АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Українці в Латинській Америці й Австралії

Читайте также:
  1. В Азії — 13, в Європі — 12, в Африці — 3, в Океанії — 1, в Америці їх немає.
  2. Духовні скарби українців
  3. Особливості фізичного виховання українців
  4. Тема 7.2. ГОЛОВНІ ВИДАВНИЧІ ОСЕРЕДКИ УКРАЇНЦІВ У ЗАХІДНІЙ ЄВРОПІ: НІМЕЧЧИНА, ФРАНЦІЯ, АНГЛІЯ

На сьогодні в Аргентині налічується близько 300 тис. етнічних українців, основна частина яких мешкає у столиці й провінції Буенос-Айрес (більше 100 тис. осіб) та провінції Місьйонес (прибл. 130 тис. осіб). Місцями компактного проживання є також провінції Чако (30 тис. осіб), Кордоба (15 тис. осіб), Мендоса (10 тис. осіб), Формоса (6 тис. осіб), Ріо-Негро (3 тис. осіб) та Коррієнтес (3 тис. осіб).

До складу Української центральної репрезентації входять близько 25 українських організацій, а її основними колективними членами є товариство “Просвіта” та товариство “Відродження”. Головою Української Центральної Репрезентації є Хорхе Баланда, а головою Головної ради УЦР – Юрій Данилишин.

Процес об’єднання етнічних українців в Аргентині продовжується й останнім часом. У 1993 р. створено Північне угруповання УЦР у складі українських товариств провінції Місьйонес, які діють в містах Посадас, Обера, Леандро Алем та Апостолес. В 2003 р. в м. Резистенсія аргентинської провінції Чако розпочало діяльність об’єднання “Друзі України”. Важливим стимулом для української громади стало відкриття в 1993 році Посольства України в Аргентині.

Незважаючи на незаперечний процес, досягнутий українською громадою в соціально-економічній і культурницькій сферах, з роками суспільна активність її членів стала спадати. Серед головних причин цього - старіння членського складу діаспорних організацій. Проте з оновленням у 2005 р. керівного складу Української Центральної Репрезентації в Аргентині та обранням у жовтні 2005 р. її головою молодого і активного громадського діяча Х.Баланди на посаду голови УЦР спостерігається значне пожвавлення діяльності української громади, в першу чергу, її молодого покоління, свідченням чого стало проведення на початку 2006 р. в Буенос-Айресі І З’їзду представників організацій української молоді в Аргентині та ІІ Латиноамериканського з’їзду етнічних українців в м.Обера у жовтні 2006 року. УЦР також брала участь у роботі IV Всесвітнього форуму українців, який проходив у серпні 2006 в Києві.

Українська спільнота в Австралії займає особливе місце в українській діаспорі. Складаючись лише з якихось 34 тисяч жителів українського походження, вона у другій половині 20 століття добилася настільки значних успіхів у громадському та культурному житті, що їх можна хіба порівняти лише з досягненнями багатомільйонної північноамериканської української діаспори, яка недавно відсвяткувала столітній рубіж на тому континенті

Сьогодні старша генерація, яку можна назвати будівничими українського життя в Австралії, поступово вимирає, а покоління, народжене в цій країні, має інші інтереси. Тепер в Австралії немає жодного українського театру, а громади в деяких провінційних містах перестали взагалі існувати. За останніх 40 років тут не було жодного припливу свіжої крові — еміграції з України. Лише незначна частина теперішніх емігрантів долучається до старої української громади. Українська громада має хороші стосунки із Посольством України в Австралії (м. Канберра).

Українські громадські організації Австралії

Об'єднання Українських Громад Нової Південної Валії

Організація української молоді «Пласт»

Союз Українок Австралії

Союз Українок Вікторії

Союз Українок ім. кн. Ольги

Союз Українок ім. Лесі Українки

Союз Українок ім. Оксани Мешк

Союз Українських Організацій в Австралії (СУОА)

Спілка Української Молоді в Австралії (СУМ).

Спілка українських образотворчих митців Австралії (СУОМА)

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)