АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поради студенту. 5.1 Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття: № з/п Термін Визначення

Читайте также:
  1. IV. Поради студенту
  2. IV. Поради студенту
  3. IV. Поради студенту
  4. Методичні поради
  5. Методичні поради
  6. Методичні поради
  7. Методичні поради
  8. Методичні поради
  9. Методичні поради
  10. Методичні поради
  11. Методичні поради
  12. Методичні поради

 

5.1 Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

№ з/п Термін Визначення
1. Франклінізація Франклінізація — лікувальний метод, в якому основним діючим фактором є постійне електричне поле високої напру­ги і супроводжується утворенням аероіонів високої концент­рації (озона двооксиду азоту).
2. Ультрависокочастотна терапія електричним полем (УВЧ терапія) Ультрависокочастотна терапія електричним полем (УВЧ терапія) — лікувальний метод, де діючим фактором є змінне електричне поле ультрависокої частоти. При цьому вплив на ту чи іншу ділянку тіла відбувається за рахунок двох ізольова­них конденсаторних пластин, до яких підводиться змінна напруга.і частотою 40,68 МГц, що виробляє апарат УВЧ. Діапазон коливань складає від 30 до 300 МГц, що відповідач довжині хвилі від 10 до 1
3. Імпульсне е.п. УВЧ Імпульсне е.п. УВЧ представляє, собою послідовне змінення потужного е.п. УВЧ (до 25 кВт) і пауз між ними
4. Магнітотерапія В основі цього методу лежить вплив на визначені ділянки тіла хворого змінного або імпульсного маг­нітною поля низької (звукової) частоти
5. Індуктотермія Індуктотермія — метод електролікування, в основі яко­го лежить вплив на тканини тіла хворого високочастотним магнітним полем, яке виникає навколо витків індуктора при проходженні змінного струму високої частоти. Змінне магніт­не поле створює вихровий струм, який нагріває тканини — метод електролікування, в основі яко­го лежить вплив на тканини тіла хворого високочастотним магнітним полем, яке виникає навколо витків індуктора при проходженні змінного струму високої частоти. Змінне магніт­не поле створює вихровий струм, який нагріває тканини
6. УВЧ терапія магнітним полем УВЧ терапія магнітним полем — лікувальний метод, де діючим фактором є змінне магнітне поле ультрависокої частоти (40,68 МГц), що генерується генератором в резонансному індукторі з настроюючим контуром.
7. Сантимегровохвильова терапія (СМХ-терапія) Для лікування застосовуються хвилі сантиметрового діа­пазону, які виникають при електромагнітних коливаннях надвисокої частоти (2375 МГц).
8. Дециметрова терапія (ДМВ терапія) При лікуванні застосовують електромагнітні хвилі деци­метрового діапазону надвисокої частоти (461,5 МГц).  

5.2.Теоретичні питання, необхідні для реалізації загальних і конкретних цілей:

  1. Фізична характеристика струмів електричного та магнітного полів, електромагнітного випромінювання: франклінізації, УВЧ терапії, магнітотерапії, індуктотермії, деціметровохвильової терапії та сантиметровохвильової терапії
  2. Механізми дії цих чинників.
  3. Апаратура, ТБ і експлуатація.
  4. Показання і протипоказання до призначення струмів електричного та магнітного полів, електромагнітного випромінювання: франклінізації, УВЧ терапії, магнітотерапії, індуктотермії, деціметровохвильової терапії та сантиметровохвильової терапії.
  5. Методики впливу вказаних чинників.
  6. Рецептура франклінізації, УВЧ терапії, магнітотерапії, індуктотермії, деціметровохвильової терапії та сантиметровохвильової терапії.
  7. Ускладнення, які можуть виникати під час проведення електросну, діадинамотерапії, електростимуляції, перша допомога при їх виникненні.
  8. Особливості призначення та проведення франклінізації, УВЧ терапії, магнітотерапії, індуктотермії, деціметровохвильової терапії та сантиметровохвильової терапії у дітей та дорослих.

