АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Боротьба з тред-юніонами

Читайте также:
  1. Боротьба за економічний переділ світу та імперіалістична інтеграція
  2. Боротьба за переділ світу та імперіалістичні війни
  3. Боротьба за територіальне об'єднання країни у Середньовіччі. Друга болгарська держава
  4. Боротьба трудящих сільського господарства проти гноблення монополій І великих землевласників у капіталістичних країнах. Аграрні програми комуністичних І робітничих партій
  5. Боротьба у Верховній Раді України
  6. Загострення суперечностей імперіалізму і боротьба за мир
  7. Межі робочого дня. Боротьба робітничого класу за його скорочення
  8. Розділ 2. Конгреси І Інтернаціоналу та ідеологічна боротьба між учасниками
  9. ТЕМА 7. БОРОТЬБА ЗА ВІДРОДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОСТІ УКРАЇНИ

 

На шляху прем’єра залишалося багато перешкод, однією з яких була діяльність профспілок. Влада тред-юніонів у цей час була надзвичайно сильною. Існувала думка, що країною керує не уряд а профспілки. Діяльність трудових спілок, направлена на покращення соціального забезпечення робітників, не тільки протирічила політиці прем’єра, а й заважала здійсненню її планів виходу економіки із кризи. Головним в програмі Тетчер ц ці роки поряд із зниженням інфляції було зменшення впливу профспілок. «Суть демократії в тому, що ні одна група нації не повинна мати більше влади ніж парламент, а тред-юніони виривають владу із рук парламенту», - говорила прем’єр-міністр. Зміст лозунгу для боротьби з трудовими союзами, який був тоді взятий на озброєння, заключався в тому, що профспілки повинні належати робітникам, а не їх лідерам. В 1980-1982-х роках були прийняті законодавчі акти які обмежували права робітників не страйки солідарності, пікетування підприємств і дозволяли вибіркове звільнення страйкарів. В ці роки Тетчер звела до мінімуму зустрічі з керівництвом Британського конгресу тред-юніонів. В черговий раз відмовившись від зустрічі з профспілковим лідером Тетчер заявила йому: «Ми існуємо в різних світах».

Найважчим випробуванням для уряду з часу приходу його до влади став страйк шахтарів. У 1984 році Національне управління вугільної промисловості заявило про закриття ряду нерентабельних вугільних шахт. Саме тобі у весь ріст постало питання хто переможе в черговій боротьбі уряду з профспілками. На карту було поставлено виконання основних планів тетчерівського уряду – збільшення прибутків підприємств, ослаблення ролі профспілок і Лейбористської партії. Тактика, яку вибрала Тетчер була геніальною. Прем’єр-міністр виходила, по-перше, з того, що до страйку шахтарів потрібно ретельно підготуватися, щоби він не зміг нанести суттєвих збитків економіці, а по-друге, з того, що страйкуючі повинні опинитися в моральній ізоляції від суспільства.

Для реалізації першого завдання уряд прийняв ряд заходів. Розуміючи, що страйк шахтарів триватиме не один місяць уряд розпорядився створити додаткові запаси вугілля для стабільної роботи електростанцій. Крім того були знайдені додаткові ємкості для транспортування вугіллі на випадок якщо його прийдеться транспортувати.

Що стосується морального аспекту, Тетчер взяла на озброєння не тільки протистояння лідерів профспілок їх членам, але й самих профспілок – підприємцям. Зміст її заяв у цей час зводився до наступного: менеджери прагнуть ефективно керувати вугільною промисловістю, до інтенсивної та прибуткової праці, а профспілки, в особливості їх лідери, хочуть зберегти збиткові шахти за рахунок англійських платників податків.

