АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Навчально-методична література видавництва СумДУ

Читайте также:
  1. V. Література періоду громадянських воєн.
  2. VI. Література періоду принципату
  3. Болгарська література
  4. Використана література
  5. Використана література
  6. Джерела та література
  7. Додаткова література
  8. Додаткова література
  9. Додаткова література
  10. Додаткова література
  11. Додаткова література
  12. Додаткова література

1. Методические указания для практических работ по курсу «Статистика». – Сумы: Изд – во СумГУ, 1995.

2. Методические указания к самостоятельному изучению курса „Статистика”. – Сумы:Изд – во СумГУ,1994.

3. Рабочая программа, методические указания и задания к контрольной работе по курсу „Статистика” для студентов экономических специальностей заочной формы обучения. – Сумы: Изд – во СумГУ, 1999.

4. Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни „Статистика” для студентів економічних спеціальностей денної і заочної форми навчання. – Суми: Вид – во СумДУ, 2002.

 

Нормативна та довідкова література

1. Справочник по прикладной статистике / Пер. с англ.; Под ред. Э.Ллойда, У. Ледермана, С.А. Айвазяна, Ю.Н. Тюрина. - М.: Финансы и статистика, 1989. Т. 1.– 510с.

2. Справочник по прикладной статистике/ Пер. с англ.; Под ред. Э.Ллойда, У. Ледермана, С.А. Айвазяна, Ю.Н. Тюрина, - М.: Финансы и статистика, 1990. Т. 1.– 526с.

3. Статистический словарь / Под ред. Ю.А. Юркова. – М.: Финстатинформ, 1996.

4. Статистичний щорічник України / Державний комітет статистики України; За ред. Осауленка О.Г. – К.: Техніка (за відповідні роки).

5. Економічний словник-довідник. – К.: Femina, 1995. – 367 с.

 

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ,

РОБОЧА ПРОГРАМА З МЕТОДИЧНИМИ ВКАЗІВКАМИ

4.1 Навчально-тематичний план вивчення дисципліни

Номер по порядку Назва теми
  Вступ Предмет, метод та завдання статистики Статистичне спостереження Статистичне зведення та групування статистичних даних Графічний метод зображення статистичних даних Статистичні показники Середні величини та показники варіації Статистичні методи вивчення взаємозв'язків Статистичне вивчення динаміки соціально-економічних явищ Статистичні індекси Вибірковий метод статистичного спостереження

4.2 Програмний матеріал до вивчення дисципліни "Статистика"

Робоча програма складена на підставі типової освітньо-професійної програми, затвердженої Міністерством освіти і науки України, з урахуванням світового і вітчизняного досвіду, сучасних вимог до рівня економічних знань, а також наявності базових математичних знань, отриманих в школі. Програма охоплює вступ у проблематику, а також основні методологічні засоби статистики. Центральне змістове навантаження у програмі припадає на ключові поняття теорії статистики.

Відповідно до вимог освітньо-професійної програми та робочої програми певний обсяг (16 годин) змісту навчальної дисципліни надається в лекційному викладанні. Він складається з 10 основних тем, що розкривають зміст основних питань „Загальної теорії статистики” і містять відповідні підрозділи та питання.

 

 

Лекції

Мета проведення лекцій – надання студентам теоретичних знань для засвоєння ними ключових понять, основних положень та принципів теорії статистики, а також методів статистичного аналізу суспільно-економічних явищ і процесів.

 

Вступ

Тема 1 Предмет, метод та завдання статистики (1 год)

Поняття статистики та основні історичні етапи її формування і розвитку. Предмет статистики, її теоретичні основи та категорії. Метод статистики, її основні завдання та зв’язок з іншими науками. Організація державної статистики в Україні та її структура.

Тема 2 Статистичне спостереження (1 год)

Сутність статистичного спостереження як одного із важливих етапів статистичного дослідження. Форми статистичного спостереження, його види та способи проведення. Програмно-методологічні та організаційні питання статистичного спостереження. Помилки статистичного спостереження та заходи щодо їх усунення.

 

Тема 3 Статистичне зведення та групування статистичних даних (2 год)

Поняття та сутність статистичного зведення. Групування як один із основних методів статистичного дослідження. Основні завдання статистичних групувань та їх види. Вибір групувальної ознаки та принципи формування груп. Статистичні ряди розподілу, їх види, форми та графічне зображення. Статистичні таблиці, їх призначення, види та правила побудови.

 

Тема 4 Графічний метод зображення статистичних даних (2 год)

Поняття статистичного графіка, його призначення та роль у статистико-економічному аналізі. Вимоги до статистичного графіка та його основні елементи. Класифікація графіків та правила їх побудови.

 

Тема 5 Статистичні показники (2 год)

Сутність, види і функції статистичних показників. Абсолютні статистичні величини та форми їх вираження. Відносні величини, їх сутність та значення в економіко-статистичному аналізі. Види відносних величин, способи їх обчислення та форми вираження.

 

Тема 6 Середні величини та показники варіації (2 год)

Сутність і значення середніх величин, загальні принципи їх застосування. Види середніх величин, що застосовуються у статистико-економічному аналізі. Методи обчислення середніх величин. Структурні середні величини, їх застосування та обчислення. Варіація та її основні показники, способи їх обчислення.

 

Тема 7 Статистичні методи вивчення взаємозв’язків (1 год)

Основні методи виявлення наявності зв’язку. Види зв’язків соціально-економічних явищ та завдання їх статистичного вивчення. Кореляційно-регресійний аналіз зв’язку, його сутність, завдання і основні етапи. Оцінка щільності та істотності кореляційного зв’язку.

 

Тема 8 Статистичне вивчення динаміки соціально-економічних явищ (2 год)

Динамічні ряди, їх сутність, призначення, види та складові елементи. Правила побудови рядів динаміки. Основні показники інтенсивності динаміки соціально-економічних явищ. Середні показники динаміки. Визначення основної тенденції розвитку суспільно-економічних явищ. Екстраполяція та інтерполяція. Вимірювання та аналіз сезонних коливань.

 

Тема 9 Статистичні індекси (2 год)

Сутність індексів, їх особливості як узагальнюючих показників у статистико-економічному аналізі. Класифікація індексів та їх функції. Методологічні принципи побудови індексів. Агрегатна форма зведених індексів. Середньозважені індекси. Взаємозв’язки індексів. Територіальні індекси. Індекси середніх величин.

 

Тема 10 Вибірковий метод статистичного спостереження (1 год)

Сутність вибіркового методу та його переваги. Причини і умови застосування та організації вибіркового спостереження. Способи формування вибіркової сукупності. Обчислення середньої та граничної помилки для різних видів вибірки. Визначення необхідного обсягу вибірки та поширення результатів вибірки на генеральну сукупність.

 

 

 

Для більш поглибленого самостійного вивчення та опрацювання виносять такі питання:

1 Організація державної статистики в Україні та її структура.

2 Програмно-методологічні та організаційні питання статистичного спостереження.

3 Помилки статистичного спостереження та заходи щодо їх усунення.

4 Статистичні таблиці, їх призначення, види та правила побудови.

5 Класифікація графіків та правила їх побудови.

6 Сутність і значення середніх величин, загальні принципи їх застосування.

7 Середньозважені індекси, територіальні індекси.

8 Визначення основної тенденції розвитку суспільно-економічних явищ.

9 Вимірювання та аналіз сезонних коливань.

10 Способи формування вибіркової сукупності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)