаційних якісних характеристик, серед яких: прозо­рість державної політики, повага до прав людини, піднесен­ня продуктивності праці та оплати за неї до середньоєвро­пейського рівня, незалежні ЗМІ й вільний доступ до інформації.

При цьому варто мати на увазі, що успіх на шляху інте­грації України в ЄС стане можливим тільки за умови, що це буде дорога з двостороннім рухом. До останнього часу по­зиція Європейського Союзу залишається стриманою. Ринки Європейського Союзу все ще закриті для України. Навіть економічно вигідні й високотехнологічні спільні проекти відхиляються країнами-членами ЄС із політичних мотивів. Для України поки що не визначено реальних часових орієнтирів — не те що вступу — навіть приєднання до зони вільної торгівлі або асоційованого членства. Ці фактори не сприяють консолідації населення України навколо ідеї євро­пейського вибору. Важливо мати на увазі й те, що членство в ЄС диктується неминучою вимогою делегування частини національного суверенітету на рівень його наднаціональних органів. Цей прихований від побіжного погляду підтекст «європейського вибору» України не став предметом дискусії в суспільстві, у зв'язку з європейською інтеграцією України, не говорячи вже про офіційні заяви.

Ситуація для України ускладнюється після прийняття в ЄС десяти нових країн, деякі з яких є безпосередніми сусідами нашої держави.

Відносини України з НАТО визначено її участю в Про­грамі «Партнерство заради миру», Хартії «Про особливе партнерство», підписаної 9 липня 1997 року в Мадриді, а та­кож у Державній програмі співробітництва України з НАТО до 2004 року, затвердженій Указом Президента України від 27 січня 2001 року. Тривалий час відносини України з НАТО розглядалися крізь призму війни на Балканах. У міру врегулювання югославської кризи, зменшення її гостроти, відносини України з НАТО почали повертатися в колишнє русло.

Наприкінці травня 2002 р. Рада національної безпеки та оборони України під головуванням Президента держави ух­валила рішення про початок процесу, метою якого є вступ України до НАТО. На Празькому саміті Північноатлантич­ного альянсу (листопад 2002 р.) на засіданні Комісії НАТО— Україна прийнято два документи: План дій НАТО—Україна й цільовий двосторонній план дій на 2003 рік. Реалізація цих документів виводить на якісно новий рівень взаємовідноси­ни України з альянсом. Слід мати на увазі, що інертне, а часто негативне ставлення значної частини населення до проголошеного курсу на зближення з НАТО, криє в собі серйозну небезпеку й може суттєво ускладнити його реалі-іацію. Владним структурам, поряд з економічними рефор­мами, оснащенням Збройних сил сучасними видами техніки й озброєння, належить переконати громадян держави в доцільності приєднання до Північноатлантичного альянсу. Не менш важливим є ставлення до курсу України щодо іближення з НАТО членів альянсу, насамперед Сполучених Штатів Америки, а також Росії.

Від самого початку воєнних дій США в Іраку навесні 2003 року Україна направила до Кувейту батальйон радіа­ційно-хімічного бактеріологічного захисту. У червні 2003 р. Верховна Рада України дала дозвіл на направлення до Іраку 1800 українських військовослужбовців для участі в міжна­родних стабілізаційних силах. Українська бригада діє у польському секторі відповідальності. Рішення владних орга­нів про направлення військовослужбовців до Іраку політич­ними силами суспільства в Україні сприйнято неоднозначно.

Ті, хто за, висувають такі аргументи: ситуація навколо Іраку дає Україні важливі шанси — довгострокові бізнес-контракти, диверсифікацію поставок нафти, розвиток ме­режі транспортних коридорів, підвищення боєздатності елітних військових частин, їхню сумісність із військами країн НАТО, нарешті, поліпшення іміджу держави, зростан­ня її авторитету в системі міжнародних відносин. Вважаєть­ся також, що у зв'язку з участю в стабілізаційному процесі в Іраку Україні належить поставити перед США, країнами 'Західної Європи, міжнародними фінансовими організаціями ряд важливих питань. Ідеться, зокрема, про реструктури­зацію або часткове списання зовнішнього боргу, визнання України за статусом державою з ринковою економікою, сприяння при вступі у СОТ і відмову від інших дій диск­римінаційного характеру.

Ті, хто проти, вважають, що наша держава програє в морально-етичному плані. Свого часу Україна рішуче висту­пила проти застосування військової сили в Іраку, а нині фактично стала членом американсько-англійської коаліції. Не все бездоганно з політико-правової точки зору. Операція не має мандата ООН, а тому, за українським законом, не

може трактуватися як миротворча, не говорячи вже про ймовірність трагічних випадків. Поки це хоча й вірний шлях, але радше зовнішня демонстрація, ніж глибинна суть політики нашої держави. Україна не може не рахуватися з позицією такої розвиненої і впливової держави, як Сполу­чені Штати Америки, а тому вимушена ввійти до коаліції сумнівних переможців і отримати сумнівні привілеї.

Причини й наслідки військової операції Сполучених Штатів Америки проти Іраку навесні 2003 р. ще довго будуть аналізуватися політиками, науковцями, журналістами.

Проте вже сьогодні практично безпомильно можна ствер­джувати, що головна причина цієї війни — це глобальні (прагнення якщо не ствердити, то показати, що світове па­нування однієї наддержави — це реально) економічні інте­реси (іракські нафтосховища), а також, можливо передусім, прагнення випробувати найновіші види озброєнь на прак­тиці й, витративши їх, дати своєму військово-промисловому комплексу запрацювати з новою силою. Як наслідок, пору­шено й так хитку систему міжнародної безпеки XXI сто­ліття.

Отже, Україна прагне інтегруватися в європейські та євроатлантичні структури, насамперед у Європейський Со­юз, паралельно з рівноправним партнерством з Росією. При цьому Україні необхідно вибудовувати свою власну, орієн­товану тільки на власні інтереси зовнішню політику. Ук­раїна повинна мати власне політичне обличчя, більш чітку позицію й діяти у власних інтересах, а не в інтересах інших держав. Надто часто наша держава крутить головою — то пристосовуючись до Росії, то поглядаючи на Америку. Ви­роблення й послідовне здійснення зорієнтованої на власні інтереси зовнішньої політики (а шлях до цього один — досягнення самодостатності внутрішнього становища, ста­більного економічного розвитку) сприятиме тому, що Ук­раїна зможе стати впливовим чинником механізму опти­мальної безпеки Європи XXI століття, від чого залежить перспектива геополітичного, а отже, й міжнародного стано­вища держави.

Підкреслимо: вибір стратегії внутрішньої та зовнішньої політики України має доповнюватися гнучкою тактикою й сильною політичною волею щодо реалізації поставленої

мсти. Будь-яка стратегія, будь-який план не можуть здійсни­тися самі собою. Потрібні цілеспрямовані, рішучі дії влад­них структур (президента, Верховної Ради, уряду), підтриму-нані суспільством і спрямовані на те, щоб змінити неспри­ятливий хід політичних, економічних і соціальних процесів і не тільки вивести Україну з кризи, а й зробити політично стабільною, економічно потужною, незалежною державою, яка впевнено торує шлях у XXI століття.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)