АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЧОМУ ЧОЛОВІКИ ДІЮТЬ ТАК, А НЕ ІНАКШЕ

Читайте также:
  1. Вагова категорія 100 кг ліва рука (чоловіки)
  2. Вагова категорія 100 кг права рука (чоловіки)
  3. Вагова категорія 90 кг права рука (чоловіки)
  4. Укажіть речовини (розчини речовин), які взаємодіють із залізом.
  5. Укажіть речовини, які взаємодіють з етанолом.
  6. Фактори, що протидіють тенденції норми прибутку до зниження
  7. Характеристика і класифікація сил та зусиль, які діють на вантаж у процесі перевезення.
  8. Які органи забезпечують тривале підтримання тіла людини у певній позі та протидіють силі земного тяжіння?

«А жінка нехай поважає чоловіка»

(Еф. 5, 33)

 

Як чоловік може сказати своїй дружині щось таке, що завдає їй глибокого душевного болю, а через годину сподіватися, що вона відповість на його ніжність? Чому чоловік вважає, що він повинен повчати свою дружину, коли бачить, що її образили. Як чоловік може лежати біля дружини, яка гірко плаче, і не сказати їй жодного слова, коли вона потребує його співчуття й уваги?

Ці ситуації не є винятковими, їх прийнято вважати нормальними. Коли подружні пари приходять до мене на консультації, вони, як правило, дивуються, чому мене не вражають їхні розповіді. Вони просто не вірять, що їх досвід є буденним явищем. Кожен шлюб, як і кожна людина, - неповторний, але проблеми, з якими ви зіштовхуєтеся, - типові.

Багато проблем подружнього життя пов'язані з простим фактом: чоловіки і жінки - це абсолютно різні люди. Емоційні, психічні і фізичні відмінності між чоловіком і жінкою настільки великі, що без взаємних намагань досягнути порозуміння щасливий шлюб майже неможливий. Один відомий психіатр якось сказав: «Я 30 років вивчав жінок, і зараз я запитую себе: «Чого вони хочуть?» Якщо він дійшов до такого висновку, то самі розумієте, як мало про вас може знати ваш чоловік! Цей розділ відкриє вам деякі відмінності між вами і вашим чоловіком, які можуть бути причиною проблем у ваших стосунках. Це допоможе вам зрозуміти, чому він робить те, що вас вражає. Адже ви, мабуть, завжди думали, що йому байдуже - завдало це вам болю чи ні.

Але він чоловік, і ті слова й вчинки, які вражають вас, є наслідком його чоловічої натури. Проте це не означає, що ви маєте жити з байдужим і неемоційним чоловіком. Навпаки. Якщо ви знатимете про ці відмінності, то зможете допомогти йому досягти гармонії почуттів.

Перш ніж перейти до психологічних і фізичних характеристик, я хотів би звернути вашу увагу на загальні відмінності, які впливають на ваші стосунки. На мою думку, найкращим прикладом для ілюстрації цих відмінностей буде порівняння з метеликом і буйволом.

Метелик має дуже високу чутливість. Він відчуває найменший подих вітру. Він пурхає над землею і сприймає середовище у всій повноті. Він помічає красу навіть найменшої квітки. Завдяки чутливості він сприймає всі зміни навколо себе і реагує на них. Він спритно уникає всього, що може йому зашкодити. (Спробуйте спіймати метелика без сачка). Якщо найменший камінчик зачепить його крильця, метелик буде тяжко поранений і помре.

Буйвол же міцний і нечутливий. Він не реагує на подих вітру. На нього не вплине навіть найсильніший порив вітру. Він не дозволяє заважати собі. Він не звертає уваги на квіти і не помічає змін навколо себе. Якщо до його спини причепити камінець, то він цього навіть не помітить.

Буйвол не є поганим від природи лише тому, що не помічає краси квітів. Його сила і міць можуть бути перевагою. Якщо правильно застосувати цю силу, його можна запрягти в плуг, і він буде виконувати роботу, яка не до снаги навіть чотирьом чоловікам.

