АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Утилізація відходів переробки деревини

Читайте также:
  1. Використання і переробка відходів.
  2. Глава 6. Країна походження товару та критерії достатньої переробки товару. Документи про походження товару
  3. За понадлімітні обсяги викидів, скидів забруднюючих речовин та розміщення відходів екологічний податок справляється?
  4. Збір, видалення і утилізація ТБО
  5. Лабораторна робота № 3. Тема: Матеріали та вироби з деревини
  6. Методи підготовки і переробки твердих відходів
  7. Полігони твердих побутових відходів
  8. Полігони твердих промислових відходів
  9. Склад, властивості і обсяг твердих побутових відходів
  10. Технологія складування твердих відходів
  11. Утилізація відходів машинобудівного комплексу
  12. Утилізація відходів металургійного комплексу

Відходи деревини утворюються на всіх стадіях її заготовки і переробки. На стадії заготовки відходи утворюються у вигляді галузей, суків, вершин, корінь, кори, хмизу, тріски і у сумі становлять близько 21% від усієї маси деревини. При переробці деревини на пиломатеріали відходи утворюються у вигляді обапола, зрізок, шматків, стружок, ошурок і становлять 35-40% від маси матеріалів, що переробляються.

Відходи на деревообробних заводах при виготовленні меблів, столярних виробів і інших будівельних матеріалів утворюються у вигляді шматків, стружки, ошурок. Кількість їх залежить від якості, що поставляється сировини, типу і розміру виготовленої продукції, техноозброєнності підприємства і його потужності і становить 40-60%. Більша частина відходів вивозиться на смітники і спалюється. Тим часом вони є коштовною сировиною для виробництва будівельних матеріалів, меблів, а також для гідролізної, целюлозної і інших галузей промисловості.

Одним з основних способів переробки і утилізації відходів деревини є одержання штучної деревини - міцного матеріалу, який можна обробляти різанням або відливати у форми і штампувати. По способу переробки деревних відходів матеріали з них можна розділити на групи: матеріали на основі мінеральних в'язких, матеріали на основі органічних сполучних і матеріали без застосування в'язких.

До матеріалів з деревних відходів на основі мінеральних в'язких ставляться арболіт, фіброліт, ксилоліт, короліт. У цих матеріалах деревні відходи у вигляді ошурок, стружки, деревного борошна, дробленки, деревної вовни служать заповнювачами. Відходи деревини використовують без попередньої підготовки або після здрібнювання неділової деревини, шматків на спеціальнім устаткуванні. У якості заповнювачів для таких матеріалів використовують також відходи рослинного походження - рисову соломку, багаттю льна і коноплі. Багаття - відхід первинної переробки стебел коноплі і льна. У якості в'язких можуть використовуватися будь-які види мінеральних в'язких: цемент, гіпс, каустичний магнезит, але основним серед них є портландцемент. Просоченням деревних заповнювачів мінералізаторами і наступним змішуванням з мінеральними в'язкими забезпечується біостійкістюі вогнестійкість цих матеріалів.

По призначенню матеріали на основі мінеральних в'язких розділяють на конструкційні, тепло- і звукоізоляційні.

Арболіт - це легкий бетон на деревних заповнювачах, застосовуваний у промисловім, цивільнім і сільськогосподарськім будівництві у вигляді панелей, блоків, плит перекриттів і покриттів, теплоізоляційних і звукоізоляційних плит.

Фіброліт - це матеріал, аналогічний арболіту. У якості заповнювачів використовують деревну вовну, яку одержують із деревної неділової деревини хвойних порід на спеціальних верстатах, а також відходи рослинного походження.

Ксилоліт - це матеріал, що полягає з тирси і магнезіального в'язкого (каустичного магнезиту). Цей матеріал застосовується в основному для обладнання підлог. Перевагами ксилолітових підлог є достатня твердість, низька стиранність, гігієнічність.

Опилкобетони - матеріали, що містять у своєму складі, крім ошурок, пісок або інші мінеральні заповнювачі і у якості в'язкого - цемент. Опилкобетони застосовують для виготовлення стенових блоків у малоповерхових і сільськогосподарських будинках.

