АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Різновиди упаковки

Читайте также:
  1. Аналіз колірних рішень упаковки
  2. Індивідуальність упаковки
  3. Материалы первичной упаковки
  4. Модуль № 2 «Різновиди економічної діагностики»
  5. Модуль: Драматургія концерту та його різновиди. Створення програми та написання сценарію різних видів концертів.
  6. Опитування та його різновиди в соціології
  7. Показатели качества упаковки
  8. Поняття соціальної групи: сутність та різновиди
  9. ПРИЗНАЧЕННЯ ТА РІЗНОВИДИ СИСТЕМ ЗАПАЛЕННЯ
  10. Природа і легітимність влади. Сутність суспільної влади та її різновиди
  11. Республіка як форма правління та її різновиди.
  12. РІЗНОВИДИ ДОКТРИН НАЦІОНАЛІЗМУ. НАЦІОНАЛІЗМ І ДЕМОКРАТІЯ

Призначення упаковки прийнято вважати найбільш істотним класифікаційним ознакою. За цим критерієм упаковка ділиться на:

· споживчу;

· виробничу;

· транспортну;

· спеціальну.

Споживча упаковка призначена для товарів масового споживання; вона є частиною товару, входить в його вартість, а після реалізації товару переходить у повну власність покупця.

Основними функціями споживчої упаковки є захисна, маркетингова та інформаційна.

Захисна функція споживчої упаковки полягає в запобіганні товару від руйнування, деформацій, розливання, висипання, усушки та інших видів втрат.

Маркетингова та інформаційна функції споживчої упаковки набувають сьогодні все більшого значення. Якість виконання упаковкою цих функцій безпосередньо впливає на долю товару на ринку.

Конструкція, розмір, вибір матеріалу, умови транспортування та зберігання споживчої упаковки залежать від властивостей і конфігурації упаковувати продукцію. Зазвичай вона має обмежену масу, місткість і розміри. Зовнішні розміри споживчої упаковки повинні бути пов'язані з внутрішніми розмірами транспортної тари з урахуванням вимог логістики.

Споживчу упаковку поділяють на індивідуальну і групову. Індивідуальна призначена для розливу одиниці продукції. У групову упаковується кілька одиниць продукції.

По відношенню до упаковується продукту споживчу упаковку поділяють на внутрішню і зовнішню. Внутрішня упаковка призначена для розміщення товару і перебуває з ним у безпосередньому контакті. Зовнішня упаковка служить захистом для внутрішньої і, як правило, виконує додаткові функції, наприклад інформаційну (надання інформації про властивості товару) і маркетингову (стимулювання збуту товару). Для духів, наприклад, внутрішньої упаковкою є скляний флакон, зовнішньої - красива картонна коробка, яка приваблює покупців.

По кратності використання споживча упаковка ділиться на разову і поворотну. Разова упаковка призначена для одноразового використання, поворотна - для багаторазового (наприклад, деякі види скляної тари).

Споживча упаковка буває жорсткою, полужесткой і м'якою.

Жорстка і напівжорстка упаковка добре охороняє товари від деформації, руйнувань і втрат, тобто забезпечує їх збереження. Поряд з механічною міцністю упаковки повинно забезпечуватися і її зручність в зверненні. Цей вид споживчої упаковки виконується зі скла, металів, пластиків.

Пластикова тара може проводитися з листових матеріалів, розчинів або суспензій, а також з гранул і порошку.

Тара з листових матеріалів має просту конфігурацію - це касети, банки, стаканчики, коробки і т.д.

Пластикова упаковка з гранул та порошків виготовляється методами лиття, роздування, пресування і екструзії.

Видувна споживча упаковка відрізняється великою різноманітністю форм і високою функціональністю. Її застосовують для самих разноообразних продуктів: рідких, сипучих, пастоподібних та твердих; для газованих напоїв, пально-мастильних матеріалів, харчових і хімічних продуктів, косметичних та фармацевтичних товарів.

