АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

VI. Історіографія I ст. до н. е

Читайте также:
  1. РОЗДІЛ І ІСТОРІОГРАФІЯ ТА ДЖЕРЕЛА ДО ПРОБЛЕМИ ВИВЧЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ
  2. Теоретико-методологічні основи історичного пізнання. Історіографія та історіософія історії України

Римська історіографія - від Катона Старшого до Таціта - з великою повнотою відображає факти історії і перекази Риму. Одним з перших істориків Риму був Марк Порцій Катон Старший. Праці римських істориків II ст. і першої половини I ст. до н. е.. зіграли велику роль у створенні класичної римської історіографії.

1. Гай Юлій Цезар - полководець і один із засновників Римської імперії і цезаризму, був видатним автором військово-історичних мемуарів і написав кілька літературно-критичних робіт високої художньої якості з мови і стилю.

Цезар народився в 102 р. до н. е.., походив з патриціанського роду Юліїв; він отримав ораторське освіта, як і Цицерон, і вчився на острові Родосі біля знаменитого оратора Молоні.

Цезар написав «Записки про галльську війну», твір, що прославляє його подвиги і завоювання в Галлії і навіть фактично невдалі походи в Британію.

Інше його твір - «Записки про громадянську війну» прагне переконати читачів у тому, що громадянська війна викликана винятково діями ворогів Цезаря, і разом з тим показати, що він тільки захищав права республіки, зневажені Помпеєм і його прихильниками. Цезар пише свої записки в третій особі, щоб надати більш об'єктивний характер дій і наказам «полководця» - мудрого і улюбленого військами, провідного народ Риму до перемог».

Літературні праці Цезаря, на думку Цицерона, відрізняються строгою точністю і простотою, - вони сходять до школи Фукідіда; їм властива якась «чиста і знаменита стислість». З них точно зірвано «одяг» словесних ефектів, фігур та ін

Дійсно, Цезар у своїх «Записках про галльську війну» і «Записках про громадянську війну» дав класичні зразки ясною, експресивній і гранично лаконічною латинської прози, досконалої на граматичній будові і дуже вишуканою по лексиці. Він сам пише, що основою красномовства є вмілий вибір слів і що слів неупотребітельних або маловживаних «треба уникати, як небезпечних скель».

Чудові опису життя галлів, германців, венетів, їх прочнейших кораблів у «закритому» море Півночі. Цезар намагається скрізь виставити себе гуманним, милосердним вождем, який несе сусіднім з Римом племенам світ і допомогу.

Із захопленням військового фахівця він пише про фортеці, облог, військових машинах, укріпленнях. З усіма технічними подробицями описує він знаменитий римський міст через Рейн, дуже складний за конструкцією, який його воїни побудували в 10 днів.

Всього Цезарем було написано про галльську війну сім книг (восьма була написана соратником Цезаря - Гірта).

3. Саллюстій.

Від Гая Саллюстія Кріспа (86-35 рр.. До н. Е..) Дійшло повністю два твори - «Змова Катіліни» і «Югуртинская війна» (історія важкої війни римлян з нумідійським царем Югуртою II), а також «Історії» - виклад римської історії за 10 років, починаючи з 78 р., що дійшли лише в уривках.

Саллюстій - талановитий майстер історичної прози, походив з плебейського роду, спочатку був у лавах популяров, далі перейшов до Цезаря, керуючи провінцією Африкою, нажив великі статки. Він противник аристократії та багатіїв і викривав їх за те, що вони не дають здатним вихідцям з інших станів досягати відповідальних державних посад. У цьому він бачить причину розкладання республіки.

Саллюстій, подібно Фукидиду, вводить у текст промови героїв історичних подій. У сенаті у справі Каталіни виступають Цезар - за пом'якшення вироку, Катон - з програмною критикою байдужого до народу сенату.

Саллюстій, обмежений своїми політичними симпатіями, не міг зрозуміти глибоких коренів змови Катіліни. Безсумнівно, маса безземельних і заборгували римських громадян ще з часу героїчних трибунів - Тіберія і Гая Гракхів - вимагала нових законів про землю, про громадянство, про оплату жител.