 

5.3 Практичні роботи (завдання), які використовуються на занятті:

  1. Уміти дозування, проведення та облік процеду­р франклінізації, УВЧ терапії, магнітотерапії, індуктотермії, деціметровохвильової терапії та сантиметровохвильової терапії. (Ф044/О).

2. надати першу необхідну допомогу при їх виникненні.

3. обстежувати хворого, інтерпретувати дані додаткових методів обстеження;

4. попередити, а в разі необхідності надаати допомогу ураженому електричним струмом.

5. працювати з основною фізіотерапевтичною апаратурою по темі заняття

6. перевірити справність та підготувати апарати для франклінізацїї, УВЧ терапії, магнітотерапії, індуктотермії, деціметровохвильової терапії та сантиметровохвильової терапії до роботи;

7. попередити побічні дії франклінізацїї, УВЧ терапії, магнітотерапії, індуктотермії, деціметровохвильової терапії та сантиметровохвильової терапії;

8. попередити хворого про наявність "передбачених відчуттів";

9. правильно дозувати і провести процедуру франклінізації, УВЧ терапії, магнітотерапії, індуктотермії, деціметровохвильової терапії та сантиметровохвильової терапії за призначенням лікаря;

10. при наявності побічних дій даного методу лікування вміти визначити і надати першу необхідну допомогу;

11.. будова та правила експлуатації апаратів для сантиметровохвильової (СМХ) та децимет-ровохвильової (ДМХ) терапії: "ЛУЧ-2", "ЛУЧ-3", "ЛУЧ-58", "Волна-2", "Ромашка";

12. первинні (фізико-хімічні) та вторинні (терапевтичні) ефек­ти мікрохвильової терапії;

13. техніка та методика проведення процедур СМХ- та ДМХ-терапії, відстань між випромінювачем та тілом хворого для кож­ного з апаратів;

14. техніка безпеки під час роботи з електромагнітними по­лями надвисокої частоти, екранувальні кабіни.

Робота 1. Призначити і провести СМХ-терапію (ДМХ-терапію) хворому переважно із запальним синдромом (артрити, дерматити, неврити, проктити, запальні захворювання органів черевної порожнини, малого тазу і ін.).

Робота 2. Призначити і провести СМХ-терапію (ДМХ-терапію) хворому переважно з больовим синдромом (неврити, невралгії, дерматити, травми нервових стовбурів, каузалгії, фантомні болі і ін.).

Робота 3. Призначити і провести СМХ-терапію (ДМХ-терапію) хворому переважно з місцевим метаболічним синдромом судинного генезу (ендартеріїт, облітеруючий атеросклероз кінцівок, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, мігрень, хвороба Рейно, геморой і ін.).

Робота 4. Призначити і провести СМХ-терапію (ДМХ-терапію) хворому переважно з метаболічним синдромом різного генезу (спайки та зрощення після запальних процесів чи операцій, дегенеративно-дистрофічні ураження суглобів та хребта, травматичні ураження нервово-м'язового апарату і ін.).

Робота 5. Призначити і провести СМХ-терапію (ДМХ-терапію) хворому із спастичним синдромом (спастичні парези та паралічі, спастичний коліт, дискінезія жовчевовивідних шляхів за гіперкінетичним типом, обструктивний бронхіт і ін.).

Робота 6. Призначити і провести УВЧ-терапію хворому з гострим гнійним запальним синдромом (фурункули, карбункули, флегмони, абсцеси, панариції, гідраденіт, отити, риніти. Синусити, пневмонія, бронхіт, абсцес легенів, холецистит і ін.)

Робота 7. Призначити і провести УВЧ-терапію хворому переважно із запальним синдромом (артрити, дерматити, неврити, енцефаліти, поліомієліт, мієліт, проктити, запальні захворювання органів черевної порожнини, малого тазу і ін.).

Робота 8. Призначити і провести УВЧ-терапію хворому переважно з больовим синдромом (неврити, невралгії, дерматити, травми нервових стовбурів, каузалгії, фантомні болі і ін.).

Робота 9. Призначити і провести УВЧ-терапію (індуктотермію) хворому переважно з місцевим метаболічним синдромом судинного генезу (ендартеріїт, облітеруючий атеросклероз кінцівок, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, мігрень, хвороба Рейно, геморой і ін.).