Аналогія цілком очевидна. Ваш чоловік - буйвол (але не кажіть про це надто голосно), а ви - метелик. Він схильний «орати» свій шлях, а ви відчуваєте життя і обставини своєю емоційністю. «Маленьким камінчиком на крильцях метелика» може бути іронічне зауваження, гостра критика чи звичайна байдужість. Може бути так, що він завдає вам болю, навіть не помічаючи цього.

Буйвол ніколи не зрозуміє чутливості метелика, а метелик ніколи не зможе конкурувати зі силою буйвола. І на цьому аналогія закінчується.

З вашим шлюбом буде інакше. Ваш чоловік може навчитися ніжності, чуйності, романтичності, але самому йому з цим не впоратися. Ця книжка навчить вас, як ви можете йому допомогти. Ви повинні усвідомити: ваш чоловік не розуміє, що його гострі зауваження чи його байдужість завдають вам болю. Він може цьому навчитися, але він потребує вашої допомоги. А зараз перейдімо до відмінностей між чоловіком і жінкою в психічному, духовному, фізичному, статевому й інтуїтивному аспектах. Звичайно, не всі питання будуть викладені вичерпно, але вони створять вам уявлення про відмінності, які не завжди беруться до уваги.

 

Відмінності

в психічному і чуттєвому аспектах

 

Жінки схильні бути більш «особистими», ніж чоловіки. Вони виявляють глибокий інтерес до людей і їхніх почуттів, чоловіки ж цікавляться практичною стороною справи і намагаються пізнати її за допомогою логіки.

Д-р Осборн вважає, що жінки ототожнюють себе з людьми, з якими вони знайомі, і з предметами, які їх оточують. Між ними і навколишнім світом виникає своєрідний «зв'язок єдності». Чоловіки також «вступають в контакт» з людьми і обставинами, але вони ніколи не дозволять порушити свою ідентичність. Вони завжди дотримуються дистанції. Тому-то так легко вразити жінку, критикуючи її дім, адже вона вбачає в ньому частину себе. (Одна жінка, років 50, розповіла, що дуже радіє букетові квітів, який їй дарує чоловік. Ці квіти виділяють її на фоні дому й сім'ї. Подарунок «наголошує», що вона неповторна особистість, яку визнають і шанують).

Через емоційне ототожнення себе з людьми і середовищем жінці потрібно більше часу, ніж чоловікові, щоб звикнути до нових обставин. Чоловік логічно сприймає переваги змін і навіть за кілька хвилин може звикнути до них. У жінки все це зовсім по-іншому. Вона відразу помічає наслідки змін і проблеми, які можуть виникнути у зв'язку з цим для неї і її сім'ї. Їй потрібен час, щоби звикнути до нового середовища, і лише тоді вона зможе побачити переваги цих змін.

Стефан і Боні ледве зводили кінці з кінцями. Він працював по 18 годин у своїй маленькій крамниці, вона - також не менше 8 (при цьому вона була вагітна на сьомому місяці). Якось він поїхав на Схід, щоб укласти з одним мультимільйонером ділову угоду. Зустріч була успішною, і Стефан отримав дуже вигідну пропозицію. Він ледве дочекався, щоб зателефонувати Боні і розповісти про цю чудову новину.

Стефан не потребував і п'яти хвилин, щоб погодитися на пропозицію. Він вважав це єдино розумним рішенням. Він зателефонував Боні і розповів новини у «логічній» послідовності, щоб здивувати її. Він сказав: «По-перше, ти не будеш більше працювати. По-друге, він дає мені 20 відсотків прибутку (він каже, що за рік я стану мільйонером). І третє, ти навіть не уявляєш, як тут гарно, і він бере на себе витрати за дорогу».

Стефан був шокований, коли Боні почала плакати. Спочатку він подумав, що це сльози радості. (Я знаю, важко повірити, що він справді так думав. Але не забувайте: чоловіки - як буйволи).

Коли Боні трохи заспокоїлася, вона почала ставити запитання, які для Стефана видалися просто смішними. (Він навіть подумав, чи вона бува не збожеволіла). Вона запитувала: «А що буде з нашими батьками?» «А наша квартира - я вже облаштувала дитячу кімнату». Третього її запитання чоловіча ментальність Стефана не витримала, і він повісив слухавку. Вона зважилася запитати його, чи він, бува, не забув, що вона на сьомому місяці!

