АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сільське господарство України на сучасному етапі

Читайте также:
  1. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  2. Авторський міф України Тараса Шевченка (1814-1861)
  3. Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України (на правах управління).
  4. АКТ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
  5. Аналіз стану підприємництва в Україні на сучасному етапі
  6. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  7. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.
  8. Банківська система України
  9. Банківська система України. Види банків.
  10. Боротьба у Верховній Раді України
  11. Бюджет, та учасники бюджетного процесу України.
  12. Бюджетний кодекс України – фінансова конституція держави. Відносини, що регулюються бюджетним кодексом

Землеробство і скотарство — традиційний вид занять населення країни з часів Трипілля (4-2 тис. р. до н. е.). Сприятливі кліматичні умови і ґрунти України забезпечують відносно високу врожайність. У 1985 УРСР дала 46 % всієї пшениці, 56 % кукурудзи, 60 % цукрових буряків, 50 % соняшника в СРСР. Виробництво яловичини становило 24 % від загальносоюзного. У подальші роки сільськогосподарське виробництво України стало знижуватися: в 1991 (1997) Україна виробила 38,7 (35,4) млн т зерна, 36,3 (17,5) млн т цукрового буряка, 4,1 (1,9) млн т м'яса і 22,7 (13,7) млн т молока. Скорочення виробництва було пов'язане з дезорганізацією господарства, скороченням ринку збуту сільськогосподарської продукції і зростанням конкуренції з боку зарубіжних товаровиробників.

Після занепаду в сільскому господарстві 1990-х років. З 2005 року намітилась позиивна динаміка в деяких галузях сільського господарства. Зокрема птахівництві та в рослинництві, де Україна поступово повертає лідируючі позиції у світі. Зокрема в 2011-12 маркетинговому році отримавши рекордний урожай зернових за останні 26 років.

Виробництво продукції рослинництва у 2011-12 маркетинговому році[16]:

8,5 млн. т. насіння соняху (23% світового виробництва, 1-ше місце у світі)

10,8 млн. т. коров'ячого молока (3% світового виробництва, 10-те місце у світі)

22 млн. т. пшениці (4% світового виробництва, 6-те місце у світі)

9 млн. т. ячменю (7% світового виробництва, 2-ге місце у світі)

21 млн. т. кукурудзи (3% світового виробництва, 5-те місце у світі)

0,55 млн. т. вівса (3% світового виробництва, 10-те місце у світі)

0,55 млн. т. жита (5% світового виробництва, 5-те місце у світі)

2,2 млн. т. сої (1% світового виробництва, 7-ме місце у світі)

1,5 млн. т. ріпаку (3% світового виробництва, 6-те місце у світі)

2,3 млн. т. цукру (2% загальносвітового виробництва)

1,05 млн. т. яблук (2% світового виробництва, 8-ме місце у світі)

320 тис. т. винограду (2% світового виробництва, 8-ме місце в світі)

Розвиток сільського господарства дає поштовх і для розвитку переробної промисловості. Зокрема харчової. Так Україна займає перші місця з виробництва і експорту сонящникової олії, томатної пасти та яєчних продуктів.

У 1991 (1997) було вироблено 8 (5) млн кубометрів лісоматеріалів, 353 (88) тис. т паперу, 463 тис. т картону.

Приватизація сільгоспугідь стала однією з головних цілей, поставлених Українською державою після 1991. Перешкоди на шляху приватизації землі вельми значні: сільське населення (в основному жінки), що постаріло, недостача капіталу у селянства, відсутність допомоги держави. До січня 1998 в Україні було майже 36 тис. приватних селянських господарств і 8 тис. великих колективних господарств.

Валова продукція сільського господарства за порівнянними цінами 2005 р. (тис.грн)[17] Усі категорії господарств Сільськогосподарські підприємства Господарства населення

Сільськогосподарське виробництво України формує 16-22% національного доходу країни. У структурі сільського господарства виділяють дві основні області — рослинництво і тваринництво. Залежно від соціально-економічних умов і рівня розвитку сільського господарства співвідношення між цими областями в обсягах його продукції змінюються. Так, останніми роками в структурі продукції сільського господарства переважає продукція рослинництва.

Серед областей рослинництва найважливішим є зернове господарство. Зернове господарство формує продовольчий фонд і поставляє фуражне зерно тваринництву, створює резервні державні запаси зерна і дає продукцію на експорт.

У структурі виробництва зерна більше половини припадає на озиму пшеницю. Близько 50% пшениці вирощується в степовій зоні, 40% — в лісостеповій зоні, 10% у поліссі.

На третьому місці по валовому збору перебуває кукурудза, на четвертому — жито. За обсягами валового збору їм значно поступаються овес, просо, гречка, рис, зернобобові.

У лісостепу склався найважливіший в Україні район виробництва цукрового буряка, який дає країні понад 40% цукру. Вирощуванню цукрового буряка сприяють помірна кількість опадів і чорноземні грунти.

У північній і західній частинах України вирощується льон.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)