АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зовнішньополітичні конфлікти

Читайте также:
  1. Внутрішньополітичні державно-правові (горизонтальні) конфлікти
  2. Внутрішньополітичні статусно-рольові (вертикальні) конфлікти
  3. Етнополітичні конфлікти
  4. Етнополітичні конфлікти: причини винекнення, динаміка, типологія та спроби врегулювання.
  5. Етнополітичні конфлікти: причини виникнення, динаміка, типологія та способи врегулювання
  6. Конфлікти політичних культур як різновид внутрішньополітичних конфліктів
  7. Конфлікти та причини їх виникнення у військових підрозділах.
  8. Конфлікти у військових колективах та шляхи їх подолання.
  9. Міжетнічні конфлікти
  10. Політичні конфлікти. Політичні рішення.
  11. Соціальні конфлікти у сучасній Україні

 

1. Сутність та типологія зовнішньополітичних конфліктів.

2. Конфлікти типу «мирного співіснування» та «міжнародної кризи».

3. Конфлікти типу «балансування на межі війни» та конфлікти типу «війна».

4. Механізм запобігання та подолання зовнішньополітичних конфліктів.

 

Дослідити причини виникнення та розвитку зовнішніх конфліктів, які є специфічною формою вияву соціальних конфліктів. Розглянути поняття «міграція». Звернути увагу на націоналізм, сепаратизм та неофашизм як генераторів зовнішніх міжнаціональних конфліктів.

Надати типологію зовнішніх конфліктів. Довести, що створення спільної децентралізованої інфраструктури співробітництва є основним механізмом локалізації конфліктів.

Захист національних інтересів і цінностей з неминучістю буде породжувати конфлікти у сфері як міжнародних відносин, так і у середині держав. Необхідно відмовитися від силової політики, від спроб нав’язування окремих культурно-цивілізаційних і ціннісних установок і визнати за всіма державами, великими і малими, однакові права, дійти згоди по базових категоріях на основі консенсусу, створення клімату довіри, що стає нормою міжнародних відносин, особливо вдало реалізованих у Східній Азії.

Допомогти у створенні моделі міжнародних відносин і вирішенні міжнародних конфліктів може структурно-системний підхід, відповідно до якого будь-який конфлікт розглядається в системі економічних, політичних, ідеологічних, воєнно-стратегічних, геополітичних, етнонаціональних та інших прямих і зворотних зв’язків держав і в структурі глобальних регіональних, двосторонніх і національних взаємин. У результаті конфліктна ситуація вписується у функціональну систему та ієрархічну структуру міжнародних і внутрішньодержавних відносин.

У структурному плані виділяється рівень загроз безпеки розглянутої конфліктної ситуації: глобальний (ядерна небезпека), регіональний (поширення конфлікту на сусідів), національний (дестабілізація держави). Вивчення адекватної реакції на загрози дуже важлива, приклад Чечні в цьому відношенні є показовим. Не менш важливо вибудувати систему пріоритетів у відношенні інтересів держав від життєво важливих до нульових у конфліктній ситуації.

Проаналізувати таку елементи структури міжнародного конфлікту: держава, міжнародні об'єднання (коаліції, блоки, міжнародні організації). Важливо проаналізувати думки М. Вебера, К. Боулдінга, А. Раппорта про типи міжнародних конфліктів.

Дослідити міжнародні конфлікти, що безпосередньо відображають суперечності та боротьбу двох соціально-економічних систем як перший тип міжнародних конфліктів, а конфлікт між високорозвинутими країнами і країнами, що розвиваються – як другий тип конфлікту.

 

Перевірте себе:

1. Де, з Вашої точки зору, проходить межа між балансуванням на межі війни та війною? У чому відмінність між війною та збройним конфліктом?

2. Назвіть головні етапи міжнародних криз. Які існують механізми їх подолання?

3. Наведіть приклади мирного балансування на межі війни між країнами із сучасної міжнародної практики. Чи можливо буде стримати розгортання війни?

4. Назвіть позитивні функції регіональних зовнішньополітичних конфліктів.

 

Література:

1. Білорус О. Глобалізація та безпека розвитку / О. Білорус, Д. Лук'яненко та ін. – К.: КНЕУ, 2001. – 733 с.

2. Глобализация: взгляд с периферии // Хроника экономики и политики. – 2002. – № 4-5.

3. Капто А. К вопросу о ликвидации причин войн и вооруженных конфликтов / А. Капто // Социально-гуманитарные знания. – 2001. – № 2. – С. 245-261.

4. Никитин А. Международные конфликты и их урегулирование / А. Никитин // МЭ и МО. – 2006. – № 2. – С. 3-17.

5. Панарин А. Политология / А. Панарин. – М., 2000.

6. Пригожин А. Особенности четвертой мировой войны / А. Пригожин // Вестник МГУ. – Серия 18. Социология и политология. – 2004. – № 3. – С. 54-63.

 

Додаткова література:

1. Манойло А. Мирное разрешение международных конфликтов: национальные концепции, модели, технологии / А. Манойло // Власть. – 2008. – № 8. – С.79-84.

2. Межуев Б. Конфликт внешнеполитических идеологий [Электронный ресурс] / Б. Межуев. – Режим доступа: http://www.archipelag.ru/authors/mezhuev/?library=1806&version =forprint.

3. Салленсберг М. Крупные вооруженные конфликты / М. Салленсберг // МЭ и МО. – 1996. – № 1.

4. Силантьев Р. Религиозный фактор во внешнеполитических конфликтах на Кавказе [Электронный ресурс] / Р. Силантьев. – Режим доступа: http://www.carnegie.ru/ru/pubs/books/volume/10806RelandConflict_Silantyev.pdf.

5. Созінова О. Визначальні фактори зовнішньополітичної діяльності України [Електронний ресурс] / О. Созінова. – Режим доступу: http://s-journal.cdu.edu.ua/base/2008/v5/v5pp190-192.pdf.

6. Трояновская М. Формирование концепции национального интереса во внешней политике США [Электронный ресурс] / М. Трояновская. – Режим доступа: http://www.hist.msu.ru/Departments/ModernEuUS/INTREL/PROGRAMS/13Interest.ht.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)