АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Родовища лікувальних грязей в Україні

Читайте также:
  1. Heraeus. Відсутність філій таких компаній в Україні стримує вільний
  2. Аналіз стану підприємництва в Україні на сучасному етапі
  3. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  4. Банківської системи в Україні.
  5. Біологічний та хімічний склад лікувальних грязей, їх регенерація.
  6. В УКРАЇНІ У СКЛАДІ РОСІЇ (ІІ пол. XIX ст.)
  7. ВВЕДЕННЯ НОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ
  8. Відродження демократичних інститутів лідерства в Україні
  9. Відродження демократичних інститутів лідерства в Україні
  10. Гепатит С в Україні
  11. Громадянства в Україні
  12. Дайте характеристику формам власності в Україні.
Родовище Місце знаходження Розвідані запаси, тис. м2 Використання  
         
Оз. Солоний Лиман Дніпропетровська обл.   Обл. лікарня Солоний Лиман  
Оз. Ріпне Донецька обл.   Курорт Слов'янськ  
Оз. Сліпне Донецька обл.   Курорт Слов'янськ  
Оз. Саки (сх. басейн) АР Крим   Саки, Євпаторія  
Оз. Саки (зах. басейн) АР Крим 8 735 Саки, Євпаторія  
Оз. Кизил-Яр АР Крим 10 000 Не використовують  
Оз. Аджигольське АР Крим   Не використовують
Оз. Тобечицьке АР Крим 5 500 Н використовують
Оз. Чокрацьке АР Крим 4 660 Курорт Феодосія
Оз. Узунларське АР Крим 6 930 Не використовують
Оз. Сасик (Сасик-Сиваш) АР Крим   Не використовують
Оз. Конрадське АР Крим   Не використовують
Вулганацька група вулканів (Керчеський півострів) АР Крим 4,9 Курорт Феодосія
Оз. Солонець-Ту зли Миколаївська обл.   Не використовують
Лиман Тплігульський Миколаївська обл.   Курорт Коблеве
Лиман Березанський Миколаївська обл. 10 910 Курорт Коблеве
Лиман Куяльницький Одеська обл. 15 327 Курорти Одеської групи
Лиман Хаджибейський Одеська обл. 11 048 Не використовують
Лиман Будацький Одеська обл.   Курорт Сергіївна
Лиман Шагани Одеська обл. 14 965 Не використовують
Лиман Алібей Одеська обл. 16 986 Не використовують
Лиман Бурнас Одеська обл.   Не використовують
Оз. Грязьове Херсонська обл.   Санаторій "Гопри"
Оз. Салькове Херсонська обл.   Не використовують
Оз. Кругле Херсонська обл.   Не використовують
Оз. Геиічеське Херсонська обл.   Не використовують
           

 

Поширені, але обмежено використовуються торфові лікувальні грязі — торф з високим вмістом (понад 25 %) і ступенем розкладання понад 40 % органічних речовин. Найціннішими є гіпсові і купоросні торфи з мінералізованим (понад 2 г/л) грязевим розчином. Для лікування їх застосовують на курортах Шкло, Моршин і Миргород.

Сопкові грязі — це продукти діяльності грязьових вулканів, винесені на поверхню під тиском газів та підземних вод. Обмежено використовують сопкові мінеральні мули Вулганацької групи грязьових вулканів на Керченському півострові, які містять цінні мікрокомпоненти.

Озокерит - маловідома корисна копалина. Деякий час озокерит використовувався для виробництва церезину, який був незамінним матеріалом для освітлювальних свічок, електроізоляції.

Склад озокериту подібний до складу найбільш високомолекулярної частинки вуглеводів парафінистої нафти. Озокерит, очевидно, утворився внаслідок їх випадання в осад з мігруючої нафти в порах або тріщинах гірських порід. Його колір - жовтий, коричневий, чорний. Зовні він подібний на бджолиний віск. Залягає у вигляді жил і тонковкрапленого матеріалу у піщано-глинистих породах. Видобувають озокерит (озокеритову «руду») гірничим способом, подібно до того, як видобувають вугілля. Озокерит очищають від породи шляхом водного виварювання або бензинової екстракції.

Родовища озокериту трапляються рідко. Більшість їх виявлено в Україні, у Прикарпатському прогині. Найбільше у світі Бориславське родовище та ще ряд менших знаходяться у Львівській області.

На Гуцульщині є два досить значні озокеритові родовища: Дзвиняцьке і Старунське. Це скупчення жильного та дрібновкрапленого озокериту в порах і тріщинках піщано-глинистих порід, у воротищенських відкладах міоцену, що тектонічно контактують з нафтогазоносними відкладами сусідніх нафтових родовищ.

Термін озокерит за даними Berliner Blau вперше запропонував Глокер у 1833 році. У різних країнах озокерит мав свою назву. Так, у німецькій літературі використовується термін erdwachs (земляний віск), в англійських джерелах – cortwax (гірський віск), у польській – wosk ziemny. У нашій літературі використовується термін «озокерит».

У Прикарпатті озокерит відомий давно. Ще у 1674 році Функе писав, що в одній з карпатських шахт знаходили гірський віск. Офіційний спогад про озокерит відноситься до початку ХІХ ст. Поблизу Трускавця, у місті Борислав, було більш ніж 2 тис. озокеритових шахт. В цей час він використовувся в основному для виготовлення свічок, а пізніше в електротехніці як добрий ізоляційний матеріал. Перший хімічний аналіз озокериту здійснив у Парижі французький хімік Вальтер у 1840 р.

Клінічний досвід застосування озокериту свідчить про те, що найбільш сприятливі результати досягаються при лікуванні ним запальних і обмінно-дистрофічних захворювань.

Озокеритові аплікації позитивно змінюють перебіг запальної реакції, скорочують стадію ексудації і проліферації, прискорюють регенеративні процеси, підвищують фагоцитарні показники, сприяють розсмоктуванню запального інфільтрату, нормалізують тонус вегетативної нервової системи, стимулюють кровообіг.

Включення аплікацій озокериту в лікувальний комплекс підвищує ефективність курортної терапії при лікуванні патології органів травлення, сечовиділення і обміну речовин.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)