Робота 10. Призначити і провести індуктотермію хворому переважно із підгострим та хронічним запальним синдромом (дерматити, неврити, міозити, артрити, запальні захворювання органів грудної та черевної порожнин, органів малого тазу і ін.).

Робота 11. Призначити і провести індуктотермію хворому переважно з метаболічним синдромом різного генезу (спайки та зрощення після запальних процесів чи операцій, дегенеративно-дистрофічні ураження суглобів та хребта, травматичні ураження нервово-м'язового апарату і ін.).

Робота 12. Призначити і провести індуктотермію хворому із спастичним синдромом (спастичні парези та паралічі, спастичний коліт, дискінезія жовчевовивідних шляхів за гіперкінетичним типом, обструктивний бронхіт, клонічні скорочення м'язів, гіперкінезія голосового апарату і ін.).

Робота 13. Призначити і провести магнітотерапію хворому переважно із запальним синдромом (артрити, дерматити, неврити, проктити, запальні захворювання органів черевної порожнини, малого тазу і ін.).

Робота 14. Призначити і провести магнітотерапію хворому переважно з больовим синдромом (неврити, невралгії, дерматити, травми нервових стовбурів, каузалгії, фантомні болі і ін.).

Робота 15. Призначити і провести магнітотерапію хворому переважно з місцевим метаболічним синдромом судинного генезу (ендартеріїт, облітеруючий атеросклероз кінцівок, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, мігрень, хвороба Рейно, геморой і ін.).

Робота 16. Призначити і провести магнітотерапію хворому переважно з метаболічним синдромом різного генезу (спайки та зрощення після запальних процесів чи операцій, дегенеративно-дистрофічні ураження суглобів та хребта, травматичні ураження нервово-м'язового апарату і ін.).

Робота 17. Призначити і провести магнітотерапію хворому із спастичним синдромом (спастичні парези та паралічі, спастичний коліт, дискінезія жовчевовивідних шляхів за гіперкінетичним типом, обструктивний бронхіт і ін.).

АЛГОРИТМ ПРАКТИЧНОГО НАВИКУ (УВЧ-терапія):

1. Підготовка необхідного оснащення.

1.1. Перевірити справність апарата, заземлення.

1.2. Зафіксувати конденсаторні пластини потрібного розміру (№ 1, 2 або 3) у гніздах фідерів при УВЧ-терапії або вста­новити індуктор-диск (індуктор-кабель) при проведенні індук­тотермії.

2. Техніка виконання процедури.

2.1. Надати хворому зручного положення, попередити його про "передбачені відчуття".

2.2. Розмістити конденсаторні пластини (індуктор-диск, індуктор-кабель), залежно від ділянки впливу та глибини розмі­щення патологічного вогнища.

2.3. Увімкнути апарат у мережу, задати потужність, відпо­відно до призначення.

2.4. Перевірити наявність та інтенсивність електричного поля УВЧ за допомогою індикаторної лампочки, перевірити наявність та адекватність “передбачених відчуттів” у пацієнта.

2.5. Зафіксувати на процедурному годиннику тривалість процедури.

2.6. По закінченні процедури вимкнути апарат.

АЛГОРИТМ ПРАКТИЧНОГО НАВИКУ (магнітотерапія):

1. Підготовка необхідного оснащення.

1.1. Перевірити справність апарата, заземлення.

1.2. Розташувати індуктори (соленоїди) потрібного розміру у гніздах тримачів.

2. Техніка виконання процедури.

2.1. Надати хворому зручного положення, попередити його про "передбачені відчуття".

2.2. Розмістити індуктори (соленоїди) залежно від ділянки впливу.

2.3. Увімкнути апарат у мережу, задати параметри поля відпо­відно до призначення процедури.

2.4. Перевірити наявність магнітного поля УВЧ за допомогою тестера.

2.5. Зафіксувати на процедурному годиннику тривалість процедури.

2.6. По закінченні процедури вимкнути апарат, звільнити пацієнта від індукторів (соленоїдів).

5.4. Зміст теми:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)