АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Компенсаційна і некомпенсаційна оцінки конкурентоспроможності продукції

Читайте также:
  1. G – темп зростання нац. доходу; S –частка заощаджень в НД; C- капіталоємність продукції
  2. Аналіз асортименту і структури продукції
  3. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  4. Аналіз якості виробленої продукції
  5. Аналітичний спосіб оцінки конкурентоспроможності підприємства.
  6. Анкета для самооцінки вчителем своєї діяльності
  7. В. Показники оцінки фінансової стійкості
  8. Визначення конкурентоспроможності підприємства
  9. ВИЗНАЧЕННЯ ПРОГНАЗОВАНОЇ КІЛЬКОСТІ РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ
  10. Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному провадженні: поняття, значення, структура та особливості оцінки.
  11. Витрати виробництва і їх загальна характеристика. Собівартість продукції, її види, структура і шляхи зниження
  12. Глава 2. Підходи до оцінки

Розрізняють компенсаційну та некомпенсаційну оцінки конкурентоспроможності продукції. Під час компенсаційної оцінки слабкі сторони продукції можуть бути ком­пенсовані сильними. Для порівняння різ­них видів продукції (послуг) при цьому ви­користовують адитивні критерії.

Під час некомпенсаційної оцінки слабкі сторони продукції не можуть бути компенсованими сильними. Для порівняння товарів при цьому використовують лек­сикографічні критерії.

Як зазначалося в п.5.3, проблема об'єктивної оцінки продукції полягає в порів­нянні всіє чи основної маси споживчих характеристик, які цікавлять споживача.

Як інтегральний показник для порівняння доцільно використати функцію ко­рисності товару, Визначення функції корисності є складним завданням. Нами пропонується розглянути спосіб оцінки корисності товарів, заснований на діагнос­тиці ступеня відповідності реальних значень споживчих характеристик товарів ба­жаному для споживачів значенню цих показників. Передбачається, що корисність конкретної модифікації товару для споживача є тим більшою, чим більше реальні характеристики відповідають бажанню споживачів.

При компенсаційній оцінці товару загальну корисність від придбання оди­ниці продукції (U) необхідно визначати за формулою (5.1):

U = d1C + d2Q, (5.1)

де С, Q - показники, які характеризують ступінь відповідності вартісних і якіс­них характеристик оцінюваного товару вимогам споживача;

d1, d2- коефіцієнти, які вказують на вагомість атрибутів С, Q.

Додатково для коефіцієнтів вагомості вартісних і якісних характеристик про­дукції (d1, d2) повинні задовольнятись вимоги оцінки, визначені формулою (5.2):

0 ≤d1 ≤ 1; 0≤d2 ≤ 1; d1 + d2 = 1. (5.2)

При оцінці вартості продукції споживач аналізує ціну її споживання, яка скла­дається з ціни придбання та ціни експлуатації. Показник, який характеризує відпо­відність вартісних параметрів продукції вимогам споживача, слід розрахувати за формулою (5.3):

С = с1gП2gЕ, (5.3)

де с1 - вагомість характеристики «ціна придбання»;

с2- вагомість характеристики «ціна експлуатації»;

gП - одиничний параметричний показник, що оцінює відповідність ціни придбання товару бажаному для споживача значенню;

gЕ - одиничний параметричний показник, що оцінює відповідність ціни експлуатації товару бажаному для споживача значенню.

Показники gП, gЕ розраховують за допомогою формул (5.4-5.5):

(5.5)

(5.6)

де - максимально можливе значення ціни придбання товару на ринку;

- максимально можливе значення ціни експлуатації товару за визна­чений період;

- бажана споживачем ціна придбання товару;

- бажана споживачем ціна експлуатації товару;

СП - реальна ціна придбання товару;

СЕ - реальна ціна експлуатації товару.

Зростання цін придбання та експлуатації товару понад максимально припус­тимі значення унеможливлює споживання товару на аналізованому сегменті ринку.

Відтак, граничними умовами входження товару на ринок за ціновими факто­рами виступають обмеження, відтворені формулою (5.6):

(5.6)

Показник, що характеризує відповідність якісних параметрів товару вимогам споживачів (Q), визначається за формулою (5.7):

(5.7)

де k - визначений атрибут товару;

К - кількість оцінюваних споживачем товарних атрибутів;

і - визначена товарна характеристика;

І - кількість характеристик, що формують визначений атрибут;

аk - вагомість k -го атрибута;

а i - вагомість i -ої характеристики в оцінюваному атрибуті;

gi - одиничний параметричний показник якості товару, що оцінює відповід­ність якості товару бажаному для споживача значенню.

Одиничні параметричні показники якості ( gi ) можна розподілити на п'ять різних за призначенням груп.

До першої групи відносять показники, підвищення значення яких є бажаним^ для споживача. Прикладом може бути збільшення періоду гарантійного обслугову­вання виробу. Одиничний параметричний показник якості для цієї групи розрахо­вується за формулою (5.8):

(5.8)

де - мінімальне значення якісного /-го параметра, при якому товар до­пускається на ринок;

- значення якісного і- го параметра, при якому споживач повністю задо­вольняє свої потреби;

- реальне значення якісного і- го параметра аналізованого товару.

