АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Коротка характеристика цеху і обладнання, що експлуатується

Читайте также:
  1. I Тип Простейшие. Характеристика. Классификация.
  2. I. Электрофильтры. Характеристика процесса электрической очистки газов.
  3. II.2 Стилистическая характеристика рекламного текста
  4. III. Социолингвистическая характеристика
  5. А30. Эллинистический Египет (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  6. А31. Держава Селевкидов (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  7. Абсолютизм. Общая характеристика. Особенности стиля. Используемые композиционные решения, конструктивные элементы и строительные материалы. Ключевые здания. Ключевые архитекторы.
  8. Амплитудно-частотная характеристика и способы ее измерения
  9. Анализ издержек начинается с построения их классификаций, которые помогут получить комплексное представление о свойствах и основных характеристиках.
  10. Анализ структуры и системы управления организации, общая характеристика
  11. Архитектура кхмеров. Общая характеристика. Особенности стиля. Используемые композиционные решения, конструктивные элементы и строительные материалы. Ключевые здания.
  12. Аутизм. Этиология и виды аутизма. Психологическая характеристика аутичных детей.

Необхідно вказати місце цеху (дільниці) у виробничій структурі підприємства (основний, допоміжний, підсобний, побічний), та його роль у технологічному процесі; яку продукцію випускає цех. Проаналізувати, наскільки обладнання цеху відповідає сучасним вимогам, ступінь його фізичного та морального зносу.

Особливо необхідно звернути увагу на обладнання, яке розглядається в курсовій роботі:

— його призначення у виробничому процесі цеху (дільниці), потужність;

— умови навколишнього середовища;

— ступінь завантаження обладнання та її характер (тривалий, короткочасний, повторно-короткочасний). Виходячи з вимог технології, охарактеризувати обладнання та основні його параметри, визначити групу режиму роботи [4, дод.1]. В розділі додається план цеху.

 

Приклад:

Механічний цех не являється одним з основних цехів, що беруть участь у виробництві, а є допоміжним і забезпечує ремонт механічних частин основного устаткування, а при необхідності і виготовлення деяких вузлів чи механізмів нестандартної конструкції чи таких, що не підлягають ремонту. Обладнання, що встановлено в цеху, дає можливість на необхідному рівні виконувати наступні види робіт і різні види фрезерних робіт, токарних, заточувальних та шліфувальних.

Діяльність механічного цеху забезпечує нормальну та безперебійну виробничу діяльність цехів основного технологічного процесу.

Розміри цеху складають 30/15/10.

Приміщення цеху виконане в збірному залізобетоні, опорні колони встановленні через 6 м.

Перекриття цеху: залізобетонні панелі. Приміщення цеху закрите, опалюване. Згідно СНИП ІІ.90.81 категорія виробництва – Д, не пожежно небезпечне.

Ступінь захисту силового і освітлювального електрообладнання не нижче ІР20.

Приміщення цеху виконано сухе, опалюване відносна вологість не перевищує 60%.

В другу групу входять електромашини, працюючі в повторно – короткочасному або довгочасному (не менше 50 % календарного часу в році) режимі роботи в мало запилених та відносно чистих з нормальною або трохи підвищеною температурою навколишнього середовища, а також машини вихід з ладу може привести до порушення нормальної роботи цеху (агрегату) та скорочення випуску продукції не більше ніж на 10%.

Перелік і характеристика обладнання, яке використовується в механічному цеху приводиться в таблиці 1.

 

 

Таблиця 1 - Перелік обладнання цеху.

 

№ п/п Назва обладнання К-сть, шт Тип, марка Рвст, кВт Призначення
  Свердлильний (ЧПУ)   КД-46 7,5 Для свердління наскрізних та не наскрізних отворів різного діаметра
  Координатно-розточний   2Д450   Для обробки точних отворів
  Фрезерний   5К301П 3,6 Для проведення фрезерних робіт: попутне, зустрічне фрезерування  
  Зубофрезерний   5304П 2,2 Для проведення фрезерних робіт: попутне, зустрічне фрезерування  
  Зубофрезерний   5Т23В 1,5 Для проведення фрезерних робіт: попутне, зустрічне фрезерування
  Зубострогальний     1,1 Призначений для обробки деталей зовнішніх поверхонь.
  Зубодовбіжний   ВМ127 1,1 Призначений для обробки металу зовнішніх та внутрішніх поверхонь.
  Вертикально-фрезерний   СФ6 1,1 Для проведення фрезерних робіт: попутне, зустрічне фрезерування. Розміщення фрези – вертикальне.

 

 

Продовження таблиці 1.1 - Перелік обладнання цеху.

