АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стаття 182. Застава

Читайте также:
  1. Говорят, что полезно заставать людей врасплох. Никогда не знаешь, что можно тогда узнать.
  2. Застава як запобіжний захід.
  3. Стаття 1.
  4. Стаття 10-1. Київська міська державна адміністрація
  5. Стаття 101. Висновок експерта
  6. Стаття 102. Зміст висновку експерта
  7. Стаття 106. Підготовка протоколу та додатка
  8. Стаття 110. Повідомлення працівника про розміри оплати праці
  9. Стаття 120. Витрати на правову допомогу
  10. Стаття 121. Витрати, пов'язані із прибуттям до місця досудового розслідування або судового провадження
  11. Стаття 123. Витрати, пов'язані із зберіганням і пересиланням речей і документів
  12. Стаття 127. Відшкодування (компенсація) шкоди потерпілому

1. Застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Мі­ністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвину­ваченим покладених на нього обов'язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов'язків. Можливість застосування застави щодо особи, стосовно якої застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, може бути визначена в ухвалі слідчо­го судді, суду у випадках, передбачених частинами третьою або четвертою статті 183 цього Кодексу.

2. Застава може бути внесена як самим підозрюваним, обвинуваче­ним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем). Заста­водавцем не може бути юридична особа державної або комунальної влас­ності або така, що фінансується з місцевого, державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим, або у статутному капіталі якої є частка дер­жавної, комунальної власності, або яка належить суб'єкту господарюван­ня, що є у державній або комунальній власності.

3. При застосуванні запобіжного заходу у вигляді застави підозрюва­ному, обвинуваченому роз'яснюються його обов'язки і наслідки їх невико­нання, а заставодавцю - у вчиненні якого кримінального правопорушення підозрюється чи обвинувачується особа, передбачене законом покарання за його вчинення, обов'язки із забезпечення належної поведінки підозрю­ваного, обвинуваченого та його явки за викликом, а також наслідки неви­конання цих обов'язків.

У разі внесення застави згідно з ухвалою слідчого судді, суду щодо осо­би, стосовно якої раніше було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, передбачені цією частиною роз'яснення здійснюються уповно­важеною службовою особою місця ув'язнення.

4. Розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, пе­редбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов'язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

5. Розмір застави визначається у таких межах:

1) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, - від одного до двадцяти розмірів міні­мальної заробітної плати;

2) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого зло­чину, - від двадцяти до вісімдесяти розмірів мінімальної заробітної плати;

3) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, - від вісімдесяти до трьохсот розмірів мінімальної заро­бітної плати.

У виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що за­става у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов'язків, застава може бути призначена у роз­мірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів мінімальної заробітної плати відповідно.

6. Підозрюваний, обвинувачений, який не тримається під вартою, не пізніше п'яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді заста­ви зобов'язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує, слідчому, прокурору, суду. Зазначені дії можуть бути здійснені пізніше п'яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, якщо на момент їх здій­снення не бути прийнято рішення про зміну запобіжного заходу. З моменту обрання запобіжного заходу у вигляді застави щодо особи, яка не трима­ється під вартою, в тому числі до фактичного внесення коштів на відпо­відний рахунок, а також з моменту звільнення підозрюваного, обвинуваче­ного з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної слідчим суддею, судом в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, підозрюваний, обвинувачений, заставодавець зобов'язані викону­вати покладені на них обов'язки, пов'язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

У випадках, передбачених частинами третьою або четвертою статті 183 цього Кодексу, підозрюваний, обвинувачений або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу у розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

8. У разі невиконання обов'язків заставодавцем, а також, якщо підозрюваний, обвинувачений, будучи належним чином повідомлений, не з'явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов'язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спе­ціального фонду Державного бюджету України й використовується у по­рядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

9. Питання про звернення застави в дохід держави вирішується слід­чим суддею, судом за клопотанням прокурора або за власною ініціативою суду в судовому засіданні за участю підозрюваного, обвинуваченого, заста­водавця, в порядку, передбаченому для розгляду клопотань про обрання запобіжного заходу. Неприбуття в судове засідання зазначених осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду питання, не перешкоджає проведенню судового засідання.

