АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сантимегровохвильова терапія (СМХ-терапія)

Читайте также:
  1. Ампліпульстерапія
  2. Високоінтенсивна імпульсна магнітотерапія
  3. Дециметрова терапія (ДМВ терапія)
  4. Інтерференцтерапія
  5. ЛАЗЕРОТЕРАПІЯ
  6. Монетаризм- Мільтон Фрідмен ( Шокова терапія)
  7. Низькочастотна магнітотерапія
  8. Радонотерапія та радонові ванни, Показання та протипоказання до їх проведення. Методики лікування.
  9. Ультрависокочастотна терапія електричним полем (УВЧ-терапія)

Для лікування застосовуються хвилі сантиметрового діа­пазону, які виникають при електромагнітних коливаннях надвисокої частоти (2375 МГц).

Механізм дії хвиль сантиметрового діапазону (мікрохвилі). При дії хвиль сантиметрового діапазону в тка­нинах виникають коливальні рухи електрично заряджених іонів, що викликає перетворення електричної енергії в тепло­ву. При цьому істотне значення мають втрати енергії, які обумовлені релаксаційними коливаннями полярних молекул води (біля 50% від загальних втрат енергії). Відповідно най­більше поглинання енергії мікрохвиль відбувається в ткани­нах з великим вмістом води (кров, лімфа, м'язи, паренхіма­тозні органи), які нагріваються сильніше інших тканин. Порогова чутливість при дії СМХ на тіло людини складає 10мВ/см. Вплив нижче цієї порогової величини не викликає почуття тепла. В механізмі дії мають також значення резонансні явища в молекулах білка, амінокислот і пептидів, відносно близьких до частотних характеристик СМХ. При дії мікрохвиль, які проникають на глибину 4-6 см, частина їх відбивається шкірою і на межі розділу середовищ та тканин. Відображені від тканин мікрохвилі призводять до утворення стоячих хвиль, за рахунок яких при СМХ терапії нагрівається шкіра і підшкірно-жирова клітковина. При впливі на ту чи іншу ділянку е.м.п. ЗВЧ в тепловій дозі температура підвищується на 1-3°С, посилюється регіонарний кровообіг, розширюються капіляри, підвищується проникливість їх стінок. Це призводить до покращення трофіки тканин і по­силення процесів метаболізму. При впливі на запальні тканини е.м.п. ЗВЧ у нетеплових і слаботеплових дозах спостерігається зменшення вмісту в орга­нах і тканинах медіаторів запалення (гістамін, серотонін, брадикініноген), а також знижується проникливість тканин. У крові підвищується вміст АКТГ і глюкокортикоїдів, викликає імунодепресивну та протизапальну дію. Застосування поля ЗВЧ викликає протизапальну, знеболюючу і десенсибілізуючу дію.

Показання для застосування СМХ терапії: гострі, підгострі і хронічні запальні процеси, в тому числі і гнійні процеси різних локалізацій, дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів, кісток, хребта, кінцівок, захворювання периферичної нервової системи, облітеруючі захворювання су­дин кінцівок, гострі і хронічні захворювання вуха, горла, носа, жіночих статевих органів, захворювання легень, виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки.

Протипоказання. Наявність або підозра на злоякісні новоутворення, схильність до кровотеч, значна декомпенса­ція серцевої діяльності, інфаркт міокарду, стенокардія, вагітність, системні захворювання крові, активний туберку­льоз легенів, набряк тканин в ділянці впливу, свіжі травми кістково-м'язевої системи.

Апаратура для СМХ терапії, техніка і методика. В якості генератора електромагнітних хвиль сантиметрового діа­пазону в теперішній час використовують такі апарати для СМХ терапії: пересувний — "Промінь 58-1" з вихідною по­тужністю 150 Вт і портативний — "Промінь-2" з вихідною потужністю 20 Вт. В комплект апарату "Промінь 58-1" входять три полівипромінювачі діа­метрами 9, 11, і 14 см, а також прямокутний випро­мінювач розміром 30x9 см. Випромінювач має вихід­ний отвір, який закритий полістероловою пластинкою і пропускає мікрохвилі. Вплив проводять на відкри­ту ділянку шкіри на відстані 5-7 см.До апарату "Промінь-2" додається п’ять випромінювачів з керамічним заповненням (циліндричні - діаметри 1,5; 2 і 3,5 см; вагінальні і ректальні), а також циліндричний порожнистий випромінювач діаметром 11,5 см. Всі ці випромінювачі прикла­даються безпосередньо до шкіри або слизових оболонок хворого.

При роботі з апа­ратом "Промінь 58-1" повинна бути кабіна, яка огороджена і захи­щена металевою сіткою або металевою ткани­ною. При роботі з апа­ратом "Промінь-2" за­хист не потрібний. Процедура проводить­ся в лежачому або си­дячому положенні хво­рого, з хворого по­трібно позабирати ме­талеві предмети.Вплив СМХ дозу­ють ватами (Вт), вра­ховуючи теплопочуття хворого. При роботі з апаратом "Промінь 58-1" розрізняють на­ступні дози: слабку — без почуття тепла (20-30 Вт); середня — з почуттям слабкого теп­ла (40-50 Вт); сильну — з почуттям помірно­го тепла (60-70 Вт). При роботі з апаратом "Промінь-2" застосо­вують дози, які викли­кають почуття слабко­го тепла (1-3 Вт), або помірно вираженого тепла (3-5 Вт). При роботі вагінальними та ректальними випромінювачами вико­ристовують потужність 3-5 Вт.

Приклади призначення і показання. СМХ терапія на додаткові пазухи носа. Індуктор з настроєним контуром діаметр 9 см встановлюється над гай­моровою пазухою носа з повітряним зазором 5 см. Доза слабкотеплова, потужність 50 Вт. Тривалість процедури 10 хвилин, щоденно. Курс лікування — 10-15 процедур. Пока­зання: гайморит гострий.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)