Напередодні страйку були укомплектовані великі мобільні контингенти поліції, які пройшли спеціальне навчання для боротьби з пікетами. Тетчер створила своєрідний уряд «воєнного часу» - спеціальний внутрішній кабінет, в який увійшли шість міністрів. Його завданням було вироблення стратегії придушення страйку. Використання значної кількості поліції для придушення страйків шахтарів уряд пояснив тим, що страйкуючі гірники наносять школу всій нації, ставлять країну в тяжке економічне становище. Прем’єр неодноразово виступала з промовами де ці думки отримали розвиток і в кінцевому результаті уряду вдалося налаштувати проти шахтарів більшу частину населення країни.

На початку весни Національна профспілка гірників прийняла рішення про організоване завершення страйку, що тривало 51 тиждень. Головним було те, що шахтарська профспілка зазнала цілковитої поразки. Після цього закінчилися поразкою страйки поштових робітників, залізничників, державних службовців.

Після 1984 року страйки в Англії пішли на спад, а авторитет лейбористських профспілок став знижуватися, що призвело до розколу в самій партії. Оцінюючи значення антипрофспілкової політики Тетчер,політологи сходяться в одному: профспілки були виключені з участі в формуванні державної політики. Перемога над тред-юніонами стала усуненням найбільшої загрози тетчеризму.

 

РОЗДІЛ 3. ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА

 

3.1 Відносини між Великобританією і США

 

З приходом до влади уряду торі в 1979 році в зовнішньополітичному курсі Великобританії з’явились нові акценти, пов’язані з реалізацією програми консерваторів.

Передвиборний маніфест консерваторів називався "Сильна Британія у вільному світі". Перша частина його присвячена модернізації озброєнь. М.Тетчер проголошувала: "... виникає відчуття безпорадності від того, що колись велика нація здала свої позиції. Я вважаю, ми не тільки можемо, але й зобов’язані їх повернути" [24: 151].

Одержавши після перемоги на виборах "свободу рук" торі зразу погодились розмістити на своїй території американські ракети середньої дальності і з 1980 року почали готувати площадки для них. Це було пов’язано з тим, що англійські ракетні установки "поларіс" вже застаріли, а можливостей виготовити більш сучасні не було. Радянська історіографія звинувачувала М.Тетчер в тому, що таким рішенням вона позбавила Британію певної незалежності у військових справах. І це було правдою. М. Тетчер стверджувала, що у неї є право "вето" щодо використання цілі ракет. Але опитування 1984 року показало, що 73% англійців вважало, що США натиснуть кнопку і без згоди Лондона [ ЗО: 71]. В таких взаємовідносинах в більшості переслідувались американські інтереси, оскільки розміщення американських ракет середньої дальності на території Великобританії давало змогу використати їх поза межами впливу НАТО.

В 1980 році М. Тетчер підписала договір з США на постачання Англії ракет "Трайдент" [25: 170]. Після цього спостерігається явне зближення Англії з США. Міністр оборони Великобританії Ф.Пім зауважив: "Головне, що пов’язує нас із США - це оборона. Навіть якщо б ми не були пов’язані з США історією і мовою, ми не змогли б захистити себе без них, а вони себе - без нас" [25: 163]. Тому, починаючи з 80-х pp. Англія виступила в ролі "помічника" Білого Дому. На його пораду Британія почала притримуватись жорсткої лінії по відношенню до Ірану [25: 113]. Це привело до бурхливих дебатів в британському парламенті, оскільки згортання ділових відносин з Іраном неминуче повинно було викликати загострення економічних труднощів у Великобританії.

 

 

3.2 Великобританія і ЄЕС

З приходом до влади М. Тетчер, розбіжності в поглядах між Британією і іншими членами Європейського Союзу торкнулись перш за все суми внесків у бюджет і цін на сільськогосподарську продукцію.

Згадаймо, що Англія вступила в ЄЕС в 1973 році після довгих вагань [24: 154]. На протязі семи місяців - з листопада 1979 року до кінця травня 1980 року, загальний ринок знаходився в стані глибокої кризи, викликаної відмовою Англії визнати рішення ЄЕС щодо сільськогосподарської і бюджетної політики. Тому, зрештою, фінансовий вклад Англії було скорочено, але одночасно були підвищені ціни на сільськогосподарську продукцію. Крім того, досягнувши спочатку деякого зменшення суми внесків Англія так і не зуміла перетворити його на постійно діючий фактор.

