АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Санкції за відсутності підстав і за недотримання порядку здійснення фактичного затримання

Читайте также:
  1. D. Затримання заявника та тримання його під вартою
  2. Exercise 15 Поставте слова в правильному порядку.
  3. А) закон тотожності; б) закон суперечності; в) закон виключеного третього; г) закон достатньої підстави.
  4. Верховний Суд України відмовляє в задоволенні заяви, якщо обставини, які стали підставою для перегляду справи, не підтвердилися.
  5. Верховний Суд України переглядає судові рішення у кримінальних справах виключно з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом,
  6. Види радіаційного впливу на людину у порядку
  7. Вирок на підставі угоди може бути оскаржений у порядку, передбаченому цим Кодексом, з підстав, передбачених статтею 394 цього Кодексу.
  8. Відповідальність за порушення порядку приватизаційного інвестування та угод приватизації.
  9. Глава 27. Загальні положення щодо умов та порядку переміщення і пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України
  10. Глава 3. Порядок здійснення правового аналізу документів під час укладення договору застави за кредитом з метою юридичного обґрунтування своїх прав як заставодержателя
  11. Глава 49. Здійснення митного контролю
  12. Глава 58. Загальні положення щодо здійснення органами доходів і зборів контролю за окремими видами діяльності підприємств

Недотримання порядку здійснення фактичного затримання пов'язане з правилами застосування зброї і спеціальних засобів, карається відповідно до ст.20.12 і 20.13 Кпап, а також може служити підставою для порушення клопотання про відкликання ліцензії.

Недотримання порядку здійснення фактичного затримання пов'язане з перевищенням меж, необхідних для затримання при застосуванні насильства, карається згідно зі ст. 203 КК. Під перевищенням повноважень службовцями приватних охоронних служб розуміються тільки такі дії, які здійснені із застосуванням насильства, наприклад з нанесенням побоїв, катуванням, незаконним позбавленням волі, погрозою вбивства чи заподіяння шкоди здоров'ю, викраденням людини.

Злочин за перевищення повноважень може бути здійснено тільки навмисне, тобто приватний охоронець усвідомлює, що він, застосовуючи насильство або погрожуючи насильством, надходить незаконно і перевищує повноваження, надані йому у відповідності з законом. Мотиви цього злочину можуть бути різними, в тому числі і пов'язаними з виконанням охоронних послуг. Загрозою насильства може бути будь-яке практичне або психічний вплив, що свідчить про намір застосувати це насильство. Те саме діяння, що спричинило смерть (вбивство) затримуваного, підлягає спільної кваліфікації за ст.105 і 203 КК. Два варіанти кваліфікації мають місце на практиці у зв'язку з поширеною думкою про наявність додаткового захисту об'єкта в ст. 203 КК.

Однак нам представляється найбільш правильним застосування спільної кваліфікації для всіх випадків, а не тільки у випадку вбивства. Недотримання порядку здійснення фактичного затримання пов'язане з перевищенням меж, необхідних для затримання без застосування насильства, карається згідно зі ст. 127 КК.

Крім того, необхідно враховувати можливість відповідальності за відшкодування майнової та іншої шкоди згідно з цивільним законодавством.

Стаття 167. «Заподіяння шкоди в стані крайньої необхідності»

Шкоду, заподіяну в стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, яка загрожує самому причинителю шкоди або іншим особам, якщо ця небезпека за даних обставин не могла бути усунена іншими засобами, має бути відшкодована особою, заподіяла шкоду.

Враховуючи обставини, при яких було завдано такої шкоди, суд може покласти обов'язок його відшкодування на третю особу, на користь якого діяч заподіяв шкоду, або звільнити від відшкодування шкоди повністю або частково, третю особу, яка заподіяла шкоду. Не можна виключати, що третьою особою в цій справі може виступати як приватне охоронне підприємство, так і замовник охоронних послуг.

Особливо даний аспект важливий при затриманні особи який намагався, але встиг зробити протиправні дії. Але також цей вид відповідальності може виникнути у разі перевищення заходів, необхідних для затримання. Необхідно пам'ятати: у діях приватного охоронця не буває дрібниць, на пам'ять приходять слова Стендаля: «Тюремник завжди менше думає про ключі, ніж арештант про втечу...».

Дійсно, приватний охранник в ситуаціях, що вимагають пильність і обережність, розслабляється, відволікається, і це призводить до вкрай негативних наслідків.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)