АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вища освіта у Канаді

Читайте также:
  1. бізнес плюс освіта в морській галузі»
  2. Вища освіта у Великобританії
  3. Вища освіта у Німеччині
  4. Вища освіта у Сполучених Штатах Америки
  5. Вища освіта у Франції
  6. Глава 80. Професійна освіта та науково-дослідна діяльність у сфері державної митної справи
  7. Дошкільна освіта
  8. Екологічна освіта.
  9. Історичні умови. Освіта і наука
  10. МОДУЛЬ 4: ОСВІТА І ПЕДАГОГІЧНА ДУМКА НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ
  11. Народна освіта

Канада має приблизно 90 вищих навчальних закладів, які можуть називатися університетами, коледжами або школами. Поряд із великими навчальними закладами, що пропонують широкий спектр освітніх програм з гуманітарних і наукових дисциплін, а також професійних кваліфікацій, існує невелика кількість ліберальних гуманітарних коледжів, коледжів теології та кілька таких спеціалізованих установ, як сільськогосподарські школи або коледжі мистецтва.

Звичайно університет складається з факультетів, департаментів, шкіл і інститутів, що проводять викладання, науково-дослідну діяльність і роботу з надання певних послуг. Університети керуються комітетом губернаторів, що відповідають за фінансову діяльність установи, і сенатом, що відповідає за академічну політику і планування.

Значна частина фінансування надходить у навчальні заклади з державної скарбниці – провінції і території оплачують 65% бюджету. Близько 15% коштів надходить прямо з федеральної скарбниці, і вони, в основному, призначені для науково-дослідної діяльності. Інші кошти надходять за рахунок плати за навчання та з інших джерел.

Отримати освіту після закінчення середньої школи можна в навчальних закладах, що пропонують вищу і професійно-технічну освіту. Незважаючи на те, що канадські студенти повинні платити за навчання, вони мають доступ до фінансової допомоги.

Тривалість навчання визначається самими навчальними закладами, дисциплінами, що викладаються, структурою і вимогами системи освіти конкретної провінції. Наприклад, диплом вищої освіти (Bachelor Degree) можна одержати після 3 або 4 років навчання, залежно від того, який рівень обраний студентом – загальний або почесний. Більшість університетів – англомовні, але існують незалежні французькі заклади освіти, в основному в Квебеку. Такі провінції як Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario і Nova Scotia мають університети, де викладання ведеться двома мовами. Деякі вищі навчальні заклади, що ведуть навчання тільки однією мовою, дають можливість студентам складати іспити і захищати дисертації на кожній із двох мов.

У Канаді можна набути як кваліфікації початкової вищої освіти (undergraduate studies), так і дипломи та сертифікати на аспірантському рівні (postgraduate studies). Навчальні заклади, а іноді окремі факультети, установлюють свої власні стандарти прийому на курс навчання. У той же час навчальні заклади в одній і тій же провінції, як правило, мають однакові вимоги щодо зарахування на навчання, особливо для набуття першої вищої освіти. У Канаді немає загальнонаціональних вступних іспитів. Окремі навчальні заклади не проводять вступних екзаменів. Деякі фахові факультети, однак, вимагають складання вступних екзаменів з дисциплін, що належать до курсу навчання. Атестат про середню освіту є мінімальною, але іноді недостатньою вимогою для вступу до університету. Більшість навчальних закладів або факультетів вимагають від абітурієнтів успішного закінчення певних курсів або одержання мінімальних оцінок за підготовче навчання.

Приймають на навчання студентів по досягненню ними 21 року.

Академічний рік має 2 терми, або семестри, хоча деякі установи мають літні або міжсезонні програми. Тільки невелика кількість навчальних закладів працює за системою 3-х семестрів, тривалість яких однакова. У цьому випадку студенти можуть розпочати навчання на початку кожного з 3-х семестрів. Деякі університети мають програми, що дають студентам змогу одержувати академічні знання й у той же час працювати на повну ставку. Незважаючи на те, що такі програми триваліші від звичайних програм, вони допомагають студентам одержати кваліфікацію і цінний досвід роботи за фахом.

У Канаді також поширені вечірнє та дистанційне навчання, особливо для набуття першої вищої освіти. Це пов’язано з тим, що Канада – це дуже велика країна, де багато людей живуть у районах з обмеженим доступом до традиційного навчання.

У Канаді існують дві офіційні мови – англійська і французька. Мовні школи можуть бути державними і приватними, великими і малими, самостійними або філіями при навчальних закладах (коледжах і університетах). Більшість (але не всі) мовних шкіл із викладанням французької мови розташована у провінції Квебек. У середньому вартість одного тижня навчання на мовних курсах коштує від 220 до 250 канадських доларів.

Bachelor degree (диплом початкової вищої освіти – бакалаврські кваліфікації) – це кваліфікація вищої освіти з присвоєнням ступеня бакалавра за такими спеціальностями: інженер, фармаколог, фахівець із бізнесу, комерції, юриспруденції і т.д. Одержати цю кваліфікацію можна після 3-х років навчання. Студенти, що добре закінчили трирічне навчання, мають можливість продовжити навчання й одержати кваліфікацію почесної початкової вищої освіти (honours degree). Ця кваліфікація дає перевагу при пошуку роботи, а також дає студентові змогу продовжити навчання на аспірантському рівні. Деякі дисципліни, такі як юриспруденція або медицина, потребують від студентів навчання в інтернатурі для одержання ліцензії (права) на роботу за даною спеціальністю.

Master degree (диплом магістра) – це кваліфікація на аспірантському рівні з присвоєнням магістерського ступеня з дисциплін: учительська справа, інженерна справа, гуманітарні науки тощо. Одержати цю кваліфікацію можна за 2 роки навчання.

Doctorate (диплом доктора наук) – це вища аспірантська кваліфікація, що надає право присвоїти студентам ступінь доктора філософії. Для вступу на цю програму навчання необхідно мати кваліфікацію магістра, за рідким винятком обдарованих студентів приймають на цю програму після одержання кваліфікації початкової вищої освіти (у більшості випадків за наявності почесної початкової вищої освіти). Докторська програма триває 3 роки і включає відвідування занять, науково-дослідну роботу і захист дисертації наприкінці навчання. За деякими програмами тривалість навчання може становити 4 або 5 років.

Плата за навчання у вищих навчальних закладах дуже відрізняється у різних провінціях і залежить від навчального закладу, програми навчання і рівня кваліфікації.

Професійно-технічне освіта також пропонується суспільними коледжами (більш 200). Існують державні та приватні коледжі, що пропонують напівпрофесійні й технічні кваліфікації, а також підготовчі курси для вступу в університети. Суспільні коледжі у провінції Британська Колумбія дозволяють студентам перехід на курс навчання у вищі навчальні заклади, що розташовані в цій провінції. Також діють вузькоспеціалізовані коледжі, що готують випускників за кваліфікаціями працівників швидкої допомоги, працівників рибного господарства або фахівців у сфері мистецтва.

Для вступу в суспільний коледж зазвичай потрібен атестат про середню освіту, хоча в деяких випадках можливі й інші варіанти вступу, що залежать від програми навчання і віку абітурієнта.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)