АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Історія виникнення грошей. Основні концепції грошей

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Алгоритм дій у разі виникнення кровотечі/мажучих кров'янистих виділень при використанні ДМПА
  4. Альтернативні концепції політичного устрою
  5. Бази даних. Основні відомості
  6. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  7. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  8. Варистори та їх основні характеристики.
  9. Визначення постійних витрат за їх величиною та за місцем їх виникнення
  10. Визначники та їх основні властивості.
  11. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  12. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування

 

 

У первісному періоді існування людського суспільства панувало натуральне господарство. Вироблена продукція призначалася для власного споживання. Поступово відбувалася спеціалізація людей на виготовлення певних видів продукції. Надлишки стали використатися для обміну на іншу продукцію, необхідну даному виробникові. Господарюючі суб'єкти почали робити продукцію не тільки для власного споживання, але й для обміну на інші товари або для реалізації.

Для безпосереднього обміну товару на товар потрібна потреба продавця саме в тім товарі, що пропонується іншою стороною. Отже, обмін товарами може відбуватися при наявності потрібних товарів в обох сторін, що вступають в угоду. Це умова істотно обмежує можливості товарообміну. Треба врахувати, що при обміні повинне дотримуватися вимога еквівалентності вартості товарів, що беруть участь в обміні, що також обмежує обмін. Прагнення до розвитку обміну стимулювало виділення з різноманіття обмінюваних товарів якогось еквівалента, використовуваного при обміні товарів. Поступово виділялися товари, що володіли високою ліквідністю (здатністю до реалізації). Це худоба, хутра, дорогоцінні камені, сіль, зерно, дорогоцінні метали. Саме останні (головним чином золото) були виділені як загальний еквівалент.

Цьому сприяли кілька якостей, властивому золоту: рідкість, однорідність, подільність, тривалість зберігання, портативність.

Отже, товар, що володіє найбільшою ліквідністю стає грішми. Гроші - це абсолютно ліквідний засіб. Треба помітити, що гроші з'явилися як результат економічних відносин у господарському житті людей. Тобто поява грошей абсолютно об'єктивно. Гроші є товаром, а товар призначений для обміну. Ніяких протиріч.

Слово "гроші" виникло тому, що древні римляне використали Храм богині Джуно Монета як майстерня для карбування монет. Згодом всі місця, де виготовлялися монети, сталі називати "монета". Англійський варіант цього слова "минт", французький - "моне"; від цього слова й відбулося англійське слово "ваб"- гроші. Монети, як такі, існують усюди приблизно вже протягом 2500 років, але, як відомо, їм передували різний предмет, використовувані як гроші.

У настінних малюнках Древнього Єгипту зважують на вагах золоті кільця. У самих ранніх рукописах (часів древньої Месопотамії) згадується використання як гроші отвешенного металу. У Китаєві, щонайменше 3000 років тому, як гроші застосовували шкарлупки каурі, раковини деяких видів молюсків з Індійського океану. Деякі північноамериканські індіанці теж використали як гроші луску молюсків, що вони називали вампум.

Є також свідчення того, що тисячі років тому в примітивних суспільствах використали камені. У паперових грошей були попередники у вигляді документів, що обіцяють платежі золотом, сріблом або іншими коштовними предметами. Відомі історії перші, що перебували в обігу банкноти, були випущені китайськими банкірами у вісімнадцятому столітті. Банки й банкіри існували всюди вже протягом багатьох століть до появи перших банкнот. На ранній стадії банкноти підтримувалися монетами, і саме завдяки цьому їхній сталі сприймати як гроші. До сімнадцятого століття паперові гроші були в обігу в дуже обмежених кількостях усього в декількох країнах. Англійський банк почав випускати банкноти в 1964 році, тобто в тім році, коли була утворена цей установа.

Основні історичні етапи розвитку грошей:

Перший етап - поява грошей з виконанням їхніх функцій випадковими товарами.

Другий етап - закріплення за золотом ролі загального еквівалента (цей етап був самим тривалим).

Третій етап - етап переходу до паперових або кредитних грошей.

Й останній четвертий етап - поступове витиснення готівки з обороту, внаслідок чого з'явилися електронні види платежів.

Гроші, як економічний інструмент, завжди привертали увагу не лише економічних агентів, але й численних дослідників. Протягом існування грошей було сформульовано ряд концепцій їх функціонування.

Металістична концепція грошей виникла в епоху первісного нагромадження капіталу, пов'язана з меркантилізмом і виникла в ХVІ ст. Прихильники цього погляду вважали, що золото і срібло мають природну властивість бути грошима, це їх вічна якість. З появою і розвитком паперових грошей це сприймається як своєрідний жарт історії. Перші здогадки цього напрямку припадають на часи Античності. В ХХ ст. цю концепцію згадав Дж.Кейнс.

Номіналістична концепція грошей. Гроші - умовні розрахункові одиниці, номінальні знаки вартості, які самі вартості не мають, чисто логічна конструкція придумана людьми для спрощення обміну товарів. Довгий час ця концепція заперечувалася з позицій металістичної та трудової концепції походження і суті грошей, але в наш час все частіше в ній знаходять елементи істинності. В умовах сучасної форми вартості, гроші дійсно перетворюються з товару особливого роду в номінальну розрахункову одиницю.

Кількісна концепція грошей виникла у XVII- XVIIІ ст., до її формування доклав зусиль у ХIХ ст. Д.Рікардо. Сьогодні вона покладена в основу монетаристських досліджень Чикагської економічної школи на чолі з Мілтоном Фрідменом. Основна ідея цієї концепції: вартість грошей визначається їх кількістю. Тобто рівень цін товарів і купівельна спроможність грошей визначається кількістю грошей в обігу. В межах цієї концепції очевидні причини сучасної інфляції. В умовах інфляції паперових грошей вона добре пояснює причини зростання цін і втрату грошима їх вартості, тобто знецінення. Саме з цим напрямком економічних досліджень пов'язано формулювання "рівняння обміну", що розглядається в законах грошового обміну.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)