АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оскарження слідчим рішень, дій чи бездіяльності прокурора

Читайте также:
  1. Безпосереднє виявлення слідчим іншого кримінального правопорушення під час досудового розслідування
  2. Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.
  3. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  4. Генерального прокурора України, його заступника.
  5. Генеральному прокурору України - заступником Генерального прокурора України.
  6. Глава 4. Оскарження рішень, дій або бездіяльності органів доходів і зборів, їх посадових осіб та інших працівників і відповідальність за них
  7. Глава 72. Оскарження постанов у справах про порушення митних правил
  8. До клопотання прокурора повинна бути додана письмова згода особи на звільнення від кримінальної відповідальності.
  9. До клопотання слідчого, прокурора додається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого подається клопотання.
  10. Знищення відомостей, речей та документів здійснюється під контролем прокурора.
  11. Кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченого цим Кодексом
  12. Місце та час (строки) його виконання; особу, якій належить виконати постанову; можливість та порядок оскарження постанови.

Стаття311. Рішення, дії чи бездіяльність прокурора, які можуть оскаржуватися слідчим

1. Під час досудового розслідування слідчий, який здійснює розсліду­вання певного кримінального правопорушення, має право оскаржувати будь-які рішення, дії чи бездіяльність прокурора, прийняті або вчинені у відповідному досудовому провадженні, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

1. Відповідно до п. 14 ч. 1 ст. З КПК прокурором є Генеральний прокурор України, прокурор Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, міжрайонні прокурори, прокурори міст і районів та прирівняні до них, заступники, помічники прокурора, начальники підрозділів органів прокуратури, їхні заступники, прокурори підрозділів органів прокуратури, прокурори-криміналісти, які діють у межах своїх повноважень. Прокурор виступає посадовою особою органів прокуратури, представляє її у кримінальних процесуальних правовідносинах та зобов'язаний при застосуванні закону керуватися нормами Конституції України, Кримінального процесуального кодексу, іншими нормативними та правовими актами. Про повноваження прокурора див. коментар до ст. 36 КПК.

2. Згідно з п. 16 ч. 1 ст. З КПК слідчим є службова особа органу вну­трішніх справ, органу безпеки, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, уповноважена в межах компетенції, передбаченої КПК, провадити досудове розслідування кримінальних правопорушень. Також треба враховувати, що згідно з ч. 2 ст. 41 КПК під час виконання доручень слід­чого, прокурора співробітник оперативного підрозділу набуває повноважень слідчого, в тому числі й передбачених коментованою статтею.

3. Слідчий є процесуально самостійною особою і у своїй діяльності керу­ється законом. Всі рішення про спрямування слідства і про провадження слідчих дій слідчий приймає самостійно, за винятком випадків, коли законом передба­чено одержання згоди від суду (слідчого судді) або прокурора. В ч. 4 ст. 40 КПК також передбачено, що слідчий зобов'язаний виконувати доручення та вказівки прокурора, які надаються у письмовій формі. Невиконання слідчим законних вказівок та доручень прокурора, наданих у порядку, передбаченому КПК, тягне за собою передбачену законом відповідальність. Частина 3 ст. 41 КПК визна­чає, що доручення слідчого, прокурора щодо проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій є обов'язковими для виконання опе­ративним підрозділом. Водночас коментована стаття закріплює право слідчого оскаржувати прокурору вищого рівня будь-які рішення, дії чи бездіяльність про­курора, прийняті (вчинені) у відповідному досудовому провадженні.

4. Крім того, в ч. З ст. 40 КПК передбачено окремий випадок перегляду рішення прокурора про відмову у погодженні клопотання слідчого до слідчого судді про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, про­ведення слідчих (розшукових) дій чи негласних слідчих (розшукових) дій. Так, у випадках відмови прокурора у погодженні клопотання слідчого до слідчого судді про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, про­ведення слідчих (розшукових) дій чи негласних слідчих (розшукових) дій, слід­чий має право звернутися до керівника органу досудового розслідування, який після вивчення клопотання за необхідності ініціює розгляд питань, порушених у ньому, перед прокурором вищого рівня, який протягом трьох днів погоджує відповідне клопотання або відмовляє у його погодженні.

5. У коментованій статті передбачено право слідчого оскаржувати будь- які рішення, дії чи бездіяльність прокурора, прийняті (вчинені) у відповідному досудовому провадженні за винятком випадків, передбачених КПК. Наприклад, рішення прокурора про об'єднання чи виділення досудового розслідування не може бути оскаржене (див. коментар до ст. 217 КПК).

Стаття 312. Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності прокурора

Скарга слідчого на рішення, дію чи бездіяльність прокурора повинна подаватися в письмовій формі не пізніше трьох днів з моменту прийняття або вчинення оскаржуваних рішення, дії чи бездіяльності.