М. Тетчер погрожувала вийти з Союзу, якщо її умови не будуть прийняті і ЄЕС не змінить рішення [24: 156].

Обурені поведінкою Англії, яка використовувала право "вето" для сповільненого вирішення цілого ряду проблем, члени Союзу проголосували в травні 1982 року за встановлення нових підвищених сільськогосподарських цін, ігноруючи "вето" Англії. Треба сказати, що вони вибрали досить вдалий момент, оскільки Лондон потребував дипломатичної підтримки в зв’язку з Фолклендською кризою.

Крім того, союзники Англії по ЄЕС часто висловлювали незадоволення провашингтонським курсом консервативного уряду. Роль посередника між США і Західною Європою, яку намагалась зіграти Британія, нерідко оцінювалась як спроба "всидіти на двох стільцях" [25: 123]. Це погіршувало відносини між Великобританією і ЄЕС.

За період 1973 - 1983 рр. об’єм промислового імпорту на Британські острови з країн ЄЕС зріс у чотири рази. Британія, не дивлячись на великі зусилля, змогла збільшити свій експорт лише на 66% [28: 326].

Серйозним приводом для занепокоєння в Уайтхолі, в другій половині 80-х років було зближення відносин між Бонном і Парижем, бо Великобританія в цей час виношувала план будівництва тунелю під Ла-Маншем. Проект обговорювався ще в 1802 році, а тепер був затверджений. Англія прийняла таке рішення, щоб завершити фізичну ізоляцію від континенту. Дж.Хау заявив: "...Сьогодні вплив Британії у світі як ніколи зв’язаний з Європою" [7: 111]. В 1986 році було підписано згоду про будівництво тунелю [7: 110].

Але не слід розуміти вищесказане як відмову Британії від стосунків з США. Загальні закордонні активи Англії складали на кінець 80-х років 80 млрд. £. Половина з них належала інвестиціям в США [71: 5]. Цей факт свідчить про стійкість відносин Англії і США.

Проте, Лондон не залишав спроб максимально використати ресурси своєї дипломатії в Європі. В кінці 80-х років Англії вдалося в кількох випадках виступити в якості координатора деяких зовнішньополітичних проблем країн Європи. Але це, звичайно, не дало змоги завоювати передові позиції в ЄЕС. З часом наближення термінів формування єдиного ринку країн ЄЕС в 1992 році в Лондоні почали виявляти занепокоєння. В 1990 році М.Тетчер висловилась проти цих планів, як таких, що не співпадають з суверенними інтересами її країни [29: 224].

В 1990 році більшість англійського населення виступили проти ЄЕС [8:280]. Остаточне вирішення цієї проблеми мало відбутися в 1992 році. Але вирішував її Джон Мейджор.

 

 

3.3 Британська Співдружність

 

Після другої світової війни Великобританія була наймогутнішою колоніальною державою. Найціннішим в Британській імперії був півострів Індостан. Їй також належали величезні володіння в Африці (найбільші - Нігерія, Північна і Південна Родезії, Гана, Бечуаналенд) в Азії - Малайзія та північна частина острова Калімантан, в Латинській Америці - частина Гвіани, у Середземному морі - острів Кіпр. Британськими домініонами залишалися Канада, Нова Зеландія та Австралія, яка до того ж мала мандат на управління частиною острова Нова Гвінея. Британія мала мандат Ліги Націй на управління Палестиною. Територія самої метрополії на той час становила 244,2 тис. км² з населенням близько 50 млн. чоловік, а площа колоній обчислювалась у 15,7 млн. км² і в них проживав 431 млн. населення (без урахування домініонів) [72: 39].