Він дав їй 12 годин часу, щоб вона заспокоїлася, а потім знову зателефонував. Вона вже отямилася і погоджувалася переїхати на Схід, покинувши батьків, друзів, свого лікаря і навіть дитячу кімнату, яку вона так старанно готувала для свого первістка.

Боні потребувала майже вісім місяців, щоб звикнути до нового середовища, Стефану ж було достатньо лише кількох хвилин. Стефан так і не став мільйонером. Справа «прогоріла» за вісім днів до народження їхньої дитини, і вони знову змушені були переїжджати за тисячі кілометрів від свого рідного міста. Стефан зрозумів свої помилки, і тепер він ніколи не приймає важливих рішень, якщо Боні не погоджується з ним цілком. Якщо назрівають якісь зміни, він завчасно попереджує її про це, щоб у неї було досить часу зважити всі «за» і «проти». Стефан ніколи не забуває, що Боні з любові до нього погоджувалася на такі жертви. Він переконався: питання «А що буде з батьками?» чи «Як бути з дитячою кімнатою?» можуть бути важливіші, ніж гроші.

 

Фізичні відмінності

 

На думку доктора Пауля Попное, засновника Лос-Анжелеського інституту проблем сім'ї, можна написати цілу книжку про біологічні відмінності між чоловіком і жінкою, не торкаючись питання статевої різниці.

Подаємо деякі з цих відмінностей.

Чоловіки і жінки відрізняються кожною клітиною свого тіла. І ця відмінність у комбінації хромосом вирішально впливає на стать.

Тривалість життя жінок від природи більша. Можливо, це через відмінність хромосом. У середньому жінки живуть на 3-4 роки довше, ніж чоловіки.

Звичайно в жінок обмін речовин відбувається повільніше, ніж у чоловіків. Відмінності є також у структурі кісток і внутрішніх органів.

У жінок відбуваються важливі фізичні процеси, яких немає у чоловіків - менструація, вагітність, клімакс. У жінок більше гормонів, і вони інші, ніж у чоловіків. Ці гормони впливають на поведінку і почуття.

Щитовидна залоза у чоловіків і жінок виконує різні функції. В жінок вона більша і «активніша», під час вагітності і менструацій вона збільшується. Вона відповідає у жінок за підвищену схильність до утворення тромбів, стійкість до простудних захворювань, здорову шкіру, волосяний покрив тіла і тонкий шар жиру.

«Жіноча» кров багатша на воду (червоних кров'яних тілець на 20% менше). Оскільки червоні кров'яні тільця забезпечують клітини киснем, то жінки швидше втомлюються і схильні до запаморочень. Отже, вони мають перевагу лише стосовно тривалості життя. Під час війни, коли тривалість робочого дня на англійських фабриках було збільшено з 10 год. до 12, кількість запаморочень у жінок зросла на 150 відсотків, а для чоловіків це взагалі нетипове явище.

У чоловіків на 50% більше фізичної сили, ніж у жінок.

Жіноче серце б'ється в середньому швидше - 80 уд/хв., (в чоловіків - 72). Артеріальний тиск (на 10 одиниць менший, ніж у чоловіків) щохвилини «скаче», але вони не схильні до високого тиску, хіба що в похилому віці.

Сила вдиху і видиху у жінок набагато менша, ніж у чоловіків.

Жінки краще переносять високі температури, бо в них менше уповільнюється обмін речовин, ніж у чоловіків.

 

Відмінності в статевому плані

 

Статеві бажання жінки залежать від її місячного циклу, а чоловік відносно «незалежний». Його статеву активність стимулює, головним чином, гормон тестостерон

Жінки дуже реагують на дотики і ніжні слова. Їх більше приваблює внутрішній світ чоловіка, для чоловіка ж визначальним є вигляд жінки. Як правило, чоловіки менш вимогливі до жінок, до яких вони відчувають фізичний потяг.

