АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні етапи державного розвитку Київської Русі

Читайте также:
  1. II. Сучасний стан розвитку освіти
  2. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  3. IV етап – концепція поліхудожнього розвитку учнів Б.П.Юсова.
  4. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  5. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  6. Аналіз розвитку МСБ в країнах ЄС
  7. Аналіз, діагностика та прогнозування розвитку регіональної економіки
  8. Аноректальні вади розвитку.
  9. Бази даних. Основні відомості
  10. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  11. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  12. Вади розвитку, які супроводжуються кишковою непрохідністю
І етап Це період швидкого територіального зростання Русі та поступової консолідації держави. Охоплює князювання Олега (882-912 рр.); Ігоря (912-945 рр.); Ольги (945-964 рр.); Святослава (964-972 рр.). Пророчими словами: “Хай буде Київ матір’ю градам руським!” Олег проголосив найдавніше східнослов’янське місто столицею новоутвореного великого князівства. Це був перший державотворчий крок в історії нашої держави.
ІІ етап Це період розбудови Київської Русі, економічного та культурного розвитку, досягнення нею вершини політичної могутності. За князювання Володимира Великого(978-1015 рр.) завершилось об’єднання території Київської Русі, проведені реформи. За князювання Ярослава Мудрого(1019-1054) значно розширились кордони Київської Русі, запроваджений перший письмовий збірник “Руська правда”, зміцнилось міжнародне становище держави
ІІІ етап Період феодальних усобиць, які розгортаються після смерті Ярослава Мудрого, період поступового політичного ослаблення Київської Русі. Найбільш відомі князі Володимир Мономах (1113-1125 рр.), Мстислав (1125-1132 рр.)
ІV етап Період поліцентризації Київської Русі, який продовжувався до монголо-татарської навали. Найбільш помітна роль у консолідації давньоруських земель належала Галицько-Волинському князівству

При розгляді другого питання необхідно пам’ятати, що Київська Русь відкрила новий – феодальний період історичного розвитку, протягом якого склалася нова структура суспільства. Так, у процесі формування феодальних відносин, внаслідок подальшого поділу праці виділилися окремі суспільні верстви та соціальні групи, які суттєво впливали на становлення та розвиток державності. З населенням від 3 до 10 млн., на території майже 800 тис. кв. км. Київська Русь була найбільшою державою середньовічної Європи, яка швидко розвивалася в соціальному відношенні.

Слід виділити основні групи населення Київської Русі: князі (представники правлячої та племінних династій), бояри (місцеві родовиті землевласники) та князівські дружинники; селянство (смерди), які спочатку були вільними й економічно самостійними, але поступово потрапляли в економічну залежність від князів і бояр, холопи – раби – використовувалися в домашньому господарстві; міщанство – складало багаточисельну верству. За приблизними розрахунками, у містах проживало до 15 відсотків усього населення; духовенство – формується з прийняттям Володимиром у 988 р. християнства.

Розкриваючи економічний розвиток Київської Русі, необхідно показати процеси формування економічної системи держави, основою якої було аграрне суспільство; показати еволюцію господарства та відносин власності в умовах розбудови Давньоруської держави, а також розкрити економічну політику київських князів: княгині Ольги, Володимира Великого, Ярослава Мудрого. Слід звернути увагу на зовнішньоекономічні зв’язки Київської Русі. Як відомо, основним засобом виробництва була земля, яка перебувала у власності феодалів. Основою економічного розвитку Київської Русі були сільськогосподарське виробництво, ремесло і торгівля.

Висвітлюючи історію Галицько-Волинського князівства, показати, що воно розвивалося на єдиній українській основі. Поряд із сильною князівською владою, яка зберегла за собою судові повноваження у Галицько-Волинському князівстві була на високому рівні організація державного ладу, тут постійно діяв такий важливий державний інститут, як боярська рада.

Питання для самоконтролю

1. Назвіть основні етапи державотворчого процесу в Київській Русі.

2. Які були особливості політичного та соціально-економічного розвитку Київської Русі у Х-ХІ ст.?

3. Розкрийте процеси формування економічної системи Київської Русі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)