10. У разі звернення застави в дохід держави слідчий суддя, суд вирі­шує питання про застосування до підозрюваного, обвинуваченого запобіж­ного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу з урахуванням положень частини сьомої статті 194 цього Кодексу.

11. Застава, що не була звернена в дохід держави, повертається підозрюваному, обвинуваченому, заставодавцю після припинення дії цього запобіжного заходу. При цьому застава, внесена підозрюваним, обвинува­ченим, може бути повністю або частково звернена судом на виконання ви­року в частині майнових стягнень. Застава, внесена заставодавцем, може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень тільки за його згодою.

1. Застава - запобіжний захід, не пов'язаний з обмеженням свободи особи. Метою застави є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим по­кладених на нього процесуальних обов'язків, зокрема, його явки до слідчого та суду, попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень, а також запобігання ризикам дій, які можуть перешкодити кримінальному про­вадженню (ст. 177 КПК) чи виконанню судового рішення.

В основу цього запобіжного заходу покладено принцип добровільності. Заставодавець у будь-який момент може відмовитися від прийнятих на себе зобов'язань і вимагати повернення йому застави, але за умови, що до цього моменту підозрюваний, обвинувачений не порушить покладених на нього обов'язків, у зв'язку з чим будуть відсутні підстави звернення внесених коштів у дохід держави.

2. Застава може бути внесена підозрюваним, обвинуваченим або іншою особою, яка діє від його імені, а також заставодавцем - іншою фізичною чи юридичною особою, яка вносить кошти від свого імені згідно з Порядком вне­сення коштів на спеціальний рахунок у разі застосування застави як запобіж­ного заходу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2012 р. № 15 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2012 р. №27).

Застава вноситься у національній грошовій одиниці на спеціальний (де­позитний) рахунок суду, який (слідчий суддя якого) обрав такий запобіжний захід, відкритий в органах казначейства. Внесення коштів на депозитний раху­нок суду здійснюється на підставі платіжного доручення особи чи заставодав­ця. Підтвердженням внесення коштів на депозитний рахунок суду є платіжний документ з відміткою банку про виконання, який надається посадовій особі або органу, в провадженні яких перебуває справа. Заставодавцем не може бути юридична особа, зазначена у реченні другому ч. 2 коментованої статті.

3. При застосуванні запобіжного заходу у вигляді застави слідчий суддя, суд роз'яснюють підозрюваному, обвинуваченому його обов'язки, передбачені ч. 7 ст. 42 КПК та покладені на нього відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК наслідки їх невиконання, а заставодавцю - у вчиненні якого кримінального правопорушен­ня підозрюється чи обвинувачується особа, передбачене законом покарання за його вчинення, обов'язки із забезпечення належної поведінки підозрюваного, обвинуваченого та його явки за викликом, а також наслідки невиконання цих обов'язків.

4. Якщо підозрюваний, обвинувачений, який не утримується під вартою, не пізніше п'яти днів із дня обрання цього запобіжного заходу не внесе кошти на відповідний рахунок або не забезпечить їх внесення заставодавцем та не надасть документ, що це підтверджує, органу, в провадженні якого перебуває справа, або не здійснить зазначені дії пізніше п'яти днів з дня обрання запо­біжного заходу у вигляді застави до моменту прийняття рішення про зміну йому запобіжного заходу, а також якщо з моменту обрання запобіжного захо­ду у вигляді застави до фактичного внесення коштів на відповідний рахунок підозрюваний, обвинувачений чи заставодавець не виконуватимуть покладених на них обов'язків, пов'язаних із застосуванням застави, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором мають право звернутись в установленому порядку до слідчого судді, суду про зміну цього запобіжного заходу на більш суворий.