Короліт - матеріал, вироблений на основі мінеральних в'язких і кори. При застосуванні кори у виробництві короліта її попередньо підсушують, подрібнюють і просівають для видалення пили. В'язкими служать гіпс або цемент. Застосовують короліт у якості утеплювача при обладнанні стін і підлог.

До матеріалів з деревних відходів на основі органічних сполучних ставляться дерево-стружкові і тирсові, тирсово-деревинні плити, клеєнна деревина.

У якості органічних сполучних використовують термореактивні полімери, які під впливом температури близько 100° або зтверджувачів здатних перетворюватися у тверді, неплавкі і нерозчинні речовини. Для склеювання деревних відходів використовують мочовинно-формальдегідні і фенолформальдегідні смоли. Найпоширеніше застосування мочовинно-формальдегідних смол, що мають ряд переваг: вони твердіють при нагріванні, швидкість їх затвердження регульоване, мають високу міцність склеювання і світлим фарбуванням. У якості затверджувача цих смол застосовують хлористий або сірчанокислий амоній у кількості 0,5-2% від маси смоли. Фенолформальдегідні смоли при нагріванні затверджуються без уведення каталізуючих добавок. У порівнянні з мочовинно-формальдегідними, цим смолам необхідні більш висока температура і витримка при пресуванні.

Деревно-стружкові і деревинно-тирсові плити (ДСП і ДОП) одержують гарячим пресуванням здрібненої деревини, змішаної зі зв'язувальними речовинами. Плити випускають товщиною 10-22, довжиною 2440-5500, шириною 1220-2440 мм. ДСП і ДОП застосовують для обладнання підлог, стель, стін, перегородок, дверей, меблів.

Клейову деревину виготовляють зі шматків відходів лісопиляння і деревообробки у вигляді панелей, щитів, брусів, дощок. Для склеювання по довжині коротких дощок і обрізків з боку їх склейки обрізають торці, вирізують зубчасті шипи, потім торці просочують клеєм. Стиковані дошки укладають у прес, де витримують до повного затверджування клею від 6 до 18 годин. По ширині і товщині кускові відходи склеюють протягом декількох хвилин на напівавтоматичних установках із прогрівом клейових з'єднань струмами високої частоти. Використовують клейову деревину для обладнання перегородок, підлог, щитів під паркет.

Матеріали з деревних відходів можуть виготовлятися без спеціальних сполучних або з невеликою добавкою їх. У таких матеріалах частки деревини зв'язуються в результаті зближення і переплетення волокон і фізико-хімічних зв'язків, що виникають при пьезотермічній обробці. Таким способом виготовляють волокнистий-волокнисті-деревинно-волокнисті плити (ДВП) і деревні пластики. ДВП виготовляють мокрим і сухим способами. При мокрому способі виготовлення деревні відходи подрібнюють до тонкого волокна і завантажують у басейни, де їх перемішують із водою до утвору гідромаси. Для поліпшення властивостей виробів гідромасу обробляють емульсіями хімічних речовин. Для підвищення механічної міцності, термостійкості і водостійкості в масу вводять до 5% термореактивних полімерів. За допомогою пресового встаткування із приготовленого сировини виготовляють м'які ізоляційні, тверді і надтверді плити. При сухому способі виробництва деревинно-волокнисту масу з додаванням синтетичної смоли 4-8% подають на гаряче пресування. М'які плити використовують для тепло- і звукоізоляції, тверді і надтверді плити - для обробки стін, стель, виготовлення щитових дверей, у меблевій промисловості.

Деревні пластики виготовляють із ошурок, тріски, деревного борошна або іншої рослинної сировини при високотемпературній обробці матеріалу без уведення спеціальних сполучних. Технологічний процес виробництва складається з підготовки, сушіння і дозування деревних часток, формування килима, холодного його підпресування, гарячого пресування і охолодження без зняття тиску.

