АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИЗНАЧЕННЯ ШУМУ У ВИРОБНИЧИХ ПРИМІЩЕННЯХ

Читайте также:
  1. I. Визначення здібностей школяра шляхом спостереження.
  2. А) визначення повинно бути співмірним; б) визначення не повинно робити кола; в) визначення має бути чіткім.
  3. Аналіз виробничих ресурсів і організаційно-технічного рівня підприємства
  4. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  5. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  6. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  7. Виділення і визначення розмірів зелених зон міст України
  8. Визначення
  9. ВИЗНАЧЕННЯ АКТИВНОСТІ ФЕРМЕНТІВ
  10. Визначення антинуклеарних антитіл, LE-клітин
  11. ВИЗНАЧЕННЯ БІЛІРУБІНУ В СИРОВАТЦІ КРОВІ
  12. ВИЗНАЧЕННЯ В КРОВІ ГЛЮКОЗИ

Загальні положення

 

Коливальні рухи різних пристроїв, механізмів, живих організмів, а також природного походження породжують безладне змішування звуків різної частоти й сили і називаються шумом. Шум у діапазоні від 16 до 20 000 гЦ спричинює швидку втомлюваність, головний біль, запаморочення, неврози і серцево-судинні захворювання. Це призводить до виробничих травм, є фактором зниження продуктивності праці. Особливо шкідливі шуми великої інтенсивності і частоти, а також безперервні одноманітні звучання того чи іншого джерела шуму. З гігієнічної точки зору допустимий рівень шуму в такому інтервалі частот, який не має шкідливої дії на організм людини.

Максимальний і мінімальний звуковий тиск (P1, P0) і його інтенсивність (J1, J0), що сприймається людиною як звук, називається - пороговим. Мінімальне значення (поріг чутливості), прийняте за одиницю порівняння, відповідає ледь чутним звукам при частоті 1000 гЦ і дорівнює:

 

P0 = 2 х 10-4 н/м2; J0= 10-16 Вт/м2. (12)

 

Максимальне значення (поріг больового відчуття) збігається із звуком, який породжує в органах слуху больове відчуття і при частоті 1000 гЦ дорівнює:

 

Р = 2 х І0-2 Н/м2; J= І0-2 Н/м2 (13)

 

Таким чином, енергія звуку на межі больового відчуття в 10-14 раз перевищує енергію порогу чутливості.

Орган слуху людини здатний розрізняти збільшення звуку в 0,1 Б, а на практиці при вимірюванні звуків і шумів застосовується величина децибел (дБ).

Рівень сили звуку L (в дБ) визначається за формулою

 

(14)

 

Інтенсивністю (силою) звуку називають кількість звукової енергії, яка проходить через одиницю площі, перпендикулярної до напрямку звуку в одиницю часу. Ця величина вимірюється в Вт/м.

Рівень інтенсивності, або силу звуку, можна визначити за звуковим тиском

 

(15)

 

Рівень інтенсивності різноманітних звуків на відстані 1м, дБ:

шепіт 10...20;

тиха мова 40...50;

голосна мова 60...70;

шум на вулиці 70...80;

шум реактивного двигуна 160...130.

Стандарт 12.1.003-88 встановлює таку класифікацію шумів: постійні (рівень звуку за 8-годинний робочий день змінюється в часі не більше ніж на 5 дБ) і непостійні (рівень звуку за 6-годинний робочий день змінюється в часі не менше ніж на 5 дБ) при вимірюваннях на тимчасовій характеристиці "повільно" шумоміра [4, с. 4-6].

Непостійні шуми бувають:

коливні - рівень звуку безперервно змінюється в часі;

переривчасті - рівень, звуку різко спадає. до рівня фонового шуму;

імпульсні - складаються з одного або кількох звукових сигналів, кожний тривалістю менше 1с і при цьому рівень звуку в децибелах при включенні характеристик "повільно" і "імпульс" відрізняється не менш як на 10дБ.

Характеристикою постійного шуму на робочих місцях є рівні звукових тисків в активних смугах в децибелах із середньо геометричними частотами 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000, 6000 Гц.

Дотримуючись СН 245-88 рівень звукового тиску на постійних робочих місцях (кабіна трактора, місце оператора АВМ та ін.) у виробничих приміщеннях повинен бути обмежений величиною 80дБ при частоті 1000 Гц. Цими нормами передбачається пониження допустимого рівня звукового тиску на 5 дБ (додаток 9).

 

Прилади і обладнання: магнітофон із записаними на плівку шумами, інші джерела шуму, шумомір ІШВ-І, генератор ГЗ-І8, частотомір ЧЗ-7.

 

Порядок виконання роботи

 

Вимірювання сили і рівня чутності шуму може бути виконано шумоміром. Високочутливий мікрофон шумоміра сприймає шум, а коливання мікрофона трансформуються і реєструються індикатором, шкала якого градуйована в децибелах.

Шумомір ІШВ-І показує рівень сили шуму і частотні характеристики шуму. Коректуючи частотні характеристики "А" і "В" відповідають рівню чутливості 40 і 70 фон.

Вимірювання загального рівня чутності шуму повинно проводитись при установці перемикача частотних характеристик шумоміра в такі положення:

40 фон (А) - при вимірюванні рівня від 30 до 55 дБ;

70 фон (В) - при вимірюванні від 35 до 85 дБ, а при рівні чутливості від 85 до 130 перемикач характеристик потрібно поставити в положення "С".