№ п/п Назва обладнання К-сть, шт Тип, марка Рвст, кВт Призначення
  Вертикально-фрезерний   СФ10   Для проведення фрезерних робіт: попутне, зустрічне фрезерування. Розміщення фрези – вертикальне.
  Вертикально-фрезерний   СФ35  
  Піч опору   СНЗ-6.12.4/12М1   Для поверхневого загартування металевих виробів після механічної обробки
  Всього:     98,1  

 

Сумарна потужність встановленого обладнання складає 98,1 кВт.

 

 

2.2. Організація обслуговування та ремонту електрообладнання.

 

Головною задачею даного розділу є розрахунок річної трудомісткості обслуговування і ремонту обладнання, яке використовується для визначення кількості налагоджувальників і ремонтників цеха і річного фонду заробітної плати. Для забезпечення нормального функціонування обладнання, зведення нештатних ремонтів до мінімуму на підприємстві щорічно складається графік планово-попереджувальних ремонтів (ППР).

ППР – це сукупність організаційних і технічних мір по плануванню, підготовці, організації проведення контролю і обліку різного виду робіт по технічному обслуговуванню і ремонту енергетичного обладнання і мереж.

ППР полягає в тому, що після заздалегідь напрацьованого електричного обладнення або мережі проводяться планові огляди, перевірки, випробування і ремонти, які забезпечують нормальну роботу електрообладнання.

ППР передбачає слідуючі види робіт:

- Поточний ремонт – вид ремонту при якому шляхом очищення, перевірки і заміни деталей підтримується електрообладнання в робочому стані.

- Перевірки – планують як самостійні операції лише для особливо відповідального обладнання.

- Капітальний ремонт – найбільш складний і повний вид ППР. При ньому проводиться повне розбирання електричного обладнання, ремонт базових деталей.

- Технічний огляд – це комплекс робіт по підтримці в справному стані обладнання. Воно передбачає догляд за обладнанням, проведення оглядів за планом, видалення назначених несправностей, що не потребують виведення обладнання з робочого режиму, регулювання, чистку, змащування обладнання і тому подібне. Технічний огляд проводиться експлуатаційним персоналом в процесі роботи обладнання з використанням перерв, неробочих днів, змін.

Річна трудомісткість технічного огляду цеху визначається з формули:

(2.2.1)

де - річний норматив трудомісткості технічного обслуговування обладнання типу , люд/год. [4, дод.2].

- кількість обладнання і-типу, шт.

m – кількість типів обладнання, шт.

 

Приклад:

Розраховуємо річну трудомісткість технічного обслуговування для свердлильного (ЧПУ) верстата КД-46.

Інші розрахунки виконуємо аналогічно. Результати заносимо в таблицю 2.

 

Таблиця 2 - Річна трудомісткість технічного обслуговування електрообладнання механічного цеху.

№ п.п. Назва Тип, марка Кіль кість, шт. Річний норма- тив трудоміст- кості обслуго- вування, люд/год Річна трудо- місткість обслуго- вування, люд/год
  Свердлильний (ЧПУ) КД-46   6,48 6,48
  Координатно-розточний 2Д450   3,23 3,23
  Фрезерний 5К301П   4,86 4,86
  Зубофрезерний 5304П   3,23 3,23
  Зубофрезерний 5Т23В   3,23 3,23
  Зубострогальний     3,23 3,23
  Зубодовбіжний ВМ127   3,23 3,23
  Вертикально-фрезерний СФ6   3,23 3,23
  Вертикально-фрезерний СФ10   3,23 6,46
  Вертикально-фрезерний СФ35   4,86 4,86
  Піч опору СНЗ-6.12.4/12   13,77 13,77
  Всього:       55,81

Річна трудомісткість обслуговування цеху становить 55,81 люд/год.

При проектуванні організації ремонту обладнання потрібно виходити на забезпечення безперервної праці обладнання, зменшення простою обладнання у ремонті, підвищення надійності та зменшення витрат на ремонт. Цьому допомагає система планово – попереджувальних ремонтів (ППР) обладнання.

ППР являє собою сукупність організаційних та технічних заходів з планування, підготовки, організації, проведення обліку річного виду робіт, з технічного погляду та ремонту енергетичного обладнання. Профілактична сутність ППР складається в тому, що після заздалегідь визначеної праці обладнання проводяться планові огляди, ремонти, перевірки обладнання.

Результатом ППР являється зменшення витрат на утримання обладнання, зниження кількості аварій, простоїв, збільшення надійності обладнання та строків міжремонтної служби.

Результатом ППР являється зменшення витрат на утримання обладнання, зниження кількості аварій, простоїв, збільшення надійності обладнання та строків міжремонтної служби.