5. Закон передбачає можливість застосування застави одночасно з обран­ням підозрюваному, обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (ч. 1 ст. 182, ч. З, 4 ст. 183 КПК). В ухвалі про застосування як запо­біжного заходу тримання під вартою слідчий суддя, суд зобов'язаний визначити розмір застави (ч. З ст. 183 КПК), а у кримінальному провадженні: 1) щодо зло­чину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування;

2) щодо злочину, який спричинив загибель людини; 3) щодо особи, стосовно якої у цьому провадженні вже обирався запобіжний захід у вигляді застави, проте був порушений нею, вправі, враховуючи підстави та обставини, перед­бачені ст.ст. 177, 178 КПК, визначити розмір застави, достатньої для забезпе­чення виконання підозрюваним, обвинуваченим процесуальних обов'язків (ч. 4 ст. 183 КПК). В обох випадках в ухвалі також зазначається, які із передбачених у ч. 5 ст. 194 КПК обов'язків будуть покладені на підозрюваного, обвинува­ченого у разі внесення застави, наслідки їх невиконання, обґрунтовується об­раний розмір застави, а у другому з наведених випадків обґрунтовується також можливість її Застосування (ч. 4 ст. 183 КПК).

6. При внесенні заставодавцем або іншою особою від імені підозрювано­го, обвинуваченого застави у визначеному в ухвалі розмірі, а це вони можуть зробити у будь-який момент (ч. 7 ст. 182 КПК), уповноважена службова особа місця ув'язнення, отримавши та перевіривши документ, що підтверджує вне­сення застави, негайно здійснює розпорядження про звільнення підозрюваного, обвинуваченого з-під варти та повідомляє про це усно і письмово слідчого, про­курора та слідчого суддю, а якщо застава внесена під час судового проваджен­ня - прокурора та суд. Обов'язок здійснення підозрюваному, обвинуваченому та заставодавцю роз'яснень щодо умов застосування застави як запобіжного заходу також покладено на уповноважену службову особу місця ув'язнення. З моменту звільнення з-під варти у зв'язку з внесенням застави підозрюваний, обвинувачений вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у ви­гляді застави (ч. 4 ст. 202 КПК).

7. Закон визначає сукупність обставин, а також критерії, якими повинен керуватися слідчий суддя, суд при визначенні у кожному конкретному випадку розміру застави. Такими обставинами є: 1) всі обставини кримінального пра­вопорушення; 2) майновий та сімейний стан підозрюваного, обвинуваченого;

3) інші дані про його особу (наприклад, поведінка під час кримінального про­вадження); 4) ризики, передбачені в ст. 177 КПК, а критеріями - те, що розмір застави: а) достатньою мірою гарантуватиме виконання підозрюваним, обви­нуваченим покладених на нього обов'язків та, водночас, б) не буде завідомо непомірним для нього. Це означає, що, з одного боку, розмір застави повинен бути таким, щоб загроза її втрати за рішенням суду про звернення застави у дохід держави утримувала підозрюваного, обвинуваченого від намірів та спроб порушити покладені на нього обов'язки, а з іншого - її внесення не призвело до втрати ним та його утриманцями засобів для гідного людини проживання.

8. Межі розміру застави залежать від установленого кримінальним зако­ном (ст. 12 КК) ступеня тяжкості злочину, у вчиненні якого особа підозрюється, обвинувачується: 1) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, - від одного до двадцяти мінімаль­них розмірів заробітної плати; 2) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, - від двадцяти до вісімдесяти розмірів мінімальної заробітної плати; 3) щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, - від вісімдесяти до трьохсот розмірів мінімальної заробітної плати.

