АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 5. Синергетичні та когнітологічні аспекти інформаційно-аналітичної роботи

Читайте также:
  1. II Методика виконання курсової роботи.
  2. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  3. Аспекти інформаційної культури
  4. Аспекти спеціальної правоздатності
  5. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  6. Вимоги безпеки перед початком роботи.
  7. Вимоги безпеки після закінчення роботи.
  8. Екологічні аспекти нетрадиційної енергетики
  9. Економічні аспекти глобальних проблем
  10. Електронні інформаційні портали, що підлягають огляду для формування інформаційно-аналітичної довідки
  11. Завдання до лабораторної роботи.
  12. Завдання до самостійної позааудиторної роботи.

Сутність синергетичної парадигми. Понятійно-категоріальний апарат теорії синергетики. Синергетична парадигма як методологічна основа сучасної інформаційно-аналітичної діяльності.

Інтелектуальні системи суспільства та штучний інтелект в системі інформаційно-аналітичної діяльності.

Тема 6. Методика формування інформаційної бази.

Поняття «істинної інформації». Сутність методу «3В» (buts – besoins – bases). Методика формування інформаційної бази для прийняття стратегічних, тактичних та оперативних рішень.

Методика складання картотеки спостереження.

Тема 7. Методика розробки аналітичних прогнозів в галузі міжнародних відносин.

Теоретико-методологічні підходи до передбачення характеру міжнародних відносин. Методика розробки геополітичного прогнозу. Методика глобального політичного прогнозування.

Методика розробки геоекономічного прогнозу. Послідовність стратегічного аналізу і прогнозування зовнішньоекономічних зв’язків. Практичні проблеми прогнозування в галузі міжнародних економічних відносин.

Приклади прогнозів у сфері міжнародних відносин (пошукові, нормативні, аналітичні, прогнози-застереження, прогнози-розвідники, стратегічне планування Римського клубу, тактичні міжнародні прогнози, тактико-стратегічні прогнози).

 

Тема 8. Методи аналітико-синтетичної обробки інформації.

Конвент-аналіз та інвент-аналіз в дослідженнях міжнародних відносин. Когнітивне картування, метод індикаторів і статистичний метод в дослідженнях міжнародних відносин.

 

Тема 9. Методика підготовки інформаційно-аналітичних документів.

Відмінності підсумкових документів прикладних аналітичних розробок від фундаментальних досліджень міжнародних відносин.

Структура і обсяг прикладного проекту. Підготовка аналітичних висновків і практичних рекомендацій. Стилістичні особливості змісту прикладних проектів.

 

Тема 10. Інформаційно-аналітична робота в закордонних установах.

Розвідувальні професійні функції «чистої» дипломатії в історичній ретроспективі та сучасній інтерпретації. Погляди А. Камінського та Р. Арона на професійні функції дипломатичних службовців та спеціалістів-аташе.

Завдання закордонних установ у моніторингу стратегічного ризику. Структура аналізу стратегічного ризику.

 

Завдання стратегічної розвідки. Проблеми взаємодії аналітики, розвідки і політики в практиці прогнозування стратегічного ризику.

 

 

Зміст лекційних занять


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)