АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Індуктотермія

Читайте также:
  1. Грязелікування
  2. Дія на організм фізіотерапевтичних факторів
  3. ДОЗУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ЧИННИКІВ
  4. Література для самоконтроля
  5. Поради студенту.
  6. Ситуаційні задачі
  7. Тестовий контроль

Індуктотермія — метод електролікування, в основі яко­го лежить вплив на тканини тіла хворого високочастотним магнітним полем, яке виникає навколо витків індуктора при проходженні змінного струму високої частоти. Змінне магніт­не поле створює вихровий струм, який нагріває тканини (індуктотермія — наведення тепла).

Фізичні основи і механізм дії індуктотермії. Для індуктотермії використовують частоту коливань магнітного поля 13,56 МГц, яка відповідає довжині хвилі 22,13 м і відносить­ся до діапазону коротких хвиль. При виливі на тканини ви­сокочастотного магнітного поля в них виникають вихрові стру­ми, сила яких зворотньо пропорційна електричному опорові тканин. Енергія високочастотного магнітного поля поглинаєть­ся в основному тканинами з хорошою електропровідністю. Тому найбільш інтенсивно поглинають енергію і виділяють більше всього тепла в рідинному середовищі (лімфа, кров) і в тканинах, де багато є води (м'язева, нервова тканини, паренхиматозні органи). Поглинання енергії магнітного поля реалізується через посилення іонної провідності і в форму­ванні резонансних коливань внутрішньоклітинних елементів. Це приводить, з одного боку, до виділення тепла, а з другого — до утворення осцилярного ефекту. Ці дві величини — протилежні. Тобто чим більше поглинання енергії, тим більше теплоутворення і менше проявляється осцилярний ефект.

При індуктотермії рівномірно прогріваються тканини на глибину 6-8 см. При цьому шкіра і підшкірно-жирова тканина нагрівається менше, чим глибокі тканини — м'язи. При слабкотепловій дозі індуктотермії місцева температура підвищується на 1-1,5°С, а при середньо-тепловій дозі — на 2°-3°С При індуктотермії в глибоких тканинах виникає тривала гіперемія, посилюється кровообіг і лімфообіг, підвищуються процеси метаболізму, зменшується збудливість центральних і периферичних відділів нервової системи, стимулюються репаративні процеси в тканинах та глюкокортикоїдна функція кори наднирників. Індуктотермія підвищує фагоцитарну ак­тивність лейкоцитів, активізує діяльність ферментів і катехоламінів. В загальному індуктотермія викликає зне6олюючу спазмолітичну і протизапальну дію.

Показання для застосування індуктотермії: підтострі і хронічні захворювання кістково-м'язевої систем, хронічні захворювання периферичної нервової системи, підгострі хронічні захворювання органів дихання, травлення, печінки, нирок, захворювання малого тазу.

Протипоказання. Наявність або підозра на злоякісні новоутворення, схильність до кровотеч, значна декомпенсація серцевої діяльності, інфаркт міокарду, стенокардія вагітність, системні захворювання крові, гострі гнійні запальні процеси, підвищена температура тіла, активний туберкульоз легенів, металеві предмети в зоні дії магнітного поля високі частоти.

Апаратура для індуктотермії, техніка і методи проведення процедур. Зараз для індуктотермії використовують апарат "ІКВ-4", який представляє собою генератор коливань високої частоти з кварцевою стабілізацією і змонтований в пересувну металеву тумбочку. Апарат ІКВ-4 дозволяє проводити вплив за допомогою великого і малого резонансних циліндричних індукторів діаметрів 12 і 22 см. Вихідна потужність при роботі з малим резонансним індуктором 60 Вт, з великим — 200 Вт. Крім цього, вплив можна здійснювати за допомогою індуктора - кабеля і спеціальних гінекологічних індукторів (приставка ЕПГ-1), які підключаються до апарату через відповідний пристрій для роботи в резонанс.

Якщо хворому проводиться процедура, то на ньому не повинно бути металевих предметів. Металевий індуктор резонанс або індуктор-кабель розміщують на відстанні 1-1,5см. від поверхні тіла. Для того щоб зберегти цю відстань, на шкіру накладають в декілька шарів мохнатий рушник. При проведенні процедури за допомогою індуктора-кабеля його намотують на кінцівку у вигляді пружини і фіксують пласт- масовими гребінцями.

Процедури індуктотермії дозують головним чином за інтенсивністю теплового почуття, яке виникає у хворого, так як показання апарату не доз­воляє заміряти кількість енергії, яка поглинається тілом. Застосовують слабкі, середні і сильні теплові дози впливу. Почуття слабкого теп­ла виникає при переключенні апарату "ІКВ-4" на 1-3 по­значку, середнього - 3-5 по­значку, сильного тепла 6-8 по­значку. Процедура триває 15-30 хвилин. Щоденно або че­рез день. Курс лікування 10-15 процедур.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)