АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст теми. Основні законодавчі та нормативно-методичні документи, що регламентують умови розташування та планування ЛПЗ

Читайте также:
  1. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  2. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  3. Б) Змістовна частина тестових завдань.
  4. ВИБІР ТЕМИ І СКЛАДАННЯ ЗМІСТУ РОБОТИ
  5. Види парламентів зарубіжних країн за структурою. Зміст представництва нижньої та верхньої палат бікамерних парламентів.Види верхніх палат парламентів зарубіжних держав.
  6. Види та зміст навчальної роботи
  7. Вимоги до структури та змісту дипломної роботи
  8. Виникнення і розвиток економічної соціології, її суть і зміст
  9. Власність: поняття, сутність, правовий та економічний зміст. Типи, форми і види власності.
  10. Доведіть, що Іван Драч — невтомний шукач нового змісту і нової форми поезії («Балада про соняшник», «Балада про вузлики», «Крила»).
  11. Договір страхування і його зміст.
  12. Духовність та сакральний зміст художньої культури Індії.

Основні законодавчі та нормативно-методичні документи, що регламентують умови розташування та планування ЛПЗ. Санітарно-гігієнічні вимоги до планування земельної ділянки ЛПЗ, терапевтичного, хірургічного, дитячого, акушерського, інфекційного, приймального відділень, операційного блоку та поліклініки. Оцінка за ситуаційним і генеральним планами відповідності гігієнічним нормам розміщення та зонування території проектованих ЛПЗ з урахуванням оточуючих об’єктів і рози вітрів, відсотка забудови й озеленення ділянки, орієнтації будівель. Особливості збирання, тимчасового зберігання, видалення та знешкодження твердих і рідких відходів інфекційних, хірургічних та інших відділень ЛПЗ. Оцінка за кресленнями поверхових планів і розрізів будівель відповідності гігієнічним нормам площі, кубатури, санітарного благоустрою лікарняних приміщень. Проблема ВЛІ в медицині, сучасні визначення поняття та погляди на причини поширення, структуру нозологічних форм ВЛІ. Принципи і заходи профілактики та локалізації ВЛІ в стаціонарах різного профілю. Засоби захисту персоналу ЛПЗ від ураження ВЛІ. Основи розслідування спалахів ВЛІ в ЛПЗ. Несприятливі чинники внутрішньолікарняного середовища різних підрозділів ЛПЗ. Основні гігієнічні вимоги до режимів експлуатації лікувальних, діагностичних, допоміжних і побутових приміщень лікарняного стаціонару та поліклініки. Гігієнічні норми мікроклімату, повітряного середовища, вентиляції, природного та штучного освітлення різних підрозділів ЛПЗ. Схема санітарно-гігієнічного обстеження лікарні.

Захворювання, пов’язані з дефіцитом і надлишком УФ-випромінювання. Використання природного та штучного УФ-випромінювання для первинної та вторинної профілактики хвороб. Штучні джерела ультрафіолетового випромінювання, їх гігієнічна характеристика.

ДІВ, що застосовуються в медичній практиці, їх якісні та кількісні характеристики. Способи застосування нерадіонуклідних і радіонуклідних ДІВ в ЛПЗ з діагностичною та лікувальною метою. Характеристика радіаційної небезпеки в рентгендіагностичному кабінеті та умови, від яких вона залежить. Структура радіологічного відділення лікарні. Особливості радіаційної небезпеки та протирадіаційного захисту при проведенні дистанційної та контактної променевої терапії відкритими та закритими ДІВ. Вимоги до планування рентгенологічних і радіологічних відділень, їх санітарно-технічного та протирадіаційного обладнання, режимів експлуатації. Методи збирання та знешкодження радіоактивних відходів при роботі з відкритими ДІВ. Регламенти радіаційної безпеки персоналу ЛПЗ і пацієнтів. Шляхи зниження променевого навантаження персоналу та пацієнтів. Режими праці, особиста гігієна та пільги персоналу. Радіаційна безпека та протирадіаційний захист персоналу та пацієнтів при застосуванні нерадіонуклідних і радіонуклідних джерел іонізуючих випромінювань в лікувальних закладах. Природний радіаційний фон і його складові. Гігієнічна характеристика радіоактивного забруднення довкілля внаслідок аварій на ЧАЕС, характеристика основних дозоутворюючих радіонуклідів, шляхи забруднення ними об’єктів довкілля, радіаційні характеристики природного γ-фону, грунту, питної води, продуктів харчування, їх роль у формуванні променевого навантаження населення. Поняття про техногенно підсилені ДІВ, їх роль у формуванні променевого навантаження населення, критерії кількісної оцінки та гігієнічні регламенти. Моніторинг опромінення населення, його складові. Суть концепції проживання населення України на територіях з підвищеними рівнями радіоактивного забруднення. Принципи та критерії зонування, правовий режим територій, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Гігієнічні аспекти побуту, харчування, праці та відпочинку населення, яке проживає на територіях з підвищеними рівнями радіоактивного забруднення. Шляхи зниження доз зовнішнього та внутрішнього опромінення населення. Принципи радіозахисного харчування та заходи його реалізації. Гігієнічні регламенти опромінення аварійного персоналу та населення під час ліквідації наслідків радіаційної аварії.

Вплив на санітарно-гігієнічні умови проживання населення та праці аварійно-рятувальних формувань. Основні принципи організації санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення, тимчасового розміщення потерпілого населення і рятувальників під час НС, принципи прогнозування медико-гігієнічних наслідків НС. Принципи та форми організації харчування та водопостачання рятувальних формувань і потерпілого населення під час НС. Вимоги до польових пунктів харчування, водопостачання та водорозбірних пунктів. Організація медико-санітарного нагляду за харчуванням і водопостачанням у НС. Методи контролю за повноцінністю харчування, якістю харчових продуктів і питної води, покращанням якості води. Організаційно-штатні формування та лабораторні засоби медичної служби для проведення експертизи продовольства та води у НС. Об’єкти, завдання, етапи медичної експертизи продовольства та води, варіанти експертних висновків. Методи профілактики аліментарних, інфекційних кишкових захворювань, гельмінтозів, харчових отруєнь, уражень через їжу та воду отруйними та радіоактивними речовинами, бактерійними засобами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)