2. Скарга слідчого подається до прокуратури вищого рівня щодо про­куратури, в якій обіймає посаду прокурор, рішення, дія чи бездіяльність якого оскаржується.

3. Оскарження слідчим рішень, дій чи бездіяльності прокурора не зу­пиняє їх виконання.

Скарга слідчого на рішення, дію чи бездіяльність прокурора повинна подаватися в письмовій формі. Будь-яких спеціальних вимог до її форми та змісту немає. Однак, як мінімум, скарга повинна містити назву органу проку­ратури та посаду прокурора, до якого вона адресована, на рішення, дії чи без­діяльність якого прокурора скарга подається, та бути підписана скаржником. Законодавець, встановлюючи лише письмову форму оскарження рішень, дій чи бездіяльності прокурора до прокурора вищого рівня, таким чином, підкреслює необхідність надання цьому прокуророві матеріалів досудового провадження та письмових заперечень щодо оскаржуваних рішень, дій чи бездіяльності про­курора, що здійснює нагляд за дотриманням законності під час дізнання та до­судового слідства. Надання слідчому права подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність прокурора виступає суттєвою гарантією незалежності слідчого під час провадження досудового розслідування.


Скарги на рішення, дії чи бездіяльність прокурора, передбачені комен­тованою статтею, можуть бути подані не пізніше трьох днів з моменту прийнят­тя (вчинення) оскаржуваних рішення, дії чи бездіяльності. В цьому випадку необхідно враховувати, що: 1) якщо рішення прокурора оформлюється поста­новою чи письмовою вказівкою, строк подання скарги починається із вхідної дати отримання кореспонденції слідчим; 2) якщо оскаржуються дії прокурора, строк подання скарги починається з дня здійснення оскаржуваних дій (прове­дення процесуальних, слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшуко­вих) дій); 3) якщо оскаржуються дії прокурора, про які скаржникові не було відомо, строк подання скарги починається з дня отримання слідчим протоколів проведення оскаржуваних дій; 4) якщо оскаржується бездіяльність прокурора, строк подання скарги починається з дня, наступного після останнього дня тер­міну виконання дій, які прокурор зобов'язаний був вчинити у визначений КПК строк.

Скарги подаються прокурору вищого рівня щодо того, чиї дії (безді­яльність), рішення оскаржуються. Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» органи прокуратури України становлять єдину централізова­ну систему, яку очолює Генеральний прокурор України, з підпорядкуванням прокурорів прокурорам вищого рівня.

Рівень прокуратур визначається встановленою системою органів прокуратури (див. ст. 13 Закону України «Про прокуратуру»). На вершині цієї системи стоїть Генеральний прокурор України. Нижчого рівня стосовно нього є всі прокурори системи, тобто прокурори обласного рівня (прокуратура Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя) і районного (прокуратури районів, міст, міжрайонні, спеціалізовані). Щодо прокуратур районного рівня вищими є прокуратури обласного рівня.

Оскарження слідчим рішень, дій чи бездіяльності прокурора не зупи­няє їх виконання. Винятків з цього загального положення закон не встановлює. Водночас, закон не забороняє слідчому у своїй скарзі викласти прохання про зупинення виконання оскаржуваних рішень чи дій прокурора до моменту розгляду скарги прокурором вищого рівня по суті та прийняття відповідного рішення, передбаченого ч. 2 ст. 313 КПК. При цьому прокурор вищого рівня за ініціативою слідчого, що подав скаргу, чи за власною ініціативою, керуючись ст. 36 КПК та ст. 6 Закону України «Про прокуратуру», має право надати слідчому чи прокурору нижчого рівня вказівку про зупинення виконання оскаржуваного рішення чи дії.

Стаття 313. Порядок вирішення скарги на рішення, дії чи бездіяльність прокурора

1. Службова особа органу прокуратури вищого рівня, до якої надій­шла скарга на рішення, дію чи бездіяльність прокурора, зобов'язана роз­глянути цю скаргу протягом трьох днів з моменту її надходження і наді­слати своє рішення слідчому та прокурору, рішення, дія чи бездіяльність якого оскаржувалася.

2. За наслідками розгляду скарги можуть бути прийняті рішення про:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | 307 | 308 | 309 | 310 | 311 | 312 | 313 | 314 | 315 | 316 | 317 | 318 | 319 | 320 | 321 | 322 | 323 | 324 | 325 | 326 | 327 | 328 | 329 | 330 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 | 337 | 338 | 339 | 340 | 341 | 342 | 343 | 344 | 345 | 346 | 347 | 348 | 349 | 350 | 351 | 352 | 353 | 354 | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 | 362 | 363 | 364 | 365 | 366 | 367 | 368 | 369 | 370 | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | 383 | 384 | 385 | 386 | 387 | 388 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)