Литьевая й пресована споживча упаковка виготовляється литтям під тиском і пресуванням і відрізняється точним виконанням зовнішніх поверхонь і внутрішніх порожнин виробу. До недоліків цих методів відносяться неможливість виробляти тару з товщиною стінок менше 1 мм і висока вартість виробів. Пресування і лиття під тиском застосовують для виготовлення жорсткої тари для дорогої продукції, а також окремих елементів упаковки, що вимагають високої точності виконання (банки, коробки, піни, пробірки).

Тару з пінопластів застосовують в основному для термоізоляції продукції, її захисту від ударів та механічних пошкоджень. Важливими достоїнствами пенопластовой упаковки є її мала маса, висока довговічність і невелика вартість. Пінопластову споживчу тару виконують у вигляді коробок, вкладишів, кювет, лотків, банок.

М'яке споживче впакування дозволяє надійно захистити продукцію від зовнішніх впливів і, як правило, повністю автоматизувати процес пакування. Упаковка з полімерних плівок естетична, має привабливий зовнішній вигляд, відрізняється невеликою питомою масою і низькою вартістю. Зазвичай вона призначена для разового використання. Процес упаковки продукції в плівкові матеріали, як правило, складається з наступних етапів: фасування продукції, герметизації упаковки та її укладання в транспортну тару.

Найбільш поширеною м'якою споживчої упаковкою є пакети. Пакети розрізняються оформленням дна, наявністю бічних згинів або складок. Звичайно місткість пакетів не перевищує 3000 см 3. Основний спосіб їх виготовлення - зварювання, рідше склеювання, зшивання скобами, затисками і т.д. Закриваються пакети різними затворами.

До м'якої споживчій упаковці відносяться і термоусадочні плівки.

Для виготовлення м'яких споживчої упаковки використовуються одношарові плівки з поліетилену (ПЕ), поліпропілену (ПП), полівінілхлориду (ПВХ), поліамідів (ПА), різні багатошарові і комбіновані плівки. Комбінована споживча тара й упакування включає комбінацію полімерних матеріалів з ​​папером, картоном, фольгою.

Виробнича упаковка призначена для виконання внутрішньозаводських (внутрішньо-і міжцехових), а також міжзаводські перевезень, зберігання виробів, напівфабрикатів, матеріалів і сировини.

Транспортна упаковка призначена для перевезення, складування і зберігання продукції, вона утворює самостійну транспортну одиницю.

Транспортна тара виконує в основному захисну та логістичну функції. З точки зору логістики її головне завдання - забезпечення можливості раціональних складування і транспортування товарів.

Транспортну тару і упаковку можна класифікувати за такими ознаками:

· габаритам;

· кратності використання;

· стабільності розмірів;

· компактності.

Транспортна упаковка ділиться за габаритами на малогабаритну (розміри до 1200Ч1000Ч1200) і великогабаритну.

По кратності використання транспортна упаковка ділиться на разову і багатооборотні. Багатооборотна упаковка призначена для багаторазового використання. При її отриманні підприємство-споживач сплачує постачальнику її заставну вартість.

За стабільністю розмірів транспортна упаковка підрозділяється на жорстку і м'яку.

Широке застосування як жорсткої транспортної тари знаходять різного роду лотки, ящики, бочки і т.д. Останнім часом цей вид тари став вироблятися з пластмас. Жорстка транспортна полімерна тара має високу міцність і хорошим опором динамічним навантаженням, не вимагає систематичного ремонту, характеризується тривалим терміном експлуатації, надійно зберігає продукцію від зовнішніх впливів, має привабливий зовнішній вигляд. Завдяки своїй жорсткості тара може легко штабелюватися в кілька ярусів, займаючи при складуванні мінімальні площі.

Основні способи виготовлення твердої полімерної транспортної упаковки: лиття під тиском, термоформування, штампування і пресування із застосуванням зварювання.

До м'якої транспортної тари належать мішки, чохли, м'які складні контейнери й упаковка з термозбіжною плівки.

Перевагою м'якої транспортної тари з полімерних матеріалів є те, що порожня тара легко складається і займає мало місця при перевезеннях.

Останнім часом в якості транспортної тари все більш широке поширення набувають упаковки з використанням термоусадочних плівок. Ці матеріали застосовуються в м'ясо-молочної, рибної, харчової, медичної та інших галузях промисловості. Основний спосіб отримання такої плівки - екструзія або соекструзіі.