Лише у виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава в зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого зло­чину, покладених на неї обов'язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів мінімальної заробітної плати відповідно. Оскільки застосування застави у більших розмірах у цих випадках пов'язується виключно з метою забезпечення виконання особою покладених на неї обов'язків, то слідчий суддя, суд в ухвалі повинен зазначити, в забезпечення виконання якого саме обов'язку чи обов'язків обирається більший розмір заста­ви, мотивувати, чому, через який ризик чи які ризики, та чому у такому розмірі.

9. Розмір цивільного позову, розмір матеріальних вимог потерпілого, не пов'язаних із вчиненим щодо нього злочином, розмір судових витрат тощо на розмір застави не впливає.

Згідно з п. 8 коментованої статті у разі невиконання обов'язків заставо­давцем, а також у випадку невиконання чи порушення підозрюваним, обвину­ваченим покладених на нього процесуальних обов'язків, застава повертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (див. п. З ко- ментаря до цієї статті).

Питання про звернення застави в дохід держави на стадії досудового роз­слідування вирішується за клопотанням прокурора слідчим суддею, а на стадії судового провадження за клопотанням прокурора або за власною ініціативою суду, судом, у провадженні якого знаходиться справа, - в судовому засіданні, за участю прокурора, заставодавця, обвинуваченого, його захисника в поряд­ку, передбаченому для розгляду клопотань про обрання запобіжного заходу (ст. 193 КПК). Неприбуття заставодавця, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника у судове засідання, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду цього питання, не перешкоджає проведенню судового засідання.

10. Копія постанови слідчого судді, ухвали суду про звернення застави в дохід держави протягом п'яти днів із дня набрання нею законної сили надси­лається слідчим суддею, судом, який її постановив, до органу казначейства, в якому відкрито депозитний рахунок суду, на який було внесено заставу. Питан­ня про звернення застави в дохід держави може бути вирішене й вироком суду (п. 14 ч. 1 ст. 368 КПК).

11. Вирішуючи питання про звернення застави в дохід держави, слід­чий суддя, суд зобов'язаний вирішити питання про застосування стосовно підозрюваного, обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді застави у більшо­му розмірі або, якщо особа підозрюється, обвинувачується у вчиненні злочи­ну, за який передбачено основне покарання у вигляді штрафу понад три тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, - у вигляді тримання під вартою (ч. 7 ст. 194 КПК).

За відсутності підстав для звернення застави в дохід держави суд при ухваленні вироку повинен прийняти рішення про повернення застави особі, яка її внесла (підозрюваному, обвинуваченому, заставодавцю). Якщо заставу було внесено підозрюваним, обвинуваченим, вона може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень, передусім на відшкодування завданої злочином шкоди. Таке звернення застави, внесеної заставодавцем, можливе тільки за його згодою.

12. Коли під час кримінального провадження застава як запобіжний захід скасовується, в тому числі у випадках закриття кримінального провадження з усіх передбачених законом підстав, або коли вона змінюється на інший запо­біжний захід (за відсутності підстав для звернення її в дохід держави), слідчий суддя, суд повинен цією ж або окремою ухвалою прийняти рішення про повер­нення застави особі, яка її внесла.

Якщо з якихось причин питання про повернення застави під час кримі­нального провадження залишилось не вирішеним, особа, яка її внесла, має пра­во звернутися до суду з клопотанням про його вирішення на стадії виконання судових рішень (ст. 537 КПК).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | 307 | 308 | 309 | 310 | 311 | 312 | 313 | 314 | 315 | 316 | 317 | 318 | 319 | 320 | 321 | 322 | 323 | 324 | 325 | 326 | 327 | 328 | 329 | 330 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 | 337 | 338 | 339 | 340 | 341 | 342 | 343 | 344 | 345 | 346 | 347 | 348 | 349 | 350 | 351 | 352 | 353 | 354 | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 | 362 | 363 | 364 | 365 | 366 | 367 | 368 | 369 | 370 | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | 383 | 384 | 385 | 386 | 387 | 388 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)