АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ ТА УМІНЬ СТУДЕНТІВ

Читайте также:
  1. B. 2. Вимоги до транзакцій
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. III. Актуалізація опорних знань учнів.
  4. ISO посилює вимоги до випробування машинозчитуваних паспортів
  5. VІ Вимоги до складання та оформлення документації про проходження ВИРОБНИЧОЇ практики
  6. VІ. Узагальнення і систематизація знань. Практична робота
  7. XIIІ Всеукраїнську наукову конференцію студентів та аспірантів
  8. Бесіда (обговорення питань, дискусія, обговорення доповідей, рецензування відповідей студентів)
  9. Варіанти контрольних робіт розподіляються серед студентів згідно порядкового номера списку групи (який варто уточнювати в заочному деканаті).
  10. Визначення сум податкового зобов’язання контролюючими органами, податкові повідомлення, податкові вимоги.
  11. Вимоги безпеки перед початком роботи.
  12. Вимоги безпеки під час роботи

Тема 1

Повинні знати: визначення статистики; етапи становлення, складові, основні теоретичні положення, терміни, поняття, категорії та завдання статистики; зміст та сутність предмета і методу статистики.

Повинні уміти: визначати предмет статистичного дослідження з позицій закону великих чисел; застосовувати на практиці метод статистики (статистичне спостереження, зведення та групування первинних даних, аналіз статистичної інформації); розв'язувати основні завдання статистики з використанням понять та категорій статистики.

Тема 2

Повинні знати: основні принципи проведення статистичного спостереження; вимоги до первинних статистичних даних, що підлягають збору, та факторів, які враховуються при обліку; основні організаційні форми статистичного спостереження; види і способи проведення спостереження.

Повинні уміти: складати плани статистичного спостереження та здійснювати безпосередньо спостереження, а саме, в межах програмно-методологічного плану – визначати мету спостереження, об'єкт спостереження (сукупність досліджуваних явищ), його межі, суттєві ознаки і характерні риси, одиницю статистичного спостереження (джерело інформації), елементи сукупності (носії ознак, що складають основу обліку і підлягають реєстрації); в межах організаційного плану – визначати місце, час і органи спостереження, складати графік інструктажу кадрів, готувати

 

матеріально-технічну базу спостереження; розробляти план та здійснювати заходи щодо запобігання можливості виникнення помилок спостереження.

Тема 3

Повинні знати: основні принципи класифікації та підсумовування даних; види зведень і групувань та їх значення в економічному дослідженні; принципи вибору групувальної ознаки та утворення груп; правила утворення рядів розподілу, їх елементи; сутність статистичних таблиць, їх значення в статистичному аналізі даних, правила побудови і аналізу.

Повинні уміти: здійснювати зведення та групування статистичних матеріалів, а саме, підраховувати вихідні дані; виконувати попередні, проміжні і підсумкові узагальнення матеріалів спостереження з метою вивчення характерних рис та суттєвих відмінностей досліджуваних явищ, виявлення закономірностей їх розвитку; будувати статистичні таблиці та здійснювати їх аналіз.

Тема 4

Повинні знати: закономірності наявного подання даних; основні складові елементи статистичних графіків; класифікацію графіків залежно від функції, що виконується; правила, закономірності та особливості побудови статистичних графіків; умови та особливості використання графіків.

Повинні уміти: визначати, розрізняти і використовувати основні елементи статистичних графіків; визначати потрібний вид статистичного графіку залежно від умов, мети і завдань спостереження, а також від наявності відповідного статистичного матеріалу; будувати всі види статистичних графіків, аналізувати їх, робити за ними висновки.

Тема 5

Повинні знати: сутність узагальнюючих показників; абсолютні величини, одиниці виміру; класифікацію абсолютних величин; відносні величини, їх сутність, форми вираження і значення; класифікацію відносних величин та способи їх обчислення.

Повинні уміти: розраховувати абсолютні і відносні величини; використовувати абсолютні і всі види відносних статистичних величин в статистичному аналізі, виходячи з мети, конкретних завдань та умов статистичного дослідження; ефективно користуватися показниками при узагальненні та аналізі соціально-економічних явищ і процесів.

Тема 6

Повинні знати: сутність середньої величини та її значення для статистичної теорії і практики; основні закономірності формування середніх

 

величин; класифікацію середніх величин; основні властивості та відмінності степеневих і структурних середніх; умови застосування середніх величин; методологію обчислення середніх величин; особливості визначення середніх величин у дискретних та інтервальних рядах розподілу; сутність варіації; абсолютні і відносні показники варіації та їх обчислення; інтерпретацію значень показників варіації.

Повинні уміти: розраховувати всі види середніх величин і показників варіації відповідно до умов дослідження; використовувати середні величини і показники варіації для обробки та аналізу матеріалів статистичних спостережень.

Тема 7

Повинні знати: сутність залежності та причинно-наслідкових зв'язків у суспільно-економічному житті; факторні та результативні ознаки; види зв'язків; функціональний, стохастичний та кореляційний зв'язки; методи вивчення зв'язків; сутність методу аналітичних групувань; кореляційно-регресійний метод вивчення зв'язків; методологію визначення напрямку, форми, тісноти зв'язку; методологію визначення параметрів парної лінійної регресії; правила інтерпретації рівнянь регресії; сутність множинної регресії.

Повинні уміти: відповідно до умов дослідження вибирати найбільш придатний метод вимірювання та оцінки зв'язків між явищами (процесами); визначати параметри зв'язку (напрям зв'язку, форму зв'язку, тісноту зв'язку); економічно інтерпретувати отримані параметри зв'язку.

Тема 8

Повинні знати: поняття про ряди динаміки, їх складові елементи, види та правила побудови; умови порівняльності рядів динаміки; методологію зімкнення рядів; основні параметри рядів динаміки та методологію їх обчислення; середні параметри рядів динаміки; поняття основної тенденції розвитку (тренда); основні складові коливності тренда та методи їх оцінки; основні прийоми аналізу рядів динаміки (виявлення тренда); інтерполяцію та екстраполяцію основної тенденції.

Повинні уміти: вивчати та прогнозувати розвиток суспільно-економічних явищ і процесів на основі аналізу рядів динаміки, а саме, розраховувати показники рядів динаміки (середній рівень ряду, абсолютний приріст, темп зростання, темп приросту, абсолютне значення одного відсотка приросту, коефіцієнти прискорення); виявляти основну тенденцію розвитку (тренд) шляхом застосування відповідних конкретним умовам методів вирівнювання (згладжування); робити підсумкові висновки; на "наївному" рівні здійснювати операції інтерполяції та екстраполяції виявленої основної тенденції розвитку (тренда).

Тема 9

Повинні знати: поняття статистичних індексів, їх види і роль у вивченні суспільно-економічних явищ; поняття агрегату, сумірника, ваги, елімінування; класифікацію статистичних індексів; методологію обчислення індексів; системи індексів Пааше та Ласпейреса; особливості застосування різних видів індексів; факторний аналіз з використанням статистичних індексів.

Повинні уміти: розраховувати всі види статистичних індексів, що характеризують динаміку процесів, фактично-планові, еталонно-нормативні та територіальні співвідношення; аналізувати складні суспільно-економічні явища (процеси) з точки зору перетворень, що в них відбуваються (часових, структурних, просторових); визначати і аналізувати вплив різноманітних факторів на ці перетворення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)