Великобританія ще задовго до Другої світової війни почала перебудовувати свої відносини з колоніями. Починаючи з 1931 року метрополія і домініони були об’єднані в нову асоціацію, яка називалась Британська співдружність націй. З 1947 року назва "Британська імперія" в офіційних документах остаточно змінюється назвою "Британська співдружність націй". На 1979 рік в співдружність входило 39 держав [25: 156].

Але в межах Британської співдружності існував ряд проблем: Південнородезійська криза розпочалась якраз тоді, коли в Лондоні до влади прийшов уряд торі. Слід сказати, що на той час Родезія мала статус колонії. Тому Народний Фронт цієї країни в 1978 році провів свої вибори, але лейбористи відмовились визнати результати виборів. Це зробила Маргарет Тетчер. Крім того, вона була прихильником незалежності Родезії. 10 вересня 1979 року в Лондоні відкрилась конференція з проблем Південної Роде­зії [72:43]. Але згода була вироблена лише на 99 день конференції - 17 грудня 1979 року, а 21 грудня підписана [72:48]. Угода передбачала повернення Родезії статусу колонії на перехідний період під управлінням британського генерал-губернатора і підготовку проведення виборів в 1980 року. Після виборів генерал-губернатор повинен буде скласти свої повноваження, а Великобританія - відмінити санкції і розробити вигідні для Родезії (Зімбабве) тарифи в торгівлі з країнами Загального ринку [25:154]. Проголошення Республіки Зімбабве підняло авторитет консерваторів.

Ще однією проблемою в Британській співдружності була політична ситуація в ПАР. На початку 80-х років тут встановилася диктатура Боти. На конференціях Співдружності в 1984 і 1986 роках закликалось до прийняття жорстких санкцій з боку Англії і США відносно ПАР. Англія не могла знехтувати вимогами Співдружності, тому пішла на деякі незначні економічні санкції щодо ПАР. В цій ситуації Англія переслідувала свої інтереси, адже прибутки від прямих інвестицій в ПАР (10-12 млрд. £) приносили щорічно Англії півмільярда фунтів стерлінгів [72:46].

Що ж до суті самої Співдружності, то на нашу думку вона була вигідна як для Англії, так і для інших країн Співдружності. Проте справедливо буде сказати, що створюючи Британську Співдружність, Англія намагалась зберегти власні колонії. Втрата колоній означала б для неї зниження прибутків, вірогідність економічної кризи. Це означало б повернення величезної маси колоністів до метрополії, що також загрожувало новими витратами. З другого боку, спроба утримати колонії збройним шляхом потребувала величезних витрат і в перспективі загрожувала остаточним розривом економічних зв’язків, втратою джерел сировини і ринків збуту. А пошуки мирного варіанту деколонізації надавав Англії шанс подальшого використання ресурсів колоній для власної вигоди [72:38].

Великобританія надавала колишнім колоніям значну матеріальну і фінансову допомогу, одночасно не лише допомагаючи їх економіці, але й міцно прив’язуючи їх до себе.

У відносинах між Британією і країнами Співдружності можна виділити негативні і позитивні моменти. Система відносин в середині Співдружності дозволяє розвинути горизонтальні зв'язки між її членами. Але такий зв’язок можливий лише між найбільшими країнами співдружності - Англією, Австрією, Канадою, Індією. Ці країни можуть вести політику вертикального зв’язку. Наприклад, Австралія з Новою Зеландією, Канада з країнами Карибського басейну. Але, в основному, менші країни мають менші права. Великі країни не завжди беруть до уваги рішення всіх країн Співдружності (ситуація в ПАР).

Співдружність має і соціальне значення. На 1989 рік в Британії навчалось 14 тисяч студентів з країн, що розвиваються, в тому числі і 9,5 тисяч з країн Співдружності. Більше 7,6 тис. англійців співдружності. Більше 7,6 тис. англійців працювали в цих країнах за урядовими програмами [8:8].