Друга історична «монографія» Саллюстія - «Югуртинская війна» також відзначала порочність римського державного ладу. Причина, чому Рим довго не міг перемогти нумідійського царька Югурту, лежала в самій системі діяльності римського правлячого нобілітету: нумідійців, Югурта зрозуміли, що можна підкуповувати, інтригувати, хабарами залучати до себе римлян і паралізувати їх сили.

Саллюстій у своїх монографіях і в «Історіях» багато в чому слід Фукидиду, сприйнявши від нього інтерес до встановлення зв'язку між подіями, ідею історичного прагматизму. Взагалі Саллюстій прагне не стільки до повноти у передачі фактів, скільки до вказівки їх морального сенсу і таким шляхом до повчанню своїх сучасників.

Саллюстій створив жанр художньо-історичного трактату, яскравий і характерний по мові, і підготував шлях Тациту.

3. Тіт Лівій народився в 59 р. до н. е.. в місті Патавии (у сучасній Падуї), був вихований у стародавніх республіканських традиціях і філософські і риторичну освіту. Патавия громадянську війну була на боці Помпея, місто мало республіканські традиції, тому Лівій отримував від Октавіана Августа іноді іронічну оцінку «Помпеяпца». Але в історичних працях Лівія проводиться ідеологія правлячих кіл римського суспільства, споріднена політичним ідеям «Енеїди» Вергілія.

В основі історичних праць Лівія лежить ідея величі Риму, прославляння древніх звичаїв, героїки і патріотизму предків. Це схиляння перед мораллю предків цілком збігалося з реставраційною політикою принципату.

Тіт Лівій створив свого роду «поетичну епопею в прозі», вважаючи історію наставницею життя. Лівій писав сильним, емоційно захоплюючим мовою; він дає яскраві художні характеристики, описи подій і героїчних постатей - патріотів легендарного Риму; Лівій - прекрасний ритор. Подібно Фукидиду і Саллюстія, він вкладає правдиво художньо побудовані мови в уста історичних осіб. Але на відміну від Фукідіда-Лівій не дослідник, а історик-літератор, що оповідає про події без їх аналізу.

З усього монументальної праці Лівія - Історії «від заснування міста» (Риму) в 142 книгах збереглося 35 книг.

Лівій в першій декаді (1-Х) розгортає панораму найдавніших сказань про братів Ромула і Рема - дітей весталки і бога Марса, вигодуваних вовчицею, засновників Риму, про героїв перших століть Римської держави, патріотів-захисників батьківщини. Нехай ці напівлегендарні герої найдавнішого Риму - Муцій Сцевола, Децій Мус та інші історично не існували, але як художньо подані Лівіем народні сказання вони цінні й увійшли в світову літературу.

Вся XXI книга Лівія - справжня школа героїки.

У своїй праці Лівій описує важкі війни з грізним ворогом Риму, карфагенським полководцем Ганнібалом, барвисто зображуючи окремі етапи цієї боротьби.

Лівій малює облогу Сагунто (союзної з Римом грецької колонії на південно-західному узбережжі Іспанії), страшні поразки римських легіонів, невідворотний, здавалося, розгром Рима, призводить клич (отримав таку широку популярність) - «Ганнібал біля воріт!», Що підняв римський народ на відчайдушну боротьбу з Карфагеном, яка увінчалася повною перемогою.

Лівій - великий художник масових сцен боїв і зборів, описів місцевості, міст і героїв. Слідуючи за Цицероном, Лівій рясно вводить у текст розповіді ефектні положення й мови.

Мова Лівія - періодична мова, плавне протягом довгих періодів; часто дані елементи народної мови.

Для сучасників Тит Лівій був загальновизнаним авторитетом. Він залишався прославленим письменником і в пізній Римській імперії, і в епоху гуманізму.

Бєлінський так характеризував історичні праці Лівія: «... крім Вергілія, цього підробленого Гомера римського, римляни мали свого істинного і оригінального Гомера в особі Тита Лівія, якого історія є національна поема і за змістом, і за духом, і за самою риторичної формі своєї».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)