Якщо чоловікові майже не потрібна підготовка до статевого акту, то жінка за кілька годин мусить емоційно і духовно налаштувати себе до цього. Вона потребує ніжності. Різке ставлення може блокувати її статеву активність упродовж цілого дня. Якщо чоловік не зважає на почуття дружини, то вона може навіть відчувати спротив до його пестощів. Багато жінок розповідали, що почували себе повіями у власному подружньому ліжку, коли чоловіки примушували їх до статевого акту, а вони внутрішньо не бажали цього. Чоловіки навіть не уявляють, яких страждань вони завдають своїм дружинам такою поведінкою.

Ці основні відмінності є причиною конфліктів у подружжі. Як правило, вони виникають відразу після весілля. Жінка інтуїтивно знає, яким має бути любляче подружжя. Завдяки своїй чутливості вона зважає на почуття чоловіка і намагається налагодити щирі, змістовні стосунки - тобто багатоаспектні стосунки, а не лише статевий зв'язок.

Вона хоче бути для свого чоловіка коханою і подругою, дивувати його і бути для нього укриттям, стати для нього рівноправною партнеркою. Чоловік же не має такого інтуїтивного бачення подружніх стосунків. Він позбавлений інтуїтивного вміння кохати свою дружину, поводитися з нею так, щоб задовільнити її найглибші потреби.

Оскільки він не має інтуїтивного поняття про всі ці речі, то мусить послуговуватися набутими знаннями і навичками. На жаль, наша шкільна система не передбачає відповідної підготовки у даному аспекті. Єдиним джерелом знань може служити приклад батьківського дому. Та для багатьох із нас цього не достатньо. Багато чоловіків, одружуючись, знають все про секс, але нічого про справжнє, жертовне кохання. Будучи прикладом для нього, ви допоможете йому навчитися дарувати вам і вашим дітям таку любов, якої ви потребуєте.

Я не хочу констатувати, що чоловіки більші егоїсти, ніж жінки. Я лише маю на увазі, що чоловіки, на відміну від жінок, на початку подружнього життя не схильні до жертовного кохання. (Ви добре знаєте, що жінки можуть бути ще більшими егоцентристами, ніж чоловіки).

 

Відмінності в інтуїції

 

Норман хотів інвестувати свої заощадження в бізнес, який гарантував повну надійність прибутку. Він зважив всі «за» і «проти» і дійшов до висновку, що це - вигідне вкладення капіталу. Підписавши угоду і внісши гроші, він вирішив повідомити про це дружину.

Коли вона довідалася про деякі деталі цієї угоди, в неї виникло погане передчуття. Помітивши це, Норман розгнівався і запитав, у чому причина. Вона не могла назвати якусь логічну причину, бо її не було. Вона лише знала - «щось тут не так». Норман послухався її, пішов до свого партнера і заявив, що хоче забрати свою частку. Йому відповіли, що він божевільний, але гроші повернули. Через деякий час уряд висунув звинувачення організаторам цього бізнесу і їхнім інвесторам. Інтуїція дружини врятувала Нормана не лише від втрати грошей, а й від в'язниці.

Чим же пояснити цю «жіночу інтуїцію»? Тут немає нічого містичного, лише глибоке підсвідоме сприйняття деталей, яке іноді може бути конкретним, а іноді - дуже абстрактним. Оскільки йдеться про підсвідомі процеси, жінка не завжди може пояснити свій погляд. Вона сприймає, а точніше, «відчуває» особу чи ситуацію, чоловіки ж схильні до логічного аналізу умов і осіб.

Як показує цей розділ, чоловіки і жінки не усвідомлять своєї «самобутності», якщо не прагнутимуть цього. Ці знання додадуть вам надії, терпіння і толерантності в прагненні налагодити стосунки зі своїм чоловіком.

А тепер спробуємо дослідити, як ви можете допомогти своєму чоловікові стати більш чуйним.

 

Для роздумів

Чим ви відрізняєтеся від свого чоловіка, коли налагоджуєте стосунки:

- один з одним;

- з дітьми;

- з родичами;

- з друзями;

- з громадою.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)