АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Високоінтенсивна імпульсна магнітотерапія

Читайте также:
  1. Низькочастотна магнітотерапія

Високоінтенсивна імпульсна магнітотерапія (ВІМТ) полягає в лікувальному впливі імпульсного магнітного поля (ІМП) з частотою проходження імпульсів близько 0,5 Гц, тривалістю 110-180 мкс, амплітудою на робочій поверхні індуктора 1000-1500 мТл.
В основі лікувальної дії магнітних полів лежать відомі фізичні закони. На електричний заряд, що рухається по кровоносних судинах в магнітному полі, діє сила Лоренца, перпендикулярна вектору швидкості руху заряду, постійна в постійному і знакоперемінна в змінному магнітному полі. Це явище реалізується на всіх рівнях організму (атомарний, молекулярний, субклітинний, клітинний, тканинний). Так, наприклад, внаслідок дії сил Лоренца на пара - і діамагнітні молекули біотканини виникає обертаючий момент, під дією якого молекули розташовуються вздовж основних осей обертальної симетрії. В результаті змінюються властивості клітинних мембран і внутрішньоклітинних структур: проникність мембран, дифузні та осмотичні процеси, колоїдний стан тканин, підвищується рівень метаболічних процесів, окисно-відновних реакцій та вільно-радикального окислення.

Коли на кров або будь-яку біологічну структуру (м'яз, нерв, внутрішній орган, кісткова тканина) впливати змінним імпульсним магнітним полем, то в них за законом електромагнітної індукції Фарадея наводиться електрорушійна сила (ЕРС).
Вплив наведеної ЕРС на біотканини пов'язано з існуванням на клітинних мембранах потенціалу дії і порядку 0,1 В. який визначає процеси дифузії іонів у клітині.

При амплітуді імпульсу полусинусоидальной (дзвоноподібної форми, рівною 0,5 Тл, і його тривалістю 100 мкс (тривалість фронту 50 мкс) в кільцевому контурі радіусом 2 см напруженість наведеного електричного поля складе 100 (103 В/м). При частоті проходження таких імпульсів порядку через 2с виділене в біотканини тепло буде встигати уноситься кровотоком, виключаючи тим самим небезпеку перегріву.

Метод отримав назву високоінтенсивна імпульсна магнітна терапія. Вплив сильного імпульсного магнітного поля інтенсивністю 1,0 - 1,5 Тл помітно на відстані 5-10 см від поверхні індуктора в глибині біотканини. Так, на глибині 2 см в біотканинах величина магнітної індукції складає 200-300 мТл, 5 см - 30-45 мТл, 10 см – 4-6 мТл і 20 см – 2-3 мТл.

Таким чином, до 5 см позначається ефект ВИМТ, а до 20 см - дію магнітної терапії низької інтенсивності, тому індуковане електричне поле чинить активний вплив на глибоко розташовану м'язову, нервову, кісткову тканину, внутрішні органи, покращуючи мікроциркуляцію, стимулюючи обмінні процеси і регенерацію. Електричні струми великої щільності, індуковані імпульсним магнітним полем високої інтенсивності, активізують міелінізовані товсті волокна нервів, внаслідок чого блокується афферентн імпульсація з больового вогнища за спинальним механізму «зворотного блоку». Больовий синдром зменшується або усувається повністю вже під час процедури або після перших процедур. За ступенем вираженості знеболюючого ефекту імпульсна магнітна терапія перевершує всі інші види магнітної терапії.

Вплив інтенсивним магнітним полем на м'язові фібрили, вегетативну іннервацію судин, периферичні нервові закінчення шкірних покривів викликає значне збільшення локального кровотоку, що сприяє видаленню продуктів аутолізу клітин з вогнища запалення і як наслідок зменшення запальної реакції. Під впливом імпульсного магнітного поля високої інтенсивності змінюється заряд клітин, дисперстність колоїдів, проникність мембран, що призводить до зменшення або усунення набряку тканин. Вплив імпульсного магнітного поля на вегетативні ганглії, нервові закінчення, м'язові фібрили, локальний кровотік збільшує в два рази, стимулює обмінні, трофічні процеси, метаболізм клітин, що сприяє видаленню продуктів аутолізу клітин з вогнища запалення і, як наслідок, зменшенню запальної реакції.

Під впливом імпульсного магнітного поля інтенсивністю 1-1,5 Тл під індукторами в тканинах на глибині до 2 см утворюються індуковані електричні струми густиною 1 -2 мА/см2, здатні викликати скорочення скелетних і гладких м'язів внутрішніх органів і кровоносних судин, тобто має місце так званий ефект безконтактної електричного (магнітного) стимуляції. При цьому ефект стимуляції нервово-м'язового апарату від індукованого інтенсивним імпульсним магнітним полем електричного струму вище, ніж від стимуляції зовнішнім електричним струмом. Даний ефект пояснюється тим, що індуковані магнітним полям електричні струми утворюються у всій товщі нервового стовбура і порушують всі нервові волокна, а від зовнішнього електричного струму подразнюються тільки поверхневі нервові волокна стовбура нерва в області перехоплень Ранвье, а до глибоко розташованих нервових волокон електричний струм не доходить, так як вони покриті захисною мієлінової оболонкою. Для порівняння: при стимуляції нервово-м'язового апарату зовнішнім електричним струмом безпосередньо на шкірних покривах під електродом створюється щільність струму, рівна 1-2 мА/см, а в глибині біотканини щільність струму значно менше.

