АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Висновки. Влада робітників у дні Паризької Комуни 1871 року продержалась недовго – всього 72 дня

Читайте также:
  1. ВИСНОВКИ
  2. ВИСНОВКИ
  3. ВИСНОВКИ
  4. ВИСНОВКИ
  5. Висновки
  6. Висновки
  7. Висновки
  8. Висновки
  9. ВИСНОВКИ
  10. Висновки
  11. Висновки

Влада робітників у дні Паризької Комуни 1871 року продержалась недовго – всього 72 дня.

Паризька комуна стала переломним рубежем в розвитку капіталістичного суспільства. Вона показала і довела, що боротьба між буржуазією і пролетаріатом, між експлуататорами та експлуатованими досягла такого ступеня непримиренності, що поставила на порядок дня скасування капіталістичного ладу і встановлення влади робітничого класу. Незаперечне історичне значення Паризької Комуни найперше в тому, що це був перший в історії людського суспільства досвід створення держави нового типу, яка принципово відрізняється від буржуазної, перший досвід диктатури пролетаріату.

В Комуну було обрано 86 чоловік. В Комуну пройшло 17 представників великої та середньої торгово-промислової буржуазії і буржуазії інтелігенції, які вийшли з її складу у перші дні її роботи.

В комуні залишилося 68 чоловік 32 представники інтелігенції (журналісти, адвокати, лікарі, офіцери та інші), 25 робітників, 8 службовців, 1 ремісник, 2 дрібні підприємці. За своїми політичними поглядами 19 з них були неоякобинцями, 18 – бланкістами, 13 – прудоністами, 10 – лівими прудоністами, 3 – букіністами, 2 – були близькі до марксизму.

Не дивлячись на всі слабкості і помилки, Паризька Комуна мала незаперечне значення в історії нового часу. Паризька Комуна була формою диктатури пролетаріату і представляла собою нову більш високу, ніж будь – яка із відомих раніше форма демократії.

Велике значення мала Паризька Комуна в соціальному і політичному законодавстві. Соціальне законодавство, Комуни, не дивлячись на те, що в цій області їй вдалось зробити менше ніж у політичній, тим не менше ясно показує, що такими заходами,як декрети про розстрочку платежів за борговими зобов’язаннями і про відміну виплати за ними процентів, про відстрочку виплати квартирної плати, про повернення частини закладених в ломбард речей, про розвиток системи народної освіти і т.п., Комуна захищала також інтереси мілкої буржуазії і широких верств середніх класів взагалі.

В політичному законодавстві Комуна досягла:

- заміна постійної армії і поліції озброєним народом;

- знищення старого бюрократичного чиновницького апарату і заміна його новими демократичними органами державної влади сформованими з людей, які вийшли з народних мас;

- виборність, змінність і відповідальність перед народом всіх державних службовців;

- встановлення для вищих державних служб межі заробітної плати, яка б наближалась до заробітної плати кваліфікованого робітника;

- поєднання в одному вищому державному органі – Комуні – законодавчої і виконавчої влади і перетворення її у “працюючий заклад”;

- організація єдності нації шляхом об’єднання дії комун на основі свідомого, демократичного, пролетарського централізму.

Ось ця сукупність заходів, здійснених паризькими комунарами, і визначала Комуну як державу нового типу.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)