АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Квантова теорія фотоефекту

Читайте также:
  1. IV. КВАНТОВАЯ ТЕОРИЯ И ИСТОКИ УЧЕНИЯ ОБ АТОМЕ
  2. IX. КВАНТОВАЯ ТЕОРИЯ И СТРОЕНИЕ МАТЕРИИ
  3. Атомная физика 1. (Квантовая теория излучения)
  4. ВОЛНОВАЯ И КВАНТОВАЯ ОПТИКА
  5. Е) Квантова статистика
  6. Економічна теорія добробуту. Функція корисності Бетмана і Неша.
  7. Економічна теорія у США
  8. Ж) Квантова теорія поля
  9. ЗАВДАННЯ І ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ПО ДИСЦИПЛІНІ «ТЕОРІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ»
  10. Загальна теорія політичних партій
  11. КАК НА ЭТО СМОТРИТ КВАНТОВАЯ ФИЗИКА?
  12. Кардиналістська теорія поведінки споживача

 

Другий і третій закони зовнішнього фотоефекту не вдається витлумачити на підставі класичної електромагнітної теорії світла. Згідно з цією теорією виривання електронів провідності з металів є наслідком їх „розгойдування” в електромагнітному полі світлової хвилі, яке повинне підсилюватись при зростанні інтенсивності світла і пропорційної її енергетичної освітленості фотокатода.

Ейнштейн, в продовж ідеї Планка про квантовану енергію атомів – осциляторів, висловив гіпотезу, згідно якої світло не тільки випромінюється, але і розповсюджується в просторі і поглинається речовиною у вигляді дискретних квантів електромагнітного випромінювання – фотонів.

При зовнішньому фотоефекті електрон провідності металів поглинає фотон, одержує його енергію повністю. Для виходу з металу електрон повинен здійснити роботу виходу А. Тому рівняння Ейнштейна для зовнішнього фотоефекту, яке виражає закон збереження енергії при фотоефекті, має вигляд:

(1.2)

З рівняння Ейнштейна безпосередньо випливає другий закон фотоефекту:

(1.3)

Таким чином, і залежать тільки від частоти світла і роботи виходу електрона з фотокатода.

Максимальна початкова кінетична енергія фотоелектронів залежить від частоти світла по лінійному закону. Вона перетворюється в нуль при частоті , яка відповідає червоній границі зовнішнього фотоефекту:

(1.4)

Отже, червона границя залежить тільки від роботи виходу електрона з металу.

На рис. 1.3 зображена залежність максимальної кінетичної енергії фотоелектронів від частоти світла для цинку і нікелю. Усі прямі паралельні один одному, причому похідна не залежить від матеріалу катода й чисельно рівна постійної Планка h. Відрізки, що відсікаються на осі ординат, чисельно дорівнюють роботі А виходу електронів з відповідних металів.

При дуже великій інтенсивності світла спостерігається багатофотонний фотоефект: електрон може одночасно отримати енергію не одного, а N фотонів. У цьому випадку рівняння закону збереження енергії при зовнішньому фотоефекті під дією світла частоти має вигляд:

(1.5)

Червона границя N – фотонного фотоефекту .

Зовнішній фотоефект – безінерційний, тобто випускання фотоелектронів починається одразу ж як тільки на фотокатод падає світло з частотою . Це є ще одне підтвердження квантового характеру взаємодії світла з речовиною.

60 Основні закономірності зовнішнього фотоефекту для металів добре описуються теорією Фаулера. Згодне їй, після поглинання в металі фотона, його енергія переходить електронам провідності, внаслідок чого електронний газ в металі складається з суміші газів з нормальним розподілом Фермі-Дираку і збудженим (зрушеним на ) розподілом по енергіях. Густина фотоструму визначається формулою Фаулера:

де B 1, B 2, B 3 – постійні коефіцієнти, залежні від властивостей опромінюваного металу.

7. Як показали експерименти в національному метрологічному інституті Німеччини Physikalisch-Technische Bundesanstalt, результати яких опубліковані 24 квітня 2009 р. в Physical Review Letters, в м'якому рентгенівському діапазонідовжин хвиль при густині потужності на рівні декількох петаватт (1015 Вт) на квадратний сантиметр загальноприйнята теоретична модель фотоефекту може виявитися невірною. Відповідно до законів традиційного фотоефекту фотон, що володіє достатньо високою енергією, «вибиває» з атома один електрон із зовнішньої орбіти. Процес цей, як відомо, демонструє і підтверджує квантову природу світла. Відомо також, що при дуже високих інтенсивностях короткоімпульсного (фемтосекунди) довгохвильового випромінювання може відбуватися багатофотонна іонізація.