 

 

3.4 Відносини з СРСР

 

Коли Маргарет Тетчер провела заміну застарілих ракет "Поларіс" на американські ракети "Трайдент", то більшість політиків вважали, що такий крок Англії є неправильним. Тепер вона повинна була ділити воєнну відповідальність разом з США. Якщо б такі ракети були направлені проти СРСР, то удар у відповідь треба було б чекати і Америці, і Англії [30:71]. Тому після висунення СРСР в 1985-1986 роках нових ініціатив, направлених на радикальне скорочення ядерної зброї і її ліквідацію, Англія зразу ж заявила про готовність включитись в переговори з СРСР [25:221].

Крім того, на початку серпня 1985 року В Англії вийшла книга М.С.Горбачова, де він писав: "...радянсько-англійські відносини приховують в собі великі можливості... Впевнений, що радянсько-англійське співробітництво могло б зіграти важливу роль в оздоровленні міжнародних відносин" [33:400].

За таких обставин Маргарет Тетчер запрошує до себе міністра
закордонних справ СРСР Е.А.Шеварнадзе. Треба сказати, що офіційні
переговори Лондоні велись востаннє ще в 1976 році [8:151]. Але, на відміну від них, переговори 1986 року мали досить реальний результат. По-перше, обидві сторони зобов'язувались дотримуватись договорів ОСО-1 і ОСО-2, що
передбачали обмеження стратегічного озброєння. По-друге: заборона хімічної зброї, по-третє: Маргарет Тетчер і Джері Хау було запрошено в Радянський Союз [73:3].

Візит Маргарет Тетчер в Москву відбувся з 28 березня по 1 квітня 1987 року. Тут продовжували обговорювати тему ядерної безпеки. Тетчер заявила: "Я не можу уявити світ без атомної зброї. Бачите, я людина практична. Звичайно, всі хотіли б безатомного світу. Але я не вважаю, що це можна реалізувати" [26:2].

Переговори затягувались. Рішення про повне скорочення ядерної зброї прийняте не було, але обидві сторони підтвердили дотримання попередніх договорів - ОСО-1, ОСО-2 і ПРО, частково вирішили питання про контроль над озброєнням [74:3].

Наступним етапом радянсько-англійських відносин був візит Дж. Хау в Москву в лютому 1981 року [75:5]. Важливих рішень прийнято не було. Джері Хау звинуватив СРСР в тому, що він і США не виконують договору про скорочення ядерної зброї. Він заявив, що не може підписувати будь-яких документів, оскільки Радянський союз веде "неясну політику" [8:291]. Джері Хау визнав, що політичні зміни в країні є, але вони поки що не дали очікуваного результату.

Але цей візит зовсім не означав розриву зв’язків між СРСР і Великобританією. Англія була однією з перших країн, які надали допомогу

СРСР після землетрусу у Вірменії. Вона виділила 5 мільйонів £ і направила до Вірменії своїх рятувальників [8:299].

У 1989 році М.С.Горбачов відвідав Лондон. Знову постало питання ядерного роззброєння. Але до вирішення проблеми справа не дійшла. Тому переговори обмежились підписанням ряду економічних, а також політичних угод [67:3].

Можна констатувати, що радянсько-англійські відносини кінця 80-х років стосувались в основному питань ядерного роззброєння. Деякі успіхи в напрямку обмеження стратегічного озброєння були, але основне коло питань залишилось невірним.(див. додаток).

 

 

3.5 Фолклендська криза

 

Зовсім несподівано для британців 1982 рік відзначився війною з Аргентиною. Ця війна через Фолклендські (Мальвінські) острови була однією з найбільших конфліктів другої половини XX століття. Вперше, після Суецької кризи 1956 року Британія опинилась в стані війни [32:133].

Але спочатку трошки історії. Фолклендські острови були відкриті в кінці XVI ст. В 1766 році Франція віддала архіпелаг Іспанії. В 1833 році острови захопили британські війська і вигнали з них аргентинських поселенців. Та Аргентина ніколи не визнавала прав Британії на архіпелаг [8:90].