Шумомір розташувати поблизу джерела шуму. Зняти верхню кришку, встановити перемикач рівнів шуму в положення "калібрування" (120 дБ); перемикач характеристик - в положення "О"; перемикач швидкості вимірювань - у положення "швидко".

Зняти піддон у нижній частині футляра і ввімкнути комплект батарей, встановивши фішки в гніздо батареї, потім закрити піддон. Увімкнути живлення, поставити перемикач в положення "ВКЛ". При цьому повинна загорітись сигнальна лампочка.

Встановити перемикач характеристик в положення „Анод" Стрілка індикатора повинна зупинитися в червоному секторі або праворуч нього.

Встановити перемикач характеристик знову в положення "Си, пе-ремикач рівнів - у положення "калібрування" (зачекати 10 хв, по­ки стрілка приладу зупиниться).

Зняти ковпачок регулятора підсилювача і, повертаючи викрут­кою вісь регулятора підсилювача, знайти положення осі, при якому стрілка встановиться в проміжках зеленого сектора шкали.

Витягти мікрофон і подовжу вач із кришки. В залежності від роду роботи можна встановити мікрофон на лицьовій панелі, викру­чуючи його стійку в стакан або тримати його в руках. Роз'єднан­ня мікрофонного кабеля вставити в гніздо на лицьовій панелі. На­діти ковпачок регулятора підсилення, поставити перемикач рівня в положення 120 дБ, після цього шумомір готовий до роботи.

При вимірюванні рівня сили шуму потрібно слідкувати за стріл­кою приладу. Якщо стрілка зупинилася ліворуч поділки "О" шкали, слід перевести ручку перемикача рівня в бік менших рівнів (проти годинникової стрілки), поки стрілка приладу не опиниться право­руч поділки "О". Рівень сили шуму дорівнює алгебраїчній сумі по­казників перемикача рівнів і стрілки індикатора,

Наприклад: показники перемикача - 60 дБ;

показники стрілки приладу - 7 дБ; вимірюваний рівень 80 + 7 = и7 дБ,

Такий результат можливий при положенні лімба проти "90" і показу стрілки "-3", тоді 90 + (-3) «о7. Бажано проводити вимі­ри таким чином, щоб стрілка приладу завжди розміщувалась на пра­вій частині шкали.

Лівою (від"емною) ділянкою шкали слід користуватися тільки при вимірюванні сили шуму менше ЗО дБ. Якщо стрілка приладу дуже коливається і відлік утруднений, слід встановити перемикач швид­кості вимірювання в положення "повільно". При перервах між вимі­рюваннями понад ІО с прилад слід вимикати.

У виробничих приміщеннях з рівномірним розподілом шумного обладнання шум слід вимірювати у двох точках по' поздовжній осі приміщення на відстані І/З від поперечних стін на висоті І, із м від підлоги.

При скупченому розміщенні шумових агрегаті в дослідження про­водять на відстані 1 м від агрегату (3(1^ку джерела на висоті 1,0 n. від підлоги.

Шум робочого двигуна трактора ах» самохідноїм шах. і вимірюють у кабіні на рівні вуха тракторіил-а при різних й ілижоні-к/; не і вік«н, різних режимах роботи двигуна; на дпіігуні - при підня­тих бокових щитах капоти І встановленому мікі- л.ііра на

«зо

відстані 20-25 см від досліджуваного вузла (передавальний меха­нізм, вихлопна система). Від заданих джерел провести виміри рів­ня шумів і результати занести до протоколів № І і 2.

Зробити висновки про порівняння шумності різних джерел (протокол № І) і про ступінь точності методу розрахунку сумарно­го шуму у порівнянні з його безпосереднім виміром (протокол № 2).

Протокол)С І Рівень шуму різних джерел

 

 

Слід враховувати, що сумарний рівень сили шуму від однако­
вих за силою шуму джерел і рівнем віддаленої від неї точки дорів­
нює.,

1=1<+Щп, (І6)

де Ь - сумарний рівень шуму, дБ; й/- рівень шуму одного джерела;

/2 - число джерел шуму.

Звідси при двох (А = 2) однакових за інтенсивністю джерелах шуму сумарний рівень сили шуму збільшується всього на 3 дБ від-. носно кожного з них окремо (оскільки ЮйЛа 10'0,3 * 3). Сумар-нші рівень оили шуму двох різних за інтенсивністю джерел /,!/,.. можна визначити з формули

і-І, + ДІ, (17)

/ до й- сумарний рівень шуму, дБ;

Ц- них гіі пні р;

діл '- "< •. ДЇ>«

Якщо є декілька різноманітних джерел шуму, додавання за формулою (16) виконується послідовно.

Якщо різниця рівнів двох джерел перевищує 6-8 дБ, то з рів­нем гучного джерела порівняно з більш гучним можна не рахуватися.

Контрольні запитання

1.Що таке шум?

2.Які бувають шуми?

3.В яких одиницях вимірюється шум?

4.Які прилади застосовують для вимірювання шуму?

& Які санітарні норми шуму для кабін сільськогосподарських машин?

6. Що таке інфра- та ультразвуки і в яких одиницях вони вимі­рюються?

Завдання для самостійної роботи

і. Вивчити заходи захисту від шкідливого впливу шуму С?, с. 120-124 Д.

2. Порівняти одержані результати шуму з нормами та зробити висновки Г 6, с. І4ІТІ49Д.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)