Особливим видом транспортної тари є піддони та контейнери, звані тарооборудованіем. Тарооборудованіе використовується для складування і доставки товарів з підприємств-виробників і складів безпосередньо на торговельні підприємства. Використання тарооборудованія дуже зручно як при транспортуванні продуктів, так і при їх реалізації, оскільки в торговому залі воно виконує функції торгівельного обладнання та замінює стелажі, прилавки, полиці. Це дозволяє прискорити доставку товарів, знизити витрати обігу.

Тарооборудованіе може виконуватися складним, легко штабелюються як у робочому, так і в складеному вигляді, відрізняється малою масою, високою довговічністю, різноманітністю конструкцій і розмірів. Полімерна тарооборудованіе виготовляється литтям під тиском.

Ефективним способом підвищення економічності транспортної тари є її максимальна уніфікація і стандартизація.

Спеціальна упаковка призначена для захисту від зовнішніх впливів, впливів кліматичних факторів при транспортуванні та зберіганні різних виробів. Як правило, спеціальній упаковці піддаються великогабаритні установки, машини, механізми і прилади.

За матеріалом тару і упаковку поділяють на виконану з паперу або картону, пластмаси, металів, скла, кераміки та дерева.

Папір та картон є найбільш часто використовуваними пакувальними матеріалами. Головні їх достоїнства - низька вартість і екологічна чистота.

Пластмаси відрізняються хорошими механічними характеристиками, універсальністю і дешевизною.

Метали (переважно стали і алюміній) мають високу міцність і термо-уcтойчівостью і застосовуються для упаковки напоїв, консервованих продуктів, аерозолів.

Скло є хімічно нейтральним матеріалом і традиційно широко використовується для упаковки рідин.

В даний час спостерігається тенденція до збільшення використання пластмас і скорочення застосування дерева, металів, скла.

Вибір матеріалу упаковки визначається вимогами до її фізичних, хімічних, гігієнічним, біологічним і іншими властивостями, зумовленими особливостями товару, економічними та маркетинговими факторами, а також технологічними вимогами до процесу упаковки.

Класифікація тари та упаковки по конструкції здійснюється по ряду ознак.

За конструктивній формі тара і упаковка ділиться на коробки, банки, пляшки, ящики, фляги, бочки, туби, стаканчики, ампули, пакети, сумки, мішки, пенали, пробірки й т.д.

По конструктивному виконанню (компактності) тару і упаковку підрозділяють на розбірну, нерозбірну, складну і розбірно-доладну. Розбірна тара може розбиратися на складові частини і знову збиратися за допомогою з'єднання зчленовуються елементів. Складна тара відрізняється здатністю складатися без порушення зчленування елементів і знову розкладатися.

За жорсткості конструкції, або стабільності форми, упаковку ділять на жорстку, напівжорстку і м'яку. Стабільність форми визначається як властивостями матеріалів, так і особливостями конструкції.

Жорстка упаковка не змінює своєї форми і розмірів при заповненні продукцією, здатна витримати зовнішні механічні дії при зберіганні і транспортуванні. До жорсткої упаковці відносять тару з металів, скла, дерева, деяких полімерів.

Напівжорстка упаковка зберігає форми і розмір лише при незначному навантаженні. Напівжорстка упаковка виготовляється з цупкого паперу, картону, пластмас.

М'яка упаковка може змінювати свої розміри і форму при наповненні продукцією. Вона виготовляється з паперу малої щільності, синтетичних плівок.

За герметичності конструкції упаковка підрозділяється на негерметичну і герметичну. Негерметична упаковка виконується відкритої або закривається кришкою або затвором. Герметична відрізняється конструкцією, яка забезпечує непроникність для газів і рідин. Герметична упаковка може бути ізобаріческом і ізотермічної. Герметична ізотермічна упаковка призначена для зберігання продукції при заданій температурі протягом встановленого часу. Усередині ізобаріческом упаковки підтримується заданий тиск.

Видів упаковки дуже багато, і кожна грає як для споживача, так і для самого товару дуже важливу роль.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)