У 1965 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій було визнано колоніальний статус Фолклендів. Резолюція вимагала змінити цей статус шляхом переговорів. Уряд Маргарет Тетчер стверджував, що питання про суверенітет не може обговорюватись, але не всі в Лондоні так думали. Ті політичні сили, що виступали проти рішення М.Тетчер, висували таку аргументацію:

1) Більшість країн Південної Америки можуть підтримати Аргентину. Антиаргентинська позиція буде "на руку" СРСР, який тепер посилить свої впливи в Латинській Америці.

2) Було б занадто невигідно розривати зв’язки Фолклендів з Аргентиною і "повісити острови собі на шию" [31: 26].

Ті, що виступали на боці М.Тетчер. вважали:

1) Район Мальвінських островів дуже багатий на нафту і газ, було б нерозумно втратити його [ 25: 169]..

2) Консерватор Дж.Емере вважав, що "...Південна Атлантика більше ніж космос може бути в майбутньому використана як воєнна база" [31: 28].

Може бути ще одна причина військового вирішення цієї проблеми. Після виборів, аж до 1982 р., М.Тетчер ще не змогла досягнути тих успіхів в розвитку країни, які вона обіцяла перед виборами. А успішна війна і перемога підняли б популярність уряду М.Тетчер і забігаючи наперед, варто сказати, що такий розрахунок був вірним.

"Фолклендські острови, - заявив уряд, - не колонія, її населення на 99% британці, які ведуть англійський спосіб життя і не бажають ставити питання про деколонізацію островів і передачу управління ними Аргентині" [16:23].
Англійський уряд виправдовувався тим, що він стоїть на боці інтересів
населення Мальвін і притримується необхідності збереження і поваги до прав
людини. Але при цьому англійський уряд повністю ігнорував колоніальний
характер проблеми. Ще в перші дні конфлікту британські правлячі кола
намагались переконати світ, що рішення про направлення військової ескадри до островів переслідувало перш за все дипломатичну мету. Але вже тоді було
цілком зрозуміло, що англійський уряд взяв курс на війну. Про намагання
розв’язати військові дії проти Аргентини свідчило рішення англійського
уряду, прийняте 7 квітня 1982 р., яке оголошувало про введення з 12 квітня
двохсоткілометрової зони війни навколо Мальвін. З цієї дати будь-які військові дії, будь-які військові кораблі, що будуть знайдені в межах двохсоткілометрової зони, повинні підлягати знищенню [8: 97].

В середині травня 1982 р. виникла ідея зустрічі лідерів Англії і Аргентини для обговорення питання про ліквідацію військового конфлікту. Маргарет Тетчер сказала коротко: "Моя відповідь - ні" [8: 100].

Становище загострилось, коли 2 травня 1982 р. аргентинський крейсер "Белграно" був торпедований англійським підводним човном "Конквейер" [31: 60]. Навіть Тетчер визнала, що "Белграно" не рухався в бік Мальвін.

В квітні 1982 р. була ще одна можливість врегулювати конфлікт, коли держсекретар США Хейч погодився бути посередником між воюючими сторонами [31: 60]. Але 30 квітня, коли Англія підвела свій флот до Мальвін, держсекретар заявив, що припиняє свою місію. Однозначно, було припинено постачання американської зброї в Аргентину і відмовлено їй в наданні кредитів [19: 61]. Така позиція США була пов’язана з тим, що на той час Англія і США були політичними партнерами. Та й сам Хей Ягвже пізніше, не приховував, що з самого початку місія носила проанглійський характер.

Війна розпочалась 2 квітня 1982 р. Аргентинські війська висадились на Мальвінських островах і вивісили в столиці свій національний прапор [31: 49]. Англійський уряд не визнав даного факту, тому розірвав дипломатичні стосунки з Аргентиною і направив військову ескадру до Мальвін [7: 49].

21 травня, після інтенсивного артилерійського обстрілу з моря і бомбардувань з повітря, на Мальвіни, одночасно в кількох пунктах були висаджені загони англійських десантників і зав’язались бої [31: 66]. Не дивлячись на великі переваги англійців, війна продовжувалась три тижні. 15 червня військові дії були припинені, 15 тис. аргентинських солдатів та офіцерів взято в полон [19: 62].

