АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибір теми курсової та дипломної робіт

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. I. ТЕМИ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ ТА ЇХ ВИБІР
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. V Оформлення звіту з переддипломної практики
  5. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  6. VII. Тематика курсових робіт з аналізу фінансів підприємств
  7. Абсолютне погіршення становища робітничого класу
  8. Аналітична оцінка робіт
  9. Б) Угода про партнерство та співробітництво
  10. Боротьба трудящих сільського господарства проти гноблення монополій І великих землевласників у капіталістичних країнах. Аграрні програми комуністичних І робітничих партій
  11. Варіанти контрольних робіт
  12. Варіанти контрольних робіт розподіляються серед студентів згідно порядкового номера списку групи (який варто уточнювати в заочному деканаті).

Вибираючи тему курсової (дипломної) роботи з тематики, запропонованої кафедрою, студент повинен зорієнтуватися у тому, щоб дослідження, здійснене у процесі розробки курсової роботи, було можливо продовжити у подальших наукових пошуках. Вибір теми курсової або дипломної роботи може також здійснюватися довільно, аж до права пропозиції своєї, власної теми з обґрунтуванням необхідності її розробки. Тема, запропонована студентом, обов’язково повинна бути затверджена на засіданні кафедри.

Назва курсової роботи повинна бути лаконічною, відповідати обраній спеціальності, відображати суть дослідження.

Вибрана тема погоджується з науковим керівником і затверджується на кафедрі. Зміна або коригування її можливе лише з дозволу наукового керівника при достатньому обґрунтуванні змін студентом.

Порядок підготовки курсових робіт містить такі етапи:

1. Збір матеріалу, пошук літератури по темі, переклад іншомовних джерел, складання бібліографії, упорядкування робочого плану.

2. Написання першого варіанта.

3. Надання першого варіанта науковому керівнику.

4. Опрацювання зауважень наукового керівника.

5. Остаточне опрацювання й оформлення тексту.

6. Одержання відгуку й оцінки роботи науковим керівником та внаслідок її захисту.

Порядок виконання дипломної роботи включає такі етапи:

1. Формулювання теми й упорядкування робочого плану.

2.Систематизація матеріалу як результату роботи над джерелами, проведення експериментів, аналізу отриманих даних.

3. Написання тексту, його технічне оформлення і надання роботи науковому керівнику.

4. Доопрацювання тексту відповідно до зауважень наукового керівника і представлення остаточного варіанта тексту на кафедру.

5. Підготовка до захисту (упорядкування тексту вступу, вивчення зауважень офіційного рецензента, одержання допуску до захисту на засіданні кафедри).

6. Процедура захисту.

У процесі підготовки до написання курсової роботи підбирають і вивчають джерела (законодавчі акти, нормативно-правові документи, мемуари тощо) та літературу, складають бібліографію. Самостійний пошук джерел та літератури здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (систематичного, алфавітного), реферативних журналів, бібліографічних довідників, ресурсів глобальної мережі Internet (офіційні сайти установ та організацій). Особливу увагу слід звернути на видання наукової періодики: журнали, газети, де можна знайти останні результати досліджень фахівців. Спеціалістам з міжнародних відносин рекомендується у першу чергу звернути увагу на періодичні видання.

І. Журнали: Свободная мысль: ХХІ век, Відомості Верховної Ради України, Вісник Дніпропетровського університету ім. О. Гончара, Вісник КНУ ім. Т.Г. Шевченка, Віче, Вопросы истории, Всесвіт, Економіка України, Європа, Людина і політика, Международная жизнь, Мировая экономика и международные отношения, Народы Азии и Африки, Національна безпека і оборона, Народна армія, Науковий вісник Дипломатичної академії України, Нова політика, Новая и новейшая история, Отечественная история, Підтекст, Питання нової та новітньої історії, Політика, Політика і час, Політична думка, Проблемы Дальнего Востока, Розбудова держави, Сучасність, США*Канада, США: ЭПИ, Україна дипломатична, Український історичний журнал та інші.

ІІ. Газети: Голос України (газета Верховної Ради України), Урядовий кур’єр (газета Уряду України) та інші.

Важливо також використати зарубіжні джерела та наукову літературу.

Методика вивчення літератури у курсовій та дипломній роботах залежить від характеру теми дослідження й індивідуальних особливостей студента. Разом з тим доцільно дотримуватись загальних правил опрацювання літератури. Спочатку потрібно ознайомитись з основною літературою (монографіями, теоретичними статтями), а потім – із прикладною (законодавчими актами, інструктивними матеріалами, статтями, з конкретними дослідженнями чи досвідом практичної політики тощо).

Відібрана література підлягає уважній обробці. Попереднє ознайомлення включає побіжний огляд змісту, передмови, анотації. Розділи, що мають особливе значення для курсової (дипломної) роботи, старанно вивчають, роблять виписки, звертаючи особливу увагу на ідеї та пропозиції щодо вирішення проблемних питань обраної теми, дискусійні питання, наявність різних точок зору, розбіжностей тощо.

У процесі опрацювання літератури на окремих аркушах або картках роблять конспективні записи, виписки цифрового матеріалу, цитування. При цьому слід обов'язково виписувати повні бібліографічні показники джерел: прізвище та ініціали автора, назва книги (статті, журналу), видавництво, рік видання, обсяг книги (номер журналу), номер сторінки з тим, щоб використати ці записи під час підготовки списку використаної літератури й зробити необхідні посилання на джерела у тексті курсової (дипломної) роботи.

Написання курсової або дипломної роботи починається із визначення та висвітлення основного змісту кожного розділу. Виклад змісту кожного питання повинен бути доказовим, науково аргументованим (а не описовим і декларативним!). Теоретичні положення та висновки повинні ґрунтуватись на конкрет­них матеріалах реальної дійсності; факти і приклади повинні бути не випадкові, а типові.

Уміння письмово, теоретично обґрунтовано викладати матеріал свід­чить про сформованість знань студента, їх систематизацію та свідоме засвоєння. Опанувавши методи наукового дослідження, студент може самостійно, логічно і послідовно, відповідно до зазначеної мети письмово розкрити питання обраної теми. Основною вимогою до студентів, які працюють над курсовими та дипломними роботами, є самостійне і творче їх виконання.

Варто пам’ятати, що кожна надрукована на папері (компакт-диску чи інших носіях) або у всесвітній комп’ютерній мережі думка має власника, а її несанкціоноване використання є крадіжкою чужої інтелектуальної власності (плагіатом), за що передбачене покарання.

Складання плану роботи

Ознайомившись із літера­турою, студент може приступати до складання плану дослідження. Курсова та дипломна роботи, зазвичай, мають простий план, який включає вступ, основну частину (3 – 4 розділи), висновки, список використа­них джерел та літератури і, за необхідності, додатки. Проте допускається також використання і складного плану. План курсової (дипломної) роботи слід обов’язково узгодити з науковим керівником ще до початку роботи над її текстом.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)