У системі ПЗР регламентація ремонтних робіт здійснюється за допо-могою кількох нормативів. Головними з них є:

- ремонтний цикл — проміжок часу між двома капітальними ремон-тами або між початком експлуатації та першим капітальним ремонтом;

- міжремонтний період — проміжок часу роботи устаткування чи іншого засобу праці між двома суміжними (черговими) ремонтами;

- структура ремонтного циклу — перелік і послідовність планових ремонтів, процесів технічного обслуговування в межах одного ремонт-ного циклу;

- категорія складності ремонту — показник, який визначає трудоміс-ткість планового ремонту того чи того виду технологічного устаткуван-ня проти трудомісткості ремонту еталонної фізичної одиниці.

Система ППР вміщує технічне обслуговування та планові ремонти: поточний та капітальний.

Для обладнання машинно-будівничих підприємств передбачено поточний та капітальний ремонт.

Поточний ремонт виконується в процесі експлуатації обладнання. При цьому у вигляді ремонту замінюються окремі швидко – зношувані частини, виконуються регулювання та перевірки.

Капітальний ремонт - найбільш складний та більший за об’ємом вид ремонту. При ньому робиться повне збирання обладнання та ремонт базових деталей.

 

Для складання графіка ППР потрібні наступні дані:

1) Рік для якого складається графік ППР.

2) Ремонтний цикл – це час роботи обладнання від одного капітального ремонту до іншого, роки [4, додаток 3]

3) Міжремонтний період – це час роботи обладнання між 2-а сусідніми ремонтами (К-П), (П-П) [4, додаток 3].

4) Дата останнього капітального ремонту [Паспорт обладнання].

 

Графік подаємо у вигляді таблиці.


Таблиця 3 - Річний графік ППР на 2009 рік.
Назва К-сть Тип, марка Група режиму роботи Дата остан нього К.Р. МРП 2009 рік К-сть ремонтів
П(м) К(р)                         П К
Свердлильний (ЧПУ)   КД-46   03.1997         К           П          
Координатно-розточний   2Д450   11.2000             П           П     -
Фрезерний   5К301П   04.1997     К           П              
Зубофофрезерний   5304П   05.2001           П           П       -
Зубофофрезерний   5Т23В   02.1997               К           П    
Зубострогальний       07.2000       П           П           -
Зубодовбіжний   ВМ127   10.1997           К           П        
Вертикально-фрезерний   СФ6   06.2000         П           П         -
Вертикально-фрезерний   СФ10   12.1997             П           К      
Вертикально-фрезерний   СФ35   08.1999     П             П           -
Піч опору   СНЗ-6.12.4   04.1997         П К   П     П     П    

 

 


Після складання графіку ППР визначаємо трудомісткість ремонтів обладнання за рік для визначення кількості ремонтного персоналу в цеху (дільниці). Річна трудомісткість ремонтів визначається за формулою:

(2.2.2)

 

де - річний норматив трудомісткості ремонту (поточного або капітального) певного виду обладнання (люд/год), [4, дод.4];

- кількість поточних і капітальних ремонтів за рік для певного виду обладнання (приймаємо з графіку ППР), шт.;

- кількість верстатів даного виду, шт.;

- кількість видів обладнання, шт.

 

Приклад:

 

Визначаємо річну трудомісткість ремонту для свердлильного (ЧПУ) верстата КД-46.

Трем = 2,4 х 1 х 1 + 22 х 1 х 1 = 24,4 (люд/год)

Для іншого обладнання розраховуємо аналогічно і заносимо данні в таблицю 4.

 

Таблиця 4 - Річна трудомісткість ремонту електрообладнання ремонтно- механічного цеху.

№ п.п. Назва Тип К-сть Кількість ремонтів Норматив трудоємності ремонтів, люд/год Річна трудоємність люд/год
П К П К
  Свердлильний (ЧПУ) КД-46       2,4   24,4
  Координатно-розточний 2Д450     - 3,7   7,4
  Фрезерний 5К301П       1,8   18,8
  Зубофрезерний 5304П     - 1,4   2,8
  Зубофрезерний 5Т23В       1,4   16,4
  Зубострогальний       - 1,4   2,8
  Зубодовбіжний ВМ127       1,4   16,4
  Вертикально-фрезерний СФ6     - 1,4   2,8
  Вертикально-фрезерний СФ10       1,1 12,5 27,2
  Вертикально-фрезерний СФ35     - 1,8   3,6
  Піч опору СНЗ-6.12.4/12       5,1   75,5
Всього 198,1

Річна трудомісткість ремонту електрообладнання складає 198,1 люд/год, а загальна трудомісткість технічного обслуговування і ремонту електрообладнання цеху складає 250,68 люд/год.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)