Таким чином, завдяки імпульсним магнітним полями високої інтенсивності, з'являється можливість індукування в глибині тканин без їх пошкодження електричних полів і струмів значної інтенсивності. Це дозволяє отримати виражений терапевтичний протинабряковий, знеболюючий, протизапальний, стимулює процеси регенерації, міостимулюючі ефекти дії.

Апарати імпульсної магнітної терапії є сучасним ефективним засобом лікування травматичних пошкоджень, запальних, дегенеративно-дистрофічних захворювань нервової та опорно-рухової системи.

Таким чином, ІМП високої інтенсивності впливають на патогенетичні механізми виникнення болю і ефективно знімають її.

Лікувальні ефекти ВІМТ: аналгетичний, протинабряковий, протизапальний, вазоактивний, стимулює процеси регенерації пошкоджених тканинах, нейростимулирующий, міостимулірующій.

Покази:

  • Захворювання та травматичні враження ЦНС (ішемічний інсульт головного мозку, преходящі порушення мозкового кровообігу, Наслідки ЧМТ травми з руховими розладами:
  • закриті травми спинного мозку з руховими порушеннями; дитячий церебральний параліч; функціональні істеричні паралічі);
  • травматичні, запальні, токсичні, ішемічні ушкодження периферичної нервової системи:
  • реконструктивні оперативні втручання на периферичних нервах; первинні інфекційно-алергічні полірадикулоневрити; полінейропатії; плексити; невралгія, герпетичний ганглионит;
  • травматичні пошкодження опорно-рухової системи (забиття м'яких тканин, суглобів, кісток, розтягнення зв'язок; закриті переломи кісток та суглобів при іммобілізації, в стадії репаративної регенерації; відкриті переломи кісток, суглобів, поранення м'яких тканин при іммобілізації, в стадії репаративної регенерації; гіпотрофія, атрофія м'язів в результаті гіподинамії, викликаної травматичними пошкодженнями опорно-рухової системи);
  • запальні і дегенеративно-дистрофічні пошкодження опорно-рухової системи (деформуючий остеоартроз суглобів з явищами синовіту і без явищ синовіту; розповсюджений остеохондроз, деформуючий спондильоз хребта з явищами вторинного корінцевого синдрому; шийний радикуліт з явищами плечелопаточного періартриту, грудний радикуліт, попереково-крижовий радикуліт; анкілозуючий спондилоартрит: сколіотична хвороба у дітей);
  • хірургічні запальні захворювання (післяопераційний період після оперативних втручань на опорно-руховому апараті, шкірі і підшкірній клітковині; вялозаживающие рани; трофічні виразки, фурункули, карбункули, флегмони після хірургічного втручання; мастит);
  • захворювання бронхолегеневої системи (бронхіальна астма легкого та середнього ступеня тяжкості; хронічний бронхіт);
  • захворювання органів травлення (гіпомоторно-евакуаторні порушення функції шлунка після резекції шлунка і ваготомії; гіпомоторна дисфункція товстої кишки, шлунка і жовчного міхура, хронічний гепатит з помірним порушенням функції печінки, хронічний панкреатит з секреторною недостатністю);
  • захворювання серцево-судинної системи (оклюзійні ураження периферичних артерій атеросклеротичного генезу);
  • урологічні захворювання (камінь у сечоводі, стан після літотрипсії; атонія сечового міхура, слабкість сфінктера і детрузора; простатит);
  • гінекологічні захворювання (запальні захворювання матки і придатків;
  • захворювання, обумовлені гіпофункцією яєчників);
  • хронічний простатит і сексуальні розлади у чоловіків;
  • стоматологічні захворювання (пародонтоз, пломбувальні болю).

Протипоказання: виражена гіпотонія, системні захворювання крові, схильність до кровотеч, тромбофлебіт, тромбоемболічна хвороба, переломи кісток до іммобілізації, вагітність, тиреотоксикоз та вузловий зоб, абсцесу, флегмони (до розтину і дренування порожнин), злоякісні новоутворення, гарячкові стани, жовчнокам'яна хвороба, епілепсія.

Попередження: ВІМТ не можна застосовувати при наявності імплантованого кардіостимулятора, так як індуковані електричні потенціали можуть порушити його роботу; при різних металевих предметах, що вільно лежать в тканинах організму (наприклад, осколки при пораненнях), якщо вони знаходяться на відстані менше 5 см від індукторів, оскільки при проходженні імпульсів магнітного поля предмети з електропровідних матеріалів (сталь, мідь і ін) можуть здійснювати рухи і викликати пошкодження навколишніх тканин. Впливати на область головного мозку, серця і очі не допускається.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)