При гарячім пресуванні під впливом температури відбувається частковий гідроліз деревини. хімічно активні продукти, Що утворювалися, взаємодіють між собою. У результаті утворюється більш щільний і міцний матеріал, чому деревина. У порівнянні з іншими деревними матеріалами, деревний пластик має рядом переваг: через деструкцію органічної речовини не зазнає старінню, немає токсичних виділень у навколишнє природне середовище. Для виготовлення деревного пластику потрібно потужне пресове встаткування. З подібних матеріалів найбільш відомий баркслаїт - тверда маса чорного кольору із блискучою поверхнею. Випускається у вигляді пресованих виробів (шківи, ручки, панелі гальмових колодок і т.д.).

Деревні відходи використовують як сировину при виробництві целюлози, тарного картону, гідролізного спирту, кормових дріжджів. Чисті ялинові ошурки і стружки деревообробних цехів є сировиною для виготовлення деревного борошна, уживаної в якості наповнювача у виробництві фенольних пластмас, лінолеуму, вибухових речовин, пьезотермопластиків.

Брикети з деревних відходів застосовують як палива. Соснову стружку використовують для доочищення нафтомістких стічних вод. Тирса застосовують у якості вигоряючої добавки при виробництві цегли, пористого заповнювача - керамзиту.

8.10.6. Утилізація відходів виробництва будівельних матеріалів

При видобутку сировини для цементної і вапняної промисловості, гірських порід для щебенів, лицювального і стінового матеріалу, інших будівельних матеріалів утворюються розкривні породи, що і попутно добуваються, які характеризуються великою неоднорідністю. Використовуються вони, як правило, для планувальних робіт, рекультивації порушених земель, обладнання насипів і т.д.

При видобутку лицювального каменю, переробці на щебені гірських порід, виробництві перевести, цементу утворюються відходи у вигляді відсівань і негабариту. Основна маса цих відходів придатна для переробки на щебені, пісок, кам'яне борошно. Відходи виробництва будівельних матеріалів використовують у самому технологічному процесі як добавки до сировини або напівфабрикатів. У промисловості, будівництві, міськім господарстві утворюються більші обсяги битого скла, битого посуду, ламп розжарювання, медичних ампул і т.д. Основним напрямком утилізації склобою є повернення його в технологічний процес.

Підготовка склобою до використання полягає в здрібнюванні, видаленні металевих включень за допомогою магнітних установок, мийці, сортуванню. Собівартість скломаси зі склобою в 6 раз нижче, чим із кварцового піску.

Бите скло використовується також у виробництві тепло- і звукоізоляційних матеріалів, зокрема скловолокна.

З відходів листового шибки одержують скляну емальовану плитку. Стекло ріжуть на плитки розміром 150 х 150 мм, покривають емаллю з титанових руд з добавкою керамічних фарб і обпалюють при температурах 750-800° С. Емаль розплавляється і спікається з поверхнею скла.

З порошку скляного бою шляхом спікання з газоутворювачами при температурах 800-900° С одержують піноскло. Воно добре пиляється, сверлиться, шліфується, має високу водо- і морозостійкістю. Цей матеріал можна застосовувати як теплоізоляційний для теплових мереж при безканальній прокладці, у конструкціях холодильників, судах-рефрижераторах, хімічних фільтрах.

На основі бою тарного і будівельного скла виготовляють пористий заповнювач - гранульоване піноскло. Воно може бути використане для виробництва теплоізоляційних легкобетоних плит.

У суміші із пластичними глинами скляний бій може служити основним компонентом керамічних мас, для виготовлення лицювальної плитки і цегли.

Бите скло застосовують також як декоративний матеріал у кольорових штукатурках, мелене скло - як присипку по олійній фарбі, для виготовлення наждакового паперу.

Більші обсяги відходів становлять некондиційні, браковані бетонні і залізобетонні вироби, а також конструкції, що утворюються при зносі будинків, залишки бетону на будівельних майданчиках. Переробка таких відходів укладуться в руйнуванні конструкцій за допомогою спеціального устаткування, витягу арматур (металу), дробленні, фракціонуванні, промиванні. Дроблений бетон використовують як великий заповнювач при виробництві бетону.

Значні кількості керамічного бою утворюються на керамічних підприємствах і будівельних майданчиках. Бій глиняної цегли використовують після дроблення як щебені в загальнобудівельних роботах і при виготовленні бетону.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)