Прем’єр-міністр повністю відкинула можливість обговорення питання про суверенітет Фолклендських островів або передачу островів під опіку ООН.

Наслідком війни стало посилення авторитету консерваторів, зближення зв’язків Англії і США. Крім того, Великобританія змушена була витратити багато коштів на відновлення економіки Мальвінів. Мабуть острови того були варті, оскільки у війні з Аргентиною, Англія втратила 225 чоловік вбитими і 777 чол. поранених [8: 104].

 

ВИСНОВКИ

Отже, у науковій роботі «Маргарет Тетчер: політичний портрет жінки при владі» ми дослідили і висвітлили період правління консерваторів на чолі із Маргарет Тетчер, описали їх внутрішню та зовнішню політику, соціально-економічні та політичні реформи.

Описуючи цей період в історії Великобританії ми проаналізували кризу в країні та її згубні наслідки для економіки. Лейбористський уряд, який перебував тоді при владі, був неспроможним подолати кризовий період і стабілізувати ситуацію в країні. Усі заходи, які приймали лейбористи не лише не давали бажаних результатів, а й поглиблювали і без того складне становище держави.

Прихід до влади Маргарет Тетчер позначився рядом рішучих реформ для виведення країни із кризи. Розробка неоконсервативної моделі, денаціоналізація підприємств, підтримка дрібного і середнього бізнесу не лише покращили економічну ситуацію у Великобританії, а й підняли її на високе місце серед найрозвиненіших країн світу.

Незважаючи на позитивні зрушення, радикальні зміни, які вносив уряд консерваторів, не завжди проходили гладко. Основною перешкодою були тред-юніони, які користувалися великою популярністю в країні. Тому реформи проходили з масовими страйками робітників, чиї підприємства визнали нерентабельними. Не зважаючи ні на що, уряду вдалося подолати всі перепони і протриматися при владі досить довгий період часу.

Комплекс дій і тактик, які використовувала Маргарет Тетчер, перебуваючи на посту прем’єр-міністра, увійшов в історію під назвою «тетчеризм». Політика, яку проводила «залізна леді», відзначалася своєю радикальністю і жорсткістю. Бачачи перед собою мету, вона розробляла чіткий план дій і заходів для її досягнення. Безкомпромісність і цілеспрямованість часто викликали спротив, однак стали запорукою успіху і ключем до позитивних змін у суспільстві.

Щодо зовнішньої політики консерваторів, то вони були багатогранними і неоднозначними. Великобританія пішла на зближення у стосунках із США. Англія погодилася на розміщення на її території американських ракет середньої дальності, що викликало неоднозначні відгуки серед населення. Згодом Англія замінила свої застарілі ракети на нові, які теж були американського виробництва. Отже, в загальному відносини між Великобританією і США стосувалися питань оборони.

Не все так гладко було у стосунках з ЄЕС, яких зближення із США не дуже влаштовувало. Крім того був іще ряд суперечностей які впливали на погіршення стосунків з ЄЕС, що в результаті призвело до загрози виходу Великобританії з Європейського союзі.

Великобританія перестала існувати як колоніальна держава, тому на місці Британської імперії виникла Британська співдружність що була вигідна не лище Англії, а й іншим країнам, які туди входили. Не зважаючи на деякі конфлікти в Родезії і ПАР, відносини між державами були більш ніж задовільними.

Щодо відносин з СРСР, то в загальному вони були направлені на скорочення стратегічних озброєнь. Наслідками переговорів стали договори ПРО, ОСО-1 та ОСО-2.

Негативним явищем стала Фолклендська криза, яка полягала у протистоянні Великобританії та Аргентини за Мальвінські острови. Однак, не зважаючи на збитки і людські жертви, Англії вдалося отримати перемогу, а консерваторам здобути шалену популярність і підтримку населення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.026 сек.)