Умовою входження товару на ринок за показниками якості першої групи буде обмеження, відтворене формулою (5.9):

(5.9)

До другої групи відносять показники, зменшення значення яких є бажаним для споживача. Прикладом може бути зменшення кількості бензину, споживаного автомобілем на 100 кілометрів пробігу. Одиничний параметричний показник якості для цієї групи розраховується за формулою (5.10):

(5.10)

де - максимальне значення якісного /-го параметра, при якому товар допускається на ринок.

Умовою входження товару на ринок за показниками якості другої групи буде обмеження, відтворене формулою (5.11):

(5.11)

До третьої групи відносять показники, наявність яких є бажаною для спо­живача. Прикладом може бути наявність телефону при обміні квартири.

Якісний показник для цієї групи дорівнюватиме одиниці (тобто gі3 = 1), якщо він наявний в аналізованому виді продукції. Цей показник дорівнюватиме нулю (тобто gі3 = 0), якщо він відсутній в аналізованому виді продукції. Якщо якісний по­казник третьої групи входить до складу нормативних параметрів, які визначають умо­ви входження товару на ринок, то товар допускається на ринок за умови, що gі = 1.

До четвертої групи відносять показники, відсутність яких є бажаною для споживача. Прикладом є відсутність шкідливих речовин в харчових продуктах.

Якісний показник для цієї групи дорівнюватиме одиниці (тобто gі4 = 1), якщо він відсутній в товарі. Цей показник дорівнюватиме нулю (тобто gі4 = 0); якщо він наявний в товарі. Якщо якісний показник четвертої групи входить до складу норма­тивних параметрів, які визначають умови входження товару на ринок, то товар до­пускається на ринок за умови, що gі = 1.

До п'ятої групи відносять показники, відхилення значення яких в обидві сторони від нормативно обумовленого якісного показника є неприпустимим для споживача. Прикладом може бути напруження в мережі постачання електричного струму.

Умовою входження товару на ринок за показниками якості п'ятої групи буде обмеження, відтворене формулою (5.12):


(5.12)

Тут можливі два випадки, коли якісний показник перевищує бажаний рівень та коли він нижчий за цей рівень. Відповідно до кожного з випадків одиничний пара­метричний якісний показник буде розраховуватися за співвідношенням (5.13):


(5.13)


При некомпенсаційній оцінці товару загальну корисність від придбання одиниці товару можна визначити за формулою (5.14):


(5.14)

де п - кількість показників, що враховуються споживачами при виборі продукції.

Слід зауважити, що порядок урахування показників визначається їх пріорите­тністю для споживача. В першу чергу враховуються показники, які є найважливі­шими для споживача, а вже потім - другорядні.

Методика розрахунку параметричних показників при некомпенсаційній оцінці gi аналогічна методиці при компенсаційній оцінці з тією тільки різницею, що зна­чення gi, не можуть перевищувати значення 0,9. Через це процедури розрахунку gi, дещо відрізняються від запропонованих для компенсаційної оцінки:

по-перше, під час розрахунку показників третьої та четвертої груп показнику gi надається значення 0,9, а не 1 (одиниця);

по-друге, якщо значення gi, розраховані для інших груп показників, переви­щують значення 0,9, їх слід нормувати. Нормування здійснюється з урахуванням всіх постачальників аналогічної продукції на ринок для однорідних груп показників.

Нормоване значення одиничного параметричного показника якості будь-якої групи розраховується за формулою (5.15):

(5.15)

де gi - розраховане значення і- го параметричного показника якості за компенсаційною методикою оцінки;

- максимальне значення i -го параметра якості з визначених по всіх постачальниках продукції на ринку.

При здійсненні некомпенсаціиної оцінки параметри (факторні характерис­тики) необхідно враховувати з пріоритетом, визначеним порядком їх чергування в переліку найсуттєвіших для споживача кількісних і якісних властивостей продукції.

Для позиціонування пропозиції продукції на ринку використовують дві харак­теристики:

1) характеристику відповідності продукції вимогам споживача;

2) характеристику відповідності продукції між собою.

Одинична корисність товару, розрахована за описаними вище компенса­ційною та некомпенсаційною методиками оцінки конкурентоспроможності продукції за формулами (5.1 та 5.14), першою характеристикою позиціонування. Ранжирування аналізованої продукції зі зменшенням значень одиничної корисності в знач­ній мірі визначає позицію окремого товару в усій товарній номенклатурі. Чим ви­щим є значення одиничної корисності, тим більш конкурентоспроможним є товар. Однак значення одиничної корисності не відтворює ступінь відповідності продукції між собою.

Тому другою характеристикою позиціонування є визначення для кожного аналізованого виду продукції відстані між ним та товаром з «ідеальними» для споживача параметрами.

Ідеальний товар, який забезпечує повне задоволення потреб споживачів, по­винен відповідати вимогам, відтвореним формулою (5.16):

(5.16)

тобто ціна споживання, ціна експлуатації та значення кожного параметра яко­сті товару повинні відповідати бажаним значенням.

