АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бібліографічний опис документа

Читайте также:
  1. II. Виды работ по подготовке проектной документации
  2. II. Документальные фильмы
  3. IV. Оформление медицинской документации во ВЛЭК ГА
  4. V-го Международного фестиваля документального кино «КинЗА»
  5. VІ Вимоги до складання та оформлення документації про проходження ВИРОБНИЧОЇ практики
  6. Абревіатури та графічні скорочення у документах
  7. Анализ показателей оплаты труда и влияющих на них факторов. Документация для анализа использования фонда оплаты труда.
  8. АРКУШ ПОШИРЕННЯ ДОКУМЕНТА
  9. Аудиторская документация и их виды
  10. Аудиторская документация и их виды.
  11. Беседа семнадцатая. Из реки по имени Факт. Про документальность
  12. Библиографическое описание многотомного документа

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ТА ПРАВИЛА

СКЛАДАННЯ БІБЛІОГРАФІЧНОГО

ОПИСУ ДОКУМЕНТА

 

 

Черкаси – 2007


ББК 78.371.1

З 14

 

 

Рецензенти:

заступник директора наукової бібліотеки Черкаського державного технологічного університету Я. В. Крайнова;

завідувач відділом бібліографічної роботи та інформаційних послуг

Обласної бібліотеки для дітей ім. О. Кошового Л. О. Ткач

 

Науковий редактор:

директор наукової бібліотеки

Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Н. Ю. Силка

 

З 14 Загальні вимоги та правила складання бібліографічного опису документа / Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького; Уклад.: Н. М. Лебідь, О. З. Медалієва, В. Г. Тур, В. Л. Штангеєва. – Вид. 2-е, випр. та допов. – Черкаси: Вид-во ЧНУ ім. Б. Хмельницького, 2007. – 16с.

На основі директивних, нормативних та методичних документів подані рекомендації зі складання та оформлення списку літератури, який є складовою частиною наукових робіт студентів, викладачів, наукових працівників.

 

ББК 78.371.1

УДК 025.32

 

 

Рекомендовано до друку Вченою радою Черкаського

національного університету імені Богдана Хмельницького

(протокол № 4 від 5 грудня 2006 року)


Від укладачів

Найважливішою проблемою кінця ХХ − початку ХХІ ст. стала розробка єдиних міжнародних стандартів бібліографічного опису і приведення національних стандартів у відповідність до міжнародних.

Необхідність у виданні даних рекомендацій викликана введенням в дію на території України (з 1 липня 2007 р.) нового національного стандарту ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. (ГОСТ 7.1-2003, IDT). Він є базовимдля системи стандартів, правил, методичних посібників зі складання бібліографічного опису.

Зважаючи на те, що науковці та студенти нашого навчального закладу постійно використовують у своїх наукових дослідженнях бібліографічний опис, який регламентує загальні вимоги до однієї з важливих складових будь-якого наукового дослідження – списку використаних джерел, наукова бібліотека університету вважає необхідним надати інформацію студентам та науковцям нашого університету про зміни, які відбулися у бібліографічному описі документа з введенням в дію нового стандарту.

 

 

Бібліографічний опис документа

 

Бібліографічний опис – це сукупність бібліографічних відомостей про документ (автор, назва документу, місце і рік видання, загальна кількість сторінок тощо), записаних за певними правилами й призначена для його ідентифікації та загальної характеристики. Бібліографічний опис дає уявлення про зміст, вид, читацьке призначення документа. Без нього неможливо написати рецензію, реферат, огляд літератури, послатися на певне дослідження у науковому, навчальному виданні. Завдяки цьому бібліографічний опис широко використовується у науковій та інформаційній діяльності.

У 60-х рр. ХХ ст. в СРСР виникла потреба у створенні документа, дотримання якого було б обов’язковим для всіх установ і осіб, і який би забезпечував однотипність бібліографічних записів на рівні країни. У зв’язку з цим на Всесоюзній науковій конференції з каталогізації (1965 р.) було запропоновано підготувати державні стандарти на складання бібліографічних описів і оформлення документів, які були затверджені та видані у 70-х роках. Стандарти постійно переглядаються, удосконалюються та перевидаються. З переходом до комп’ютерних технологій постало питання створення єдиних міжнародних правил складання бібліографічного опису, де Україна є активним учасником у їх розробці та впровадженні.

Для уніфікації складання бібліографічного опису на міжнародному рівні, забезпечення можливості обміну результатами каталогізації розроблено новий національний стандарт ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання. (ГОСТ 7.1-2003, IDT), який набув чинності 1 липня 2007 року.

Виконання функцій бібліографічного опису можливе за умов дотримання відповідної методики складання описів, однакової для всіх.

Бібліографічний опис джерел інформації для реферату, курсової, кваліфікаційної, дипломної, магістерської та наукових робіт складається відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи, дотримання вимог яких є обов’язковим:


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)