Порівняльні кількісні дослідження різних матеріалів в Гамбурзі показали, що глибина взаємодії між випромінюванням і речовиною істотно залежить від структури атомів цієї речовини і кореляції між внутрішніми електронними оболонками. У випадку з ксеноном, який використовувався в експериментах, дія пакету фотонів в короткому імпульсі приводить, до одночасної емісії безлічі електронів з внутрішніх оболонок.

 

Рис.1.4. Фотоіонізація ксенону: а) класичний фотоефект на зовнішніх рівнях при низькій інтенсивності фотонів; b) іонізація могутнім довгохвильовим випромінюванням; с) іонізація короткохвильовим рентгенівським випромінюванням високої інтенсивності.

 

4.Фотоелементи та їх застосування

 

На явищі фотоефекту ґрунтується дія фотоелементів, які застосовують у реле, звуковій кіноапаратурі, фотометрії, сонячних батареях тощо.

Електровакуумним (електронним або іонним) фотоелементом є діод, у якого на внутрішню поверхню скляного балона нанесений фотокатод у вигляді тонкого шару речовини, що емітує фотоелектрони. Анодом зазвичай є металеве кільце, що не заважає попаданню світла на фотокатод. У електронних фотоелементах створений високий вакуум, а в іонних знаходиться інертний газ, наприклад аргон, під тиском в декілька сотень паскалів. Катоди зазвичай застосовуються сурьмяноцезієві або срібно-киснево-цезієві.

Властивості і особливості фотоелементів відображаються їх характеристиками. Анодні (вольт-амперні) характеристики електронного фотоелемента I ф = f (u а) при Ф = const, зображені на рис. 1.5, а, показують різко виражений режим насичення. У іонних фотоелементів (рис. 1.5, б) такі характеристики спочатку йдуть майже так само, як у електронних фотоелементів, але при подальшому збільшенні анодної напруги унаслідок іонізації газу струм значно зростає, що оцінюється коефіцієнтом газового посилення, який може бути рівним від 5 до 12. Енергетичні характеристики електронного і іонного фотоелемента, що дають залежність I ф = f (Ф) при U a = const, показані на рис. 1.6. Частотні характеристики чутливості S дають залежність чутливості від частоти модуляції світлового потоку. З рис. 1.7 видно, що електронні фотоелементи (лінія 1) малоінерційні. Вони можуть працювати на частотах в сотні мегагерц, а іонні фотоелементи (крива 2) проявляють значну інерційність, і чутливість їх знижується вже на частотах в одиниці кілогерц.

Рис. 1.5. Анодні характеристики електронного (а) і іонного (б) фотоелемента

 

Рис. 1.6. Енергетичні характеристики електронного (1) і іонного (2) фотоелемента

 

Рис. 1.7. Частотні характеристики електронного (1) і іонного (2) фотоелемента

 

Фотоелемент зазвичай включений послідовно з резистором навантаження R H (рис.1.8). Оскільки фотоструми дуже малі, то опір фотоелемента постійному струму вельми великий і складає одиниці або навіть десятки МОм. Опір резистора навантаження бажаний також великий. З нього знімається напруга, що отримується від світлового сигналу. Ця напруга подається на вхід підсилювача, вхідна ємкість якого шунтує резистор R H. Чим більше опір R H і чим вище частота, тим сильніше ця шунтуюча дія і тим менше напруга сигналу на резисторі R H.

К підсилювачу

Рис. 1.8. Схема включення фотоелемента

 

Основні електричні параметри фотоелементів - чутливість, максимальна допустима анодна напруга і темнової струм. У електронних фотоелементів чутливість досягає десятків, а у іонних фотоелементів - сотень мкА на люмен.

Темновим струмом є струм за відсутності опромінювання. Він пояснюється термоелектронною емісією катода і струмами витоку між електродами. При кімнатній температурі струм термоемісії може досягати 10-10 А, а струми витоку — 10-7 А. У спеціальних конструкціях фотоелементів вдається значно понизити струми витоку, а струм термоемісії можна зменшити лише охолоджуванням катода до дуже низьких температур. Наявність темнового струму обмежує застосування фотоелементів для реєстрації дуже слабких світлових сигналів.

Електровакуумні фотоелементи знайшли застосування в різних пристроях автоматики, в апаратурі звукового кіно, в приладах для фізичних досліджень. Але їх недоліки - неможливість мікромініатюризації і досить висока анодна напруга (десятки і сотні вольт) - привели до того, що в даний час ці фотоелементи в багатьох видах апаратури замінені напівпровідниковими приймачами випромінювання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)