При оцінці «ідеального» товару значення всіх одиничних параметричних по­казників якості дорівнюють одиниці (тобто gi = 1).

Відстань між досліджуваним видом продукції та «ідеальним» товаром (li) визначається за формулою (5.17) по всій сукупності параметрів якості п:

(5.17)

Обидві описані вище характеристики використовуються як координати позиціонування. Перша координата характеризує одиничну корисність товару (Ui, дру­га - відстань між досліджуваним та «ідеальним» товарами (lі).

Процедура позиціонування полягає в розрахунку координат кожного виду продукції і розміщенні відповідної точки на координатній площині. Якщо точки гру­пуються, це свідчить про те, що в загальній масі є групи товарів, які займають різні позиції на ринковому сегменті.

Для ілюстрації охарактеризованих процедур необхідно здійснити позиціону­вання продукції за умов компенсаційної та некомпенсаційної оцінок її конкуренто­спроможності в такий спосіб, як це представлено на рис. 5.2-5.3.

Ранжирування продукції по мірі зменшення одиничної корисності дає змогу порівняти її конкурентоспроможність. Конкурентоспроможність буде зменшуватися по мірі віддалення від початку рангового списку. Конкурентоспроможність товару, який має максимальну корисність, дорівнюватиме 1 (одиниці).

Загальну оцінку конкурентоспроможності конкретного виду продукції при компенсаційному підході (КСi,) можна здійснити за допомогою співвідношення (5.18):


(5.18)


де Ui - одинична корисність і -ого виду продукції;

- одинична корисність продукції, яка є найбільш споживаною, тобто лідируючою на ринку.

При некомпенсаційній оцінці корисність «ідеального» товару дорівнює 0,99...9, тобто , де кількість знаків після коми співпадає з кількістю суттєвих параметрів (факторів).

Загальну оцінку конкурентоспроможності конкретного і- ого виду продукції при некомпенсаційному підході (КС,) можна здійснити за допомогою формули (5.19):


(5.19)

Для більш детальної оцінки конкурентоспроможності продукції необхідно:

- виявити структуру її конкурентних переваг;

- визначити її ринкову силу.

Конкурентні переваги товару можуть бути внутрішніми та зовнішніми.

Зовнішні конкурентні переваги ґрунтуються на властивостях продукції, які визначають цінність для покупця (наприклад, скорочення витрат експлуатації, збі­льшення терміну використання тощо).

Внутрішні конкурентні переваги засновані на лідерстві підприємства в сфері управління виробничими витратами, які створюють цінність для виробника.

При компенсаційній оцінці конкретного виду продукції її внутрішні і зовнішні конкурентні переваги визначаються за допомогою формул (5.20-5.21):


(5.20)

(5.21)

Неважко замітити, що загальна корисність оцінюваної продукції представляє собою суму її внутрішніх і зовнішніх конкурентних переваг, тобто вірним є арифме­тичний вираз:

.

За умов некомпенсаційної оцінки конкретного виду продукції її внутрішні і зов­нішні конкурентні переваги визначаються за допомогою формул (5.22-5.23):


(5.22)

(5.23)


де - показник, що характеризуєвідповідність ціни споживання продукції бажаному споживачами значенню;

m - номер позиції, що характеризує значимість атрибута «ціна споживан­ня» в загальній системі оцінки продукції споживачами.

Ринкова сила продукції залежить від можливості підвищення ціни її при­дбання без втрати конкурентної позиції. Максимально можливе підвищення ціни придбання продукції власне і визначає її ринкову силу.

При компенсаційній оцінці максимально можлива ціна продукції визначається за формулою (5.24):

(5.24)

Максимально можливе збільшення ціни придбання продукції за умов компенсаційної оцінки (ΔСі), що має i -ту конкурентну позицію, тобто її ринкова сила, визначається за формулою (5.25):

(5.25)

При некомпенсаційній оцінці максимально можлива ціна продукції визнача­ється за формулою (5.26). Аналогічно до компенсаційної методики оцінки макси­мально можливе збільшення ціни придбання продукції за умов некомпенсаційної оцінки (ΔСі), що має i -ту конкурентну позицію, визначається за формулою (5.25).

(5.26)

За результатами здійснених розрахунків всіх показників конкурентоспромож­ності продукції рекомендується для наочності заповнити підсумкову таблицю у ви­гляді табл. 5.1.


Таблиця 5.1

Структура конкурентних переваг продукції за умов компенсаційної та некомпенсаційної оцінок

Постачальник товару на ри­нок Одинична корисність товару Конкурентні переваги Ринкова сила продукції
Внутрішні Зовнішні
абсолютні % абсолютні %
             
             
             
             
             
           
п            

Аналіз ринку, структурованого відповідним чином за підприємствами-товаро- виробниками, які формують пропозицію певних однорідних товарів, дає можли­вість визначити лідируючі позиції та товари-послідовники. Це, в свою чергу, ство­рює певні варіанти для вибору їх споживачами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)